Exkluzivní: Izraelský voják svědčí o válečných zločinech izraaelské armády a o jejím masovém vraždění v Gaze

24. 4. 2024

čas čtení 12 minut


Reportér, Channel 4 News, úterý 23. dubna 2023, 19 hodin:  Izraelská válka v Gaze je  jednou z nejničivějších a nejsmrtonosnějších v moderní době. Izraelská armáda trvá na tom, že se zaměřuje pouze na Hamás, ale je obviňována z brutálního kolektivního trestání celého obyvatelstva.


„Myslíte si, že jste byl svědky toho, jak dochází k válečným zločinům?“ zeptal jsem se.

„Pravděpodobně ano. Pravděpodobně ano. Základním předpokladem u armády je, že jsou to příslušníci Hamásu, a pakliže jdete touto cestou, určitě zabíjíte i lidi, kteří jimi nejsou.“

Jeden z izraelských vojáků nám ve vzácném rozhovoru svědčí o skutečnostech, který byl podle svých slov svědkem.

„Tohle je něco, co si ponesu do konce života.“

 23043

Gaza: Šéf OSN pro lidská práva je zděšen zprávami o masových hrobech ve dvou nemocnicích v Gaze

24. 4. 2024

čas čtení 5 minut

 

Mluvčí sdělují, že některé mrtvoly měly svázané ruce, jiné byly  svázány a svlečeny do naha


Šéf OSN pro lidská práva Volker Türk prohlásil, že je zděšen zprávami o masových hrobech se stovkami těl ve dvou největších nemocnicích v Gaze.

Týmy palestinské civilní obrany začaly minulý týden po stažení izraelských vojsk exhumovat těla z masového hrobu u nemocničního komplexu Násir v Chán Júnisu. Za poslední týden bylo nalezeno celkem 310 těl, z toho 35 za poslední den, uvedli palestinští představitelé.

„Cítíme potřebu vyhlásit poplach, protože je zřejmé, že bylo objeveno více těl,“ uvedla Ravina Shamdasaniová, mluvčí vysokého komisaře OSN pro lidská práva.
 
Popsala těla „pohřbená hluboko v zemi a zasypaná odpadem“ a dodala, že „mezi mrtvými jsou údajně starší lidé, ženy a zranění“, včetně některých svázaných a svlečených.

 19475

Humanitární skupiny požadují bezpečné cesty pro uprchlíky do Británieí po pěti úterních úmrtích v Lamanšském průlivu

24. 4. 2024

čas čtení 6 minut

 

OSN a Rada Evropy se přidávají k protestům, během několika hodin po schválení obscénního zákona o deportaci uprchlíků z Británie do Rwandy se utopili další lidé

Humanitární skupiny vyzvaly k vytvoření nových bezpečných tras do Velké Británie poté, co během několika hodin poté, co ministři schválili kontroverzní zákon o Rwandě, zemřelo při pokusu o překonání Lamanšského průlivu pět lidí.

V úterý se utopilo dítě a čtyři dospělí, kteří se snažili dostat do Spojeného království na člunu z Wimereux ve Francii. Na palubě plavidla, které v pět hodin ráno opustilo francouzské pobřeží, bylo údajně více než 110 lidí.

 22442

V pasti své nemocné hlavy DG 307….

24. 4. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 2 minuty


“Pokud chceš mluvit o čistotě, měl by ses nejdřív projít kanálama sraček.”
(Pavel Zajíček, 2021)

Dlouhý úřední den v práci - koukám večer tupě v televizi na úplně jiný svět reality v sociální oblasti vykreslovaný z úst ministra Jurečky a hlavou mi jde celý dlouhý úřední den a vše - co zažívám…Jak je možné, že mu žádný novinář alespoň trochu neoponuje…?


 19879

Konsolidace, normalizace a Fializace s Babišizací Česka

24. 4. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 4 minuty

V již slavném vánočním proroctví Petra premiéra Sibyly Fialy premiér z Pravého břehu Institut Petra Fialy navěštil českému lidu roky blahobytu, prosperity a světového ekonomického prvenství v přehršli kategorií. Bohužel se zapomněl tradičně zmínit, jak krachující Česko vedené narcistním premiérem ze známé firmy hodlá vyřčeného dosíci. Stačí idea, stačí myšlenka, stačí vyslat fialový signál ke hvězdám, vesmír si všimne a vesmír zařídí. Teoreticky z pohledu kvantové fyziky by to mohlo zafungovat. Jednou za život vesmíru, ale mohlo.

