16. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 9. 2005

Toto není konzumerismus

Polemika s článkem Davida Formánka -- "Konzumní strategie masírují společnost tak, aby samostatně uvažovala co nejméně"

Jistě aktuální společenské téma, bezesporu hodné hlubšího (spíše sociologického) rozboru, pojal autor jako víceméně laciný odsudek technologického pokroku, namísto patologických rysů "kvantifikace" odsoudil spíše "kvalitu" a svůj postoj tak spíše usměrnil na levicovou kritiku rozevírajícího se prostředí sociálních nůžek a liberálního tržního prostředí, než na konkrétní hledání příčiny toho, proč lidé namísto toho, aby v neděli chodili na podvečerní koncerty vážné hudby, chodí brázdit dlouhé řady regálů do nesčetných nákupních hal husté sítě hypermarketů. Hodlám polemizovat s jednotlivými body jeho analýzy tak, že tato paradigmata či atributy "konzumerismu" jimi ve skutečnosti nemusejí vůbec být, resp. že ta vznesená "obvinění" jsou spíše účelovou kritikou současného liberálního prostředí než věcnou analýzou daného tématu.

Degradace hodnot

K tomu abychom byli schopni říct, že něco bylo degradováno, musíme předem jasně vytyčit CO. Autor se nezmiňuje o "těch správných hodnotách", které současná konzumní společnost degraduje, pouze se tím vymezuje negativně k materiálnímu způsobu života a k "hromadění zásob". Jakkoli nejsem člověkem, který by žil pro materiální konzumerismus, rád bych se dověděl, které hodnoty jsou ty nekonzumní a jaká kvantita užívaní nějaké hmotné věci či snad pěstování lidské činnosti ji činí samu o sobě "konzumní"....Možná ten, kdo napíše anebo přečte 10 románů za měsíc je větším "konzumeristou" než ten, co sjede za měsíc u svého bicyklu dvoje galusky, protože trénuje silniční cyklistiku ( jiná možná přirovnání nechť si každý dosadí sám za sebe, podle druhu "konsumerismu", kterému se ve volném čase sám ponejvíce oddává). Já bych v tomto ohledu kvalifikovaný soud neuměl poskytnout.

Zvýšení agresivity

Domnívám se namísto autora, že větší míru agresivity ze sebe vydá člověk materiálně trpící a tím společensky či tělesně frustrovaný než člověk přejedený čtyřmi hamburgery, co má odkrvený mozek a po této "globalizované" svačince mu padají víčka únavou, ale jistě se mohu mýlit, možná byl autor někdy okraden člověkem, co právě odložil na parkovišti hypermarketu nákupní košík, než spíše chuďasem, pro něhož je konzum, tak jak ho autor popisuje, nedostižným a vysněným ideálem. Nicméně mně osobně se čas od času stává spíše to druhé.

Elitářství

Puma, Nike, Adidas atd. K tomu snad jen jediné...Za minulého režimu jsem viděl v televizi dokumentární film (někdy po roce 1982, kdy se konalo MS v kopané ve Španělsku ) o mladých klucích, co hrají v Brazílii na "Copacabaně" fotbal. Jsou to děti ulice, přespávají na ulicích a živí se v lepších případech jako potulní čističi bot, v horším případě kradou. Vinu prý nesl za to kapitalismus. Ale, co pro mě jako tehdy dvanáctiletého kluka bylo absolutně nepochopitelné, že tito kluci měli na sobě trenýrky Adidas a trička od téže firmy, zatímco u nás jsme měli všechny sociální vymoženosti, co oni neměli, ale trenýrky a trička Adidas byly pro nás nedostupným luxusem a znakem úspěchu.

Výroba nekvalitního zboží

Nevím, jestli autor shledává již reálsocialismus 70. a 80.let jako start konzumní společnosti, pakliže ano, pak by měl ovšem přehodnotit politické a společenské pozadí podstaty "konzumní společnosti", které rozkrývá v závěru svého článku, protože onen socialismus byl protikladem politického a tržního liberalismu současné společnosti, a přesto jsme konzumovali kvalitativně daleko horší potraviny, než je jím kritizovaná šunka pizza. Připomenu u Čechů oblíbený "bůček" anebo vepřové výpečky alias "knedlo- vepřo-zelo", jehož nadměrná konzumace nás činí rekordmany mezi národy, co se týče četnosti výskytu karcinomu tlustého střeva, když ne přímo na světě, pak dozajista "jen" v Evropě.

Zvyšování pohodlnosti

Toto je jistě relevantní pohled na "konzumní společnost", ale jestli autor zhlédl jeden z mých oblíbených svěrákovských filmů "Co je vám, doktore?" pak mu musí být jasné, že většina společnosti (a nevím, jak u něj v domácnosti mají rozdělené úlohy ) těžko vymění pračky za valchy a namísto např. večerní návštěvy jazykového kursu, bude drhnout prádlo na valše a v neckách. Ale jestli to myslí autor s bojem proti konzumerismu opravdu vážně, ať to zkusí navrhnout své ženě. Já se poníženě přiznávám, že k něčemu podobnému bych sám odvahu nenašel.

