12. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 2. 2007

Jací jsme aneb vznik epidemie blbosti

Nějakou dobu jsem cestoval a doufám, že mi to bude režimem v naší republice i nadále umožňováno. Obecně vzato si myslím, že ačkoliv většina Čechů neustále nadává na to či ono, ve srovnání se zeměmi třetího světa se pořád máme jako prasata z žitě. Všichni. I ta nejnižší vrstva obyvatelstva. Nechci tady analyzovat a rozebírat důvody chování člověka jako jedince ve společnosti v dané situaci, ale spíš na jednoduchých příkladech ukázat, jak absurdní se mi zdá přístup některých lidí k životu.

"Media"

Při mé nedávné návštěvě Prahy se mi naskytl naprosto otřesný pohled. Lidé v tramvajích, metru, na zastávkách si ke kráceni dlouhé chvíle většinou čtou. Na tom by jestě nebylo nic špatného, ba naopak. Důležitým aspektem je ale bezesporu výběr vhodného čtiva. Blesk, Ahá, Šťastný Tim, Šíp a jim podobné (výčet bych mohl jistě rozšířit minimálně na dvě desítky) drtí 60-70%* procent cestujících šokujícími zprávami. "Výtah uřízl hlavu osmileté holčičce", "Lucie Bílá podstoupí operaci mozku", "Adolf Hilter spatřen minulý týden v Brně" - podobné nadpisy zdobí titulní strany těchto plátků a já se ptám sám sebe: "proč"? Po čem ti lidé tak prahnou? Po neštěstí druhých? Po nereálných senzacích? Co se televizí týče, máme tu Novu a procento sledovanosti Televizních novin opět potvrzuje, na co má o půl osmé chuť "řadový" Čech?

*Pozn.: Pomíjím tady ty, kteří se snaží nabýt informace v pozitivnějším pražském deníku, který je zdarma k dispozici nejen po Praze.

"Na silnici"

Nevlastním auto. Nechci ho vlastnit. Není to ani tak otázka pěněz, ale spíš si plně uvědomuju, co automobilizmus způsobuje a kam neodvratně spolu s dalšími faktory posíláme naši Zemi. Všechny situace zde popisované budou z pohledu cyklisty.

Snažím se jezdit po lesních cestách, ale občas se použítí silnice prostě nevyhnu. K víkendovým řidičům se vyjadřovat nebudu. Zvláštní sortou lidí jsou bezesporu řidiči z povolání. Ti k výkonu svého povolání potřebují většinou jen ukončené základní vzdělání a řidičský průkaz. Popravdě řečeno se vůbec nedivím, že dle statistik neustále stoupá procento zaviněných nehod touto skupinou. Řízení silného a velikého stoje jim dává jistotu toho, že při případné nehodě s osobním vozem se jim nemůže nic stát, přičemž druhý účastník havárie bývá v devadesáti procentech zalisován pod kamión.

Z mého pohledu (cyklisty) jsou to hovada. Vhodnější přirovnání mě nenapadá. Když vás předjíždějí, tak většinou co nejblíže k pravé krajnici. Vyjímkou nejsou ani vzdálenosti 30 cm od ramene. Nutno podotknout, že jezdím zásadně osvětlen za každé denní doby. Jejich kolegové z osobních automobilů si však nevedou o mnoho lépe. Směrová světla používá při předjíždění tak 5% z nich, přitom dle "nových pravidel" by toto mělo být povinností. Když si kdokoliv z nich potřebuje něco dokázat nebo má špatný den, prosviští kolem vás co nejblíže. Zřejmě gesto pro demonstraci síly. Oni jsou těmi, na kterých závisí váš život.

Rovněž nechápu některá rádia, proč podporují ve svých vysíláních vstupy, ve kterých se řidiči informují o umístění policejních hlídek a radarů. Vždyť tyto zastupují zákon a snaží se dbát na to, aby na našich silnicích bylo bezpečněji. Nebo se snad mýlím?

"Epidemie blbosti"

Už od útlého dětství mi rodiče tloukli do hlavy, že chci-li zakašlat nebo si kýchnout, mám si zakrýt obličej kapesníkem. Není-li po ruce ten, tak alespoň rukama. To prý proto, aby se ode mě ostatní nenakazili.

Od té doby jsem hluboce přesvědčen o tom, že kdyby se takto chovala především dospělá část naší populace, ubyla by velká část nemocných při chřipkových epidemiích. Druhá věc je ohleduplnost. Na tuto vlastnost ale u Čechů, zejména poslední dobou, nahlížím velice skepticky. Když už mi není dobře, nechodím do společnosti a nezvu k sobě návštěvy. S nemocí se vypořádat v posteli, teprve poté mezi lidi. Jak jednoduché. I přesto nepochopeno. Respektive pochopeno, ale ke smůle nás všech velkou částí společnosti ignorováno.

"Drogy"

Vyzkoušel jsem nádsledující: kouření (cigaret), tráva (marihuana), kafe, alkohol, lysohlávky, tripy, extáze, kokain, sport a čokoládu. Na posledních dvou jmenovaných se cítím být silně závislý. Svojí závislostí neobtěžuju nikoho jiného v okolí, "ubližuju" maximálně sám sobě.