 21173

Padesát let blízkovýchodních studií, I.

24. 4. 2024

čas čtení 19 minut

Toto je první část třídílného seriálu o radikalizaci blízkovýchodních studií. V posledních pěti desetiletích měla studia Blízkého východu hluboký dopad na tento region. Dlouho to nebylo ani tak akademické pole, jako spíše ideologické bojiště – a zde je moje zpráva z fronty, píše Michael Oren.

"Zcela nepodložené": Zprávy o masových hrobech v nemocnicích v Gaze jsou falešné, tvrdí IDF

24. 4. 2024

čas čtení 1 minuta

IDF uvedly, že exhumovaly řadu těl pohřbených Palestinci na pozemcích Násirovy nemocnice ve snaze vystopovat izraelská rukojmí.

 22934

Hospodaření OSBL za březen 2024

3. 4. 2024

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Opět nám bohužel ke konci března poklesla částka na účtu na pouhých 7 155,77 Kč. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně.  Děkujeme všem!!

V březnu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 64 168,79 Kč.

Výdaje byly 88 660,89 (přispěli jsme tentokrát i panu Velemanovi, který dává finanční částky ze svého malého platu svým klientům pod hranicí chudoby, aby měli co jíst, český stát by se měl STYDĚT!).


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 23048

Británie jako darebácký stát: Rada Evropy pro lidská práva odsoudila návrh britského zákona o deportaci uprchlíků do Rwandy

23. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

 
Komisař vyjádřil vážné znepokojení poté, co azylová politika Rishiho Sunaka prošla britským parlamentem


Komisař Rady Evropy pro lidská práva odsoudil program Rishiho Sunaka pro Rwandu a uvedl, že vyvolává "závažné otázky týkající se lidských práv žadatelů o azyl a právního státu".

Komisař tohoto orgánu pro lidská práva Michael O'Flaherty uvedl, že návrh zákona, který by měl být podepsán v úterý poté, co v pondělí večer prošel parlamentní fází, vyvolává vážné znepokojení a neměl by být využíván k odstraňování žadatelů o azyl nebo k narušování nezávislosti soudců.


 20916

HRW: Obscénní posedlost Spojeného království

23. 4. 2024

čas čtení 3 minuty


Dnes dojde ke klíčovému kroku v dlouhodobé snaze britské vlády o krutost. Otřesný návrh zákona o deportaci Rwandy včera večer konečně prošel parlamentem a brzy dostane královské přikývnutí, aby se stal zákonem.

Vláda neztrácí čas a slibuje, že k prvním leteckým deportacím žadatelů o azyl do Rwandy dojde již brzy. V příštích měsících očekávejte spoustu žalob proti těmto deportacím, stejně jako další nenávistné titulky proti cizincům a démonizaci ochránců lidských práv, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch.

 19396

Krachující britská konzervativní vláda schválila protizákonný "zákon" o deportaci žadatelů o azyl do Rwandy

23. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Konzervativní vláda Rishiho Sunaka má už po mnoho měsíců o dvacet procent menší volební podporu než opoziční labouristé. V letošním roce se v Británii musejí konat volby. Začátkem května se v Anglii konají komunální volby, které zjevně budou pro konzervativce katastrofou. Sunakova vláda nemá žádnou politiku, jíž by zvýšila svou volební podporu. Zoufale se tedy snaží získat na svou stranu voliče kontroverzními, protizákonnými populistickými opatřeními. Dolní sněmovna si odhlasovala legrační zákon, že Rwanda je "bezpečná země", i když je to diktatura, kde je tvrdě pronásledována opozice.

 22554

Írán zrychluje postup k atomové bombě

24. 4. 2024

čas čtení 8 minut

Islámská republika je blíže než kdy jindy k tomu, aby vlastnila atomové zbraně, ale režim trvá na tom, že nemá v úmyslu je vyrábět, upozorňují Trinidad Deiros Bronte a Carlos Torralba.

