Jak si u EasyJetu spletli Bristol

17. 8. 2009 / Jan Turnovský

Mým domovem se po dvě minulá léta (po pěti letech, která jsem strávil v různých destinacích převážně mezi Anglií a Walesem) stal anglický Bristol.

Nejznámější ikonou anglického Bristolu je bezesporu visutý most, navržený geniálním architektem Isambardem Brunelem. Klene se nedaleko prehistorického hradiště nad kaňonem vyhloubeným řekou Avon, pyšnící se druhým největším přílivem na světě (ano, tady u moře řeky podléhají přílivu...). Pokud se vám nad mostem v srpnu podaří vyfotografovat přehlídku závratného množství a tvarů horkovzdušných balonů startujících z nedalekého Ashtonského parku, málokdo vám doma uvěří, že jsou pravé a vy nejste pouze průměrnými uživateli Photoshopu.

Řeka Avon pravidelně obnažující své břehy poskytuje dodnes umělecký materiál - výjimečně kvalitní bahno -- obrovi světové výtvarné scény -- bristolskému rodákovi Richardu Longovi, zejména pro jeho gigantické nástěnné malby. Je to bahno téže řeky, z níž v roce 1497 vyplul John Cabot na širý oceán, aby po 54 dnech jako první novověký Evropan přistál u americké pevniny.

Toužíte-li (podobně jako Cabot) po troše zámořské exotiky, nezmeškejte v létě karibský festival v multikulturní čtvrti Saint Paul, skrývající na svých zdech mimo jiné též mediálně proslavená grafitti dnes už světově proslulého bristolského rodáka Banksyho.

Bristol je mimo jiné Mekkou příznivců současné moderní hudby, a festival v přístavu na konci července vás za víkend seznámí s aktuálními novinkami nejen na bristolské hudební scéně. Budete-li tu na podzim, zajděte na přehlídku animovaného filmu. Právě v bristolské společnosti Aardman se zrodily kultovní postavičky Wallace a Gromit, skvěle karikující anglické návyky.

Zatímco turistické ikony typu Stonehenge či Cambridge zprostředkují spíše zakonzervovanou minulost, Bristol nabízí podobenku současné ostrovní společnosti. A tak našincům doporučuji k návštěvě Bristol se stejnou vehemencí, jako Angličanům, kteří míří k nám (s velkým respektem k městům typu Kutné Hory) přísahám na specifickou atmosféru Hradce Králové.

Od turistické reklamy neočekávám podobný emotivní popis, který jsem právě podal vám, čtenářům BL. Chápu, že mé vidění může být subjektivní a determinované tím, co si můj výtvarnický zrak našel za dva roky ve městě, v němž žije. Přesto ale očekávám, že se dozvím nějaké zajímavé cestovatelské tipy, které se s jistou odchylkou přesnosti opravdu nacházejí ve slibovaných souřadnicích.

Vězte, jakým způsobem zvou do Bristolu čeští zaměstnanci britských aerolinek EasyJet ZDE:

Původně rybářské město, které jako by nic neztratilo z atmosféry starých časů - to je Bristol. Najdete tu úzké historické uličky se starými domy, obchody se starožitnostmi i restaurace, místa, kde se zastavil čas...

Den můžete začít romantickou ranní projížďkou na kolech cestičkou po hřebenech East Bay a pak si vychutnat úžasnou vyhlídku na mořské pobřeží. Odpočinete si při procházce krásnými zahradami u Blithewold Mansion, které je postaveno v luxusním stylu anglického décor. A co takhle popojet trochu dál na Hope Street a Haffenreffer muzeum? I když třeba muzea zrovna nemilujete, oceníte alespoň nádherné zahrady s anglickým trávníkem okolo muzea, odkud je také výhled na oceán.

easyJet létá přímou linkou z Prahy do Bristolu za cenu od 739 Kč za jednosměrnou letenku (včetně tax, poplatků a příručního zavazadla)..

Odhlédnu-li od toho, že v angličtině se "muzeum", píše "museum", a onen umělecký styl se nejmenuje "décor", ale "art déco", EasyJet se píše s velkým E na začátku a tečky se na neuzavřeném konci věty dělají tři, důležité je zde hlavně to, že nic z toho v anglickém Bristolu, do něhož se můžete dostat letadlem od 739 Kč, nenajdete. Všechno se to nachází v úplně jiném Bristolu -- který leží v americkém státě Rhode Island... To ovšem nezabránilo i serveru Žena.cz, aby článek nepřevzal i s některými pravopisnými chybami.

Těm čtenářům, které můj popis navnadil tak, že se o mém domovském městě chtějí skutečně něco dozvědět, namísto správných informací EasyJet, které se týkají úplně jiného města, nabízím zaručeně anglické stránky, které najdete na adrese: http://visitbristol.co.uk/.

Nečekaná nadílka sněhu na bristolských střechách >

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 17.8. 2009