2. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 5. 2006

První máj a všechno to zločinné a zavrženíhodné

Když mlátím ženu, říká si policista, tak vlastně dokládám před Evropou, že u nás mají ženy rovné příležitosti. Takže je to vlastně takový gender happening.

Nebývá to často, aby byl člověk v pondělí doma a mohl tak trochu přemýšlet o tom, co přinesl minulý týden. Nejdříve mne chtěla média postrašit strašnou chobotnicí v podobě bývalého komunisty jménem Miroslav Jansta, pak mne několik dní děsila jaderným nebezpečím a masírovala za to, že jsem se nebál radiace a nešel s plnými kalhotami bojovat proti komunismu, když havaroval Černobyl, potom zmlátili komunistického poslance Dolejše a nakonec vychytralé zabrání Letné antikomunisty způsobilo částečně společný První máj komunistů a sociálních demokratů v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.

Nabyl jsem tedy dojmu, že se mne někdo v týdnu, který tak symbolicky vyvrcholil filipojakubskou nocí, snažil vyděsit čarodějnicemi komunismu a uspořádat na ně opravdový hon. Jako každý hon na čarodějnice je i tahle mediální štvanice postavena na kalkulaci s lidskou hloupostí a závistí a stojí za ní mocenské a hmotné zájmy konkrétních lidí.

Zavrženíhodný a zločinný režim mi dal mimo jiné i neméně zločinnou a zavrženíhodnou maturitní zkoušku a tedy i úplné středoškolské vzdělání zločinné a zavrženíhodné jakbysmet. Jeho zrůdnost mohu doložit i tím, že jsem byl v rámci základů fyziky poučen o účincích radiace ve vztahu k vzdálenosti a času. Když jsem se tedy dozvěděl o výbuchu v Černobylu (věděl jsem to už 27. dubna, jako každý, kdo se jen trochu zajímal o to, co se děje kolem), zůstal jsem ve vztahu ke své osobě rodině i vlasti celkem klidný. O to více mi bylo líto lidí na místě.

Rovněž jsem věděl, že havárie jaderných elektráren jsou přímým důsledkem jejich výstavby, protože poruchy nejrůznějších zařízení jsou prostě přirozenou součástí jejich existence. Byly mi známy problémy s jadernými elektrárnami v USA i Francii a Velké Británii, podrobně jsem znal kauzu Jaslovské Bohunice, věděl jsem o odmítnutí jaderné energetiky v Rakousku a měl jsem celou řadu dalších informací, které jsem nezískal poslechem tehdy štvavých vysílaček (nyní ČRo 6), ale prostou četbou Technického magazínu a jiných zločinných a zavrženíhodných tiskovin.

Prostě jsem se díky elementárnímu fyzikálnímu vzdělání neměl čeho bát. Naprosto chápu antijaderný řev těch, kteří žijí a hlavně profitují z uhlovodíkových energetických zdrojů a na svou propagandu mají plné právo. Stejně jako chápu právo medií lhát o tom, že jaderné zařízení a havárie rovná se komunismus. Srovnejte si to s Leninem, který tvrdil, že sověty a elektrifikace rovná se Sovětský svaz. Já mám zase plné právo zůstat v klidu.

Stejně mě nevyděsili ani chobotnicí Janstou. Nejde jen o to, že ho znám ještě déle, než Jan Mládek. Jde o to, že po přečtení přehledu jeho zásluh jsem si řekl jediné - "šikovný chlapec". Pokud totiž dokázal zařídit jen polovinu z toho, co mu předhazují, pak bychom si takového muže měli vážit.

Nechci vůbec hodnotit, pro koho to zařídil nebo proč, zač a jak to zařídil. Podstatné je, že to zařídil. Tedy pokud média nelžou. V souladu s básní Edison zločinného a zavrženíhodného básníka Nezvala si totiž myslím, že... tisíce lidí říkalo, že by se to mělo zařídit, ale Jansta to zařídil.... Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že něco doopravdy zařídit, dosáhnout nějaké reálné změny, je pocit opravdu k nezaplacení, jak nás učí reklama na MasterCard. A z vlastní zkušeností také vím, že Ducháčků, kteří to zařídí, není nikdy dost. Trochu mne mrzelo, že v médiích nebylo nic o tom, že mi Jansta jednou zařídil lístky na hokej, ale nikdo není dokonalý...