 22319

Senátor: USA by mohly začít posílat ATACMS do Kyjeva za 1 týden

24. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Spojené státy by mohly začít předávat armádní taktické raketové systémy dlouhého doletu (ATACMS) na Ukrajinu "do konce týdne", pokud Bílý dům schválí balík vojenské pomoci, který byl nedávno schválen ve Sněmovně reprezentantů, řekl americký senátor Mark Warner CBS News v rozhovoru zveřejněném 21. dubna.

 23049

Rusko dodá Íránu stíhačky

24. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Podle íránských médií budou ruská letadla dodána tento týden v reakci na to, co Moskva popisuje jako "nedávné napětí", uvádí Lior Ben Ari.

 23037

Izrael má genocidní úmysly

24. 4. 2024

čas čtení 8 minut

 
Izrael má genocidní úmysly Ale to neznamená, že to Mezinárodní soudní dvůr se svou konzervativní judikaturou přijme,
argumentuje v listě Boston Globe Kenneth Roth, donedávna generální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

V lednu Mezinárodní soudní dvůr, nejvyšší soudní instance OSN, shledal „pravděpodobným“, že Izrael páchá v Gaze genocidu, ale bude Izrael za tento ohavný zločin skutečně odpovědný? Kladný argument lze předložit, ale to neznamená, že jej soud se svou konzervativní judikaturou přijme.

Věrohodnost si klade záměrně nízkou laťku. Pokud by mohlo jít o genocidu, chce mít soud možnost uložit „předběžná opatření“ k jejímu zastavení, například příkaz, aby Izrael přestal podněcovat ke genocidě Palestinců a umožnil poskytování humanitární pomoci. Konečné určení genocidy v budoucnu právem vyžaduje vyšší důkazní standard.



 20076

Lze efektivně dohlížet na generátory obrázků s umělou inteligencí, aby se zabránilo explicitně sexuálním deepfakes dětí?

23. 4. 2024

čas čtení 4 minuty


Vzhledem k tomu, že se zjistilo, že jedna z největších "tréninkových" datových sad obsahuje materiál se sexuálním zneužíváním dětí, lze zakázat vytváření takových snímků?


Zneuživatelé dětí vytvářejí "deepfakes" svých obětí generované umělou inteligencí, aby je vydírali a přiměli je natočit své vlastní sexuálně explicitní videa, čímž začíná cyklus sexuálního vydírání, který může trvat roky.

V celosvětovém měřítku panuje jen malá shoda na tom, jak by měla být tato technologie kontrolována. A co hůř, bez ohledu na to, jak důrazně vlády zakročí, k vytvoření dalších snímků bude vždy stačit stisknout tlačítko - explicitně sexuální zobrazování je zabudováno do základů generování snímků umělou inteligencí.

Využití AI ve stavebnictví je v Česku zatím v plenkách. V budoucnu pomůže s bezpečností na stavbě i designem budov

23. 4. 2024

čas čtení 5 minut


Zatímco v zahraničí již pomáhá se stavbou mrakodrapů, v českém stavebnictví se začíná teprve etablovat. Umělá inteligence může kromě populárních jazykových modelů či robotické výstavby najít uplatnění především v takzvaném informačním modelování budov – BIM. Odborníci do budoucna vidí hlavní přínosy AI ve stavebnictví v rámci generativního designu, správy stavby, analýzy nákladů či dokonce monitorování bezpečnosti na staveništi. Zároveň podle nich nelze vyloučit zavádění umělé inteligence i do povolovacích procesů, hlavní překážkou však může v tomto směru být otázka bezpečnosti.

 18389

dTest: Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit?

23. 4. 2024

čas čtení 5 minut

 

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. Z ničeho nic jim však přišla výzva od advokátů vymahačské společnosti, ať dluh neprodleně uhradí, jinak na ně bude podána žaloba. Jde o prázdné výhrůžky, nebo musí spotřebitel naopak zbystřit? A jak se vůbec bránit těmto praktikám?

