Egypt: MVČK vyzývá k respektu k životu a důstojnosti člověka

31. 1. 2011

Mezinárodní výbor Červeného kříže želí ztrát na životech a zranění osob, k nimž došlo následkem eskalace násilí při nepokojích vypuknuvších před několika dny v Káhiře a dalších velkých egyptských městech. MVČK je znepokojen tím, že další násilí může vést k dalším ztrátám na zdraví či životech.

"MVČK vyzývá úřady, demonstranty a ostatní zúčastněné, aby vždy respektovaly lidské životy a důstojnost," říká Beatrice Megevand-Roggo, vedoucí operací pro Střední Východ. "Zranění, zdravotnický personál, zdravotnická vozidla a zařízení musí být respektovány všemi. Bezpečnostní síly musejí při užití síly k obnově práva a pořádku dodržovat příslušné mezinárodní standardy. Se zadrženými musí být zacházeno v souladu s právem." "Monitorujeme situaci v terénu a zůstáváme připraveni poskytnout podporu národním zdravotnickým službám při péči o zraněné při násilnostech," dodala.

MVČK je neutrální a nezávislá organizace s celosvětovou působností. Reaguje na potřeby osob zasažených ozbrojenými konflikty a jinými nouzovými stavy. MVČK v Egyptě působí nepřetržitě od začátku druhé světové války. Mezi jinými aktivitami poskytuje podporu Egyptskému Červenému půlměsíci a pomáhá při vytváření plánu pomoci při nouzových situacích, které se objevují v hraniční oblasti s pásmem Gazy. MVČK též pomáhá lidem v Egyptě, včetně uprchlíků z Afrického Rohu, při obnově kontaktů s jejich blízkými, kteří žijí nebo jsou vězněni v zahraničí.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 31.1. 2011