5. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 4. 2005

Českou vládu drží u moci komouši... no a co?

Tak to tady máme. Šokující titulky v novinách, jak jsou u moci znovu komunisté.

Titulek v Blesku (ale ale, od kdy se Blesk také zajímá o politiku? O politice psal dosud na první straně pouze v případě, kdy se nějaký politik rozbije v autě, nebo má milenku a zaplatí za to, aby o tom národ věděl) zní: Tak Ti děkujeme, Grossi, zase nám vládnou komunisti!

Nemám jejich ideologii (byť ona myšlenka a to je třeba si přiznat, je z hlediska dlouhodobého přežití jediná správná, zřejmě však zatím na ni lidi nebyli morálně připraveni) zrovna v lásce, už kvůli tomu, jak těch 20 let nakládali s mým tátou. Poslali ho z manažerského postu k lopatě, sebrali pas, každý rok ho kolem 21. srpna buzerovali s různými nesmyslnými přezkoušeními, např. ze silničních pravidel, vyštvali nás z malého mého rodného města, kde jsme bydleli. Měli jsme se ségrou problém dostat se na školu, neboť jsme byli děti člověka, který se nebál říci svůj názor, a to i v době, kdy už všichni ostatní odvolávali.

Nicméně komunističtí pohrobci v parlamentu sedí, neboť zde nebyla politická vůle je zakázat jako stranu. Bodejť by byla, když si potichoučku v 89. vyměnili pozice. Něco za koryta pro sebe a své dizent-přátele holt Véna slíbit musel.

Čemu se tedy nyní divíme? Že se jako legitimní strana snaží dělat svoji politiku? Vždyť je každé volby volí kolem 15% lidí a jejich preference hrozivě rostou! Co vzkážou ti "chytří" komunistickým voličům? Že jejich názor je méně demokratický? Nebo rovnou, že to jsou hlupáci?

Ono je to poměrně pohodlné a jednoduché řešení, hodit znovu všechno na komunisty. Ale paradoxně jsou to již jedině oni, kteří mají "čisté ruce". Pokud totiž vím, 15 let si k vysoké politice v Československu a později v Česku nečuchli. Zatímco Občanské fórum, Občanská demokratická strana, Občanská demokratická aliance, Unie Svobody, KDU-ČSL či Česká strana sociálně demokratická se předháněli, kdo srazí morální laťku ještě níže a dovede výsměch voličům ad absurdum.

Kdo je lepší, komunista, který nikdy nikomu neublížil a jehož jediním proviněním byl idealismus a bezmezná důvěra, nebo odéesák, který nikdy komunistou nebyl, zato nyní vesele šmelí se státními zakázkami? Zde je kamen, račte někdo hodit první?

A nelze nevzpomenout, že to byla právě komunistická strana (bohužel, jak bizarní!), která posledních několik let zastupuje nejlépe MÉ zájmy v parlamentu. Ať již se týká domácí či zejména zahraniční politiky. Byli to zejména komunističtí poslanci, kteří z velké části vždy slušně odpověděli na mé dopisy či petice, na rozdíl od ODS (dopisy buď ignorují, nebo arogantně zaútočí, mnozí si jistě pamatují jak mne poslanec Vidím před útokem na Irák nařkl ze spolupráce s iráckými tajnými službami :-)), na rozdíl od ČSSD, která dopisy ignoruje (čest těm asi 3 výjimkám, co mi odepsali).

Sám jsem před časem zaslal některým českým prominentním novinářům poměrně neznámá a kompromitující data na některé ne zas až tak bezvýznamné politiky. Myslíte, že se o to někdo zajímal? Ne, ani pes neštěkl. Někteří politici si prostě drží před občany "čistý štít". Za vydatné pomoci novinářů, samozřejmě. Navrch huj, uvnitř fuj, říkávaly naše babičky.

Svět již ale není (a nikdy nebude) tím, co býval. Levá je v dnešní době pravá, pravá je levá, právo je bezpráví, mír je válka a svoboda je totalita.

Čeští politici v období po listopadové blamáži přetahali do soukromých kapes "vyvolených" ze státního rozpočtu miliardy korun. Připomeňme si malou a zejména velkou privatizaci, kupónové hry, všechny ty špatné úvěry z polostátních či státních bank, připomeňme si Českou konsolidační banku, která všechny díry lepší z peněz nás všech, připomeňme si dobře placené místa v dozorčích radách, připomeňme si kauzu topné oleje, kauzu TV NOVA....

