Policie teprve dnes stáhla obvinění proti reportérovi iDnes

14. 9. 2009

Policie při obvinění zpravodaje iDNES.cz Pavla Eichlera chybovala, konstatuje právní odborník i Šéf syndikátu novinářů. Reportér iDNES se účastnil akce squatterů při obsazení do domu na Albertově. V cele pak zůstal 15 hodin bez možnosti spojit se s právníkem. Policie nakonec od trestního stíhání upustila. ... Policie přitom dobře věděla, že je novinář. Policie dnes Eichlerovo obvinění zrušila. Redakci iDnes to potvrdil náměstek šéfa pražské policie pro trestní řízení Ivan Smékal. Okolnostmi jeho zadržení, umístění do cely a také toho, že mu nebyl umožněn telefonát, se bude zabývat. ... "Není možné, aby zadržení neměli možnost zavolat svého advokáta či své nejbližší. Že se to stalo našemu reportérovi, jen upozornilo na situaci, kterou nemíníme tolerovat," prohlásil šéfredaktor portálu iDNES.cz Michal Hanák. ... Odborník na trestní právo advokát Jaroslav Ortman konstatoval: "Podle mě jde o otázku svobody tisku, která je zakotvena v ústavě a proto nadřazena dalším právním pohledům na otázku."

iDnes, 14. 9. 2009 15:57: Policie reportéra iDNES.cz stíhat nebude, jeho zadržení prověří ZDE

BL 13. 9. 2009 - BRITSKÉ LISTY PROTESTUJÍ PROTI OBVINĚNÍ NOVINÁŘE: Policie obvinila reportéra iDnes, jako by byl squatter ZDE

Reakce ŠOK: Zatčení po uposlechnutí policejní výzvy a patnáctihodinové zadržení a obvinění novináře, aby pak policie upustila od obvinění se nedá nazvat jinak než jako policejní šikana, která je daleko za rámcem zákonných oprávnění policie. Důležitým aspektem trestnosti každého činu je míra jeho společenské nebezpečnosti. V tomto případě byla nulová a to měl policista zjistit a posoudit už v momentě, kdy zjistil, že zadržený je novinář, pracoval zde na reportáži pro svůj deník a uposlechl výzvy policie. Slovní útoky policistů, o kterých se zmiňuje reportér Eichler, a fakt, že mu nebylo 15 hodin umožněno zavolat právnímu zástupci, volá po důkladné kontrole vnitřní inspekce policie a trestech pro velící důstojníky zásahu. Každý občan má právo na právníka, i když je "předběžně" zadržen.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.9. 2009