 23045

P. A. T. Y. v Praze

23. 4. 2024 / Soňa Svobodová

čas čtení 10 minut

 
Není tomu tak dlouho, co ve Strašnickém divadle na Praze 10, proběhla výstava obrazů pocházejících z malířského ateliéru brněnské rodačky Petry Tkadlčíkové, která vystupuje pod uměleckým pseudonymem P. A. T. Y.. Pokud jste tuto její první pražskou výstavu nestihli, nesmutněte, neboť se vám naskýtá další příležitost. A tou je její druhá výstava,která právě probíhá ve vyhlášeném vršovickém Bistru Moje Místo, takže můžete spojit příjemné s užitečným. Nejen, že si zde pochutnáte na zdejších kulinářských dobrotách, ale ještě k tomu občerstvíte i svou duši tím, že si prohlédnete Petřiny obrazy, které zde vystavuje do 24. května tohoto roku.

USA: Desítky zatčených na Yaleově a Newyorské univerzitě: pro-palestinské studentské protesty se šíří

23. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Úřady v pondělí rozehnaly protesty na dalších dvou amerických univerzitách, Kolumbijská univerzita zrušila prezenční výuku


Policie zadržela desítky lidí na propalestinských demonstracích na Yaleově univerzitě v Connecticutu a na Newyorské univerzitě na Manhattanu. Studentské protesty proti izraelské válce v Gaze nadále ovládají americké univerzity.

V kampusu Yaleovy univerzity v New Havenu ve státě Connecticut úřady v pondělí večer zatkly nejméně 47 protestujících, uvedla univerzita ve svém prohlášení. Zatčení studenti budou předáni k disciplinárnímu řízení.

 20353

Pedofilové vytvářejí snímky nahých dětí pomocí umělé inteligence, a pak je tím vydírají, sděluje charitativní organizace

23. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Nadace Internet Watch Foundation našla na dark webu příručku, která zločince nabádá k používání softwarových nástrojů, které odstraňují oblečení 

Podle charitativní organizace zabývající se sexuálním zneužíváním dětí jsou pedofilové nabádáni, aby používali umělou inteligenci k vytváření nahých snímků dětí, aby z nich vymámili extrémnější materiál.

Nadace Internet Watch Foundation (IWF) uvedla, že příručka nalezená na dark webu obsahuje část, která zločince nabádá, aby používali "obnažovací" nástroje k odstranění oblečení ze snímků spodního prádla zaslaných dítětem. Zmanipulovaný obrázek by pak mohl být použit proti dítěti k jeho vydírání, aby poslalo více otevřeně sexuálního materiálu, uvedla IWF.

 20699

Evropská komise zahajuje řízení proti společnosti TikTok

23. 4. 2024

čas čtení 9 minut

Evropská komise zahajuje řízení proti společnosti TikTok podle aktu o digitálních službách ohledně zahájení provozu společnosti TikTok Lite ve Francii a Španělsku a oznamuje svůj záměr pozastavit program odměn v EU

Komise v pondělí  zahájila druhé formální řízení proti společnosti TikTok podle aktu o digitálních službách. Účelem je posoudit, zda společnost mohla při spuštění společnosti TikTok Lite ve Francii a Španělsku porušovat nařízení o digitálních službách. Podle aktu o digitálních službách jsou určené velmi velké online platformy povinny předložit zprávu o posouzení rizik, včetně opatření ke zmírnění případných systémových rizik, před spuštěním jakýchkoli nových funkcí, které budou mít pravděpodobně kritický dopad na jejich systémová rizika.

 19384

Opravdu Boris Johnson sabotoval mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou? Skutečnost je složitější

23. 4. 2024

čas čtení 7 minut

 
 
Nedávná studie ukazuje, že důvody neúspěchu rozhovorů v roce 2022 jsou složitější, než se domnívají kritici. Kompromis může být stále možný
, míní Emma Ashfordová.

Studie, kterou minulý týden publikovali historik Sergej Radčenko a politolog Samuel Charap, se zaměřuje na málo pochopená, ale důsledná mírová jednání, která se na jaře 2022 odehrála mezi Ruskem a Ukrajinou o ukončení konfliktu. Tato jednání - konaná převážně v Istanbulu - se stala středem pozornosti kritiků války na Ukrajině, kteří často tvrdí, že Západ, a zejména tehdejší britský premiér Boris Johnson, tato jednání sabotoval a zabránil úspěšnému příměří.


