Jak záměrně vytvářet vnitřního nepřítele

1. 7. 2009 / Stanislav Penc

Včera od rána jsem sledoval přímý přenos z vyklízení posledního pražského squatu Milada. Squatu, v kterém nešlo "jen" o bydlení, ale dělá se tady celá řada kulturních a společenských setkání. Tento dům má mezi jinými jednu zvláštnost. On totiž neexistuje, prostě není zapsán v katastru nemovitostí. Ovšem pozemek má majitele. Je jím Ústav pro informace a vzdělávání. Instituce, která čerpá ze státního rozpočtu nemalé částky právě na vzdělávání mládeže. Na některé její projekty bylo poukazováno v souvislosti s možným zneužitím státních prostředků.

Jak přesně dopadla kontrola tehdejšího rezortního ministra školství Lišky se mi dnes nepodařilo zjistit. Dle jeho asistentky právě řídí Sz, ale ona si myslí, že kontrola nic neodhalila. Ministr Kocáb, který je ve vládě za Lidská práva byl sdílnější. Zjistil si vstupní informace a vyrazil na místo. Tak uvidíme, co mu na to vše řekne policejní ředitel pražských policistů Štovíček a jeho kolega ve vládě ministr vnitra Pecina.

V úterý se majitel pozemku dle sdělovacích prostředků rozhodl vyklidit tento dům. Udělal to více než nešťastně. Najal si bezpečnostní agenturu, o níž někteří tvrdí, že určitý počet jejich zaměstnanců se veřejně hlásí k neonacizmu. Ta podle tvrzení svědků zdemolovala vybavení a věci, co v celém domě našla.Společně s hasiči, pak rozbila tašky na střeše a více než brutálně zadržela některé účastníky. Neuvěřitelnou úlohu plní na místě starosta Prahy 8 za ODS. Ten dokonce sděluje, co bude v určitém čase samotného zásahu probíhat.

Tímto se ze strany státu a vzdělávací instituce vytváří podhoubí k extrémním a případně protistátním aktivitám ze strany mládeže, která by za jiných okolností tímto směrem nešla.

Záznamy, jak uniformovaní sundávají poslední obránce vily Milada ze střechy a jak samotnou střechu ničí, se vryjí do paměti velké části mladé generace stejně tak jako záběry policejního násilí na Czechteku 2005.

Pánové Komorousi, Pecino a vám podobní: tento postoj neznamená Pomáhat a chránit, ale vnitřního nepřítele si vytvoříme, aby na nás nebylo vidět. Za to jděte do hajzlu!!! .

Všichni, kterým se tato praxe nelíbí a chtějí podpořit squatery z Milady, tak ať přijdou ve středu 1. července 2009 ve 12:00 hod na Senovážné nám č. 26 č. v Praze 1 před sídlo Ústavu pro informace a vzdělávání.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.7. 2009