Wikileaks: USA: Uzbekistán je mučírna, ale musíme s ním udržovat dobré styky

12. 12. 2010

Post-sovětský stát Uzbekistán je děsivým světem neomezené korupce, organizovaného zločinu, nucených prací na polích s bavlnou a mučení, praví se v amerických diplomatických depeších, prozrazených Wikileaks.

Avšak z amerických depeší vyplývá, že se Spojené státy snaží dělat uzbeckému prezidentu Islamu Karimovovi, co mu na očích vidí, protože dovoluje americkým vojskům dodávat ze severu vojenské zásoby do Afghánistánu.

Mnoho depeší se soustřeďuje na Karimovovu vysoce kontroverzní dceru Gulnaru, o níž depeše otevřeně konstatují, že "je to v zemi nejvíce nenáviděná osoba".

Gulnara si zastrašováním vynutila majetkové podíly v podstatě ve všech lukrativních uzbeckých podnicích a lidí ji považují za zlodějku velkého formátu. Otec jí poskytl diplomatický status a Gulnara údajně tráví většinu svého času v Ženevě, kde byla registrována její holdingová společnost, anebo ve Španělsku.

Gulnara také vystupuje jako pop zpěvačka, dělá design bižutérie a na taškentské Univerzitě světové ekonomie a diplomacie je uvedena jako profesorka.

Depeše popisují jak Islama Karimova rozzuřilo, když nedávno udělila americká minsitryně zahraničí Hillary Clintonová cenu "Odvážné ženy" z vězení nedávno propuštěné aktivistce za lidská práva Mutabar Tadžibajevové. Karimov reagoval "ledově", což vyvolalo na americkém velvyslanectví poplach: "Máme tu na stole celou řadu důležitých otázek, včetně severní vojenské dopravní cesty do Afghánistánu."

Američtí diplomati kreslí drsný obraz života v Uzbekistánu a víceméně potvrzují kritiku, kterou učinil britský velvyslanec Craig Murry, který byl r. 2004 donucen odejít z diplomatických služeb poté, co veřejně odsoudil Karimovův režim. ZDE ZDE ZDE

Americké depeše konstastují, že mezi vládou Uzbekistánu a organizovaným zločinem jsou těsné vazby.

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Absurdní pozvání do Prahy

6.2. 2014 / Andrew Stroehlein

Až poletí tento měsíc do Prahy autoritářský vládce Uzbekistánu Islam Karimov, přistane na letišti Václava Havla. Ano, muž, který v současnosti vězní tisíce politických vězňů, přiletí na letiště, pojmenované po jednom z nejslavnějších a nejrespekt...

Obsah vydání | Pátek 10.12. 2010