 22208

Proces s Trumpem: Peníze za mlčení pornoherečce byly "čistý a jednoduchý volební podvod", konstatují žalobci

23. 4. 2024

čas čtení 5 minut

 
Exprezident "zorganizoval zločinné schéma" s cílem zkorumpovat volby v roce 2016, tvrdila obžaloba v úvodní řeči při procesu


Donald Trump "zorganizoval zločinný plán s cílem zkorumpovat prezidentské volby v roce 2016" ve snaze zakrýt svůj poměr s pornoherečkou Stormy Daniels, uvedla v pondělí obžaloba ve své úvodní řeči v trestním procesu s bývalým prezidentem, přičemž obhajoba kontrovala, že "na snaze ovlivnit volby není nic špatného - říká se tomu demokracie".

 18917

Británie: Intenzivnější pití během covidu vedlo v Británii k zvýšení úmrtí na alkoholismus o třiatřicet procent

23. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

(Jakpak je tomu asi v ČR?)

Odborníci doufali, že po covidové pandemii se počet úmrtí na alkoholismus zase sníží. Jenže k tomu nedošlo, protože alkohol je návykový.


Oficiální údaje z Velké Británie ukazují, že od roku 2019 došlo k 33% nárůstu počtu úmrtí na následky alkoholu - je to nejvíce od začátku záznamů v roce 2001

Alkohol zabil v roce 2022 rekordní počet lidí, protože těžší pití v covidové pandemii si ve Spojeném království vybralo svou daň.

Na následky pití alkoholu zemřelo téměř o 2 500 lidí více než v roce 2019 (7 565 úmrtí), tedy v roce předtím, než virus udeřil a způsobil, že již tak silní pijáci zvýšili konzumaci alkoholu, uvedl britská státní statistický úřad.

 22360

Gaza: Podle zprávy bývalé francouzské ministryně zahraničí Izrael nepředložil důkazy o napojení zaměstnanců humanitární organizace UNRWA na teroristy

23. 4. 2024

čas čtení 7 minut

 

Podle nezávislé analýzy západních politiků  izraelská vláda dosud nedoložila tvrzení, že zaměstnanci humanitární agentury OSN mají vazby na Hamás nebo Islámský džihád


Izrael stále nemá důkazy o svých tvrzeních, že UNRWA má vazby na teroristy  - ale škoda pro agenturu je již napáchána

Izrael chce UNRWA zničit, protože UNRWA zastává zájmy Palestinců, považuje je za uprchlíky a zdůrazňuje, že mají práva. To Izrael neuznává


Izrael dosud nepředložil důkazy pro svá tvrzení, že zaměstnanci humanitární agentury OSN UNRWA jsou členy teroristických organizací, uvedla nezávislá kontrola vedená bývalou francouzskou ministryní zahraničí Catherine Colonnou.

 23043

Jak mluvit o Izraeli a Gaze na univerzitní půdě (nebo kdekoli jinde)

23. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Hledání morální jasnosti, píše bývalý americký ministr Robert Reich.

 

Přátelé,

Před několika měsíci jsem se setkal se skupinou studentů, abychom si promluvili o tom, co se děje v Izraeli a v Gaze. Někteří byli Židé, někteří Palestinci.

Znovu se s vámi dělím o to, o čem jsme diskutovali, v naději, že by to mohlo být užitečné i pro ostatní při diskusi o této probíhající tragédii.

Účelem setkání bylo zjistit, na čem se mohou shodnout z morálního hlediska.

Jak si jistě dokážete představit, emoce byly silné.

Navrhl jsem jim, aby se alespoň pro účely našeho rozhovoru nepovažovali za "propalestinské" nebo "proizraelské", ale aby se hlouběji zabývali tím, o jaké základní morální principy jde.

Po několika hodinách se shodli na sedmi morálních principech.

