Podvodné volby v Íránu

14. 6. 2009

Druhé funkční období pro Ahmadínežáda ohrožuje vyhlídky na svobodu na na ekonomickou kompetenci země, které protikandidát Musaví přislíbil 72 milionům občanů Íránu a vytvořil energické, mladé "zelené" reformistické hnutí, které bylo až do sobotních demonstrací pokojné, píše deník Guardian.

"Režim se rozhodl určit politiku Íránu na příští desetiletí," řekl Saeed Laylaz, politický analytik. "Jsem se jist, že ty hlasy vůbec nesčítali. Ten výsledek nepřijímám. Je falešný. Mělo by to být obráceně. Pokud se stane prezidentem znovu Ahmadínežád, Írán bude v izolace a bude agresivnější. Ale on je volbou tohoto režimu."

Laylaz varoval, že by v Íránu mohla vzniknout "situace podobná Tiananmenu". Oficiální revoluční gardy varovaly, že veškeré pokusy o lidovou "revoluci" budou rozdrceny.

Známkami útlaku bylo, že po uzavření volebních místností dlouhé hodiny nešly telefonu a internetové stránky BBC a Hlasu Ameriky v perštině a v angličtině byly blokovány - režim na ně často útočí jako na "imperialistická" média. Nefungovalo také posílání esemesek.

Zahraniční diplomaté se pokoušejí porozumět, proč došlo k tak zásadnímu obratu. Podvody při volbách se očekávaly, ale nikoliv v tak obrovském měřítku, aby byl oznámen výsledek, který se diametrálně odlišuje od výsledku, který předpovídal Musavího tábor a nezávislí analytikové.

V opozičním táboře to vyvolalo zuřivost. "Je to ostuda, oni ty volby zfalšovali," řekl technik Majidreza Askari. "Co byste čekali od ministerstva vnitra prezidenta lháře? Ahmadínežád lže ve státní televizi před celým národem."

Samaneh Younes, zdravotní sestra demonstrující na Vanakském náměstí v Teheránu, si stěžovala: "Jak je možné, že Musáví nezaznamenal dobré výsledky ani ve své vlastní provincii? Jak je možné, že nebyly žádné prázdné hlasy? Proč neposkytla vláda dostatečný počet hlasovacích lístků ve velkých městech, kde měl Musáví obrovský počet stoupenců?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.6. 2009