Nechcete školné? Zaplatíte zápisné

26. 10. 2010 / Zdeněk Chaloupka

Slovíčkaření někdy pomáhá víc, než by si člověk byl ochoten připustit. Autoritativní řízení komunistické strany eufemicky nazveme "demokratickým centralismem", invazi na cizí území pak "válkou proti terorismu". Nebo můžeme jednoduše změnit název a sbírat na něm politické body. Tak se slovo "víza do USA" změní na "formulář ESTA" s dodatkem "bezvízový styk", přestože kromě návštěvy ambasády jsou podmínky stejné ve srovnání s žádostmi o víza do jiných zemí. Něco podobného teď vyzkoušel ministr školství Josef Dobeš. Ustoupil z politicky ožehavého pojmu "školné" a přišel s neutrálním "zápisným". Otázka je, zda mu to u veřejnosti i studentů projde.

Školné se stalo jedním z výbušných témat tohoto roku a o důvodech pro i proti jeho zavedení se popsalo už mnoho listů papíru. Nečekané zavedení zápisného však překvapilo samotné rektory vysokých škol, i když s ním v principu souhlasí (s původní ideou zápisného přišla Univerzita Karlova). V čem tedy spočívá rozdíl oproti školnému a v čem je naopak dopad na studenty totožný?

Zásadním bodem je výše zápisného. Ta by měla dosáhnout maximálně šesti tisíc, může však být i nižší. To je oproti dvaceti tisícům, které předpokládá návrh školného, částka téměř čtvrtinová. Přesto s ní jsou spojené stejné problémy jako se školným. Pro některé sociálně slabší rodiny může být obtížné dát dohromady požadovanou částku v hotovosti -- zápisné totiž na rozdíl od školného nebude odložené. Šest tisíc navíc nemusí být částka konečná -- v mnoha rodinách studuje vysokou školu více potomků a ne zcela neobvyklým jevem u mnoha studentů je studium více než jedné školy. Náklady na start nového školního roku mohou tak přijít rodinu na desetitisíce. Zatímco školné počítá s finančními úvěry garantovanými státem, v případě zápisného se o ničem takovém neuvažuje.

Zápisné by studenti měli platit do roku 2013, tedy do doby, než bude zavedeno školné. Nikdo však neručí za udržení částky zápisného po celou dobu platnosti novely. Stejně jako přišlo zápisné zcela nečekaně, může se příští rok objevit stejně nečekaná zpráva o jeho navýšení. Novela navíc nemá časově omezenou platnost, a tak ani zrušení zápisného po zavedení školného není zcela jisté.

Důležité je pozastavit se také nad důvody zavedení zápisného -- univerzity kvůli vládním škrtům přijdou zhruba o dvě miliardy a zápisné by jim mělo tuto ztrátu částečně kompenzovat (do kas univerzit by takto mělo přitéct přibližně 400 milionů). To by bylo jistě správné, pokud by skutečně nebylo na rozdávání a muselo se jen škrtat. Jenže žijeme ve státě, který přes dlouholeté sliby nebyl schopen potlačit korupční jednání, kvůli kterému stát přišel o mnohem více než dvě miliardy, které teď vezme univerzitám. Ve státě, který staví nejdražší dálnice široko daleko, ale jeho příspěvek školství, vědě a výzkumu se stále pohybuje pod průměrem zemí OECD. Proto bude možná zápisné brzy legální, ale za těchto podmínek nemůže být nikdy legitimní.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.10. 2010