Masové hroby oběti zabitých Izraelci v Gaze

22. 4. 2024

čas čtení 2 minuty






Reportérka, Channel 4 News, pondělí 22. dubna 2024, 19 hodin: Před třemi měsíci zemřel v Násirově nemocnici Nassir v Chán Júnisu. Měl být pohřben okamžitě, ale teprve nyní, když se Izraelské obranné síly stáhly, může Samaya  svého manžela řádně pohřbít.

Žena: "Našli jsme Usámovo tělo, ale nemohli jsme najít tělo Mohammeda, jeho bratra. Jak jste viděli, na místě činu jsou hromady těl a některé oběti nelze najít, kdybychom Mohameda našli, pohřbili bychom ho vedle jeho bratra."

Reportérka: Vzpomínky jeho dcery na otce jsou stále jasné. Ale jak dlouho?

Holčička: Měl mě rád,  kupoval mi věci, bral mě ven.

Reportérka: Více než 200 těl bylo vykopáno z nemocničního komplexu Násir, kde byly pohřbeny v mělkém hromadném hrobě. Někteří z nich byli pacienti, kteří zemřeli na následky zranění nebo nemoci. Jiní byli zabiti, když Izrael ostřeloval a poté vtrhl do nemocnice s tím, že uvnitř jsou bojovníci Hamásu z řad personálu a mezi mrtvými byli i ti, kteří se v areálu nemocnice ukrývali.

A to ještě není konec. Včera bylo při izraelských náletech na Rafáh zabito nejméně 22 Palestinců, včetně osmnácti dětí. Přestože většina izraelských vojáků byla stažena, Izrael stále denně provádí nálety a premiér Netanjahu tvrdí, že navrhovaný velký pozemní útok na Rafáh se uskuteční. Pro zhruba milion lidí, kteří v Rafáhu táboří, je život už nyní zoufalý, v blízkosti jejich stanů tečou splašky a je akutní nedostatek potravin a léků. Třetina dětí mladších dvou let trpí akutní podvýživou. Nyní se k nim dostává více zásob, ale ani zdaleka ne dost. Tempo války se možná zpomaluje, řekl dnes jeden z humanitárních pracovníků, ale humanitární nouze se jen zrychluje.

 18993

Obscénní Británie: Využívala Afghánce jako své tlumočníky, nyní nevpustí do Británie jejich rodiny

22. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Británie během pobytu britských vojsk v Afghánistánu využívala četné Afghánce jako tlumočníky. Jejich život je nyní, po převzetí vlády Talibánem, ohrožen. Neochotně jim poskytuje azyl v Británii (některé z nich chce deportovat do Rwandy), avšak do Británie nevpustí příslušníky jejich rodiny.

Tlumočník z Afghánistánu se dozvěděl, že jeho britské občanství brání jeho  rodině získat vízum do Spojeného království

Muhammad* si nemůže dovolit právní kroky ani poplatky ve výši 20 000 liber. Nemůže se k němu připojit manželka a děti, hrozí mu deportace do Rwandy

Bývalému tlumočníkovi britských jednotek v Afghánistánu byla zamítnuta žádost o přivezení manželky a tří dětí do Spojeného království - protože má britské občanství.


Ženy z Manchesteru: natáčejí je šmíráci a pronásledují je online

22. 4. 2024

čas čtení 5 minut

 
Dvě kamarádky vyprávějí svůj příběh v rámci Národního týdne informovanosti o stalkingu, kdy policie zavádí nové pravomoci na ochranu obětí

 

Maddy Laingová a Phoebe Collinová si nevšimly kamery, která na ně mířila, když loni v dubnu kráčely po rušné manchesterské ulici.

Byl teplý jarní den a ženy měly na sobě pestrobarevné cyklistické šortky a nevěděly, že někdo pořizuje voyeurská videa jejich těl pomocí zařízení drženého pod úrovní pasu.

"Je to nechutné," řekla Collinová, když jí  Laingová přehrála záznam. "Je vidět, že se zaměřují na náš zadek."

