2. 3. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 3. 2006

Jednotná fronta atomových milců

Hospodářské noviny uveřejnily dne 23.2.2006 názory reaktorového fyzika Daneše Burketa, který v souvislosti s obnovitelnými zdroji energie uvedl, že se cena elektřiny v BRD zvýšila o 38%. Průměrná loňská cena elektřiny pro malospotřebitele se v BRD ve srovnání s rokem 2000 zvedla o 33,8% (v České republice za stejné období ale o 62%!). Cena za obnovitelné energie se ovšem podílí na tomto navýšení o řád méně. Rovněž není pravda, jak dále stojí v článku, že by se větrné elektrárny stavěly za podpory státu, protože je staví soukromé firmy (někdy i družstva vlastníků) a splácí je veřejnost podle zákona EEG. O tom, že se nejedná o nepovolenou státní subvenci rozhodl Nejvyšší soudní dvůr EU svým rozsudkem z dne 13.3.2001.

Uvedená spojitost je zřetelně pokusem diskreditace obnovitelných zdrojů, která u nás má bohužel stále vysoký společenský kredit. Podle údajů Spolkového ministerstva životního prostředí, ochrany přírody a reaktorové bezpečnosti přišly obnovitelné zdroje průměrnou tříčlennou domácnost na 1,9 euro měsíčně, při celkové průměrné platbě 54,4 Euro a tak podíl příplatku činil pouze 3,5 %. Podle výhledu budoucího cenového vývoje, na němž se bude podílet jak zvyšování podílu obnovitelných zdrojů na jedné straně, tak i postupná, zákonem stanovená degrese finanční podpory pomocí německého zákona EEG (děravá varianta obdobného českého zákona má číslo 180/2005 Sb.) na straně druhé, ministerstvo odhaduje měsíční finanční zatížení tříčlenné rodiny za pět let na 3 euro. Pak již má zátěž klesat. Je smysluplné hovořit na cestě k energetické nezávislost společnosti o tak směšných částkách?

Velebit jadernou energii jakožto čistou - jak jsme se mohli rovněž dočíst stejný den v HN - je s ohledem na blížící se dvacáté výročí Černobylu a na stále rostoucí počet pozdních obětí této havárie, který dosáhl podle Mnichovského institutu záření již více jak 70000, cynismus příliš se nelišící od popírání holocaustu.

V České republice se v odporu k obnovitelným zdrojům předhánějí nejrůznější skupiny: zástupci velkých energetických firem, jaderní specialisté, ale i ekologové, ochránci přírody, rybáři, obyvatelé obcí na hřebenech hor - zejména Krušných, komunisté i členové ODS. Je to pestrá skupina, která by až na tuto "libůstku" - možná s některými výjimky - neměla jinak společného zhola nic.

Zdražování energií nás jistě čeká, nicméně právě obnovitelné zdroje jsou jedinou možností jak se v budoucnu nejtíživějším dopadům zániku fosilně jaderného energetického systému vyhnout. Díky vydírání státy, které mají fosilní ložiska na svém území nebo přes něž vedou důležité produktovody; díky rostoucím nákladům na vojensko politické a logistické zajištění mezinárodně využívaných fosilních zdrojů porostou ceny fosilních surovin stále více. Lze si povšimnout, že v každé společnosti jsou vždy ti, kteří pevně věří v neměnnost a setrvalost stávajícího systému. Věří nekončící extrapolaci dnešních trendů. Jistým způsobem připomínají učitele marx-leninismu, kteří na všetečné otázky "a co prosím přijde po tom komunismu" odpovídali "ještě rozvinutější komunismus". Totéž dnes říkají zastánci volno tržního přístupu, toužící po trvalém objemovém růstu. I oni si myslí, že přijde rozvinutější forma nikdy nekončícího vzestupu materiální spotřeby. Dávají tím najevo nejenom myšlenkovou rigiditu, ale i neznalost základních principů přírodních a sociálních procesů.

