17. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 1. 2006

Tržní řešení

Bill Gates za své pohádkové peníze vděčí tetě a obchodní politice levných klonů
Reakce na článek Luboše Záloma Boj novodobých Jánošíků

Luboš Zálom sice píše čtivě, ale jako stroj. Myslím si totiž, že asi nechápe některé běžné české obraty, přísloví... Jinak by nemohl "vážně" argumentovat tím, že Josef Vít někde píše "člověk člověku vlkem" a jinde "i vlčí smečka dá nažrat slabším a nemocným".

Jestli Luboš Zálom nepochopil nadsázku v citaci "za každým bohatstvím je zločin" měl by začít číst beletrii a chodit do divadel. On si v předchozí citaci ve své hlavě navíc nahradil bohatství (pohádkové?) za veškerý majetek a pak demagogicky pana Víta napadá, že nežije v sudu jako Diogenes.

Je blbost tvrdit, že většího majetku museli dosáhnout jen lidé zločinem, ale nevidět než Krejčíře a Koženého v naší novodobé historii jako zloděje (a dřívější vztahy s politickými špičkami :-) ) hraničí se selektivní slepotou. Teď jsem záměrně použil stejný způsob argumentace, jako pan Zálom, doufám, že si toho všiml!

Ale hlavní důvod, proč jsem se rozhodl napsat repliku, je použití Billyho Gatese v textu jako ukázku "amerického snu". Už by bylo konečně dobré říci, že jako obvykle byl ve správnou dobu na správném místě. Firma IBM začala s projektem PC a potřebovala pro něj operační systém. Přes osobní kontakty tety Billyho na špičku IBM dostal mladý Bill nabídku (nebo jste nikdo nepřemýšlel o tom, jak se IBM s Billem spojila, firma si asi napsala inzerát do večerníku). K vývoji software toho materiálna zase tak moc nepotřebujete. PC mu nutně musela IBM věnovat nebo zapůjčit, bez toho by totiž nešlo odlaďovat SW. A pokud jde o zbytek: Schopnosti - ty asi měl. Znalosti - dostal "operační systém" cp/m k dispozici. Začal trochu laškovat s grafikou a spolu s IBM "dali dohromady" OS/2. Pak se s IBM rozkmotřili a Billy vesele vykradl myšlenky z OS/2 ), bohužel jen některé).

Nechci zde srovnáva dalekosáhle kvalitu MS řešení a jiných systémů, ale jednoduše MS stavěl nejvíce na "obalu" a ne "obsahu". Bylo více kvalitnějších systémů než Windows, které MS převálcoval. Největší legrace na tom je, že převálcoval OS/2 firmy IBM, díky které se "svezl na vlně" výroby levných neznačkových PC bez licenčních poplatků (obchodní licenční politika IBM).

Věřím, že by si Billy na svých pár "melounů" jistě sáhl i jinak, ale za své pohádkové peníze vlastně vděčí tetě a obchodní politice levných klonů PC, (později pak už své obchodní politice včetně "FUD" - strach, nejistota, pochyby - ale i to se naučil od IBM . Takže pohádka, jak chudák k bohatství jen díky svým schopnostem přišel, je poněkud zavádějící.

A pokud jde o Billovu dobročinnost, moc se o ní mluví. Ale je to s ní podobně, jako s penězi v rozvojových programech pro "třetí svět" např. z Británie, o kterých, když chtěli Britové zjistit, jak byly použity v cílových zemích, se z analýzy dozvěděli, že většina peněz šla do britských společností, které v cílových zemích budovaly vodovody, kanalizace - infrastrukturu, ale zároveň i monopoly, díky nimž podle analýzy došlo k ještě většímu zbídačení místních obyvatel - vystěhování za neplacení vodného atd. Stejně tak s Billem.

Pokud se mýlím a máte někdo informace o opaku, prosím, sdělte mi to, ale nevím, že by Bill nakoupil léky pro Afričany postižené AIDS. Ale vím o tom, že dává peníze do výzkumu léků proti AIDS - jinými slovy INVESTUJE!!!!

To je ukázka dobročinnosti, pane Zálome, že?!

Zálom píše o mýtném jako variantě daní např. pro údržbu silnic. Já platil mýtné kolikrát v zahraničí. A můžu říci jediné - nedokážu si představit cestování, kde bych na každé okresce "vyplazoval ze šrajtofle" peníze (pěkná svoboda, jen co je pravda - zamyslete se nad tím, jak extrémní jang přechází v jin a naopak). Jistě, variantou je elektronické mýtné, ale jiné než přes satelit si nedokážu představit jako funkční pro všechny silnice a silničky atd, jak byste si asi svobodu představoval. Toto řešení mě ale dál zatěžuje řešením plateb za někoho, komu auto půjčím, kdo mi ho ukradne atd. Oč milejší je zaplatit paušál, a nevím, proč panu Zálomovi tak paušální platby vadí, když k nim sahá spousta soukromých firem. Paušál za neomezené volání např. - je to volba a já dávám přednost placení rozumného paušálu před otravováním se s detaily typu mýtné. Problém není paušál, problém je kolik a jak se paušál využije!!!

Když mluví autor o rovných podmínkách dospělých, ještě se to dá s přivřením obou očí vzít - je to drsné, ale může se mu zdát zvráceně spravedlivé: neschopný, lenivý, ... chcípni.

Ale vysvětlete mi, jak k tomu přijdou děti, zvlášť hodně malé.

