8. 8. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 8. 2008

EKONOMICKY OMEZENÁ LÉKAŘSKÁ PÉČE V USA

Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente

O stavu zdravotnictví ve Spojených státech

komentář českého výtvarníka a filmaře, žijícího v Kalifornii, k článku "Reforma zdravotnictví za 200 miliard: okradení občanů ve prospěch nadnárodní korporace"

„Over 75 percent of those filing medical-related bankruptcies had health insurance at the onset of their illness.   Recent studies have found that nearly half of all personal bankruptcies in the US are related to medical causes, that those facing bankruptcy due to medical costs face average out-of-pocket costs of nearly $12,000, and that over 75 percent have health insurance at the onset of their illness."

„75% lidí, kteří podali žádost o úpadkové řízení na základě příliš vysokých výdajů na zdravotní péči, měla na začátku své nemoci zdravotní pojistku. Nejnovější studie příčin žádostí o úpadkové řízení dokazuje, že více než polovina osobních úpadků byla způsobena vysokými náklady na zdravotní péči, v průměru 12 tis. dolarů na osobu a to včetně 75% těch, kteří měli zdravotní pojistku na počátku nemoci."

Problém americké zdravotní péče je v tom, ze je založena na „business modelu" a v rozporu s lékařskou přísahou v ní nejde o službu nemocným, nýbrž o nákup zdravotních služeb v rozsahu, jaký si nakupující může dovolit. Tento business model ma ovsem velmi přísná kriteria pro „připuštění" nakupujícího k pojistce.

Na příklad velkým limitujícím faktorem je tzv. „pre-existing condition", což v praxi znamená, ze pokud někdo trpí nějakou chronickou chorobou anebo ve svém životě prošel operacemi, úrazy a zákroky na záchranu života, je téměř bez šance nakoupit pojištěni, které by krylo pokračující léčbu těchto problémů. Pokud se mu přesto podaří dosáhnout alespoň limitované finanční garance na léčbu ve zmíněných případech, bude to pouze za cenu vysokého „deductible", tj. zaváže se ke hrazeni vysokých částek z vlastní kapsy před tím, než pojišťovna nějak (pokud vůbec) na léčbu přispěje.

Zároveň se nepříčetně zvedá „premium" neboli měsíční platba za zdravotní pojistku, která „pre-existing condition" zahrnuje. V mnoha případech se pojištěnému stává, že pojišťovna odmítne zaplatit za optimální lékařský zákrok nebo léčbu s odvoláním na řadu diskriminačních faktorů, jako je například věk, špatná životospráva, společenská posice pacienta, atd.. Jinými slovy, čím je pacient chudší, tím méně má šanci být léčen a konec konců je to tak naprosto správně, jelikož pokračováni jeho života by pouze přinášelo další problémy, jejichž řešeni by si již stejně nemohl dovolit uhradit, tak to má kratší...

Často se rovněž stává, že pacientovi je jeho pojistka náhle zrušena s odůvodněním, že je více nemocný, než připouští tabulky ziskovosti v pojišťovně a to i tehdy, pokud celou dobu pojistku pravidelně platil. Je zde nutno poznamenat, že americký zdravotní systém stoji na pevných viktoriánských základech, které chápe zdraví a nárok na léčbu jako „privilige" neboli privilegium, nikoli snad, že nemocný má „právo" byt ošetřen.

Pojišťovny, a ne lékaři rozhoduji o způsobu a kvalitě léčby, často v rozporu s tim, co „nakupujícímu" slíbili jejich zástupci v době uzavírání pojistné smlouvy.

Zhruba pětina Američanů nemá žádné zdravotní pojištění, a obrovská komunita vesměs hispánských imigrantů (Mexiko, Latinská Amerika), kteří jsou v nejnižších příjmových skupinách, už vůbec ne. Existuje pravda příkaz, že každý, kdo dorazí do Emergency Room (lékařská pohotovost) musí být ošetřen. Problém je ovšem v tom, že ne každý ošetřený za to zaplatí a nemocnice pak čerpají tyto prostředky z městských, státních nebo federálních dotaci a z pojistek ostatních platících pacientu. Tím se samozřejmě zvyšuje daňové zatížení a měsíční platby těch, kdo pojištění mají, neboť z těchto příjmů se hradí nezaplacené lékařské zákroky.

Podobně supermarkety v chudých čtvrtích mají vyšší ceny než v bohatých obvodech se zdůvodněním, že musí mít v ceně započteny úhrady za krádeže zboží, kterých je v chudých čtvrtích více.

Farmaceutické firmy a pojišťovny plus neplatící pacienti vytvarují obludnou spirálu s neustále narůstajícími náklady na zdravotnictví, které už brzo nebude nikoho léčit. Je pozoruhodné, ze rozpočet na zdravotní výdaje ve federálním rozpočtu se pohybuje mezi 14-16% proti 8-10% v „socialistické" zapadni Evropě nebo Kanadě. Mnoho Američanů řeší své zdravotní potíže odjezdem do zahraničí, kde většinou dostanou tutéž nebo i kvalitnější peci za daleko menší výdaje.