Ve srovnání se současnou spotřebou z fosilních a jaderných zdrojů dopadá na Zemi nejméně desettisíckrát více zářivé energie, kterou je možno zachycovat v nejrůznější formě (bio, slunce, vítr) a k dispozici jsou i další obnovitelné formy jako slapová síla či geotermální energie. Kdyby se světová společnost dokázala oprostit od starých dogmat a nově postavit hierachii základních hodnot (nic méně než zachování biosféry a zachování civilizace), kdyby přijala nové skutečnosti, mohla by přejít na úplné zásobování obnovitelnými energetickými a surovinovými zdroji. Celosvětová spotřeba proudu 15,5 bilionů kWh by se dala pořídit z fotovoltaických článků postavených na 210.000 km2 - to je méně než zastavěná ploch v EU nebo 155.000 km2 solárně termických elektráren v aridních oblastech či 2,5 milionu větrných elektráren po 2,5 MW. Pro úplné zásobování teplem by stačilo 15.000 km2 slunečních kolektorů při výkonu 2,25 kWh/m2.rok a pro pohonné hmoty, jejichž spotřeba činí 21 bilionů kWh 4,19 milionů km2 pro kontinuální sklizeň biomasy, což reprezentuje pouhých 8% plochy lesů, polí a luk.

Již dnes existují plně obnovitelně zásobovaná místa, například některé ostrovy - dánský Samsoe nebo španělský El Hierro; na pevnině jich jsou desítky a budou jich stovky až bude plně realizován projekt Evropské unie "sto 100% obnovitelných sídel". Kolik jich bude u nás? Několikrát se mi v této zemi nepodařilo najít skupinu lidí s nimiž bych obdobný projekt mohl realizovat. Díky stabilní mediální masáži se tomu ani nelze divit. Skepse horší historie.

Jsou snad důvody opovrhování obnovitelnou energií ekonomické? Jsem přesvědčen, že ne. Důkazem toho může být například významná položka výrobního programu Škody Plzeň - hřídele pro větrné elektrárny; meziroční nárůst trhu s fotovoltaikou, který právě díky zákonné podpoře v BRD a dalším podporným programům v USA a Japonsku (povšimněte si prosím výčtu těchto států) přesahuje 40 %, což je vyšší než dokola omílaný trh s mobilními telefony, či dva miliony pracovních míst v Evropské unii při solárních sanacích stávajících budov a výstavbě nových nízkoemisních domů.

Široká fronta zastánců starých pořádků (nepořádků?) se zasazuje o to, aby se z České republiky stal fosilně jaderný troglodyt Evropy.

Autor je předsedou národní sekce a viceprezident evropského sdružení EUROSOLAR

                 
Obsah vydání       2. 3. 2006
2. 3. 2006 Jeden svět - s peklem kšeft Milan  Berka
2. 3. 2006 Aktivismus a vulgárnost Jan  Čulík
2. 3. 2006 Lidovky zprávu o Špidlově iniciativě měly
2. 3. 2006 Pendolino funguje! Jan  Čulík
2. 3. 2006 Kafkovská zkušenost s Eurotelem Jan  Čulík
2. 3. 2006 Cenná ekonomická analýza korupce ve zdravotnictví je bohužel občas vulgární a anonymní Milan  Valach
2. 3. 2006 Deset omylů pana prezidenta
2. 3. 2006 KSČM: Jeden o voze a druhý o koze Miroslav  Grebeníček
2. 3. 2006 Konzervativní Kohl podpořil levicového "velkého Evropana" Prodiho Radek  Vogl
2. 3. 2006 Jednotná fronta atomových milců Milan  Smrž
2. 3. 2006 Hantec Milan  Cimburek
2. 3. 2006 Slovník brněnskýho hantecu
aneb co s minoritou v Evropské unii?
2. 3. 2006 Diskuse na serveru novinky.cz jednorázově zrušena Vojtěch  Polák
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
2. 3. 2006 Islam je náboženstvo, nie ideológia
2. 3. 2006 O nesrozumitelnosti kulicha a měřítku Amundsenovy konzervy Karel  Moudrý
1. 3. 2006 Server Tiscali "nešíří dětskou pornografii"
1. 3. 2006 Rusko obviněno z krutého a nelidského zacházení
1. 3. 2006 Joker Blonde v roce 2005 Irena  Ryšánková
1. 3. 2006 Pospíchal: Licence budou, až naprší a uschne... Filip  Rožánek
1. 3. 2006 Pětatřicátníci, kominíci a trpaslíci Karel  Dolejší
1. 3. 2006 V neprospěch Adély Rajdlové Zdeněk  Jemelík
1. 3. 2006 Monbiot: Všichni jsme vrazi, dokud nepřestaneme používat letadel
28. 2. 2006 Před padesáti lety odhalil Nikita Chruščov Stalinovy zločiny
1. 3. 2006 Milionář buduje "katolické nebe"
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce