Somálsko: bílé tváře pod maskami černých

6. 3. 2007 / Daniel Veselý

Česká, ale i zahraniční média opět prokazují svou impotenci, když současné krizi v Africkém rohu věnují tak chatrný prostor. Příjemce mediálního šlendriánu se mohl při nejlepším dozvědět, že etiopská armáda s pomocí Spojených států dává na frak Al-Káidě, která se infiltrovala až do Afriky. Tato její blízkost je podle Američanů alarmující a Bílý dům má opět o jednu bojovou frontu více, aby ospravedlnil své tažení proti terorismu.

Ačkoli se to na první pohled nezdá, tato agresivní mise vykazuje spojitost s vystavěním US radarové stanice na našem území. Nejen tyto, ale mnohem více skutečností tvoří imperiální monstrum, které se symptomaticky projeví jeho jistým budoucím kolapsem.

Od roku 1969 do 1991 trýznila obyvatele v Somálsku diktátorská suita Siada Barreho, který byl zpočátku podporován Sovětským svazem, avšak záhy a mnohem déle figuroval na výplatní pásce Washingtonu. Tehdy mesiášům s hvězdami a pruhy nevadily zločiny proti lidskosti, páchané jejich chráněncem.

Po převratu, kdy byl Barre v roce 1991 odstraněn, až do června 2006 bylo Somálsko mučeno v nespočtech konfliktů mezi klanovými warlordy; v zemi vypukl hladomor, jemuž za oběť padlo 300 000 lidí.

Během "humanitární agrese" pod praporem Spojených států a OSN a dočasné okupace hlavního města země Mogadiša v polovině 90. let minulého století zde došlo k zabití více než 10 000 civilistů.

Zdroj: Financial Times, 22. leden, 2007, str. 12

Prezident Clinton v roce 1994 nařídil rozmístit tisíce amerických vojáků v Somálsku pod záminkou humanitární mise. Washington provedl invazi, aby podpořil jednoho klanového warlorda proti druhému navzdory protestu italského velitele jednotek OSN. Dva tucty amerických vojáků byly zabity a rozběsněný dav vláčel jejich zhanobená těla městem, načež Clinton nechal do horkého města poslat bojové helikoptéry, které zahájily systematickou palbu do hustě obydlených čtvrtí Mogadiša s tisíci mrtvých a zraněných civilistů. Zanedlouho poté byly americké jednotky z rozhořčení americké veřejnosti ze Somálska staženy.

Zdroj: www.dissidentvoice.org, Petras, J.: The Case of Somalia

Zde se dostáváme k palčivé otázce, proč bylo a stále je Somálsko tolik důležité pro Spojené státy, respektive pro Clintonovu administrativu a dnes pro Bushovu? Odpovědí může být tvrzení, že Somálsko vlastní velké a dosud panenské zásoby ropy a jeho geografická poloha hraje v imperiální strategii Spojených států vysoce důležitou pozici, a to díky blízkosti blízkovýchodního regionu. O lidská práva Američanům určitě nešlo, jak se můžeme poučit z historie.

Americko/etiopská invaze v prosinci minulého roku a svržení de facto vládnoucích Islámských soudů a jmenování "přechodné vlády" warlordů je učebnicovým příkladem, kterak Spojeným státům slouží vazalské režimy při utužování impéria – v tomto případě jde o křesťanskou Etiopii.

Během bezpráví a zmaru v 90. letech minulého století malé lokální skupiny, jejichž předáci později vytvořili vládu Islámských soudů, začaly spolupracovat na vytvoření větších komunitních center za účelem boje proti warlordům. Tato organizovanější a silnější hnutí začala úspěšně přetrhávat znesvářené kmenové a klanové struktury. V červnu roku 2006 tato volná sdružení islámských kleriků, porotců, pracujících, bezpečnostních složek a obchodníků vytlačila nejmocnější warlordy z Mogadiša. Nově byla ustanovena vláda Islámských soudů (ICU) a brzy získala širokou podporu mezi místními obchodníky i obyčejnou populací. Vláda těmto lidem začala poskytovat ochranu, nastolila pořádek a právo pro civilisty proti plenícím warlordům a jejich ozbrojeným bandám. Rozjela se výstavba efektivních sítí sociálního zajištění, programů pro mladé, zdravotních klinik, lidových jídelen, základních škol, útulků a záchytných center pro uprchlíky, chudé a vyhnané rolníky.

Zdroj: Sudan Tribune, 2. února, 2007, www.dissidentvoice.org. Petras, J.: The Case of Somalia

Podpora vlády Islámských soudů mezi obyvateli dosáhla 90%, o čemž si nejedna západní demokratická vláda může jen nechat zdát, nemluvě o té naší. Během jejího krátkého trvání (od června 2006 až do prosincové US/etiopské invaze téhož roku) byla drasticky omezena korupce a vydírání. Bezpečnost majetku a lidí byla zajištěna; rovněž epidemie únosů byla ukončena. Vládu tvořili umírnění, ale i radikální islamisté, občanští politici, ozbrojené složky, liberálové a populisté. Ale co více, vládě se podařilo sjednotit zemi, překonat klanovou fragmentizaci. Islámské soudy stvrdily somálskou suverenitu proti americkému imperialismu.

Zdroj: Financial Times, 31. leden 2007, str. 2

Bohužel hydra, přestože je pobíjena na Blízkém východě a její škodná přítomnost je limitována v latinskoamerickém regionu, má stále ve třetím světě patrný zhoubný vliv.

 

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 5.1. 2017