ODS vzkazuje střední třídě: jste lenoši!

19. 4. 2010 / Petr Gočev

ODS si v rámci předvolební kampaně opatřila databázi adres živnostníků (co na to Úřad pro ochranu osobních údajů?). Tak jsem se i já stal adresátem letáku "ODS pro živnostníky", ve kterém je popisováno, jaká pozitiva a životní jistoty již pro mne ODS zařídila a jaká ještě zařídí, pokud jí svým hlasem pomohu k volebnímu zisku. Jedním z výdobytků, kterým se ODS honosí, je "zavedení rovné daně, na které vydělali všichni aktivní občané a tedy i vy, živnostníci".

V této souvislosti bych rád připomenul svůj tři roky starý článek "Na reformě daní prodělá většina poplatníků", ve kterém jsem propočítával dopady zavedení rovné daně, kompenzované souběžným zvýšením sazby DPH. Podle těchto propočtů prodělali na zavedení rovné daně všichni, jejichž příjmy se pohybovaly mezi 16 a 34 tis. Kč měsíčně. V té době ovšem ODS spolu s Miroslavem Kalouskem ještě prohlašovala, že na zavedení rovné daně vydělají úplně všichni, včetně státního rozpočtu. Ani tehdejší lidovec Kalousek však nezvládl vymodlit konání takového zázraku, zhruba na úrovni neposkvrněného početí Panny.

V rámci pravicově populistické kampaně ODS už tedy na rovné dani nevydělávají všichni, ale jenom ti aktivní. Kreativci ODS si patrně neuvědomili implikaci tohoto tvrzení. Pokud dělítko mezi aktivním člověkem a lenochem činí 34 tis. Kč měsíčně, tak je většina voličů ODS zařazena mezi údajná nemakačenka.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 19.4. 2010