Haiti pohledem člověka sousedícího a domněnky s tím související

19. 1. 2010 / Martin Groh

Přírodní katastrofa, která Haiti potkala, se den ode dne vyhrocuje, respektive její dopady na normální život a chod života tamních obyvatel. Z tisku a zpráv agentur, jakož i ostatních sdělovacích prostředků se toho můžeme dočíst spoustu, ale nic nenahradí pohled člověka, který na karibském ostrově žije několik let a to v zemi, která s Haiti přímo sousedí. Totiž z Dominikánské republiky. A protože tam přítele mám, dovolte mi, abych se s vámi všemi, informací lačnými, podělil o jeho bezprostřední pohled a názor , starý jen pár dní.

Můj přítel se jmenuje Miloslav Votava, v Dominkánské republice žije a pracuje několik let a tohle mi napsal:

Tady je vše v pořádku. Dominikánci pomáhají, jak se dá, ale turistického ruchu v Dominkánské republice se problém na Haiti nedotkl vůbec, a obecně života v DR také ne.. jen lidi se o všem samozřejmě baví, to je jasné.. Dokonce se obecně vytáhla stará myšlenka na anexi Haiti Dominikánskou republikou a vytvoření jednoho státu pod kontrolou DR, neboť Haiťané si prostě vládnout neumějí a jsou naučení pouze přijímat rozkazy a úkoly, pak fungují jako hodinky (viz haitští dělníci na plantážích, nebo stavbách). Oni prostě neumí žít svobodně, neboť neumějí plánovat.. Pro ně je život dnes, maximálně dneska odpoledne, takže neumí tyhle věci řešit. Na to budou potřeba celé generace, aby se změnili. Gangy byly obecně problém v Haiti vždy, tahle zpráva je obecně vnímána v celku se znepokojením v DR. Hranice je teď mimo oficiální přechody hodně hlídána, mimo jiné i kvůli těmto problémům. Oficiální přechod se naopak otevřel a není potřeba visum na Haiti.

Ono se vše zklidní za pár týdnů, teď jsou Haiťané opravdu frustrovaní, každý rok tam je nějaký problém, záplavy, hurikán, zemětřesení, obecně země je strašně chudá (70% lidí bez práce) výplata je třeba jen 30-40 USD měsíčně ale na život potřebujete 200 USD, rozdíl mezi tím musí každý nějak sehnat... Takže já osobně se nepokojům ani nedivím, je to přirozené.. Kdyby nám kručelo v žaludku, člověk byl hladový a bez vody, asi by nejednal jinak.. Špatné spíš je, že se zhroutila svým způsobem i vláda, která teď existuje papírově, na chod státu má minimální podíl.. Nikdo tam nekoordinuje pomoc a záchranné práce...

To nejlepší pro Haiti by teď bylo, kdyby tam zůstalo tak 20 000 Američanů, s povolením Haiti i tak 5.000 Dominikánců, několik tisíc vojáků OSN (UN) a začali stát dělat od základu úplně nový..

Já bych měl na Haiti jet příští týden, na jeden dva dny, takže pokud nebude nějak hodně nebezpečno že by bly opravdu nějaké dlouhotrvající otevřené střety, tak bych tam jeden den dva dny měl být a pomáhat.. s kolegou máme malou nadaci, a ještě tam nějaké peníze volně máme takže je utratíme za lékařské věci a jídlo.. uvidíme.

Tolik informace člověka tam odsud. Já jen připojím, že jak nemám rád nacionalistické Francouze, oni první byli těmi, kdo upozornili na to, že kontingent 10.000 vojáků Spojených států má nejasný a nekonkrétní mandát a že by rádi slyšeli, co přesně na Haiti chtějí dělat... neb se (zřejmě zcela právem) bojí, že USA svojí expanzivní politikou, skrytou tentokrát za rouškou humanitární pomoci, opět pokusí získat území, vliv a import svojí, domněle nejlepší demokracie na Zemi, což Francii, nezbavivší se do dnešní doby mocenských choutek kolonizátora, zjevně nejde pod vousy...neb Francie je součástí Evropské unie a nikoliv Spojených států, a jako taková hraje druhou roli (jako celá EU , hrající roli příručího na světovém kolbišti nejsilnějších a nejmocnějších organizátorů zeměkoule), v celým světem hltaném thrilleru, nazvaném Kdo dřív přijde, ten dřív mele... Rozuměj : mele svoji mouku z cizího obilí...

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 19.1. 2010