1. 2. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Hugo Chávez
1. 2. 2005

Rudý závěr Světového sociálního fóra

Chavez...

Od našeho zpravodaje v Porto Alegre

Světové sociální fórum skončilo všeobecně očekávaným projevem okázalého a kontroverzního venezuelského prezidenta Hugo Chaveze. Tisíce lidí stálo před už přeplněným krytým fotbalovým stadionem Giganthinho, frustrováno, že se nedostali k populistickému bývalému plukovníkovi, který se neúspěšně pokusil v roce 1992 získat moc vojenským pučem, přičemž byl o dva roky později do funkce, po které toužil, zvolen ve všeobecných volbách.

Bohužel je Chavez v Latinské Americe i mezi většinou lidí, kteří jsou proti Americe, považován za hrdinu.

Chavez je svého druhu Georgem Bushem z deštného pralesa: tam, kde si gringo pěstuje obraz kovboje, Chavez má obraz místního caudillo, partyzánského vůdce. Oba jsou to machistické typy, kteří "neutíkají z boje" a hrdě a populisticky se pyšní svou odvahou.

Chavez odvozuje svou popularitu od Bushe tak, jak Bush odvozuje svou od Usámy bin Ladina. Oba vědí, jak použít nacionalistickou kartu. Oba využívají ve svůj prospěch svůj neintelektuální image, aby se s nimi mohli ztotožňovat "obyčejní lidé". Oba zdůrazňují, že mají pevná přesvědčení a zásady.

Chavez nosí jen rudé košile a ve všech svých projevech trvá na mýtickém obrazu reinkarnace Simona Bolívara, latinskoamerického hrdiny, který bojoval s Argentincem José de San Martinem za osvobození Jižní Ameriky od tehdejších imperialistů, tehdy to byli Španělé. Neustále zdůrazňuje, že nese odpovědnost za prosazování Bolívarových ideálů v souvislosti s "bojem proti globalizaci".

Proto vymýšlí podivně nazvané iniciativy: Bolívarská alternativa pro Ameriky (ALBA) - je jeho plánem proti Dohodě o svobodném obchodu pro Ameriky (FTAA) - "FTAA je smrt (...) americký imperialismus nemůže mít sílu vnutit nám neokoloniální model FTAA." Jeho Bolívarský projekt dává přednost před hospodářskou spoluprací společenské a kulturní výměně.

Chavez je vždycky hlučný a teatrální. Dominuje davu výroky, které dávají smysl - s tím většina lidí souhlasí - ale mezi ně vkládá své poněkud šílenější názory.

Britští novináři se ho pokusili zeptat, když si před svým projevem prohlížel Porto Alegre, na nedávnou zprávu, že venezuelská armáda modernizuje své zbrojní systémy a zdroje, což by vážně znepokojilo Spojené státy a Kolumbii. Chtěli zjistit, zda Chavez náhodou nehalucinuje ohledně nějakých vojenských dobrodružství jménem svého bolívarského snu. Problémem posledních několika týdnů je dosud nevyřešený jihoamerický konflikt, kdy Venezuela zastavila dodávky ropy a přerušila veškeré komerční a politické styky s Kolumbií, spojencem USA (Amerika má v Kolumbii vojenské základny), dokud se Kolumbie neomluví za to, že údajně provedla do Venezuely invazi, aby tam zajala "teroristu".

Vzhledem k tomu, že je Hugo Chavez zjevně nestabilní člověk a že se už v minulosti pokusil o vojenský puč, zpráva o velkých nových investicích pro armádu je znepokojující. Avšak on tvrdí, že účelem modernizace armády je posílit suverenitu jeho země. "Venezuela na nikoho nezaútočí, ale neútočte na Venezuelu, protože zjistíte, že budeme hájit svou suverenitu i projekt, který realizujeme." Tomu dav rád tleskal, dokonce tomu tleskala i skupina švédských dívek, sedících vedle mne, které nerozuměly ani slovo španělsky. Já sám jsem si musel později obstarat transkript, protože portugalština se výrazně odlišuje od jazyka většiny Latinské Ameriky.

Chavez znovu chválil své přátelství s Fidelem Castrem a Kubou, která dostává venezuelskou ropu za méně než za tržní ceny, výměnou za pomoc ve zdravotnictví, ve školství, v zemědělství a v jiných oblastech - ve Venezuele pracuje asi dvacet tisíc kubánských lékařů na zdravotnických klinikách, které v chudých čtvrtích stát poskytuje lidem zadarmo. Chavez také přítomným připomněl, že použil kubánskou metodu gramotnosti, schválenou organizací UNESCO, a jejím prostřednictvím se více než 1,3 milionů Venezuelanů naučilo číst a psát. Venezuela také používá zadarmo kubánské očkovací látky.