Nepolekal mne ani útok na poslance Dolejše. Dalo se to čekat. Vždyť přece žijeme v zemi, která má zločinnost, zavrženíhodnost a nelegitimnost komunismu upravenou zvláštním zákonem. Co na tom, že je to časově omezené. Stejně platí, že každý komouš může za to, že je komouš a patří mu ýbršvunkem pres držku. Propagace komunismu je dokonce trestný čin, takže chůze komunistického poslance přes veřejné prostranství je vlastně chování hodné spravedlivého hněvu lidu. Měl jít kanálem...

Více mne děsí to, že se najednou tenhle útok hodí do krámu těm, kteří přijímali bohumínské usnesení... Halasný pokřik z Lidového domu, který je dlouhodobě reálnou baštou antikomunismu a jehož poslanci jsou podepsaní pod zákonem proti komunismu stejnou měrou jako ti ostatní, je něco, čemu nerozumím. A když něčemu nerozumím, tak se toho tak trochu bojím. Že někdo mlčí, když si uvědomí, že přijal zákon, který i když útok na komunistu nelegalizuje, tak ho činí minimálně morálně ospravedlnitelným, tomu rozumím. Ale že někdo hlasuje pro nějaký zákon a pak křičí, co že to z něj povstalo za hrůzu a obviňuje všechny kolem sebe, to je skutečné chucpe. A největší hrůza je, když takhle řvou ti, co byli aktivními soudruhy nejen v KSČ, ale i v KSČM... O jiných aktivitách ani nemluvím.

Pokud bude část sociální demokracie tak principiálně a zároveň přitrouble antikomunistická, potud bude legitimizovat hrubý antikomunismus z pravé strany včetně otevřené agrese. Platí totiž poučka režiséra Stanislavského, že pokud v prvním dějství visí na kulisách puška, nejpozději ve třetím dějství z ní někdo vystřelí.

Puška v podobě zmíněného zákona a jiných politicko morálních eskapád visí na kulisách už drahně let. A kdy jindy jdeme v politice do finále hry než pár týdnů před volbami... A navíc v těch letošních se bude lámat chleba zcela zásadně a na hodně dlouho.

Každý poslanec, který nebyl proti antikomunistickým právním úpravám, si může s hrdostí říci, že jeho postoj začíná nést své ovoce. Může to házet na kohokoliv, nejlépe na televizi a výchovu v rodině, ale o jeho přispění ke kopancům do Dolejšovy tváře není pochyb. Jsou to zároveň kopance do tváře demokracie. Tím největším kopancem je ovšem zákon o nelegitimnosti komunistického režimu sám o sobě. Je prostě sám zločinný a zavrženíhodný. Z a z.... nebo jenom bzzzz ??! Možná je čas v našem právním řádu trochu uklidit.

Při pohledu na televizní obrazovku, na které defilovaly události prvního květnového dne léta Páně 2006, pokládám za nutné dodat ještě pár slov.

Nebojím se návratu komunismu po sametové revoluci, stejně jako jsem se nebál po Černobylu radioaktivity. A to ze stejného důvodu. Je to příliš dávno a příliš daleko. Rozumím antikomunistům na Letné, stejně jak komunistům u fontány. Nikdo z nich se nemůže vzdát své minulosti.

Při pohledu na jejich věk, který zaslouží úcty, je zřejmé, že nejen subjektivně, ale i objektivně jejich úvahy patří spíše minulým událostem, činům, slovům, myšlenkám a snům. Jejich pozice jsou nesmiřitelné, ale jejich životy si byly často podobné a tvořily vzájemně neoddělitelné dvě strany jedné mince, dvě neméně strašné tváře jedné doby.

Doby, která dávala morální oprávnění likvidovat osudy těch druhých ve jménu nějakého vyššího národního, všelidového nebo dokonce internacionálního blaha. Lidé z Letné i od Křižíkovy fontány o tom vědí své a naprostá většina z nich má natolik trpké zkušenosti, že by se do budování nějakého vyššího blaha nepustili ani kdyby mohli.

Čeho se trochu bojím? Že jsme svědky toho, že v rámci jakési prapodivné politické korektnosti znovu otevíráme cestu k moci těm, kteří takové zkušenosti nemají. Nevarujeme dost před opakováním tohoto experimentu prostřednictvím těch, kteří jsou nedotčení strašnými důsledky sociálního inženýrství...

