(Wiki) Leak není (pirátský) lík

20. 12. 2010 / Štěpán Kotrba

Češi mají tendenci k zešvejkování všeho, čeho se dotknou. Zešvejkování je takový mixér, z informací vyrábějící bramboračku, ve který ztratíte přehled o jednotlivých ingrediencích. Česká pirátská strana hodlá zprovoznit českou verzi WikiLeaks, znělo českým mainstreamovým tiskem na základě tiskové zprávy ČPS. Na Bělehrad, křičel na tržišti Švejk. Nato následovalo "státotvorné" prohlášení pirátů, že "líky" budou moderované a cenzurované, aby "neublížily veřejnosti".

"PirateLeaks jsou logickým završením našeho téměř dvouletého úsilí o otevřenou politiku", prohlásil předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. "Podařilo se nám připravit řešení, která zajistí, že budou zveřejňovány dokumenty s podstatným dopadem na veřejnost, jejichž zveřejnění veřejnost nepoškodí" zkonstatoval další "pirát s ručením omezeným", Jakub Michálek.

TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ ČPS: Pirátská strana spouští české Wikileaks ZDE

Médium v rukách politické strany vždy smrdí stranickou propagandou, touhou po moci. Diletantská formulace "pirátského" zveřejnění, které nepoškodí veřejnost, smrdí na hony. Nedokážu si představit poškozenou veřejnost... Je šukání třináctky na kamarádově lodi poškozující veřejnost? Ne. Výbušný materiál z toho dělá klasifikace materiálu a osoba, která ho zveřejnila. Je zveřejnění stenozáznamů z tajného jednání vlády o neúspěchu vládních lží o americkém radaru leakem, který poškodí veřejnost? Ne, a to přesto, nebo právě proto, že jsme v NATO (aniž se nás kdo ptal). Je to odhalení věrolomnosti české diplomacie, která slouží více Američanům, než Čechům, jak o tom píše diplomat Polreich? Ne? Tak co je informace "poškozující VEŘEJNOST"?

Pirátská strana tím, jak do partajních drápů schvátila ideu, jsoucí dnes v public domain - veřejné doméně občanské společnosti, udělala svému stranickému PR medvědí službu. Je to součást kampaně na přilákání nových členů do partaje? Existuje důvodné podezření na politickou motivaci českých pirátských "líků", manipulaci s daty a účelovou filtraci toho, co se jakási kabala stranických pirátů rozhodne zveřejnit a co ne. Jejich zájem na zveřejnění a nebo naopak na nezveřejnění politicky užitečných informací je předpokládatelný. Pirátská strana se přihlásila k jinému cíli, než hnutí neplatičů autorských práv... Pirátská strana se rozhodla usilovat o moc. A v boji o moc jsou informace vhodné k vydírání protivníků (či dokonce novinářů) užitečné, když jsou zveřejněny ve chvíli, kdy zákulisní jednání skončilo neúspěchem a nezveřejněny, jestliže došlo k zákulisní dohodě. A to vše jsou podezření, které ČPS nedokážete rozptýlit a u Assagneho je řešit nemusíme. Do žádného parlamentu totiž nekandiduje a nechce se ani stát americkým prezidentem. Ale"investigativní" reportér, který měl své "líky" na vnitru, se stal ministrem vnitra. Jmenuje se John a je ostudou jak cechu novinářského, tak cechu vnitráků... Vnitráci tvrdí, že je (nebo snad někdy byl) lepším novinářem, a novináři tvrdí, že je (nebo snad byl) určitě lepším vnitrákem.

"Pravidla PirateLeaks totiž nastavili tak, že aktivity jsou v souladu s platnou legislativou, svobodou projevu a tisku", píší státotvorně piráti. A zesměšňují tím sami sebe. Piráti?Ne.Slouhové režimu. Na místo whistleblowerského webu se zárukami zveřejněné beztrestně v mezinárodně jurisdikčním vakuu "za každou cenu" vytvořili další z "protikorupčních", ale státotvorných typicky českých udavačských schránek, které se za socialismu jmenovaly "Kniha přání a stížností".

Já osobně bych Pirátům na jejich web neposlal ani stránku. Nevěřím tomu, když mi někdo zajišťuje anonymitu způsobem, který od A do Z nekontroluji. Nevěřím tomu, když někdo konstatuje, že je "v souladu s platnou legislativou" státu, který podle zákona č. 127/2005 Sb. a směrnice č. 2006/24/ES uchovává záznam o každém e-mailu, přístupu na web, telefonním hovoru i SMS po dobu 6 měsíců. Do databází má přístup policie, zpravodajské služby a další. Vadí Vám, že veškerá Vaše elektronická komunikace je ,,pro všechny případy" monitorována, a to za Vaše daně? Nejste sami. A tak si dejte pozor na někoho, kdo se jmenuje Jakub Michálek a sní o tom, že se stane za měsíc Juliem Assagnem. Tomu to nevadí.

BIS, ministr vnitra i předseda vlády touží po odhalení těch, kteří jako insideři vynášejí citlivé státní informace. A každý český whistleblower není sadomasochista, toužící se stát mučedníkem. Vytvořit sledování "babyboxu pro soubory" - takovéto pasti, jakou je česká PirateLeaks, nedá počítačovým specialistům kontrarozvědky, sledujícím kybernetickou kriminalitu, mnoho práce. A mnozí z nich mají stejné vzdělání jako hackeři či někteří piráti... Jsou to jejich spolužáci. Mezi lovci a kořistí není rozdíl. Ulovená kořist se nezřídka stane lovcem.

Piráti si zažijí v úterý svých patnáct minut PR slávy, dostanou se na deset minut i do televizí a za nějakou dobu se jim budou všichni smát jako puberťákům, kteří si hráli na politickou stranu. A bizoni si budou mnout ruce.

Vytisknout

Související články

Piráti směřují tam, kde Zelení už byli

1.8. 2014 / Štěpán Kotrba

Programová neujasněnost, do extrémů dohnaný vnitrostranický formalismus hraničící s šikanou vedení, bezuzdně cynický trolling části členské základny, integrace "zelených" a "sorosovských" agend - to vše je dnes Pirátská strana po odchodu jejího char...

Obsah vydání | Pondělí 20.12. 2010