Obama touto dohodou o klimatu zničil vlastní hodnoty

19. 12. 2009

KD│ Bill McKibben z Middlebury College, spoluzakladatel nevládní organizace 350.org usilující o závazný emisní cíl kodaňské dohody, komentoval výslednou "dohodu" (fakticky politickou deklaraci vybraných zemí, která např. úplně obešla Evropskou unii) vzešlou z dvoutýdenních jednání zástupců 192 zemí světa.

Prezident Spojených států svou dnešní dohodou s Čínou, Indií a Jižní Afrikou udělal několik věcí:

  • Zničil Organizaci spojených národů. Myšlenka světového společenství, které něco znamená, dnes večer zmizela. Jasný závěr zní: Vy, chudé země, si o věcech jako jsou lidská práva nebo postavení žen, boj s obrnou nebo zacházení s uprchlíky můžete říkat, co chcete. Ale jakmile se příliš přiblížíte k centru toho, co se počítá - k fosilnímu palivu, které tvoří jádro naší ekonomiky - můžete na to zapomenout. Vaše názory nás nezajímají. Otravujete, a pokud se potopíte pod hladinu, nepřejeme si o tom slyšet. Nejmilejší naděje americké pravice byla nakonec padesát let v zásadě uskutečňována proto, že v centru americké ekonomiky stojí uhlí. Dosahovali jsme toho prostředky válečnými i mírovými, a nyní jsme toho dosáhli globálním oteplováním. K čemu je teď vlastně OSN?

  • Vytvořil ligu superznečišťovatelů a budoucích superznečišťovatelů. Čína, USA a Indie si nepřejí, aby někdo rozumným způsobem kontroloval, jak využívají uhlí. Je to koalice lišek, které budou společně vládnout kurníku. Není náhoda, že emisní cíle dohody jsou slabé až neexistující. Nepřejeme si při stanovení cílů zajít příliš daleko, řekl prezident. A teď si představte, jak bude tato dohoda vypadat za příštího Republikánského prezidenta.
  • Předvedl ten druh přímočarosti a rozhodnosti, jaký Američané rádi vidí. Doma se mu to politicky velmi vyplatí, a to bude nejhorší částí celé dohody. Za to, že odkopl Evropu a chudé země, získá domácí politické výhody. George Bush by to neudělal - reakce by byly příliš bouřlivé. Obama převzal mandát, který mu poskytlo Progresívní křídlo Demokratické strany, a použil ho ke zničení myšlenek, jichž si progresívní hnutí nejvíce cení. To co touto dohodou ztrácíme nejsou jen polární ledovce.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.12. 2009