OTEVŘENÝ DOPIS:

Nejsme zbabělci, Václave Havle!

25. 9. 2009 / Vladimír Nindel

Reakce na tyto texty: ZDE ZDE ZDE

Nechápu, a nejsem sám, jak jste přišel na to, že odpor většiny české veřejnosti k cizímu válečnému zařízení na našem území je dán strachem našich občanů z Ruska. Je to nepravdivé a není to ani logické - kdybychom se báli Ruska tak, jak říkáte, nemohli bychom si přát nic lepšího, než aby naše země byla přeplněna vojáky a jejich vybavením -- raketami, antiraketami a antiantiraketami, radary, antiradary, antiantiradary a podobnými vymoženostmi, zajišťujícími podle vás i na začátku třetího tisíciletí mír.

Nejsme zbabělci, protože se na rozdíl od vás nebojíme - nebojíme se usilovat o svět založený na jednání, spolupráci, solidaritě při řešení problémů, před kterými lidstvo stojí, na vůli vzájemně si pomáhat. Na zahraniční politice, která dovede velmoci k tomu, aby svoji soutěž provozovaly s co nejmenšími náklady na armády a jejich výzbroj, aby začaly jednat o odzbrojení místo výroby a instalace nových zbraní a nových základen. Nebojíme se usilovat o svět beze strachu, jímž někteří i nyní chtějí ovládat dějiny a lidské bytosti. Nechceme politiku na základě strašení - a vy patříte k těm, kteří se bojí a kteří nás straší.

Nejde o českou "vyčůranost" - většina Čechů má odvahu nabídnout světu nový koncept bezpečnosti založený na jednání a důvěře, na širokém civilizačním konsensu, na rozumu a citu, na pravdě a lásce. Vyčůraný jste vy, protože chcete založit naši bezpečnost na cizí vojenské základně. Jak malé, ba přímo maličké! Chcete zakládat bezpečnost světa na nových a nových vojenských základnách, jako by těch současných nebylo až dost. Dnes nestačí naše členství v EU a NATO - co nebude stačit zítra, kde to všechno skončí? Kolik podmořských, podzemních, kosmických a jiných základen bude lidstvo potřebovat, aby se lidé jako vy přestali bát a přestali strašit ostatní?

Václave Havle, vy opravdu toužíte po světě železných opon a váš koncept je konceptem minulosti. Urazil jste Jiřího Paroubka, když jste ho označil za lháře. Měl byste se mu omluvit. Možná podezíráte i Baracka Obamu z toho, že zbaběle podlehl zkoušce Ruska. Urazil jste většinu občanů České republiky, protože jste je obvinil z prohnané zbabělosti. Měl byste se jim, měl byste se nám omluvit. Nechápu, kde jste vzal ten piedestal, kde jste vzal tu stolici, z nichž můžete vynášet takové soudy. To, že jste kdysi přispěl k pádu jedné železné opony, vás k nim neopravňuje. A navíc chcete budovat železné opony další.

Kdysi jsem vám věřil, Václave Havle, a bylo nás mnoho. Nyní mohu říci jen, že pokud se neomluvíte, pak jste ztroskotal.

Vladimír Nindel

Humanistické hnutí

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.9. 2009