Eurostávka: naivita odborářů, marnost jejich boje a pokrytectví jejich vůdců nezná mezí

29. 9. 2010 / Martin Hudec

Ve středu 29. září by mělo v Bruselu demonstrovat na 100 tisíc odborářů proti "utahování opasků". Ať zvedne ruku ten, kdo věří, že tato akce cokoliv změní na aktuální situaci v Evropě... Ve skutečnosti bude jen dalším politickým plácáním do vody. A zviditelňováním se některých politiků a odborářských vůdců. Toť vše. Proč...?

Ač se to některým možná nelíbí, v systému, ve kterém žijeme, se totiž, nezávisle na názorech některých českých politiků, dluhy platí. A že evropské státy těch dluhů mají požehnaně! píše Martin Hudec.

Stávkování na tom vůbec nic nezmění. A proslovy politiků surfujících na vlně deprese a odborářských vůdců potřebujících odůvodnit svou vlastní existenci, také ne.

Problém tkví v tom, že žijeme v kapitalismu. A tento systém, ve kterém peníze stojí peníze a ve kterém peníze tvoří peníze, byl vytvořen majetnou elitou, aby jí zajistil časově v podstatě neomezenou nadvládu nad masami. A dokud levice a odboráři nepřijdou s nějakou obstojnou alternativou, jejich akce a proslovy budou jen zbytečným plýtváním času a slov. A jelikož je kapitalismus založen na vytváření masové závislosti na materiálních potřebách, které jsou nad finanční možnosti mas, a které je třeba financovat, jsou to právě tyto nespokojené a stávkující masy, kdo kapitalismus udržují při životě.

Zásadní princip dnešní společnosti: "pracovat méně, vydělávat více" je tou pravou příčinou právě probíhající krize. Finanční deriváty, zhroucení amerického trhu s nemovitostmi a krach Lehman Brothers jsou jen důsledkem tohoto principu. A za co že se to vlastně bijí dnešní "eurostávkující"? Za princip "pracovat méně, vydělávat více" na úkor principu "na dluh se žít nedá".

Pokud necháme stranou politiku a soustředíme se pouze na čísla, je "nesmrtelnost" kapitalismu, která znemožňuje nastolení jakékoliv jiného ekonomického systému, ještě zřetelnější.

Příklad: Belgie - rozvinutá kapitalistická země "Staré" Evropy.

Státní dluh představoval v roce 2008 necelých 90% HDP. Jen na zaplacení úroků (bez splácení kapitálu!) tohoto dluhu musela Belgie ze státní kasy vydat v témže roce přes 33 miliard

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.9. 2010