Tajemství rozporuplné (ne)parlamentní strany TOP 09

9. 10. 2009 / Lenka Andrýsová

Strana TOP 09 je největším paradoxem české politické scény. Stala se důležitým hybatelem politického dění, aniž by ji jediný Čech volil. Přesto dnes disponuje poslaneckými a senátorskými mandáty, přesto v červenci tohoto roku založila svůj senátní klub, pyšní se na svých kandidátních listinách pěti poslanci a pořádá své tiskové konference na půdě poslanecké sněmovny. Jak je to možné?

Obvykle se politická strana dostane do parlamentu tak, že jí voliči dají svůj hlas. Stranu TOP 09 v roce 2006 ale nikdo nevolil. Do parlamentu se dostala ze dne na den pouhým prohlášením o vzniku nové strany. Jako nejmladší strana na české scéně má TOP 09 své členy v obou komorách parlamentu a účastní se podle prazvláštního pravidla i schůzek na Hradě společně s ostatními parlamentními stranami. Na začátku měla TOP 09 šest, dnes má už jen pět poslanců (Miroslava Kalouska, Vlastu Parkanovou, Pavla Severu, Jana Husáka, Františka Laudáta, Ladislav Šustr byl po aféře "Zákon za milión" z TOP 09 vyloučen) a tři senátory (Karla Schwarzenberga, Adolfa Jílka a Václava Jehličku), z nichž mnozí za TOP 09 kandidují do poslanecké sněmovny.

Parlamentní strana, kterou nikdo nikdy nezvolil

Postup strany TOP 09 má zkrátka pro běžného pozorovatele poněkud rychlý spád. Bylo by dobré ještě jednou zrekapitulovat, jak se tato staronová strana s moderním jménem objevila na české politické scéně - tentokrát ale bez opěvných veršů nekritických médií. Strana TOP 09 vznikla v polovině června, kdy se uprostřed funkčního období skupinka ambiciózních přeběhlických poslanců a senátorů rozhodla založit novou stranu. Jinými slovy, poslanci, kteří kandidovali za KDU-ČSL, v případě pana Františka Laudáta za ODS, zjistili, že program jejich mateřské strany jim už dále nevyhovuje. Nerozhodli se však resignovat, jak by se ve slušném státě patřilo (obzvláště v zemi s poměrným volebním systémem, kde volič volí především stranu), ale založili stranu novou, rovnou parlamentní. Přeci by se nevzdali kvůli myšlenkovým rozkolům svých poslaneckých míst, které jim garantují pravidelné štědré platy a náhrady, které jim ze zákona přísluší.

TOP 09 slibuje, ale nečiní

Podle selského rozumu by si volič myslel, že když je strana zastoupena v parlamentu, prosazuje svůj politický program. Na co tedy čekají poslanci a senátoři z TOP 09? Ve svém programu uvádějí, že cílem jejich politiky je program prosadit. V programu také stojí: "Jsme připraveni". Ale připraveni na co? Až někdo řekne teď? Vždyť už je tým TOP 09 dávno za pomyslnou startovní čárou. A absolutně nikdo nechápe, proč se jejich běžci stále flákají na začátku běžecké dráhy. Přitom jsou poslanci a senátoři z TOP 09 již dnes s to navrhovat legislativu, kterou voličům slibují. Mnozí už figurovali na významných ministerských postech. Miroslav Kalousek byl ministrem financí, Vlasta Parkanová ministryní obrany, Karel Schwarzenberg ministrem zahraničí a Václav Jehlička ministrem kultury. Strana TOP 09 si tedy nemůže stěžovat, že by neměla prostředky změny uskutečňovat. Když ne poslanec, tak ministr toho může ovlivnit dost. Proč ale pan Kalousek jako ministr financí nepředkládal vyrovnaný rozpočet? Jak voliči mohou věřit, že to tentokrát myslí vážně? Chtějí- li v TOP 09 poslance bez imunity, proč z jejich strany nevyšel návrh zákona upravující tuto problematiku? Pokud mají politici z TOP 09 unikátní nápady, proč nevysvětlí občanům, jak je možné, že je neprosadili už dříve? Odpověď si volič může domyslet sám.

Mediální poprask kolem TOP 09

TOP 09 zatím hraje do karet, že se s ní spojují veřejně známé tváře. Lehce získává pozornost médií. To se však může rázem otočit, až si občané vzpomenou, jak pan Kalousek odmítl využít nabídku německých úřadů na rozkrytí pochybných lichtenštejnských kont, díky nimž mohly být odhaleny nelegální finanční machinace podnikatelů i politiků. Média by mohla připomenout i další sporné případy, v nichž exministr Kalousek figuroval. Za mediálním popraskem a přílivem nekritické vlny článků a komentářů o TOP 09 může podle kuloární šeptandy stát také podnikatel Zdeněk Bakala, který vlastní vydavatelství Economia (například Hospodářské noviny, Respekt, Ekonom). Ten se veřejně hlásí k podpoře TOP 09, ale přestože vlastní miliardy korun českých, podle uveřejněného seznamu dárců nedal TOP 09 ani haléř.

Nejde jim o lidi, ale o moc

O skutečných plánech TOP 09, tedy o tom, jak se rychle dostat k rozhodování o státních a veřejných zakázkách napovídá fakt, že v momentě, kdy předvolební klání letos na podzim utichlo, zrušila TOP 09 většinu setkání s občany, která měli původně na plánu. Copak má strana propagovat své ideje pouze bezprostředně před volbami?

A dalším důkazem vypočítavosti TOP 09 je, že se Miroslav Kalousek, který momentálně ve sněmovně zastupuje občany z Jihočeského kraje, rozhodl, že bude kandidovat za kraj Středočeský. Naopak, Vlasta Parkanová namísto Středočechů hodlá zastupovat Jihočechy. Důvod je prostý. Miroslav Kalousek, otec zakladatel TOP 09, si chtěl jednoduše pojistit, že se do sněmovny po volbách dostane. Ve Středočeském kraji mu totiž stačí 4,9 % na jeden mandát, kdežto v Jihočeském kraji je to obtížnější. Tam by podle politologů musel získat 8,2 %.

TOP 09 byla v regionech dříve než jejich politický program

Na svých webových stránkách strana TOP 09 zveřejňuje, že začala záhy po svém vzniku působit ve všech krajích Česka. To je chvályhodné, protože politici mají být co nejblíže svým voličům. To, k čemu bychom se měli stavět více skepticky, je to, že lidé, kteří se k straně TOP 09 začali hlásit, byli v euforii, že strana TOP 09 je novou stranou s novými myšlenkami. V té chvíli ještě ale neměli v ruce program. Dodnes čerství příznivci nevědí, jak se jejich strana staví k sociálním otázkám typu potraty, euthanasie či možnost adopcí homosexuálními páry. To, co věděli, bylo, že stranu zaštiťuje Karel Schwarzenberg, který propůjčil své jméno - pro mnohé záruku morálních hodnot. Možná tyto členy prvotní nadšení opustí. Strana TOP 09 tou novou stranou, kterou hledali, totiž není. Tedy pokud nebereme v úvahu nový název.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 9.10. 2009