Možná, že si myslíte, že tím chci upozornit na to, že policisté zmydlili pracovnici úřadu vlády a zdůvodnili to tím, že rušila ty spořádané hodné neonacisty. Ne, to opravdu ne. To je folklór, který se opakuje každoročně a vyplývá z přirozené sympatie policistů k pořádku, panujícímu v řadách neonacistů a neméně přirozenému odporu k tradičnímu chaosu mezi těmi, kteří neonacisty nejsou.

Navíc, když mlátím ženu, říká si policista, tak vlastně dokládám před Evropou, že u nás mají ženy rovné příležitosti. Takže je to vlastně takový gender happening. Ale myslím, že na politiku této země to nebude mít velký vliv.

Mám na mysli to, že ODS, která tak horlivě aspiruje na vládu v této zemi, říká, že její prvomájové aktivity nejsou v žádném případě připomínkou Svátku práce, ale standardní předvolební kampaní. Pokud si naše potenciální budoucí elita myslí, že se má za oslavy Svátku práce stydět, tak se dá čekat, že to po svém vítězství bude očekávat i od nás. A to by jí hlasy přidat asi nemělo...

Karel Hynek Mácha to měl v každém případě při definici prvního máje o hodně snazší...

                 
Obsah vydání       2. 5. 2006
1. 5. 2006 Policista zmlátil ředitelku sekce pro lidská práva Úřadu vlády, policie zatkla fotoreportéra Britských listů Štěpán  Kotrba
2. 5. 2006 Paroubek: policista si vůbec neměl dovolit takto zasáhnout
2. 5. 2006 Právo: Policista byl ještě večer postaven mimo službu, tvrdí Bublan
2. 5. 2006 Bublan: Inspekce možná vyšetří incident s Jacques do konce týdne
1. 5. 2006 Česká policie se nemění - je to tlupa sympatizantů s neonacisty Michal "Wolf" Vlk
2. 5. 2006 Hlad po mléce Tomáš  Koloc
1. 5. 2006 Političtí provokatéři v policejní uniformě Štěpán  Kotrba
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"
2. 5. 2006 Trestní oznámení na neznámé pachatele, příslušníky Policie ČR Radek  Mikula
2. 5. 2006 Jak to přesně bylo Karel  Jech
1. 5. 2006 Strana zelených: Policie při demonstraci zbila kandidátku SZ
2. 5. 2006 Kateřina Jacques se lidskými právy zabývá, svá práva zná a dokáže si je obhájit
2. 5. 2006 Nebuďme lhostejní, zastavme neonacisty!
2. 5. 2006 Násilí policie a četky taky Milan  Daniel
2. 5. 2006 Strana zelených nehovoří ve svém tiskovém prohlášení pravdu
2. 5. 2006 První máj a všechno to zločinné a zavrženíhodné Ladislav  Žák
2. 5. 2006 Dnes Dolejš, zítra kdokoli z nás Michael  Kroh
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
1. 5. 2006 Podivné výkřiky v Britských listech Boris  Cvek
1. 5. 2006 Esemeskové hlasování
1. 5. 2006 Dva Bushové před novináři
30. 4. 2006 České noviny cenzurují zpravodajství Associated Press? Karel  Dolejší
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
30. 4. 2006 Stranické preference, volbní prognózy - jaký je v tom rozdíl? Štěpán  Kotrba
2. 5. 2006 Zloděj volá: chyťte zloděje Vít  Janeček
2. 5. 2006 Literární noviny: Důvody mnohem podstatnější Jiří  Vančura
2. 5. 2006 Politický rasismus Miroslav  Prokeš
2. 5. 2006 1. máj: Německá koalice hledá svou tvář Richard  Seemann
2. 5. 2006 S hrdostí, skromností a s vděkem
2. 5. 2006 Fakta proti jádru Jan  Beránek
2. 5. 2006 Zločin a trest Václav  Dušek
2. 5. 2006 Zaváté stezky antifašistické solidarity jižní Morava-Vídeň Pavel  Pečínka
2. 5. 2006 Parodie na maturitu III.
2. 5. 2006 Dva směry v přenosu lidských orgánů Miloš  Kaláb
30. 4. 2006 Je opravdu každý projev proti komunismu nedemokratický? Jan  Faltýsek
30. 4. 2006 Zemřel americký ekonom J. K. Galbraith
2. 5. 2006 Demokratické požadavky Vladimíra Iljiče Lenina Jiří  Kunc
30. 4. 2006 Majid Behrouzi: Demokracie jakožto politické zplnomocnění lidu. Zrada ideálu Jiří  Polák
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
28. 4. 2006 Blíží se noc dlouhých nožů? Ivan Odilo Štampach
30. 4. 2006 Prescott mě zneužíval, tvrdí tajemnice v slzách
28. 4. 2006 Granty na bulvár na internetu
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
28. 4. 2006 Podvojné slovo "přirozenost" Martin  Škabraha
12. 4. 2006 Hospodaření OSBL za únor a březen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zelení RSS 2.0      Historie >
2. 5. 2006 První máj a všechno to zločinné a zavrženíhodné Ladislav  Žák
26. 4. 2006 Vzdálené a blízké příbuzenstvo Strany zelených Pavel  Pečínka
26. 4. 2006 Zelené naděje, růžové sny Jiří  Kouda, Milena Geussová
26. 4. 2006 Zelení: Posun hodnot Oskar  Krejčí
26. 4. 2006 Zelení: Nahoru a dolů Igor  Záruba
26. 4. 2006 Předvolební průzkumy jako uzavřený koloběh manipulace Štěpán  Kotrba
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 4. 2006 Aprílová lež redakce Práva Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Moralisté o korupci Ondřej  Slačálek
12. 4. 2006 Jak si kopnout do Ekologické daňové reformy, tentokrát zleva Michal  Brož
7. 4. 2006 Policejně evidovaní aktivisté Štěpán  Kotrba
5. 4. 2006 Zelený postmaterialismus jako hit sezóny Pavel  Pečínka
5. 4. 2006 Oddělit mezi nevládkami "zrno od plev" Ivan  Brezina
31. 3. 2006 Zelení: Pro osvěžení paměti Pavel  Pečínka

