Dvourychlostní ekonomika: Oficiální nezaměstnanost 9,7% a auta za dvě stě tisíc dolarů

19. 3. 2010

Ekonomické oživení v Severní Americe má dvé zásadně odlišné podoby: Zatímco britská firma McLaren Automotive letos sází na prodej sportovních vozů využívajících technologie formule 1 superbohatým zákazníkům, naprostá většina lidí stále šetří. Nová zpráva amerického ministerstva práce uvádí, že oficiální úroveň nezaměstnanosti (odvozená od počtu příjemců podpory) přesahuje jedenáct milionů osob.

Ačkoliv růst nezaměstnanosti se již třetí měsíc po sobě zpomaluje, neexistují známky toho, že by ekonomika již generovala nová místa. Aktuální oficiální míra nezaměstnanosti - která nezahrnuje ty, kdo na hledání práce již rezignovali - činí 9,7%.

Jsou tu i jiné známky pokračujícího rozdělování společnosti. Prodejny luxusních oděvů zaznamenaly v únoru neočekávaně vysoké tržby ve srovnání s těmi, které nabízejí běžné zboží. Luxusní hotely se zotavují mnohem rychleji než ostatní, které dosud živoří. Prodej luxusních vozů roste rychleji než prodej vozů pro běžného spotřebitele. U značky Cadillac v únoru vzrostl prodej o 32%, BMW si polepšilo téměř o 14% a Honda Acura o 17%. Prodej modelu Lexus vzrostl o 5%, zatímco u zbytku sortimentu Toyoty byl zaznamenán trvající pokles prodeje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.3. 2010