V Egyptě se v úterý mají konat velké protirežimní demonstrace

25. 1. 2011

Autoritářská vláda v Egyptě očekává v úterý jednu z největších protivládních demonstrací z posledních let. Tisíce demonstratů chtějí vyjít do ulic. Požadují politické reformy.

Nepravděpodobná aliance mladých aktivistů, politických islamistů, průmyslových dělníků a fotbalových fanoušků se chce v úterý účastnit celostátního "dne revoluce", a to ve státní svátek, který oslavuje policii.

Egypťané nenávidí státní bezpečností jednotky. Egyptská policie je zejména z poslední doby známa brutalitou a mučením protivládních aktivistů. Demonstranti doufají, že se ji podaří zmobilizovat dostatečně velké množství nespokojeného obyvatelstva, aby tim donutili nepopulární vládní elitu k politickým ústupkům.

Známkou toho, že se tuniské povstání zřejmě šíří i do dalších arabských zemí, v každém případě jako inspirace, je skutečnost, že tunisští aktivisté oznámili, že budou v úterý demonstrovat svou solidaritu s egyptskými demonstranty a egyptští demonstranté ponesou tuniské vlajky. Protesty se také mají konat před egyptským velvyslanectvím v Londýně a ve Washingtonu.

Demonstranti požadují propuštění egyptského ministra vnitra, zrušení trvalého nouzového stavu v Egyptě, který suspendoval občanské svobody a omezení prezidentova funkčního období - prezident Mubarak v zemi vládne už 30 let.

Státní policie označila protesty za ilegální a oznámila, že s demonstranty bude "přísně naloženo".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 25.1. 2011