Statisíce Íránců protestovaly proti "zfalšovaným volbám" už pátý den

18. 6. 2009

Statisíce Íránců se vydaly na demonstrace do teheránských ulic navzdory vládnímu zákazu demonstrací už pátý den, přestože režim dál zatýká reformisty a pokusil se umlčet sdělovací prostředky.

Hossein Musáví, umírněný politik, který tvrdí, že porazil ve volbách prezidenta Ahmadinežáda, požadoval další pokojné protesty v mešitách na památku obětí nejhorších nepokojů od revoluce z r. 1979. Nejméně sedm lidí bylo usmrceno.

Íránské ministerstvo vnitra prý nařídilo vyšetřování útoků na studenty Teheránské univerzity, které zorganizovala policie a milice Basij.

Vládní zákaz, aby novináři vycházeli do ulic, nezastavil vysílání záběrů demonstrací. Z videozáznamů je zjevné, že mnoho demonstrantů mělo na sobě černé šaty či smuteční pásky, nesli fotografie mrtvých a raněných a dělali znamení V jako vítězství.

Íránské úřady obvinily zahraniční média, že jsou "hlásnou troubou" demonstrantů, vzhledem k tomu, že se informace dál šíří po twitteru a po facebooku. Mezinárodní média jsou zahlcena amatérskými videozáznamy protestů a státní íránská televize obvinila Spojené státy z "nesnesitelných" zásahů.

Politika krize zůstává složitá. Ajatolláh Ali Chamenejí, nejvyšší íránský vůdce, odmítl požadavek, aby byly volby zrušeny, ale dozorčí rada státu má uspořádat částečné přepočítávání hlasů.

"Toto přepočítávání však neuspokojí hněv veřejnosti," řekl Ali Ansari, odborník na Írán z Univerzity v St Andrews. "Je pravděpodobné, že situace se nejdřív zhorší. Avšak ti, kdo se účastní protestů, nechtějí systém svrhnout, jen ho chtějí změnit. Toto je krize autority, nikoliv legitimity. Demonstrace odrážejí hluboké problémy ve společnosti. Netýká se to jen těchto voleb."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.6. 2009