Musáví a Karúbí se v Teheránu zúčastnili zakázaného shromáždění

15. 6. 2009

KD│Opoziční kandidáti pátečních prezidentských voleb Musáví a Karúbí se dnes zúčastnili úřady nepovoleného protestního shromáždění v Teheránu, na němž se sešly řádově tisíce lidí mladšího i staršího věku. Podle dosavadních zpráv mají zatím třídenní nepokoje přinejmenším jednu oběť zastřelenou při násilném střetu u jedné z místních základen milicí Basij, která byla vypálena.

Nejvyšší duchovní vůdce Chatámí nařídil Radě strážců prošetřit stížnosti, poté co se k protestům opozice přidaly protesty ze zahraničí (tj. ze Západu; vlády sousedních zemí vesměs již blahopřály Ahmadínežádovi k vítězství - KD). Předseda rady ajatolláh Ahmad Janátí oznámil, že o stížnostech Musávího a posledního kandidáta Mohsena Rezeaie rozhodne během týdne až deseti dnů. Rada má pravomoc vetovat kandidáty a musí formálně potvrdit výsledky voleb.

(Řada zahraničních zpravodajských štábů ovšem dostala týdenní výhost ze země, bez jakéhokoliv vysvětlení, a momentálně nefunguje ani web agentury IRNA - takže vše nejspíše nasvědčuje tomu, že se úřady patrně snaží odradit méně odhodlané příznivce opozice od účasti na demonstracích, zatímco se samy v nejbližších dnech připravují k násilnému zásahu - KD.)

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 15.6. 2009