Nehorázný diletantismus ČNB a ministerstva financí České republiky

15. 8. 2008 / Jan Čulík

Už v květnu letošního roku jsme v Britských listech varovali, že vzhledem k tomu, že četné banky v ČR si drze a bezpredecentně účtují poplatky za příchozí platby, účet každého občana ČR i každé firmy v ČR je ohrožen možným sabotérstvím. Komu se nějaký občan, firma či instituce nelíbí, může jí začít posílat na účet halířové platby. Tím majitele účtu poškodí, neboť banka mu naúčtuje poplatky vyšší než je zaslaná částka.

Zdůrazňujeme, že se toto může stát komukoliv, všichni majitelé účtů v bankách, které si účtují poplatky za příchozí platby, jsou ohroženi.

K tomu nás ještě upozornili čtenáři, že útok na konto kohokoliv je možno provést i jinak. Stačí znát číslo účtu, na které chce sabotér zaútočit a v bance vyplnit špatně velké množství papírových formulářů na převod peněz na toto konto. I když žádné peníze převedeny nebudou, banka držiteli konta přesto bude účtovat poplatek za zpracování toho vyplněného formuláře.

Je to naprosto neudržitelná situace. Obrátili jsme se v květnu na Finančního arbitra České republiky, který potvrdil, že toto nebezpečí skutečně existuje, ale dodal, že on sám s tím nemůže nic dělat:

V uvedené problematice je nutné obrátit se na Ministerstvo financí České republiky, odbor Analýzy a rozvoj finančního trhu popř. na Českou národní banku, Sekce regulace a analýz finančního trhu, které se mohou tímto zabývat a učinit příp. potřebná opatření. O aktuálnosti problematiky budu výše uvedené insituce informovat. Věřím, že Vás moje odpověď uspokojí alespoň z hlediska nasměrování dalších kroků při snaze zlepšit postavení spotřebitele na našem bankovním trhu a věřím, že se tato problematika podaří do budoucna zdárně vyřešit a bankovní klient v ČR se tohoto případného nebezpečí nebude muset obávat.

Uplynulo čtvrt roku a ČNB a Ministerstvo financí se v této věci zachovaly naprosto diletantsky. Neučinily NIC.

Nyní přináší MFD článek, že k tunelování kont institucí a občanů tímto způsobem skutečně dochází ZDE

Jak dlouho setrvají ČNB a Ministerstvo financí České republiky v diletantské nečinnosti?