4. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 9. 2007

Davové psychózy nemusí propuknout jen v létě a jen ve finančním sektoru

Rovněž je ale málo pravděpodobné, že by vypukly kvůli zmrzlině, jak píše pan Vyskočil ;-) Dokážu si však představit, že když bude celosvětově trochu horší úroda, začnou různí spekulanti hromadit zásoby obilí a problém, který by původně vyřešily třeba jen státní rezervy, přeroste v extremní růst cen. Na jedné straně budou hladovět ti, kteří si nemohou potraviny za zvýšené ceny dovolit v odpovídajícím množství, a na druhé straně bude hnít nahromaděné obilí v sýpkách spekulantů a/nebo bude dostupné jen vyvoleným. Finanční sektor se s globalizací a inovacemi stává tak neprůhledný, že mnohdy ani lidé, kteří se v něm pohybují, nevědí přesně, co a jak funguje a jaký je jeho aktuální stav. Právě proto je tento sektor k davovým psychózám náchylnější, píše jeden český finanční odborník.

Pan Vyskočil se snaží můj článek posuzovat z "odborného hlediska". Pak mne trochu překvapují jeho závěry. Možná jsem se v rámci zjednodušení pro obyčejného čtenáře vyjádřil trochu nepřesně, když jsem napsal, že "...centrální banky "nalévají nebo pumpují" likviditu, tedy peníze do systému, ...". Za to se omlouvám běžnému čtenáři. Lidé, seznámení s touto problematikou vědí, že se nejedná o peníze do ekonomiky, ale "jen" do bankovního systému.

Dokud tyto peníze bankovní systém neopustí (na soukromé účty fyzických nebo právnických osob ve formě úvěrů), nejsou součástí peněžní zásoby a nemohou tedy bezprostředně způsobit inflaci. Centrální banky dnes v drtivé většině mají boj proti inflaci jako svou prioritu, ekonomický růst a stabilitu finančního systému (která je nezbytnou podmínkou růstu) až jako druhotný cíl, který cenovou stabilitu nesmí ohrozit. K provádění své měnové politiky nemají centrální banky příliš velký výběr nástrojů (měnový kurz, množství peněz v ekonomice a úrokovou sazbu).

Přitom tyto veličiny jsou mezi sebou poměrně úzce provázány. Většina velkých centrálních bank proto určuje obecnou (spíše krátkodobou) úrokovou sazbu v domácí ekonomice, od ní se pak odvíjí měnový kurz i poptávka po domácích úvěrech, tedy množství peněz. Výši této krátkodobé sazby ladí centrální banky většinou po čtvrtkách procentního bodu, tedy dost jemně. Je tedy samozřejmé, že pokud najednou skokově vzroste poptávka po likviditě (což je v podstatě růst dobrovolných rezerv komerčních bank), vylétnou buď krátkodobé sazby na mezibankovním trhu (a posléze v celé ekonomice), nebo musí vzrůst nabídka likvidity.

Pan Vyskočil se na celý problém dívá pouze pohledem střadatele, a to ještě dost naivně, když doporučuje, aby si banky půjčily navzájem, anebo od soukromých osob. Navzájem by si samozřejmě mohly nakonec půjčit, ale za neadekvátní cenu, protože se skokovým růstem rizika se na trhu vytvořil nedostatek likvidity.

Ztrátu by z toho měly i banky, které se chovaly vzorně, i ty si totiž běžně půjčují na mezibankovním trhu. A od soukromníků? Nevím, jestli pan Vyskočil má ve slamníku tolik peněz, aby to zachránilo bankovní systém. Krátkodobě takto peníze získat nejdou. Krátkodobě ve velkém objemu může pomoci pouze centrální banka. V delším období banky samozřejmě zjistí skutečný rozsah své angažovanosti a ztrát na americkém hypotéčním trhu a v případě potřeby dodatečnou likviditu dodají buď posílením základního kapitálu nebo nalákáním úspor spotřebitelů. A nebo omezením nově poskytovaných (nebo rolovaných) úvěrů domácnostem a hlavně podnikům.

Pan Vyskočil tedy bije na poplach před vysokou inflací, ale zásahy centrálních bank po celém světě jdou přesně opačným směrem. Nejen že celý problém vznikl právě proto, že Fed zvyšováním úrokových sazeb bojuje proti nadměrnému růstu cen v USA a tím zvýšil náklady na splácení hypoték.