Při všech těchto kauzách, které každého z nás stály tisíce, desetitisíce nebo stovky tisíc korun, se chovala média velmi decentně, ve velké části případů dokonce MLČELA. Ptám se: proč tehdy mlčela? Kdo platil jejich mlčení? Kdo je za něj zodpovědný?

Pokud to srovnáte s tím, co se nyní děje kolem Grosse, něco tu nehraje. Co nehraje, ten smrad je obrovský....

Pokud se zamyslíte nad tím, komu současná situace nahrává, dostáváte se poměrně bez námahy k cíli. Podíváte-li se na chování "nadstranického" prezidenta Klause (pokud by se někteří klíčoví svědci nebáli mluvit, měl dávno místo na Hradě sedět podle některých zdrojů na mnoho let na Pankráci), je zde poměrně jasno.

Pokud se zamyslíme, proč se v posledních měsících vystupňovala snaha o zákaz komunistické strany, vida! Najednou již víme proč.

Ano, Standa Gross je možná mimo realitu, možná je naivní, nezkušený, možná není obklopen těmi správnými lidmi, kteří by ho usměrnili. Možná využívá svého postavení k občasným "malým domů". Nemylme se však, chová se jako drtivá většina těch, kterým dáváme svůj mandát. Ale ti, kteří (mlčky) táhnou, mají ochranu Systému. Ten Systém je dokonale důmyslný. Avšak jakmile se Systému znelíbíš, jdeš. Někdo se rozhodl, že Gross má jít.

Zřejmě to nebyl politik, politici již totiž tento svět dávno neřídí. Jsou to figurky ve stolní hře pro omezený počet (omezených) občanů, která si říká DEMOKRACIE.

Navíc většinou ti politici, kteří nejvíce křičí, mají největší máslo na hlavě.

Vzpomeňme na kauzu Kořistka, kterou nedávno státní zástupce definitivně odpískal. Ano, obvinění totiž vedlo až k samotnému šéfovi Modrých strak, Topolánkovi. A z mého pohledu to bylo rozhodně obvinění závažnější a průkaznější, než neprokázané zdroje půjčky na Grossův byt. Ale aby byla absurdní komedie opravdu absurdní, nyní se role v Kořistkově případě obracejí a Topolánkův poradce Dalík bude stát žalovat o milióny korun za křivé obvinění. Tvrdí, že kvůli případu, který státní zástupce odložil, přišel o klienty své firmy, a tím o několik milionů korun.

Sním svůj klobouk, jestli nějakou tu pětku od nás všech ještě nakonec nezíská. Jaký paradox při vzpomínce na členy policejního komanda, které omylem kdesi v Tachově vtrhlo do jiného baráku a zmlátili tam, na koho přišli. Omylem obvinění se tehdy nedočkali ani omluvy, natož miliónů! Měli totiž jednu zásadní charakterovou vadu. Nebyli participanty Modré šance.

Již vám to dochází, co se (nejen) v tomto státě děje?

Ano, politický "malý darebák" Gross přežil a bude dál užívat svých několika týdnů slávy. Všichni to nyní o něm vědí a jsou si tedy dobře vědomi, koho máme na premiérském postu. Všechno ostatní, demonstrace 300 občanů na Václaváku, billboardy, to vše je jenom ukázka toho, jak lze zmanipulovat dav. Naštěstí jsou jedinci, kteří ještě stále přemýšlejí a zachovávají si nad špínou zvanou politika jasný a střízlivý rozhled a vhled. Zjistili totiž, že Petr je jako Pavel, že Karel je stejný jak Havel.

Demokracie se dostala do úzkých. Občané si svojí laxností a hloupostí velmi hlasitě říkají o nové totalitní uspořádání. Avšak k velkému překvapení některých, nepřijde již zleva. Přijde zprava. Respektive již dávno přichází. Jasnou ukázkou jsou toho američtí fašisté - neokonzervativci. Na stejné straně zájmového spektra stojí Občanské demokratická strana v Česku. Na špičku stranických pyramid se dostávají demagogové a budoucí všehoschopní diktátoři. Modrá šance, že všichni skončíme jako otroci několika desítek pánů, se každým dnem nejen přibližuje, ale dostává reálnější kontury.