Plýtvání

Souhlasím s tím, že se plýtvá. Nicméně ekonomická algebra současnosti dává jednoznačný výsledek, že ekonomicky výhodnější pro zákazníka je zakoupit věc novou, než si ji nechat opravovat. To, že tímto trpí Země nerozporuji, nicméně určitá tržní propagace ekologicky šetrného výrobku dává zákazníkům, co jim leží osud naší planety více na srdci než jejích vlastní peněženka na výběr, jak ekonomicky podpořit výrobce, který používá např. recyklovatelný materiál k výrobě svých produktů.

Degradace jazyka

Bojovníci za čistotu jazyka dnes bohužel určitě více trpí než za časů Jiráskových, neb naše doba a naše otevření se světu, krásu a čistotu českého jazyka dost značně porušilo. Nicméně ten, kdo chce mluvit krásně libozvučně a spisovně česky určitě tuto možnost má. Je otázka, jak se v závěru sám táže autor -- co na to naše děti. Ale nechal bych to spíše na nich, myslím že až dospějí, bude se jejich "pubertální argot" více nachylovat k normálu a jestli jim budou vadit slůvka jako je "bombastické", používat ho nebudou a určitě to jejich společenskou prestiž nepoškodí.

Proč a pro koho

Nebudu komentovat, neb bych se asi nejspíše dotkl současné politické situace, jednotlivých politických stran a tím bych se dostal do přímé ideové rozepře s patrným "pozicováním" (a vidíte, sám jsem "argotem konsumerismu" trochu postižený ) autorových politických sympatií či antipatií, čemuž jsem se snažil od začátku vyhnout a vést polemiku ryze na věcné úrovni a nechat politické postuláty vysvětlující či zatracující to či ono zatím mimo.

                 
Obsah vydání       16. 9. 2005
18. 9. 2005 Volby v Německu: nikdo jasně nevyhrál
18. 9. 2005 Blair "poslal s nadšením" vojáky do Iráku
18. 9. 2005 Tony Blair zaútočil na BBC "za její antiamerikanismus"
18. 9. 2005 Jack Straw: Mezi Západem a islámem není podstatnějšího rozdílu
18. 9. 2005 Američtí konzervativci útočí na Bushe
16. 9. 2005 Parlament umožní nezákonné praktiky a korupci Petr  Kužvart
16. 9. 2005 Bush: Se sociální nerovností ve státech u Mexického zálivu musíme skoncovat
16. 9. 2005 Drama lidského života Jan  Čulík
16. 9. 2005 Islám jako zrcadlo, v němž se vidíme sami
16. 9. 2005 Kontroverzní návrh nového protiteroristického zákona
16. 9. 2005 Chlastám Karel  Škrabal
16. 9. 2005 Léky v akci Michal  Vimmer
16. 9. 2005 Jak zničit komunisty Bohumil  Kartous
31. 10. 2005
16. 9. 2005 Všeho s mírou Alex  Koenigsmark
16. 9. 2005 Oboustranně rasistická diskuse Bohumil  Kartous
16. 9. 2005 Kdyby nebylo důležité, jak lidé vypadají, vypadali by všichni stejně Štefan  Švec
16. 9. 2005 Vy to vážně necítíte? Jan  Čulík
16. 9. 2005 Ze zdravotního hlediska nejsou rasy stejné Petr  Wagner
27. 9. 2005
16. 9. 2005 Ironizuji přehánění Alex  Koenigsmark
16. 9. 2005 Pro Finy jsou Češi stejně hrozní jako Rusové
16. 9. 2005 Pěkná potměšilost, Barva trenýrek, Zasmrádlé rasistické teplíčko Zdeněk  Wognar
16. 9. 2005 Přepjatá korektnost je kontraproduktivní Petr  Freiwillig
16. 9. 2005 Cizinci mohou dostat v Německu německé občanství, ale... Tomáš  Krček
16. 9. 2005 Sudetští Němci v Krnově světí památku židů
16. 9. 2005 Opravdu nevím... Jiří  Drašnar
16. 9. 2005 Ti, jimž jde o lidská práva, by se měli o bezprávný policejní zásah proti Czechteku zajímat Jan  Rovenský
16. 9. 2005 Lidé umírali a budou umírat Miroslav  Šuta
16. 9. 2005 Mír na Blízkém Východě? Lukáš  Blažek
16. 9. 2005 Národní strana protestuje
16. 9. 2005 Toto není konzumerismus Jan  Bím
15. 9. 2005 15 let Českého dialogu a Libri prohibiti
15. 9. 2005 Paraziti, odejděte, Grebeníčku, zůstaň
15. 9. 2005 Britská zbrojovka vyplatila Pinochetovi milion liber
15. 9. 2005 Británie: Nákupní karty podnikatelských řetězců jsou předražené
14. 9. 2005 Američtí novináři nyní útočí na Bushe
15. 9. 2005 Maso ze zkumavky
15. 9. 2005 Tips aren't included... Ladislav  Žák
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce