31. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 8. 2005

Katrina možná zasáhla světový trh s potravinami

Patrně největší obavy z příchodu hurikánu Katrina panovaly o víkendu v New Orleansu. Obyvatelé city i předměstí Jefferson, Saint Bernard a dalších, celkem na 1,3 miliónu lidí, byli během bezprecedentní záchranné akce evakuováni. Kvůli přicházejícímu hurikánu přitom nešlo použít ani letadla, ani lodě. Na místě přesto zůstalo jen několik desítek tisíc obyvatel, kteří nemohli nebo nechtěli odejít. (Evakuační mapu celého státu Louisiana včetně manuálu si lze prohlédnout zde.) 

Město New Orleans, jež vzniklo jako obchodní stanice francouzských lovců kožešin v bažinách kolem Mississippi, se v průběhu své spletité historie stalo součástí Spojených států.

V roce 1910 pak Albert Baldwin Wood navrhl unikátní systém odčerpávání spodní vody do řeky a jezera Pontchartrain, který urychlil rozvoj města. Výsledkem tohoto vylepšení byl však pokles hladiny spodní vody a postupné propadání města pod úroveň okolního terénu.  Území NO je systémem hrází (označovaných poameričtěným tvarem levee, což se vyslovuje jako - ['levi]) odděleno od bažinatého území, jemuž se říká bayou (['baiu]). Různé prameny Orleans označují za pátý, třetí, nebo dokonce druhý největší přístav na světě. V každém případě jde o nejdůležitější přístav na území Spojených států. Přes toto středisko říční a námořní lodní dopravy do země vstupuje významná část ropy i dalších importovaných surovin (například oceli). A navrch je skrze tento přístav realizován vývoz podstatné části amerických potravinářských produktů.  

Právě tento aspekt, spíše než aktuální nebezpečí hrozící zbylým obyvatelům města, zdůraznila ve svém mimořádném nedělním zpravodajství americká agentura Stratfor. Podle názoru jejích analytiků by případné poškození nedalekých dopravních uzlů Port Fourchon a zejména Port of South Louisiana (hlavní odkaz celého přístavu  www.portsl.com v okamžiku vzniku tohoto textu nefunguje) znamenalo katastrofu nejen pro USA. Predikce zní kategoricky: pokud Port of South Louisiana nebude do třiceti dnů k dispozici, aby umožnil vývoz letošní americké úrody, výrazně vzroste cena potravin na světovém trhu.

Analytiky Stratforu samozřejmě zajímají především zisky těch, jimž poskytují rady ohledně investičních příležitostí. Průměrný Američan vydává za potraviny necelých 11% svého příjmu. Jiní autoři, jako třeba Jeevan Vasagar zde, si však všímají dopadů globalizace trhu s potravinami na život obyčejných lidí v rozvojových zemích, kteří kvůli vysoké ceně hladoví. Případný výpadek v dodávkách amerického obilí je dlouholetou noční můrou všech, kdo sledují napjatou situaci na světovém trhu. USA jsou největším vývozcem zemědělských produktů a i pouhé odložení jejich dodávek může se světovými cenami potravin pořádně zamávat.

Historické Woodovy pumpy v New Orleansu  už nefungují, v důsledku zvýšení vodní hladiny. Před příchodem Katriny panovala obava, že systém bude úderem hurikánu vyřazen, uprostřed města se vytvoří jezero kontaminované ropnými látkami, obsahem vyplavených hrobů i městské kanalizace. Odčerpání vody by pak mohlo trvat i šest měsíců. K tomu, jak se zdá, nyní došlo. Došlo k opravdu vážným událostem, jako přetečení některých levees nebo zničení střechy stadiónu Superdome, New Orleans stojí, avšak město je zaplaveno. Plný zásah od hurikánu však dostalo ústí Mississippi a teprve se ukáže, kdy a jak bude řeka opět schopna plnit roli dopravní tepny. Stratfor se obává, že je třeba plavební dráhu starostlivě prohlédnout a možná i vybagrovat. To vše na území, kde v tuto chvíli lze najmout jen minimální množství pracovních sil.  A vylidněný správní obvod Orleans bychom dokonce i na seznamu adresátů federální pomoci hledali marně.

Zpráva Associated Press vydaná v pondělí 29. srpna večer se soustředila na skutečnost, že hurikán v regionu vyřadil z provozu 92% ropných kapacit a 83% kapacit produkujících zemní plyn. Analytici prý nyní čekají na detaily, aby mohli upřesnit výši škod.

Doufejme, že se v USA kromě Stratforu najde i nějaká veřejná instituce, kterou zajímá aspoň to, zda se úrodu podaří k zákazníkovi dopravit ještě letos. V opačném případě by totiž vedlejší škody hurikánu Katrina mohly mít podobu tisíců podvyživených nebo mrtvých.

                 
Obsah vydání       31. 8. 2005
31. 8. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
31. 8. 2005 "Zemřely stovky, možná tisíce lidí"
31. 8. 2005 Irák: Při panickém útěku zahynulo až 1000 šiitských poutníků
31. 8. 2005 Ministerstvo zahraničí šíří v médiích polopravdy o obchodu se zbraněmi
31. 8. 2005 Lidovky a skutečná lidová demokracie pokleslých "reality shows" Bohumil  Kartous
31. 8. 2005 Václav Klaus: Evropa musí odmítnout pojem evropského občanství
31. 8. 2005 Katrina možná zasáhla světový trh s potravinami Karel  Dolejší
31. 8. 2005 Z hlubin Otokar  Fischer
27. 9. 2005
31. 8. 2005 Férové a vyvážené: Je úplně jedno, zda jste černoch nebo běloch
31. 8. 2005 Hurikán Katrina: pravděpodobně stovky mrtvých
31. 8. 2005 Mobilní telefony "nepůsobí rakovinu" - aspoň ne po prvních 10 letech užívání
31. 8. 2005 Klavírista a mediální pábení o psychiatrii Ivan  David
31. 8. 2005 Dokud jaderné zbraně vyvíjel šáh, Američané nic nenamítali Karel  Dolejší
30. 8. 2005 Láska všechno překoná?
30. 8. 2005 "Cizinci jsou zločinci"
30. 8. 2005 V Číně jedí psy a v Česku Číňany Ján  Simkanič
30. 8. 2005 Úvaha o automobilovém světě Martin  Böhm
30. 8. 2005 Jaderná nálož do každé slušné rodiny I. Milan  Černý
28. 8. 2005 Británie: Ochranu proti smrtelné "ptačí chřipce" dostanou jen "příslušníci elit"
19. 8. 2005 Hospodaření OSBL za červenec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Katastrofa v New Orleansu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2005 Katrina možná zasáhla světový trh s potravinami Karel  Dolejší
31. 8. 2005 Hurikán Katrina: pravděpodobně stovky mrtvých   
31. 8. 2005 Férové a vyvážené: Je úplně jedno, zda jste černoch nebo běloch   
31. 8. 2005 "Zemřely stovky, možná tisíce lidí"   
14. 7. 2004 "Londýn a New York budou zaplaveny"