22. 8. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Kontejner s označením HEXEN-1 na břehu Labe
22. 8. 2002

Spolana: dosud utajený průšvih

Po proudu Labe, několik set metrů od Spolany Neratovice, u Štěpánského mostu mezi Neratovicemi a obcí Obříství je připoutáno ke stromům sedm kontejnerů. Kontejnery uplavaly ze Spolany během povodně. S největší pravděpodobností byly naplněny vysoce toxickou látkou. Prý se jedná o látku, která se používá jako palivo do raketoplánů, je velice toxická, navíc výbušná. Ve středu, týden po havárii jsou již kontejnery zřejmě prázdné. Podle očitých svědků alespoň velká část obsahu vytekla při povodni do Labe.

Další kontejner je dosud potopen. Kromě dalších látek, jako jsou chlór, dioxiny a rtuť, je toto další látka, která ohrožuje životy obyvatel, a to nejen v okolí továrny, ale v širokém regionu, prakticky až po moře. Vzhledem k rozsahu záplav je ohrožen celý tok Labe. To, že tyto kontejnery tu leží, je utajováno - stejně jako na další uniky jedovatých látek je na to informační embargo.

Hovořím s Jarkem Menčíkem, profesionálním vojákem armády ČR, velitelem speciální jednotky momentálně nasazené v zaplavených oblastech severně od Neratovic.

Poznámka ŠK: Úvod Lenky Kučerové k jejímu rozhovoru s Jarkem Menčíkem je přinejmenším přehnaný, pokud byl ve všech vyplavených kontejnerech "jen" hexen. (Nejistota, vyjadřovaná v rozhovoru, je však vzhledem k "hře na mrtvého brouka" od představitelů Spolany v tomto případě u autorky i u interviewovaného vojáka zcela pochopitelná.) Avšak: jak jsem již uvedl při krátké zmínce o kontejnerech při uvádění fororeportáže dne 21. 8., hexen-1 není jed podle průmyslové klasifikace a evidence jedů, není to ani výbušnina (i když jeho páry jsou výbušné, stejně jako páry benzínu) je to hořlavina 3. třídy nebezpečnosti. Požívání či inhalace hexenu-1 či potírání kůže se však přesto nedoporučuje, zrovna jako se nedoporučuje koupání v benzínu či "čikuli". Hexen ale není "nebezpečný pro celý tok Labe až po moře".

FOTOREPORTÁŽ z neratovického břehu Labe

"Ty kontejnery by byly v Hamburku," říká onen voják, "Voda lízala vozovku. Tenhle most má narušenou statiku právě díky těmto kontejnerům. V kritické době byly totiž ještě plné a látka z nich vytékala, protože podle našich informací ve Spolaně raději otevřeli ventily, aby výbušná látka mohla vytékat a nezpůsobila výbuch. Dva z kontejnerů se narušily, když se tloukly o konstrukci mostu.

Následuje pokračování této autentické výpovědi, stojíme na zmíněném mostě: Vojáci, kteří řešili bezpečnost Štěpánského mostu, se ve středu 14.srpna v 16.30, neoficiální cestou, tedy soukromým telefonem, od hasičů ve Spolaně dozvěděli, že po proudu plují kontejnery směrem k mostu. V první vlně opravdu připluly čtyři. Informace jdou touto cestu: Zazvoní mobil a tam se ozve: 'Protože pracuji tam a tam, tak něco vím a plave ti tam 120 tun svinstva. Zmiz!'. Oficiálně se nikdo nic nedozví.

Kontejnery se nahromadily u pravého břehu, zhruba do poloviny mostu. Vytvořily hráz, na které se začal vršit odpad, mršiny a podobně... My jsme se okamžitě snažili oficiální cestou zjišťovat, co je to za kontejnery. My vojáci se v tom nevyznáme, samozřejmě taktéž ani přítomní policajti. Nikdo se ke kontejnerům nehlásil.

Toto se dalo možná pochopit ve středu, kdy hladina kulminovala a byl tady hrozný pohyb a možná se řešily jiné věci. Nicméně po nějaké době jsme dostali oficiální zprávu, že je v tom - v těch kontejnerech - neškodný parafín, z kterého se vyrábějí svíčky a vůbec prý nemusíme panikařit.

Ale už z důvodu, že tady ty kontejnery udělaly hráz a byl to velký nápor na most, ani my jsme opravdu neřešili, co v těch kontejnerech je. Šlo nám čistě o to, že tady byla hráz, a báli jsme se, že to most neudrží. Pořád jsme volali hasičům do Spolany, aby pomohli s kontejnery hnout. Nic takového se nestalo.

Pak přijela nějaká paní a nějaký inženýr ze Spolany k zátarasu. Požádala nás, jestli ji můžeme pustit. Protože byli ze Spolany, tak jsme je samozřejmě pustili. Podívali se tady na ty kontejnery. Jak se říká lidově: obrátili oči v sloup a řekli, že je to nějaké LAO, že se to používá jako palivo do raketoplánů. Že musíme všichni okamžitě zmizet. Že kdyby tady někdo škrtnul, tak tady všichni vyletíme do povětří.