Riziko nesplácení části hypoték v USA následně totiž vedlo k poklesu cen akcií a nerostných surovin a vyšší úrovni dobrovolných rezerv komerčních bank (tedy růstu likvidity uvnitř bankovního systému). Bez zásahu centrálních bank by dále následoval růst krátkodobých úrokových sazeb, omezení poskytovaných úvěrů podnikům i jednotlivcům, následně pokles investic a cen nemovitostí, omezení soukromé spotřeby atd. To jsou všechno faktory, které by vedly k ochlazení a možná i recesi světové ekonomiky a deflaci, a to následkem okrajového finančního problému na americkém trhu hypoték. Akce centrálních bank tedy nejde z kapsy pana Vyskočila a už vůbec nemá za cíl zvýšit inflaci. Na druhé straně je pravda, že pokud Fed sníží obecnou úrokovou sazbu v ekonomice a např. ECB nepřistoupí k jejímu očekávanému zvýšení v eurozóně, může (a nemusí) to znamenat mírné zvýšení tolerance k vyšší inflaci.

Ano, to by byla pro střadatele špatná zpráva. Jenže je to dobrá zpráva pro podniky a dlužníky, kteří musí splácet hypotéky a jiné úvěry. Ani v tomto případě by se tedy nejednalo o dotaci státu soukromým (neschopným) subjektům, ale o dotaci od věřitelů dlužníkům. Ale pokud by "díky" neaktivitě centrálních bank upadla ekonomika do recese, byli by nakonec na tom hůře všichni.

O dotacích neschopným a/nebo riskujícím by se dalo mluvit v okamžiku, kdy by centrální banky odkupovaly špatná aktiva od soukromých bank nebo dokonce soukromých fondů, ale to (naprosto samozřejmě) jak prezident USA Bush, tak prezident Fedu Bernanke vyloučili. Na jinou diskusi je, zda má stát nějak odškodnit domácnosti, kterým byly bankami "vnuceny" hypotéky, i když profesionálním bankovním analytikům mělo být jasné, že je některé domácnosti za určitých podmínek nemusí být schopny splácet. Část ztráty (ztráta bydlení, ztráta zaplacených splátek a úroků) tak půjde na vrub těch, kteří se provinili jen tím, že nejsou specialisty v (nejen) finanční ekonomii. Tady by se američtí politici asi mohli přijet něco přiučit do Česka.

                 
Obsah vydání       4. 9. 2007
4. 9. 2007 Severní Korea bude "vyškrtnuta z amerického seznamu teroristických států"
4. 9. 2007 Navzdory nedávnému "ujištění" Gordona Browna, že britská vojska zůstanou v Iráku, opustily britské jednotky Basru
4. 9. 2007 Britská plynárenská: posíláme vám peníze
4. 9. 2007 Rusko si klade podmínky pro jednání s USA
4. 9. 2007 Proč hoří Kodaň Dalibor "Exx" Záhora
4. 9. 2007 Premiér: Ochráním vás, kdyby vás to život stálo Milan  Daniel
4. 9. 2007 O farizeu a publikánovi aneb byla Kristova smrt zbytečná? Zdeněk  Bárta
4. 9. 2007 Davové psychózy nemusí propuknout jen v létě a jen ve finančním sektoru
4. 9. 2007 Katrina: Dva roky poté Daniel  Veselý
4. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. srpna 2007
4. 9. 2007 Tiskové prohlášení profesionálky ve svém oboru Lenka  Nedbálková
4. 9. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
4. 9. 2007 Jen být vládou ovládáni není demokracie aneb recept na poctivost politiky ČSSD Jaroslav  Foldyna
4. 9. 2007 Strach 21. století Michael  Marčák
3. 9. 2007 Odkud se berou nesmysly Stanislava Drahného v MfD? Štěpán  Kotrba
4. 9. 2007 Přechylování jmen cizinek aneb Graf porazila Wiliams Vojtěch  Polák
3. 9. 2007 Nic o Dubčekovi v českých médiích
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
3. 9. 2007 Americký soud zrušil opatření na ochranu kytovců
3. 9. 2007 Nucené práce a vězení za ukradení kapesníku, aneb co dostanete za vzdělání a zdravotnictví zadarmo Fabiano  Golgo
3. 9. 2007 Americké puritánství a pád senátora Larryho Craiga Fabiano  Golgo
3. 9. 2007 Souboj několikahvězdičkových generálů
3. 9. 2007 Musí Češi udělat, co se jim poručí? Milan  Nápravník
1. 9. 2007 Chcete prezidentem Klause? Najměte si Paroubka Štěpán  Kotrba

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
4. 9. 2007 Davové psychózy nemusí propuknout jen v létě a jen ve finančním sektoru