23. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 3. 2004

Proč neprobíhaly demonstrace proti Saddámovi, když byl u moci?

Nejprve bych chtěl říci, že nepatřím mezi stoupence G. W. Bushe, že jeho vnitřní politika je mi doslova odpudivá, neboť patřím mezi přesvědčené liberály a tíhnu k mírně levicovému, sociálnímu smýšlení. Dávným, ještě předmarxistickým základem levicového ideálu byla solidarita s trpícími a snaha jim pomoci společenskými reformami. Dodnes je typické pro různé levicové aktivisty upozorňovat na utrpení těch zavržených a posledních našeho světa. Obávám se však, že potřeba opravdu a efektivně pomoci uvolnila místo spíše ideologickým potřebám a že situace bídných a ubohých lidí je zneužívána stále a stále k útokům na samu podstatu západní liberální demokracie, totiž na ochranu lidských práv všech jednotlivců.

Před marxisty byly někdy v druhé polovině devatenáctého století dvě možnosti: buď nadřadit konkrétní a hmatatelné zlepšení života dělníků nad ideologii a jednat s buržoazií, tedy smířit se s existencí kapitalismu, nebo naopak chtít naplnění ideologie za každou cenu, nesmířit se s existencí kapitalismu a snažit se všemi prostředky ve jménu utrpení dělníků nastolit novou, beztřídní společnost. Levicoví politikové na Západě zvolili spíše první cestu a podařilo se jim dosáhnout blahobytné společnosti, v níž se postavení dělníků naprosto nedá srovnat s tím, jaká práva a jaké hmotné zajištění měli dělníci v devatenáctém století. Mnozí intelektuálové, zářným příkladem může být Sartre, však považovali tyto změny, a to z filozofických, naprosto ideologických důvodů, za nedostatečné -- a hájili zločiny páchané "ve jménu dobra", zločiny, které nikoho nemohly osvobodit, nikomu nemohly prospět, které nemohly nic pozitivního přinést a jejichž jediným smyslem byly mocenské ambice imperátorů. Říkalo se: je lépe se mýlit se Sartrem, než mít pravdu s Aronem. Studenti profesorů, kteří toto krédo vyznávali, jsou dnes sami profesory a přenášejí mentalitu dialektické lži dále.

Z dob, kdy byl Sovětský svaz mnohými takovými lidmi považován za partnera rovnocenného demokratickým zemím, pochází přesvědčení, že se zeměmi, kde probíhá genocida strašlivých rozměrů, má smysl spoluutvářet tzv. "mezinárodní právo" a zlobit se na ty demokracie, které toto "právo" ve snaze ubránit se před komunistickou agresí občas poruší. Mezinárodní právo se také dělalo v Mnichově a na Jaltské konferenci. Mezinárodní právo nemělo nic proti lidem, jako byl pan Amin, masový vrah, démon, který vyvstal z mýtu dekolonizace. Ale také nemělo nic proti Stalinovi nebo Maovi. Je tedy podle mého názoru v souladu s levicovými ideály dát občas přednost obětem masového vraha před literou mezinárodního práva, které často vzniklo jen jako smlouva gaunerů s těmi, kdo od nich chtěli mít pokoj. Je možná občas dobré říci si, proč asi státy jako SSSR a Čína seděly v Radě bezpečnosti a proč měly právo veta. To nebylo z důvodů právních, nýbrž z důvodů mocenských. Žádný systém, v němž masový vrah má právo veta, nemůže být systémem právním.

USA pod vedením G. W. Bushe a jejich spojenci zřejmě porušili "mezinárodní právo" (ale kdo to může opravdu posoudit?), to je pravda. Myslím však, že je důležitější otázkou to, proč se to stalo. Že Saddám byl masový vrah, že to byl krvežíznivý válečník, který ve válce s Íránem použil chemické zbraně, o tom pochybuje málokdo. Mohli bychom se zlobit na USA za to, že Saddáma kdysi podporovaly... s tím bych plně souhlasil, to bych šel demonstrovat také. Je dobré tvrdě kritizovat i hokynářský způsob, jímž se USA a Velká Británie snažily před rokem ve světové veřejnosti vzbudit pocit, že Saddám s jistotou má zbraně hromadného ničení a že je připraven je použít. Ostatně v této věci se rozjíždějí vyšetřování a nebylo by korektní předjímat jejich výsledky. Kdyby šel někdo demonstrovat proti USA kvůli tomu, že lhaly světu, pochopil bych to, ačkoli bych si kladl otázku, zda máme dost informací pro tak smělé soudy. Ale pokud někdo demonstruje proti USA z důvodů, že porušily nějaké mezinárodní právo a že prý spáchaly agresi, zdá se mi to velice cynické vzhledem k obětem Saddámova teroru.

