Jak vysávají Českou republiku

8. 1. 2011 / Jakub Rolčík

Zdá se, že špičky ODS přišly o poslední zbytky soudnosti. Před Vánocemi chybělo jen málo, aby padla koaliční vláda, neboť bývalý ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek odhalil chystané korupční jednání poradce ministra životního prostředí Drobila (ODS) a -- podle vládní příručky pro boj s korupcí -- zdokumentoval i to, že ministr Drobil (jeden z pěti místopředsedů ODS) byl připraven tuto korupci krýt. Michálek byl za prozrazení korupce po zásluze potrestán (byl propuštěn), ale nakonec musel rezignovat i sám ministr Drobil. Nyní je ale zpátky: stal se "ideovým šéfem" ODS a -- jak informuje server iDnes.cz -- k odchodu z politiky se nechystá.

Zkušeného pozorovatele české politické scény samozřejmě nemohlo překvapit, že v zájmu zachování koalice, která se chystá bolševickým způsobem prosadit -- jak prozradil v Otázkách Václava Moravce Martin Říman (v čase 05:10) třeba i bez dohody s opozicí a ovšem bez jakékoli veřejné diskuse -- radikální reformy penzí a zdravotnictví, že tedy s ohledem na zachování této neoliberální vlády došlo k typické "blairovštině": Politici přistižení při páchání nepravostí se tváří, že k ničemu špatnému nedošlo, ale zároveň navrhují strategii, jak těmto nepravostem v budoucnu předejít. Ke korupci sice ne/došlo, ale už se to nebude opakovat...

Čeho jsme ale svědky nyní, jde za rámec špatností, jimž jsme už -- bohužel -- uvykli. Libora Michálka, který na korupci upozornil a výjimečně zdařilým způsobem ji zdokumentoval, považuje bývalý předseda ODS a nynější prezident České republiky Václav Klaus za lumpa a darebáka a lidé jemu blízcí označují Michálka za estébáka a fízla. Všichti tito lidé už totiž nevnímají chystanou, byť nedokonanou, korupci jako korupci, ale skrytě obhajují ty, kdo se k ní chystali a/nebo ji chtěli krýt, a otevřeně napadají toho, kdo na ni upozornil a zdokumentoval ji.

Vedení ODS nejedná jinak. Podle již zmíněné zprávy na serveru iDnes.cz se Pavel Drobil stal "garantem nového projektu odborných komisí ODS", které "se budou vyjadřovat k zásadním programovým záležitostem ODS, a do budoucna budou tvořit program". Řečeno česky, přistižený korupčník bude formovat program strany, jejíž předseda stojí v čele vlády "boje proti korupci".

Jak na to před nedávnem trefně poukázal Boris Cvek, vyjádření některých českých politiků si žádají překlad do lidské češtiny; tak tedy:

Drobil už dříve uvedl, že se k odchodu z politiky nechystá. "Nevím o žádném svém rozhodnutí, kterým bych jakýmkoliv způsobem porušil zákon."

Znamená: "S morálkou to na mě nezkoušejte."

"Jsem si vědom své personální chyby v případě dvou osob - Martina Knetiga a Libora Michálka. Jeden zásadním způsobem zneužil mé důvěry a vydával se za někoho, kým ani vteřinu nebyl."

Přeloženo poněkud expresivně: "Pitomec, nechal se chytit."

"Druhý manažersky nezvládl svou funkci."

Rozuměj: "Chtěl si hrát na poctivce..."

" Ze své odpovědnosti za výběr spolupracovníků jsem vyvodil jasnou politickou odpovědnost na vládní úrovni -- demisi na post ministra."

Jinak řečeno: "Teď to musím chvíli vydržet, než se vrátím do čela ministerstva (vlády)."

Zanecháme-li sarkasmu, skončíme u suchého konstatování, že politici stojící v čele České republiky a jejich spřeženci už neznají míru. Dokud je necháme, budou krást a vyžírat naše hospodářství, zatímco my, kteří tento stát platíme a živíme, budeme jako ovce trpět škrty, pobírat o 10% nižší platy, platit školné, připlácet na zdravotní péči, kterou jsme si přitom předplatili, financovat dvojí penze apod. Dokud je necháme, budou dál vysávat náš stát.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.1. 2011