Britská vláda se rozhodla kriminalizovat vytváření deep fake porno videí s náhodně vybranými členkami veřejnosti

22. 4. 2024

čas čtení 7 minut

Velký mezinárodní server, na němž mají deep fake pornografická videa miliardy přístupů, byl v těchto dnech v důsledku přípravy tohoto nového britského zákona znepřístupněn komukoliv v Británii, uvedla BBC

Channel 4 News:



Moderátorka Channel 4 News Cathy Newman: Tohle je. porno video se mnou, ale je úplně falešné. Je to jen něčí představa, že se mnou bude mít sex. Zkoumali jsme deep fake pornografický a zneužívající průmysl, který se rychle rozvíjí s pomocí umělé inteligence. Kdybyste nevěděli, že to nejsem já, mysleli byste si, že je to skutečné. Je to svět digitálně upravených videí a obrázků, které lze vytvořit pomocí jediné fotografie něčího obličeje. Náš tým zjistil, že v roce 2023 bylo vytvořeno více deep fake  pornografických videí než ve všech ostatních letech dohromady. Jen na těch nejpopulárnějších  stránkách byla tato  videa zhlédnuta více než 4,2 miliardykrát. Již několik měsíců je v Británii sdílení deep fake porna nezákonné, ale dnes vláda šla ještě dál a postavila tvorbu takových snímků mimo zákon. Odborníci však tvrdí, že zákonodárci po celém světě dosud nedokázali držet krok s touto technologií a jejím zneužíváním.

 23044

Riziko šíření ptačí chřipky na člověka je "obrovským problémem", varuje Světová zdravotnická organizace

22. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Hlavní vědec vyjádřil obavy z varianty H5N1, která má "mimořádně vysokou" úmrtnost u lidí

Světová zdravotnická organizace vyjádřila obavy z šíření ptačí chřipky H5N1, která má "mimořádně vysokou" úmrtnost u lidí.

Epidemie, která začala v roce 2020, vedla k úhynu nebo usmrcení desítek milionů kusů drůbeže. 

Nejnověji se virus rozšířil v rámci několika druhů savců, včetně domácího skotu v USA, což zvýšilo riziko přenosu na člověka, uvedla WHO.

"Myslím, že to nadále vyvolává obrovské obavy," řekl novinářům v Ženevě hlavní vědecký pracovník agentury OSN pro zdraví Jeremy Farrar.


 22990

USA se chystají uvalit sankce na jednotku IDF obviněnou z páchání násilí na Západním břehu Jordánu

22. 4. 2024

čas čtení 7 minut

Izraelští představitelé vyhrožují , že se postaví proti očekávaným opatřením podle amerického Leahyho zákona proti praporu Netzah Yehuda
 

Jednotka Izraelských obranných sil čelí sankcím USA kvůli zacházení s Palestinci na okupovaném Západním břehu Jordánu, a to i přesto, že Kongres odhlasoval novou mimořádnou pomoc Izraeli ve výši 26 miliard dolarů.

Podle zpráv v izraelských médiích představitelé amerického ministerstva zahraničí potvrdili, že se chystají uvalit sankce na prapor IDF Netzah Yehuda, který byl obviněn ze závažného porušování lidských práv Palestinců.

Tento velmi významný krok, který by byl prvním případem, kdy se vláda USA zaměřila na jednotku IDF, vyvolal okamžitý hněv mezi izraelskými politickými představiteli, kteří vyhrožují, že se proti němu postaví.

Izraelský deník Haaretz v neděli informoval, že USA zvažují podobné kroky i proti dalším policejním a vojenským jednotkám.

 19850

Vondráčkovo Česko na obláčku vlastní suverenity

22. 4. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut


Nedělní Otázky V. Moravce byly v lecčems unikátní. Asi ještě nikdy jsem neviděl mluvit poslance Vondráčka z Hnutí ANO s takovým nasazením, s takovou naléhavostí. Skoro jsem uvěřil tomu, že to myslí vážně. Pak se ale začal smát, když moderátor naznačil, že mluví jako politici z SPD.

Zemřel zpěvák Josef Laufer. ČT zapomněla informovat, že proslul písní oslavující špiona StB ve Svobodné Evropě

22. 4. 2024 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

O mrtvých jen dobré? No, posuďte sami. Laufer sám napsal ten text.

Osobně jsme si v té době mysleli, že "kapitán" Pavel Minařík, který údajně "pronikl" do Svobodné Evropy (četl tam zprávy) byl prostě mladý kluk, který po roce 1968 emigroval do Německa, dostal se do Svobodné Evropy a po sedmi letech ho emigrace už přestala bavit, chtěl se vrátit do Československa, takže se dohodl s StB, která z něho udělala "slavného agenta".

