V ČR není dořešena ochrana věřitelů

12. 1. 2011 / Jiří Beránek

Jenom poznámku k návrhu Jana Čulíka ve článku Parazitickému řádění exekutorů v ČR lze zabránit lehce, kde píše, že "Stačilo by včlenit do zákona klauzuli, že žádná exekuce nemůže začít probíhat, pokud věřitel prokazatelně nekontaktoval dlužníka a nesdělil mu částku, kterou dluží".

Napadá mě jeden problém, kvůli kterému je celá věc ve stavu, v jakém je: Co uděláte, když se dlužník bude záměrně ukrývat?

Bydliště má na městském úřadě, poštu nepřebírá... Pokud by zákon mluvil podle návrhu, byl by věřitel bez šancí. A nejde jen o úřad, který by měl dokázat doložit, že "dlužníkovi" skutečně poslal dopis s výzvou na zaplacení (jinak by se to totiž dalo charakterizovat také tak, že jako hospodář nenakládá řádně se svěřeným majetkem, když namísto dopisu za 20 Kč předá věc ihned externímu právní kanceláři za daleko více peněz - za úkon musel úřad zaplatit ještě před vymožením peněz exekutorem).

A také nejde jen o takovýto nešťastný případ - dovolím si tvrdit, že chytráci, kteří záměrně neplatí, co si objednali nebo půjčili, jsou v převaze.

Opět se ukazuje, co tvrdím: Všechno tohle souvisí se špatně fungujícím soudním systémem naší republiky, který nedokáže efektivně, hlavně rychle a pokud možno spravedlivě pracovat. Nedokáže ochránit investory (v tomto případě MÚ), kteří pak rovnou nasazují "těžký kalibr". Není se jim co divit. To, že občas zasáhnou nevinného, je také výsledek.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 12.1. 2011