Chavez odmítl jako "zkreslování sdělovacích prostředků" všechny zprávy o svých údajných plánech šířit ve spolupráci s Fidelem Castrem komunismus na amerických kontinentech, svrhnout vlády a vytvářet partyzánská hnutí - "Zdá se, že za deset let jsme nebyli příliš úspěšní."

Avšak Chavez naznačil, co by mohlo být důvodem pro modernizaci venezuelské armády. Řekl, že jakákoliv agrese proti nějaké latinskoamerické zemi bude nejprve muset počítat s Venezuelou "protože jsme duchem jednotni od Mexika až k Patagonii." Bude Chavez "bránit" Kubu před Miami, až Fidel Castro zemře?

"Jih také existuje... budoucnost Severu závisí na Jihu. Jestliže neumožníme vznik lepšího světa, jestliže selžeme, a kvůli puškám amerických vojáků a vražedným bombám pana Bushe nebude existovat na Jihu žádná organizace, schopná bránit se ofenzívě neoimperialismu, a světu bude vnucena Bushova doktrína, bude to znamenat zkázu světa..."

Chavez řekl dost podivnou věc, že prý všude začnou vznikat povstání, "protože lidé nepřijmou bez vojenského odporu jim vnucovaný neoliberalismus či kolonialismus". Možná, že bychom měli začít být znepokojeni.

Je velmi nepříjemné muset poslouchat jihoamerické politiky: oni totiž hovoří s rozhlasovou intonací z padesátých let. A když mluví Chavez, vzniká náboženská atmosféra a antiAmeričané (tak bychom vlastně měli přesně nazývat antiglobalisty) jásají a tleskají po každém jeho odstavci, jako každý správný dav v transu.

"Nejzápornější mocí na světě je dnes vláda Spojených států." Potlesk...

"Podívejte se na Vietnam, podívejte se na to, jak bojuje Irák a Kuba, a podívejte se teď na Venezuelu." Potlesk...

"Dnes už téměř nikdo nehájí neoliberalismus." Potlesk...

"Jen se podívejte na vnitřní útlak ve Spojených státech, Vlastenecký zákon, to je zákon proti americkým občanům. Zavřeli do vězení novináře za to, že odmítli prozradit své zdroje. Nedovolují jim, aby fotografovali mrtvoly vojáků, mnoho z nich jihoamerického původu, které přicházejí z Iráku. Jsou to známky Goliášovy slabosti." Potlesk...

"Dnešní Rusko není Jelcinovo... vznikl nový ruský nacionalismus, viděl jsem ho v ulicích Moskvy ... vládne dobrý prezident, pan Putin." Potlesk...

"Jednoho dne rozklad amerického imperialismu skončí tím, že se všechno rozloží, a velký národ Martina Luthera Kinga bude osvobozen." Potlesk...

Protože takovíto "politikové" mají v úmyslu bavit lidi dlouho, a sami z toho mají podporu pro své ego, v jejich projevech se znovu a znovu opakují jinými slovy tatáž témata. Proto má Fidel ve zvyku mluvit nejméně 5 hodin. Chavaz je stručnější, ale stejně mluví alespoň tři hodiny.

Takový člověk na to musí mít velké ego. To je možno dosvědčit - Chavez, plný adrenalinu, když viděl, jak ho všichni vzývají, tvrdil, že "ho inspirují staří předáci, jako byl Kristus", kterého charakterizoval jako "jednoho z největších antiimperialistických bojovníků, osvoboditele chudých a jednoho z největších revolucionářů v historii světa..."

"Každý den jsem více přesvědčen, není pochyb v mé mysli, a řeklo to i mnoho intelektuálů, že je nutno překonat kapitalismus. Ale kapitalismus nelze překonat ze samotného kapitalismus, je nutno ho překonat socialismem, pravým socialismem, rovností a spravedlností. Ale jsem také přesvědčen, že je možné to udělat v demokracii, ale nikoliv v takové demokracii, kterou vnucuje Washington."

Jestlipak už vidí Condoleezza Ricová v Jižní Americe rudé nebezpečí, část 2...?

