Hnutí Ne základnám "udělalo hodně"

18. 9. 2009 / Barbora Hodková-Knobloch

neudělalo nic, aby proniklo do informačních toku na západě. Nejen, že měl Jan Májíček slyšení před komisi amerického Kongresu, jeho projev byl podrobně popsán Amy Goodman v TV vysílání Democracy Now. (možná toho bylo víc, ale píši o tom, na co jsem sama narazila.) Je jasné, že noviny, které podporují bývalého prezidenta, nebudou lidem dobrovolně říkat, jak silný odpor vyvolává jejich akce v cílové zemi, kde se má systém stavět. (Pozn. JČ: Guardian ani náhodou nepodporuje bývalého prezidenta Bushe.) Kromě široce rozšířené ignorance světového dění mají americké novinové redakce stejný postoj k vládnoucím složkám, jako třeba Češi. Zbytečně nenarazit.

Právě se dívám na porád politických komentářů Rachel Maddow na stanici MSNBC, ve kterém bylo jasně řečeno, že nejméně dvě třetiny českého obyvatelstva bylo po celou dobu proti stavbě radarové stanice v ČR.

Stejnou informací jsem našla v internetovém vydání dnešních Washington Post. Doslova stejná zpráva o nesouhlasu českého obyvatelstva s radarovou stanici zazněla i v dnešním zpravodajství CNN vysílaným v USA.

Je sice škoda, že lidé z Guardianu nepochopili o co šlo, a je to nečekaný paradox. Kdo chce znát pravdivou informací v USA, stačí, když si zapne TV.

Nemyslím si, že by si pan Jan Májiček a jeho přátelé zasloužili, abyste jim vyčítal nedostatek akce. Někdo jiný má v rukou česká i světová média. České tiskoviny papouškují celá léta jenom jednu stranu problémů, světové tiskoviny se obecně nezajímají. Lidé, kteří ale chtějí znát pravdu vědí, kam se podívat a kde hledat informace a věřte, že je měli po celou dobu k dipozici. Nic proti britským ignorantům :-)

Odkazy na zmínky o českém nesouhlasu s radarem ZDE ZDE ZDE ZDE

Po zadání hesla "Czechs against the missile" do Googlu jsem dostala 1 760 000 odkazů. Není pravda, že pan Májíček a Ne základnám nic nedělali. Udělali, co se dalo a a myslím, že jejich akce opravdu měly výsledek. Nebo myslíte, že jsem jediná, kdo psal prezidentu Obamovi (kandidátovi na prezidenta), že Češi radar nechtějí?

S úctou

Barbora Knobloch

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.9. 2009