Bizarní situace si žádá bizarní řešení. Proto se raduji z toho, co se nyní děje, směji se a tleskám. Nevím jen, jak dlouho mi to vydrží.

Lidé si říkají o "oprátku". Brzy se i v Česku dostanou k moci ti "správně modří" a dají lidem, čeho si žádají. Chléb a hry oficiálně, na nějaký čas, neoficiálně pak...

Tito lidé se klanějí jedinému bohu. Tím jsou - peníze. Sociální výdobytky, které lidstvo dlouhá léta budovalo, se zřejmě ocitnou v troskách.

Jen se obávám, že už - zejména ve spojení s nejnovějšími technologiemi - nebude cesty zpět. Ale kdo chce kam, pomozme mu tam. Jen ať prosím při následném obvyklém procesu DIVENÍ SE nikdo potom neříká, že on to nevěděl.

                 
Obsah vydání       5. 4. 2005
6. 4. 2005 Berlusconiho Itálie se otřásá v základech, levý střed dobyl 11 regionů z 13 Josef  Brož
4. 4. 2005 USA zamýšlejí těžit hydráty metanu z mořského dna
5. 4. 2005 Poslal nám Jan Pavel II. nějaký naléhavý vzkaz? Miloš  Dokulil
5. 4. 2005 Stav mezi životem a smrtí se nazývá umírání Jan  Paul
5. 4. 2005 V Británii se budou 5. května konat všeobecné volby
5. 4. 2005 Michael  Marčák
5. 4. 2005 Dve variácie na pálčivú tému: Prečo komunistická strana nebola vyhlásená za zločineckú organizáciu a zakázaná? Ladislav  Kováč
5. 4. 2005 Diagnóza: komunistofobie Ivan  David
5. 4. 2005 O hysterické reakci jednoho glasgowského Čulíka
5. 4. 2005 Studentští autoři protivládní petice jsou praví demokraté
4. 4. 2005 Rudá šance! (?) Martin  Škabraha
4. 4. 2005 Nejde o to, která vláda odejde, ale o to, jaká vláda přijde Jaromír  Máša
5. 4. 2005 Českou vládu drží u moci komouši... no a co? Jiří  Mašek
5. 4. 2005 Prohlášení pro veřejnost Zdeněk  Jemelík
5. 4. 2005 Michael  Marčák
4. 4. 2005 O hysterické reakci některých pražských studentů Jan  Čulík
5. 4. 2005 Za kým ještě mají chodit demokraté s prosíkem... a kvůli komu? Boris  Cvek
5. 4. 2005 Michael  Marčák
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě
5. 4. 2005 Den otevřených dveří v Brně při příležitosti Mezinárodního dne Romů
5. 4. 2005 Británie: Pět milionů uživatelů broadbandu jen u firmy British Telecom
5. 4. 2005 Parlament schválil špatný zákon
5. 4. 2005 Nejvyšší soud ČR zasáhl proti firmě Nemak
5. 4. 2005 Řeší problém vší trh?
4. 4. 2005 Začala válka o duši katolické církve
4. 4. 2005 Pravdivé lži: Terminátor americké pravice o populaci a imigraci Dominik  Lukeš
2. 4. 2005 Smrt východu a vítězství good old boy Jiří  Dolejš
4. 4. 2005 ČSSD: Škromach z vlády neodchází, politické grémium si rozdělilo kompetence Štěpán  Kotrba
4. 4. 2005 Organizuje trucující prezident zákulisní puč? Štěpán  Kotrba
4. 4. 2005 Gross -- kamkoliv se pohne, bude to špatně Irena  Ryšánková
4. 4. 2005 Komunisté, deštné pralesy a iPody Josef  Švéda
4. 4. 2005 Nezaujímajú ma celebrity
4. 4. 2005 Velikonoční hod Jaroslav  Hutka
4. 4. 2005 Český Aufschwung na pozadí německých omylů v evropském kontextu Miloslav  Zima
4. 4. 2005 Plot Hynek  Hanke
22. 11. 2003 Adresy redakce