V tomto kontextu lze očekávat, že Kaiser Permanente bude přesouvat část své americké klientely do Čech a jinam, kde bude mezinárodně přítomen. Američan sice dostane svou péči za nižší cenu, domácí obyvatelstvo ovsem bude muset dorovnávat náklady na své léčení k hladině Američana, a tak se úspěšně exportuje drahé a neefektivní zdravotnictví do světa. Zdravotní péče celosvětově je nejenom problém ekonomický, ale především problém morální.

„Managed care" je pouze eufemismus pro likvidační schéma, v němž vyhraje pouze ten, kdo si to bude moci zaplatit anebo uplatit. Ti ostatní mají pouze výhled na rychlý odchod do věčných lovišť anebo na vleklý zapas s nedoléčenými chorobami než se do věčných lovišť odeberou. Toto schéma je vhodné pouze pro celebrity a bohaté.

Takže pouze další pobídka ve schématu „carrot and stick". (česky: cukru a biče, pozn. red.) Neboli dostaneš kus mrkvičky pouze tehdy, pokud jsi dostatečně tvrdě pracoval a dokázal jsi své úsilí at uz čestně nebo nečestně s kusem štěstí taky pořádně zhodnotit. Eutanazie, které se eufemisticky říká právo na důstojnou smrt, je tak asi tím nejlepším, v co může většina pacientů pod „managed care" doufat. Velké farmaceutické firmy a soukromé pojišťovny vytvářejí samozřejmě velmi nepříznivé prostředí pro dostupnou lékařskou péči. Je to v přímém rozporu s jejich obchodní zaměřením a to je logicky a samozřejmě přinést co největší zisky a dividendy investorům.

Soukromé zdravotní pojišťovny a farmaceutické firmy jsou největšími miláčky burzy. A tady je pochopitelně další překážka na cestě k únosné výši pojištěni a dostupnou lékařskou péči. Nikdo se nebude chtít dobrovolně vzdát vysoce výnosných akcii. Legrační je, ze většina chytrolínů, kteří tohle tlačí, své výdělky na burze dříve či později vrátí těm, na nichž dočasně „vydělávali“. Jediným řešením téhle krize je socializované zdravotnictví, jaké má Kanada, západní Evropa nebo Anglie. A to v USA ještě nějaký čas nebude mít šanci na úspěch...

Zjištění, že "managed care" je pouze pro bohaté, potvrzuje i profesor Himmelstein z harvardské lékařské školy:

Harvard Medical School Professor Himmelstein: No American is safe from medical bankruptcy. "'I think the message that we take away is, really, nobody is safe in our country. Short of (Microsoft Chairman) Bill Gates, if you're sick enough long enough, you're likely to be financially ruined,' cautioned study author Dr. David Himmelstein, an associate professor of medicine at Harvard Medical School. 'We're all one serious illness away from bankruptcy,' he added." - Karen Pallarito, "Health Medical Problems Cause Half of Personal Bankruptcies," Forbes.com, 02/02/05

Žádný Američan není chráněn před úpadkem z důvodů onemocnění. "Myslím, že informací, kterou z toho získáváme, je, že ve skutečnosti nikdo v naší zemi není v bezpečí. Jen s výjimkou (šéfa Microsoftu) Billa Gatese, pokud budete nemocní dostatečně dlouho, povede to pravděpodobně k vaší finanční likvidaci," varoval autor studie (o řízené péči) dr. David Himmelstein, vysokoškolský učitel lékařství na Harvard Medical School. "Všichni stojíme pouze na vzdálenosti jediné vážné choroby od finančního bankrotu," dodal.

Česko má ovšem ještě další želízko v ohni. Brdský radar způsobí, ze většina pánů v ČR bude mít koule na tvrdo a tím se úspěšně sníží populace, o kterou by bylo nutno pečovat... To je zase případ „managed care“ v globálním pojetí. Ale to sem nepatří. Jen mi to ujelo. Udělejte vše pro to, aby se tento způsob zdravotnictví v Česku neujal. Ale na druhou stranu, možná už nám to může byt jedno. Tak si to nějak proberte. A ať jste raději dlouho zdraví!