                 
Obsah vydání       1. 2. 2005
2. 2. 2005 Papež Jan Pavel II. byl odvezen do nemocnice
1. 2. 2005 Zpráva o stavu Iráku
1. 2. 2005 Irák je stále místem strachu
1. 2. 2005 Americký soud: "Vojenské tribunály jsou nelegální"
1. 2. 2005 Tenkrát v Iráku Martin  Škabraha
1. 2. 2005 Zima ve městě Bohumil  Kartous
1. 2. 2005 Důchodci se taky nestřílejí Václav  Dušek
1. 2. 2005 Napadení romské rodiny policisty: odsuzující rozsudek se vyhnul rasovému motivu
1. 2. 2005 Michael  Marčák
1. 2. 2005 Chavez... Fabiano  Golgo
1. 2. 2005 Antisemitismus: německý produkt nebo český problém? Zdeněk  Moravčík
1. 2. 2005 Poslanci ČSSD informováni jsou, jen Jahn neví, o čem mluví Ivan  David
1. 2. 2005 Jak vládnout neovladatelnému Oskar  Krejčí
1. 2. 2005 Škromach: Strany nemajú prispôsobovať program konjunktúre Radovan  Geist
1. 2. 2005 Michael  Marčák
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"
1. 2. 2005 Levičáčtí chaoti v Porto Alegre jsou vlastně jako komunisté Ivan  Brezina
1. 2. 2005 Interpretace a dezinterpretace Petr  Fiala
1. 2. 2005 Kinderstube s požehnáním Ladislav  Žák
1. 2. 2005 Proč jsou ty šutry na Titanu tak zajímavé
1. 2. 2005 Důchodová reforma nutně vyvolá reformu podnikových areálů Vladislav  Černík
30. 1. 2005 10. září jako Den proti chudobě? Fabiano  Golgo
30. 1. 2005 Dámy z Prahy, ne z Ipanemy Fabiano  Golgo
29. 1. 2005 Anti-Davos: "Karneval utlačovaných" Fabiano  Golgo
31. 1. 2005 Projevme základní slušnost a podpořme touhu Iráčanů po svobodě
30. 1. 2005 Gross "vysvětlil" a "doložil" své příjmy na nákup bytu Štěpán  Kotrba
30. 1. 2005 Jednání ÚVV bylo opět neveřejné...
22. 1. 2005 Hospodaření OSBL za prosinec 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2005 Jak vládnout neovladatelnému Oskar  Krejčí
1. 2. 2005 Důchodci se taky nestřílejí Václav  Dušek
1. 2. 2005 Zpráva o stavu Iráku   
1. 2. 2005 Chavez... Fabiano  Golgo
1. 2. 2005 Tenkrát v Iráku Martin  Škabraha
31. 1. 2005 Podpora plošným sankcím a izolace Kuby nevede k respektování lidských práv Jan  Kavan
31. 1. 2005 Nic nezajímá nikoho Stanislav  Holubec
31. 1. 2005 Projevme základní slušnost a podpořme touhu Iráčanů po svobodě   
30. 1. 2005 Jednání ÚVV bylo opět neveřejné...   
30. 1. 2005 Gross "vysvětlil" a "doložil" své příjmy na nákup bytu Štěpán  Kotrba
30. 1. 2005 Dámy z Prahy, ne z Ipanemy Fabiano  Golgo
30. 1. 2005 10. září jako Den proti chudobě? Fabiano  Golgo
29. 1. 2005 Anti-Davos: "Karneval utlačovaných" Fabiano  Golgo
29. 1. 2005 Vaše srdce obrostlo tukem, takže jste slepí a hluší, vaše srdce je tvrdé a necitlivé Zdeněk  Bárta
28. 1. 2005 Mezinárodní organizace na ochranu novinářů kritizuje šikanování televize Al Džazíra   

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2005 Chavez... Fabiano  Golgo
31. 1. 2005 Podpora plošným sankcím a izolace Kuby nevede k respektování lidských práv Jan  Kavan
20. 1. 2005 Kuba plánuje zakázat kouření ve veřejných prostorách   
17. 1. 2005 Problémy so štandardizovaním Kuby Adrian Peter Pressburg
17. 1. 2005 Posedlost nepřesnostmi... Zdeněk  Jemelík
11. 1. 2005 Kuba oznámila plné obnovení styků s Evropskou unií   
22. 12. 2004 MfD: Emocionální manipulace Johanny Grohové Štěpán  Kotrba
15. 12. 2004 Jak nenapsat objektivní zprávu Zdeněk  Jemelík
15. 12. 2004 Kubánští manželé žádají zpět své děti, Kuba prodlužuje řízení o výjezdní doložce Petr  Svoboda
13. 12. 2004 Jak to bude na Kubě vypadat po Castrovi?   
13. 12. 2004 Méně okázalá gesta by byla smysluplnější   
12. 12. 2004 Pořádně je prověřte!   
12. 12. 2004 My o koze a oni o voze Jan  Čulík
12. 12. 2004 Když europolicie udusila ženu v letadle, nikdo se nezajímal Ondřej  Slačálek
12. 12. 2004 Mám pocit, že je mnou manipulováno   

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2005 Chavez... Fabiano  Golgo
28. 8. 2004 Venezuelská volební komise uznala Chávezovo vítězství   
17. 8. 2004 Chávezovo vítězství potvrzeno   
16. 8. 2004 Venezuela: Chavez zvítězil v referendu   
2. 3. 2004 Venezuela není Haiti   
12. 2. 2004 Boj o půdu ve Venezuele   
9. 9. 2003 Bude irácká ropa za eura nebo za dolary? Štěpán  Kotrba
24. 4. 2002 Puč ve Venezuele "spojen s týmem George Bushe"