Ukažte se, pane Zálome, jaký recept jim doporučíte?

Autor má štěstí, že není v politice, protože kdyby předstoupil před volbami před občany a řekl: "Mají neschopné rodiče, tak ať chcípnou s nimi" , nejspíš by i přes (zdánlivou) necitelnost současné společnosti nezískal hlasy mnoha mužů a na vyjímky žádné ženy.

A jestli si pan Zálom myslí, že na Zemi umírá málo dětí hladem, měl by vylézt z inkubátoru. A není to většinou proto, že by měly všechny neschopné, nebo líné rodiče. Smutné je, když je CO dělat, když je KDO by to i rád udělal, když je dokonce ČÍM a z ČEHO to udělat, ale není oběživo, takže to nejde.

Minulý režim jsem neměl v lásce, ale nebylo by dobré vylévyt s vaničkou dítě! Momentálně mě napadá "Akce Z". V současnosti si obec najme firmu, proběhne výběrové řízení (neříkejte, že neví pan Zálom, jak to probíhá - říká-li mu něco kartel. Je to jedna z deformací trhu, která se ale špatně prokazuje.), zaplatí se těžké peníze a práce je (většinou) vykonána. Oč levnější je udělat si pod odborným vedením práci svépomocí. A opravdu si myslíte, že pak lidem vadilo, že např. do knihovny oni osobně nechodí, ale že pomáhali při stavbě? A opravdu si myslíte, že je efektivnější to, co nám ukazují např. ČD - zakázky firmám, které se od ČD oddělily a majíce téměř monopol, účtují si nehorázné ceny?

Nezajímá Vás, proč i přes horentní ziskovost energetických distributorů povolil regulační úřad zvýšit ceny těmto monopolistům, jaká je asi cena s rozumným ziskem za plyn, když Bělorusko platí 47 USD za totéž, za co západní Evropa platí 220 -230 USD. O deformacích trhu stejně jako o dětech raději ať autor nepíše. Navíc mnohé z těchto monopolů byly postaveny za peníze z daní...

Pamatujete, jak stát dle Dybovy smlouvy "nalil" telekomu peníze na natažení měděných drátů do poslední chaloupky? Tehdy to byla součást solidární "univerzální služby". Dnes je to nejdražší nevyužitá celoplošná síť. Zítra to ale může být nejlevnější broadbandová síť na světě - do každého domu v celé republice je kapacita minimálně 2Mbs až 6Mbs. U větších domů násobek. A nebo nemusí, protože statut národního telekomunikačního operátora už Český telecom nemá. Naštěstí se "stabilním" telekomunikacím dá dnes konkurovat mobilní komunikací či mikrovlnnými spoji, do budoucnosti nevidíme, ale zkuste dopravovat plyn vzduchem.

Myslím, že jsem nadhodil spoustu témat k diskusi. Zkuste ale psát, milí čtenáři a autoři, něco jiného než SVOBODA, LOUPEŽ ... ale zabývat se naznačenými problémy. Ne je ignorovat se slovy svoboda to vyřeší, trh to vyřeší a podobně. To je totiž domněnka, ne důkaz.

                 
Obsah vydání       17. 1. 2006
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené
17. 1. 2006 Jaderná energetika "nemůže být řešením pro klimatické změny"
17. 1. 2006 Národní strana bojuje za práva českých zvířat Karel  Dolejší
17. 1. 2006 Pražský dopravní podnik: cestující jsou tu pro nás, nikoliv my pro ně Irena  Ryšánková
17. 1. 2006 Povede americká invaze k rozpadu Iráku?
17. 1. 2006 Kinkorovo obětování se pro druhé nelze tolerovat Zdeněk  Bárta
17. 1. 2006 Na Šumavě chybí schopný manažer Ivona  Matějková
17. 1. 2006 SRN: Euro není teuro Richard  Seemann
16. 1. 2006 Zrušme záchytku, aneb řádný křesťan nikdy nepije přes míru Karel  Dolejší
17. 1. 2006 Pár poznámek ke zdravotnictví Boris  Cvek
16. 1. 2006 Tržní řešení Lubomír  Prokeš
17. 1. 2006 Sociální "diktatura" státu? Stanislav A. Hošek
16. 1. 2006 Tvrdě nacistické stránky v češtině Jan  Čulík
17. 1. 2006 Je to normální...?! Ladislav  Žák
16. 1. 2006 Západním firmám vyhovuje čínský totalitní režim
16. 1. 2006 Když nás nikdo nepochválí, musíme se pochválit sami Josef  Vít
16. 1. 2006 Penzionovat Bohumil  Kartous
16. 1. 2006 Boj novodobých Jánošíků Luboš  Zálom
16. 1. 2006 Prezident všech občanů chce víc, než může Štěpán  Kotrba
17. 1. 2006 Dinosaurs prowl in the leftist jungle Irena  Ryšánková
13. 1. 2006 Snahy zavádět demokracii zvnějšku vyvolávají krveprolévání
16. 1. 2006 Čtvrtina německé elektřiny z OZE? Nestrašte! Vítězslav  Novák
13. 1. 2006 Britský důstojník: Americká armáda v Iráku je obětí institučního rasismu
13. 1. 2006 Psycholožka: Počet milostných vztahů v zaměstnání je obrovský
13. 1. 2006 Jak Komenský zabloudil v Amsterodamu Adam Samuel Hartmann
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
6. 1. 2006 Mlčení ministrů Jan  Čulík
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce