Z pošty:

Bude Digizdat fungovat?

8. 6. 2009 / Jaroslav Čejka

Vážení přátelé,

zhruba před týdnem jsem Vás informoval o zahájení zkušebního provozu internetového nakladatelství a čítárny Digizdat. Od 1. června byly na adrese www.digizdat.cz ke stažení čtyři digiknížky od Jana Cimického, Václava Duška a Michala Fiebera, od 6. 6. jsou k dispozici další tři - Kniha lidských přání Michala Černíka, Jízlivosti Michaela Lorence a Praštěné sonety Jiřího Žáčka.

V pondělí 8. 6., jen několik hodin po oznámení volebních výsledků rozšíří nabídku román o volbách do EP - ale nejen o nich - z pera Jeronýma Dubského. Jedná se o satirickou "ságu" rozvětvené české rodiny, která v uplynulých třiceti letech prožívala normalizaci, privatizaci, recesi a depresi :-)

Tím se však přiblížím k první kritické hranici.

Za peníze, které jsem prozatím do tohoto nevýdělečného projektu (jde o službu čtenářům a autorům) investoval, mám k dispozici pouze deset přístupových kanálů - to znamená že v prvním kole mohu zařadit maximálně deset digiknížek.

Přitom v tuto chvíli čeká na svou příležitost dalších sedm rukopisů - na nezájem autorů si rozhodně nemůžu stěžovat. Zatím není nic ztraceno, dosáhne-li obrat Digizdatu na zaslaných SMS alespoň 1000,- Kč za kvartál (což představuje pouhých 34 SMS), rozšíří operátor naše přístupové možnosti na 30 kanálů, při obratu 10 000,- Kč jich budeme (úmyslně používám plurál!) mít už 100... A sto knížek, to už něco znamená, ne? Jenže zatím jste neposlali vůbec žádné SMS, jinými slovy řečeno jste si nestáhli ani jednu knížku!

(Dokonce ani Vy, kteří jste mi poslali své rukopisy, což mě docela překvapuje; já sám, kdykoli jsem chtěl nabídnout svůj rukopis nějakému nakladatelství, jsem si nejprve z jeho produkce koupil a přečetl několik knih, abych věděl, do jaké společnosti se dostanu, jak je tam nastavená laťka apod. Nebo že by měl pravdu můj přítel, který tvrdí, že stesky autorů na neblahou situaci knižního trhu a na pokles čtenářského zájmu jsou pokrytecké, protože sami spisovatelé nečtou nikoho jiného než sami sebe? :-) Tomu prostě odmítám věřit! )

Takže se na Vás na všechny obracím ještě jednou s prosbou, abyste Digizdat propagovali mezi co největším počtem skutečných čtenářů a abyste si i Vy sami nějakou tu knížku stáhli. Dostal jsem od Vás přes dvacet mailů a esemesek, ve kterých vesměs označujete Digizdat za výborný nápad. Děkuji Vám za ně - ale verbální uznání samo o sobě nestačí. Pokud se celý projekt nedočká aktivní odezvy u čtenářů, skončí dříve, než stijne pořádně začít. Protože za pořádný začátek považuji nabídku několika desítek titulů...

A myslím, že by bylo škoda, kdybychom se na to společně nezmohli!

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.6. 2009