Josef Laufer byl ovšem dlouholetým udavačem StB. Nesmyslná nenávist, čišící z této "písně", je nepochopitelná. Povšimněte si, mimochodem, jak už tehdy komunistický režim, který měl být svou podstatou nadnárodní, i v této písni hraje na nacionalistickou strunu:

 

Problém se mnou je, že já si všechno pamatuju...

 23040

Ke třístému výročí narození Immanuela Kanta

20. 4. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Přiznám se, že jsem to ještě včera netušil. Ale je to tak. V pondělí oslavíme tři sta let od narození Immanuela Kanta (1724-1804). Těžko někde najdete dějiny západní filozofie, v nichž by chybělo jeho jméno. Jeho filozofický systém, tím spíše jazyk, je obecně považován za složitý a má nejrůznější výklady a hodnocení.

 23041

Známé laboratoře pervitinu v Evropě: ČR je Nové Mexiko Evropy

21. 4. 2024

čas čtení < 1 minuta

Pro případ, že by vás to zajímalo, toto je mapa všech známých laboratoří na výrobu pervitinu v Evropě. Česká republika je Nové Mexiko Evropy a Bulharsko je Oklahoma.




 23043

U Násirovy nemocnice byly po odchodu izraelské armády objeveny dva hromadné hroby Palestinců - bez hlav, bez kůže a bez tělesných orgánů

22. 4. 2024

čas čtení 6 minut

Po stažení izraelských okupačních sil objevili Palestinci dva masové hroby poblíž Násirovy  nemocnice Nasser v Chán Júnisu. "Našli jsme mrtvoly bez hlav, těla bez kůže a některým byly ukradeny orgány," informoval ve svém prohlášení generální ředitel vládní mediální kanceláře. Od stažení izraelských okupačních sil bylo v masových hrobech v oblasti Násirovy nemocnice nalezeno více než 180 těl. Mezi těly jsou starší ženy, děti a mladí muži. Záchranáři vyprávěli, že byli svědky nálezu těl v plastových pytlích s hebrejskými nápisy. Mnohá těla měla ruce svázané za zády, což svědčí o tom, že byla před pohřbením do těchto masových hrobů popravena.



Válka v Gaze: Stovky těl objeveny v masových hrobech v nemocnici v Chán Júnisu
Záchranáři vyzvedli více než 200 mrtvol, včetně těl dětí, starších žen a mladých mužů.



Palestinská civilní obrana v neděli oznámila, že na nádvoří Násirovy nemocnice v Chán Júnisu na jihu pásma Gazy našla stovky těl Palestinců pohřbených v masových hrobech izraelskými silami.

 23037

V noci na neděli zabily izraelské údery dalších 18 lidí, z toho dalších 14 dětí

21. 4. 2024

čas čtení 8 minut


Izraelské údery na Rafáh zabily dalších 18 lidí, z toho  dalších 14 dětí, sdělují zdravotníci


Podle nedaleké kuvajtské nemocnice, která těla přijala, byl při prvním úderu zabit muž, jeho žena a jejich tříleté dítě. Žena byla těhotná a lékařům se podařilo dítě zachránit, uvedla nemocnice.

Při druhém úderu zahynulo 13 dětí a dvě ženy, všichni ze stejné rodiny, jak ukázaly nemocniční záznamy, uvedla agentura Associated Press.

Izrael provádí téměř každodenní nálety na Rafáh, kde více než polovina z 2,3 milionu obyvatel Gazy hledá útočiště před izraelským bombardováním na jiných místech.

Izrael nasadil na periferii pásma Gazy další dělostřelectvo a obrněné transportéry, což naznačuje, že se armáda připravuje na dlouho hrozící pozemní ofenzívu na Rafáh, kde má podle izraelských představitelů Hamás svou poslední baštu v Gaze.

Americký prezident Joe Biden a představitelé OSN varovali, že izraelská vojenská pozemní ofenzíva v jižním městě Gazy by vedla ke "krvavé lázni".

343