Myslím si, že hned po USA a automobilismu, je kouření nejhorší věcí, kterou svět potkal. Nikdy jsem nepochopil, jak se člověk může stát závislý na takové věci, jakou je tabák. Teorii o nikotinu coby mimořádně nebezpečného alkaloidu samozřejmě znám a ačkoliv jsem o závislost na něm přímo usiloval, nikdy mě neoslovil. O ostatních výše jmenovaných drogách můžu s jistotou prohlásit, že člověku alespoň něco přináší.

Kuřáky nemám rád. Nesnáším je. Nejraději bych jim típnul to jejich "retko" žhavíkem mezi oči. Určitě by se nás našlo víc, kterým vadí, že je kouření tolerováno na mnoha společných prostorách (nemyslím teď zrovna hospody). Když slušně požádám například na zastávce, jestli by dotyčný nemohl jít dokouřit mimo společný prostor, jsem většinou poslán do pr**le.

Tomu, aby stát v boji proti tomuto zlozvyku jakkoliv zakročil a pomohl tak početné komunitě v "ozdravném procesu", v budoucnu pravděpodobně nedojde, protože mu plynou do pokladny tučné obnosy z daní na cigaretách.

Mohl bych pokračovat dál a dál. Určitě by se našly i nějaké plusy, v globálu by však byly těžce převálcovány. Nepamatuju mnoho, ale zdá se mi, že lidi se k sobě chovají spíš jako dobytek, jsou sobečtí a myslí jen na sebe.

                 
Obsah vydání       12. 2. 2007
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
12. 2. 2007 Ne základnám pořádá v úterý demonstraci před Úřadem vlády ČR
12. 2. 2007 Putin říkal na mnichovské konferenci o bezpečnosti, co tam asi nikdo nechtěl slyšet, aneb Hloupé pobíhání kolem pozvání Uwe  Ladwig
12. 2. 2007 Teroristka RAF Mohnhauptová bude propuštěna na svobodu Richard  Seemann
12. 2. 2007 Putin: Írán nemá žádné rakety, jimiž by mohl zasáhnout Evropu
12. 2. 2007 Smršť informací o radarové základně USA v Čechách Pavel  Čámský
12. 2. 2007 Základna: Vlastizrada? Trestní oznámení na Topolánka, Vondru a Paroubka? Tomáš  Stýblo
12. 2. 2007 Pátá kolona spojené Evropy Milan  Daniel
10. 2. 2007 Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE Jan  Kavan
12. 2. 2007 Na konečnej Andrijan  Turan
12. 2. 2007 Strašidelná politizace Bohumil  Kartous
12. 2. 2007 Čunek a "Amnesty International"? Bohumil  Kartous
12. 2. 2007 Americká radarová základna a bezpečnost České republiky Mojmír  Babáček
12. 2. 2007 Malé české Vlastimil  Marek
12. 2. 2007 Trokavcem proti Teheránu Michal  Vimmer
12. 2. 2007 Jací jsme aneb vznik epidemie blbosti Pavel  Kučera
12. 2. 2007 Jde o základnu v ČR, anebo o členství ČR v NATO?
12. 2. 2007 Z pamětí idiota Martin  Maděra
11. 2. 2007 Slova, slova, slova aneb nerozlučný projev vůle Zdeněk  Bárta
9. 2. 2007 Radar v Nepolisích: Jak jsem si jel prohlédnout fotbalový míč Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Vědci dokážou změřit lidské úmysly
9. 2. 2007 Otec Tomáš  Koloc
9. 2. 2007 Brutální a dlouho beztrestný domácí odsouzen za šikanu nájemníků
9. 2. 2007 Sporné praktiky exekutorské komory k zamezení diskuse o pochybeních exekutorů v době přípravy novely právní úpravy
9. 2. 2007 Kdo si koupil Českou televizi? Josef  Šmída
9. 2. 2007 Pro raketovou základnu, nebo proti ní? Václav  Žák
9. 2. 2007 Veřejný prostor v krabičce cigaret Lukáš  Posolda
22. 11. 2003 Adresy redakce

Marihuana RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2007 Jací jsme aneb vznik epidemie blbosti Pavel  Kučera
22. 11. 2006 Kanada: dva profesoři mohou kouřit marihuanu v práci   
21. 11. 2006 Hulím, hulíš, hulíme Štěpán  Kotrba
15. 5. 2006 Tráva na škole ano, nebo ne? Josef  Vít
12. 5. 2006 Marihuana, mozek novinářův a mozek neurologův Štěpán  Kotrba
11. 5. 2006 Přiznávám se. Podepsal jsem. Štěpán  Kotrba
8. 5. 2006 Kouření konopí zřejmě zvyšuje pravděpodobnost duševních chorob Jan  Čulík
8. 5. 2006 Nezávislá závislost na marihuaně Štěpán  Kotrba
3. 4. 2006 Drogy na tanečních party a sociální stratifikace účastníků   
20. 2. 2006 Pozor! Intenzivní kouření konopí způsobuje duševní choroby   
24. 1. 2006 Rukola není obyčejná tráva Filip  Sklenář
14. 11. 2005 Konopí a civilizační nemoci Bushka  Bryndová
20. 6. 2005 Kouření konopí vyvolává u některých teenagerů psychotické stavy   
1. 6. 2005 Marihuanové lži Jakub  Ježek
12. 5. 2005 Konopí nezpůsobuje duševní choroby, ale dobře se tím straší veřejnost Bushka  Bryndová