                 
Obsah vydání       8. 8. 2008
10. 8. 2008 Gruzie tvrdí, že stáhla své jednotky ze vzbouřenecké Jižní Osetie
10. 8. 2008 BBC: Gruzínská opozice donedávna považovala Saakašviliho za zločince a vraha, nyní ho podporuje
10. 8. 2008 Independent: Pozor na další rozšiřování NATO
10. 8. 2008 Gruzie bude nejspíše odříznuta od dalších dodávek zbraní
10. 8. 2008 Pošetilá invaze do Jižní Osetie připomíná osud argentinské vojenské junty Petr  Nachtmann
10. 8. 2008 Ruský server RIA Novosti a konflikt v Jižní Osetii Jakub  Rolčík
9. 8. 2008 Válka na Kavkaze a ostudná role České republiky Karel  Dolejší
10. 8. 2008 Cvičné Albatrosy působí v Abcházii jako lehké bitevníky
10. 8. 2008 Gruzínské tanky a pěchota vstoupily do Cchinvali
9. 8. 2008 BBC: Válku zahájila Gruzie a Jižní Osetii asi ztratí
10. 8. 2008 Saakašvili "porušil příměří z roku 1992"
10. 8. 2008 Gruzie: Příčinou konfliktu je uznání Kosova?
9. 8. 2008 Tři experti se shodují: Saakašvili naplánoval gruzínský útok na okamžik zahájení olympiády Karel  Dolejší
9. 8. 2008 Deutsche Welle: Gruzínská armáda může být pro Rusko tvrdým oříškem Karel  Dolejší
9. 8. 2008 Olympijská myšlenka o dočasném míru, aneb Jak se dostat do vlastní pasti Uwe  Ladwig
9. 8. 2008 Wprost: Gruzie se obává útoku na Tbilisi
9. 8. 2008 Přehled hlavních událostí v gruzínskoosetském konfliktu k 9. srpnu 16:00 SELČ
9. 8. 2008 BBC: Západ Saakašvilimu nepomůže
9. 8. 2008 "Stínová CIA": Spojené státy nemohou Gruzii významně pomoci
9. 8. 2008 Ropné pozadí rusko-gruzínského konfliktu? Jindřich  Kalous
9. 8. 2008 Jel by Baťa na olympijské hry do Číny? Miloslav  Štěrba
8. 8. 2008 Jak tomu bylo ve skutečnosti během Pražského jara Jan  Čulík
9. 8. 2008 Ruská armáda tvrdí, že vytlačila Gruzii z Cchinvali
9. 8. 2008 Těžké boje mezi Ruskem a Gruzií o Jižní Osetii
8. 8. 2008 Gruzie žádá o americkou pomoc: Rusové provedli invazi na ochranu Jižní Osetie
8. 8. 2008 Rusko zasáhlo vojensky do konfliktu Gruzie s Jižní Osetií
8. 8. 2008 Mír a olympiáda Ladislav  Žák
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit
8. 8. 2008 Bin Ladinův řidič Hamdan dostal pět a půl roku
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
8. 8. 2008 Mírová cyklojízda 2008 s mottem "Na kolech za mír, odzbrojení a civilní Evropu" končí zítra v Brdech
8. 8. 2008 Gottwaldov: Republiku si rozvracet nedáme Miloslav  Štěrba
8. 8. 2008 Zemřel fyzik Jan Stern
8. 8. 2008 Romské děti byly poprvé na táboře, přijely nadšené
8. 8. 2008 Brdská letní idyla. Jaro se přehouplo do léta a radarová lobby se konečně dočkala. Pavel  Čámský
8. 8. 2008 Ani profesor fyziky nezpochybní fyzikální jevy Milan  Hlobil
8. 8. 2008 Jak rychle budou povolovat nervy majitelům futures s ropou Petr  Baubín
8. 8. 2008 Národní knihovna: K čertu s ufňukaným géniem i jeho výtvorem Štěpán  Kotrba
7. 8. 2008 Dopady plánované privatizace strategických podniků
6. 8. 2008 Obnažování moci Ondřej  Slačálek
7. 8. 2008 Několik poznámek k Solženicynovi a "ruské" duši Pavel  Janíčko
8. 8. 2008 Bush a Cheney diskutovali o možnosti vyprovokovat válku s Íránem podle Hitlerova vzoru Mojmír  Babáček
8. 8. 2008 Johna Lennona sledovali, odposlouchávali, buzerovali, vyháněli - demokraticky? Štěpán  Kotrba
9. 8. 2008 21. srpen a levice v Evropě
7. 8. 2008 Taková byla doba Jiří  Jírovec
6. 8. 2008 Komunismus je nepřijatelný Boris  Cvek
7. 8. 2008 Pikantně paradoxní případ Daniela Strože Jan  Čulík
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek
7. 8. 2008 Žurnalistická etika na pranýři Daniel  Veselý
7. 8. 2008 Británie se musí připravit na globální vzrůst teploty o 4 stupně Celsia
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
8. 8. 2008 Sarkozy: "Čtvrtina lidstva se nebojkotuje"
6. 8. 2008 Magistrát chce vyhodit Karla Srpa
6. 8. 2008 Co by měl vědět čtenář, než začne věřit Taberyho pohádkám Josef  Brož
6. 8. 2008 Po červencových manévrech se teď na Kavkaze střílí naostro Karel  Dolejší
9. 8. 2008 Hospodaření OSBL za červenec 2008

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"   
4. 7. 2008 Nejde o konflikt mezi falešnou a skutečnou solidaritou, ale o konflikt mezi lékařskou etikou a neoliberální ekonomickou ideologií Vladimír  Línek
3. 7. 2008 Další fundamentalista, který chce české zdravotnictví zničit Petr  Wagner
1. 7. 2008 Horký konec června? Ondřej  Slačálek
13. 6. 2008 Protestní shromáždění proti neblahým změnám ve zdravotnictví   
12. 6. 2008 Anatomická pomůcka ke studiu chirurgie českého zdravotnictví   
6. 6. 2008 Žádné hrůzy v českém zdravotnictví Jaroslav  Polák
5. 6. 2008 Tančíme s poplatky Jan  Mertl