100 příslušníků íránské opozice bylo zatčeno

14. 6. 2009

Asi 100 příslušníků íránské opozice bylo v noci ze soboty na neděli zatčeno a obviněno z organizování násilných demonstrací. Zatčen byl i bratr bývalého prezidenta Chatámího. Není známo, kde je Musáví, protikandidát v prezidentských volbách, ale prý je na svobodě.

V sobotu vyšly v Teheránu do ulic tisíce občanů a protestovaly proti znovuzvolení prezidenta Ahmadínežáda. ZDE je reportáž přímo z demonstrací od nestora reportérů televize BBC Johna Simpsona - v natáčení jeho týmu bránila tajná policie, v jednom okamžiku však demonstranti tajného policistu odehnali. Lidé v reportáži protestují proti tomu, že jim vláda brání v tom, "co chtějí". Podle Simpsona jde o bezprecedentní protesty v zemi, kde lidé po desítky let mlčeli.

Podrobnosti o zatýkání nejsou k dispozici, ale zatčení jsou prý členy proreformistických politických stran, kteří podpořili Musávího během předvolební kampaně.

V Teheránu byl v neděli ráno už klid a v ulicích se rozmisťují betonové bariéry. Vysocí činitelé režimu veřejně podpořili Ahmadínežáda.

Podrobnosti v angličině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.6. 2009