Petice "Zrušte komunisty" a co z toho nakonec bylo RSS 2.0      Historie >
2. 5. 2006 První máj a všechno to zločinné a zavrženíhodné Ladislav  Žák
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
21. 4. 2006 František Lambert "Finančním ředitelem roku 2005"   
12. 4. 2006 Ani po více než měsíci Ministerstvo vnitra mladým komunistům neodpovědělo Milan  Krajča
10. 1. 2006 Potřeba mezinárodně zavrhnout zločiny totalitních komunistických režimů   
21. 12. 2005 Nahrávka na smeč komsomolcům Pavel  Pečínka
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Jsem antikomunista, a proto jsem proti zákonu "proti propagaci komunismu"   
8. 10. 2005 Zdeněk Bárta v Senátu: Budu hlasovat proti iniciativě "Zrušte komunisty" Zdeněk  Bárta
8. 10. 2005 Cejch Oldřich  Průša
8. 10. 2005 Senát zakázal slovo "komunismus" Jan  Čulík
6. 10. 2005 S komunisty se nemluvilo a už se mluví Václav  Žák
5. 10. 2005 Proč chce Jaromír Štětina zrušit komunisty? Jan  Čulík
5. 9. 2005 Grebeníček: poločas rozpadu samce Alfa Irena  Ryšánková

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
2. 5. 2006 Trestní oznámení na neznámé pachatele, příslušníky Policie ČR Radek  Mikula
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"   
2. 5. 2006 Strana zelených nehovoří ve svém tiskovém prohlášení pravdu   
2. 5. 2006 Násilí policie a četky taky Milan  Daniel
2. 5. 2006 Jak to přesně bylo Karel  Jech
2. 5. 2006 První máj a všechno to zločinné a zavrženíhodné Ladislav  Žák
2. 5. 2006 Bublan: Inspekce možná vyšetří incident s Jacques do konce týdne   
2. 5. 2006 Paroubek: policista si vůbec neměl dovolit takto zasáhnout   
1. 5. 2006 Policista zmlátil ředitelku sekce pro lidská práva Úřadu vlády, policie zatkla fotoreportéra Britských listů Štěpán  Kotrba
1. 5. 2006 Česká policie se nemění - je to tlupa sympatizantů s neonacisty Michal "Wolf" Vlk
1. 5. 2006 Političtí provokatéři v policejní uniformě Štěpán  Kotrba