Spojené státy a jejich spojenci svrhly masového vraha z jeho trůnu, k tomu bylo použito násilí, to jistě. Gaunera většinou jinak svrhnout nelze. Ale nikdo nemůže říci, že cílem a výsledkem války bylo zavedení teroru ze strany USA proti Iráčanům. Všechny strany v Iráku jednají o podobě budoucího uspořádání země a teror tamních banditů se zaměřil nejen proti USA, nýbrž i proti OSN a dokonce proti šíitům, kteří byli cynicky zmasakrováni během svého největšího náboženského svátku, jenž mohli po dlouhé době konečně svobodně slavit. Kdyby nebylo těchto banditů, byl by Irák zřejmě již stabilizovaný, podařilo by se tam zavést vodu, elektřinu atd., o což se USA se spojenci snaží stále znovu tváří v tvář sabotážím ze strany teroristů.

Proč se nedemonstrovalo proti Saddámovi a demonstruje se proti G. W. Bushovi? Proč zazlíváme někomu porušení mezinárodního práva a tzv. agresi, když tím došlo naprosto nepopíratelně ke svržení člověka, který má na svědomí statisíce životů? Snad proto, že demonstrací se dodnes zúčastňují především levicově smýšlející aktivisté, a ti se stále raději mýlí se Sartrem, než by měli mít pravdu s Aronem. Vždyť znáte nějaké masové, celosvětové demonstrace proti Aminovi, proti SSSR, proti Saddámovi, když byl na vrcholu své moci? Proti Castrovi? Proti KLDR? Nemyslím si, že by původní levicové ideály něco takového snesly, že by vydržely to nadřazení litery zákona a ideologie nad osud konkrétních lidí, kteří byli mučeni Saddámem nebo kteří dodnes umírají v severokorejských koncentrácích, zatímco my se v teple svých domovů rozhořčujeme nad kovbojem Bushem.

Pozn. JČ: Demonstrace proti Saddámovi probíhaly, když byl u moci, ale na daleko menší úrovni. (Asi lidem míň vadí diktátor ve vzdálené banánové republice, když je o něm jasné, že je to diktátor, než vedoucí představitel demokratické supervelmoci, jako je nyní Bush, který velmi pravděpodobně porušil zákon.)

Mezinárodní organizace na obranu lidských práv, jako je Amnesty International či Human Rights Watch systematicky upozorňovaly na drastický režim v Iráku dlouhá léta.

                 
Obsah vydání       23. 3. 2004
22. 3. 2004 Ad Anděl 2003 aneb Utopte Žbirku Štefan  Švec
23. 3. 2004 Svoboda nechat si zvětšovat penis Tomáš  Stýblo
23. 3. 2004 Psychologie obyčejného člověka Ivo  Šaněk
22. 3. 2004 Byrokracie: "Nemohu vám poskytnout služby, nemáte průkaz" Jan  Čulík
23. 3. 2004 Američtí činitelé začínají svědčit při vyšetřování 11. září
23. 3. 2004 Izrael zavraždí všechny představitele organizace Hamas
23. 3. 2004 Izrael zavraždil šéfa organizace Hamas
23. 3. 2004 Bílý dům odmítl obvinění, že je nekompetentní
23. 3. 2004 Diskuse o broadbandovém internetu
23. 3. 2004 V tématu "bulvarizace médií" není možné se neshodnout
23. 3. 2004 O referendech ve Švýcarsku
22. 3. 2004 Petice požadující mimořádné zdanění televize Nova Josef  Juroš
23. 3. 2004 Proč neprobíhaly demonstrace proti Saddámovi, když byl u moci? Boris  Cvek
23. 3. 2004 Kanaďani jsou zásadně proti poskytování genetických údajů pojišťovnám Miloš  Kaláb
23. 3. 2004 Zrušme už konečně OSN! Michal  Rusek
23. 3. 2004 George Novotný: Je nepřípustné tiskovou reklamou ovlivňovat průběh neuzavřeného soudního řízení
23. 3. 2004 Zamyšlení nad ženevskou iniciativou
23. 3. 2004 Pokud má rozhlas obstát v nastupující éře digitalizace... Jan  Punčochář
23. 3. 2004 Narajama důchodové reformy Jiří  Flutka
22. 3. 2004 Penzijní fond České spořitelny pod nátlakem ustoupil Radek  Mokrý
22. 3. 2004 Stavební spořitelny asi tunelují státní podporu svým klientům Radek  Mokrý
22. 3. 2004 Bulvarizují se Česká média? Štěpán  Kotrba
22. 3. 2004 Proč se Král zlodějů neumístil na Oscarech Jan  Čulík
22. 3. 2004 Za co vděčíme technické civilizaci a za co Slonímu muži Martin  Škabraha
22. 3. 2004 Český rozhlas, dlouhá vlna a odpovědnost odpovědných Štěpán  Kotrba
22. 3. 2004 Česká kvalita kremace Luboš  Kotek
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
14. 3. 2004 Hospodaření OSBL za únor 2004