Válka je obchod

29. 11. 2010 / Boris Valníček

Robert Gates, ministr obrany USA, se nedávno zabýval armádním rozpočtem. Ten činí v současné době 4,5 % hrubého domácího produktu USA..Gates klade otázku, je-li to v současné situaci státu únosné, a je-li revize nákladů na mise a výzbroj nutná. Není možný rozvoj nové technologie bez ohledu na cenu, a jako příklady uvádí 20 milionů dolarů na houfnice, 2 miliardy na bombardovací letadla a 3-6 miliard na torpédoborce.

S těmito názory není Gates osamocen. S.J.Hadley, který sloužil za prezidenta G.W.Bushe, i W.Perry, ministr obrany za B.Clintona, došli ke stejným závěrům. Dostávají se tak do rozporu s vojensko-průmyslovým komplexem cítícím se ohroženým na svém zisku i existenci.

Graf nákladů na obranu USA velmi názorně ukazuje na spojitost válečných aktivit USA s náklady. Maxima -- asi 800 miliard dolarů -- bylo dosaženo při účasti USA na 2.světové válce. Poté následoval pokles pod 200 miliard, aby po roce 1950 vyskočil přes 300 miliard (válka v Koreji). Dále pokračoval mírný nárůst k maximu 400 miliard (válka ve Vietnamu), další maximum asi 500 miliard je kolem r. 1990 (válka v Zálivu). Dál pak pokračuje trvalý růst k současnosti s maximem 800 miliard, stejným jako ve 2. světové válce (dnes válka o Kosovo, pak Irák a Afghánistán).

Je tedy zřejmé, že válečné aktivity USA jsou významným činitelem ekonomiky USA a jejich absence by byla pro tuto ekonomiku asi nepříjemná. 2.světová válka rozhýbala nejen rozvoj nových technologií, ale především rozvoj průmyslu, který tehdy produkoval tisíce transkontinentálních letadel (a tak přispěl ke vzniku moderní letecké dopravy), stejně jako tisíce lodí typu Liberty, obrovské množství vozidel a plavidel všeho druhu, včetně nejrůznější výzbroje.Vojensko-průmyslový komplex USA tak zřejmě nabyl sebevědomí do té míry, že bez válečné aktivity nemůže existovat.

(Graf: Aviation Week 23.8.2010)

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 29.11. 2010