Stará Mádlová kliká knížete

28. 6. 2010 / Michal Šmarda

Nová pravicová koalice přišla mimo jiné s návrhem na elektronické volby. Voliči by tak měli usnadněný život. Kvůli výběru svého politického favorita by se nemuseli trmácet do volební místnosti, vše vyřeší kliknutí na klávesnici. Zmíněný návrh vypadá hezky a jeho velká výhoda je v tom, že zabrání některým nezodpovědným lidem v poškozování TÉTO země.

Herci Jiří Mádl a Martha Issová před letošními volbami nabyli přesvědčení, že jejich prarodiče nejsou schopni samostatného rozhodování. Tuto osobní zkušenost zobecnili a došli k závěru, že stupidita prarodičů není jen záležitostí rodiny Mádlů a Issů, ale že se pravděpodobně jedná o obecný jev. Rozhodli se proto proti nebezpečné hlouposti starých lidí aktivně bojovat... Přemlouváním, psychickým terorem a zastrašováním.

A jak s takovou atmosférou souvisí elektronické volby?

Představme si starou paní Mádlovou, která nechce volit dvaasedmdesátiletého Karla Schwarzenberga. Zřejmě se zamyslela a došla k závěru, že kníže již ve svém věku trpí selektivní ztrátou paměti a ze všech svých stran si pamatuje pouze TOP 09. Nebo jí vadí, že za jednu návštěvu zdarma udělá pro Miroslava Kalouska cokoliv.

Její vnouček Jirka ale ví, že Karel Schwarzenberg je výjimkou, která potvrzuje pravidlo. Ví, že kníže je jediným ostrůvkem pozitivní deviace v moři stařecké demence. A proto cítí povinnost zabránit tomu, aby babiččin hloupý omyl zničil budoucnost TÉTO země.

Dopředu proto babičce vyhodil všechny hlasovací lístky, vyjma TOP 09. Ve volební pátek si pro babičku přišel už o půl druhé, zkontroloval lístek a dosmýkal ji do volební místnosti. Tam stařence pohrůžkami zabránil ve vyzvednutí náhradní sady lístků a za plentu ji pustil pouze s lístkem TOP 09 a úřední obálkou. Za plentu však nesmí ani slavná herecká celebrita a občansky odpovědný vnouček Jiří. A tak se alespoň tam může psychicky zlomená babička na chvíli cítit svobodná... Využije proto jediné šance, která jí zbyla. Lístek s Karlem zahodí do koše, vyjde zpoza plenty a do volební urny vhodí prázdnou obálku.

Tato chyba ve volebním systému, která umožňuje staré paní Mádlové poškodit zájmy TÉTO země, vznikla až po roce 1989. Do té doby nebyla úprava volebního lístku za plentou povinná a lidé „mohli“ chodit volit demonstrativně přímo. Každý škůdce tak byl včas odhalen. „Kdo nemá co skrývat, ten plentu nepotřebuje“.

Nyní nastal čas chybu opět napravit, což elektronické volby definitivně zajistí. Jirka si svoji tupou babičku posadí hezky k počítači, donutí ji zadat identifikační údaje a zbytek už nakliká za ni. A pak už se může těšit na animální porno Marthy Issové. Ta ostatně tímto způsobem vyzraje na svého dědečka. Ten totiž také odmítal volit Kalouska a Schwarzenberga, protože byl celý život zvyklý volit stranu BAAS. A pak společně vezmou útokem domov důchodců a se sestřičkami to naklikají všem. A pak kamarádům. A fanouškům. A pak i nám ostatním.

No není to paráda?

V České republice platí ústavní princip, který zaručuje všeobecné, rovné a tajné volební právo. Omezení kteréhokoli z těchto principů lze považovat za útok na základní pilíř demokracie.

Elektronické volby nezaručí právo tajné volby. Proto podle mého názoru nemohou být v souladu s Ústavou ČR a přímo útočí na základní pilíře demokratického státu jako takového.

Budu rád, pokud mi tuto domněnku někdo vyvrátí...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 28.6. 2010