Chvíli nato přišla zpráva ze Spolany, že ty kontejnery jsou prázdné. Jako prázdné se však nechovaly. Bylo nás tu asi dvacet, co jsme to pozorovali. Každý, pokud by se nebál následků výpovědi, by mohl potvrdit, že se jako prázdné rozhodně nechovaly.

Ve čtvrtek ráno připlavat ještě pátý kontejner, to už jich tu bylo pět. Pak připluly další tři. Hráz už byla opravdu festovní. Civilní občany jsme zatlačili až ke vzdálené benzínové pumpě. Co jsme tady stáli s policajtama, tak nás všechny začala hrozně bolet hlava a bylo nám špatně od žaludku.

Byl tu zvláštní zápach, nedá se říct, že byl štiplavý nebo dráždivý. Byl prostě úporný.

Najednou vidíme, jak od břehu plave srnec. Strhává ho proud pod most. Jenže už tam bylo málo místa, takže se zaklesl pod oblouk a bezmocně kopal. Tak jsme ho tady ve dvou (visel jsem na opasku) vytahovali z vody. Byla to taková trochu akční scéna, nakonec jsme ho vytáhli. Podklouzával mi v rukou, ačkoli měl sotva pětatřicet kilo. Když jsme ho vytáhli, tak byl obalen čímsi, co vypadalo jako želé. To byl jasný důkaz, že něco z kontejnerů vytéká. Nejsem chemik, nevím, co to bylo za látku, ale vysouší to ruce. Žádná chemické pomůcky jsme neměli, byl jsem oblečen tak, jak teď, tedy normální maskáče a kanady. Jak jsem lovil toho srnce, tak jsem se seknul o most do lýtka. Teď mi to prostě hodně mokvá a nelepší se to.

Ze Spolany se tu nikdo další v té chvíli neobjevil. Ale objevili se tu profesionální hasiči z Hradce Králové, těžcí profíci v hermetických oblecích, nikoli normálních neoprénech.

Měli s sebou perfektní techniku. Neoficiálně mi šéf těchto hasičů na otázku, proč raději nepřijedou s jeřábem a kontejnery nevytáhnou jeřábem a neodvezou na trajleru, řekl, že Spolana po nich chce, aby ty kontejnery vyhnali proti proudu až za fabriku a po vodě je zatáhli do fabriky.

Že Spolana nechce, aby se to tahalo ven, natož, aby se to tahalo přes město. Ti kluci tady s tím zápasili několik hodin, prakticky celý den. Pořád je to strhávalo. Pak už velitel zásahu toho měl dost, tak se rozhodl, že se ty kontejnery roztahají do stran a upevní na kmeny staletých stromů. Jeli jsme do Spolany pro řetězy a těmi jsme je upevnili. Když pak tahali hasiči čluny z vody, tak do půlky ponoru to byly čluny naleptané.

Strašně to tady smrdělo. Co pro mě nemělo logiku z hlediska občana, je, že od začátku stačilo na kraj mostu postavit nějaké vozidlo, které by přes naviják kontejnery, které zčásti plavaly, vytáhlo na břeh. Nikdo to neudělal, všechno se muselo řešit po vodě.

Za celou dobu sem přejel malý člun ze Spolany, takový raftík, dvakrát to tady objel, podíval se na to, řekl, že mu dochází benzín a odjel. To bylo vyjádření Spolany k tomu, co se tady dělo. Lítal tady vrtulník od Greenpeace, odebírali vzorky. Bezpečnostní složky z toho byly značně nervózní a bylo jasné, že není zájem, aby se tu cokoli měřilo. Celou dobu jsme viděli, že s kontejneru cosi vytéká.

Dneska je situace taková, že uplynul týden, co to tu plavalo, co se to tu akutně řešilo. Řešili to hasiči, vojáci, policajti. Všichni o tom věděli. Spolana neudělala vůbec nic. V současné době hladina o několik metrů spadla. Kontejnery jsou na suchu a co je asi pro Spolanu nejdůležitější, že je vidět, že v této chvíli jsou kontejnery prázdné. Jeden možná prázdný byl, ostatní byly určitě z velké části plné.

Kdyby tam byla jen malá skulinka, tak to už všechno dávno fouklo do řeky. Naprosto fantastické byly protichůdné informace ze Spolany od chvíle - od té středy- co to sem doplavalo. Jednou to byl neškodný parafín, podruhé palivo do raketoplánů, potřetí nějaká žíravina, potom to nebylo vůbec Spolany (na kontejnerech jsou nálepky Spolany, pozn. autorky).

Nejlepší hláška byla od nějakého chlapíka, který pak přijel, že jsou ty kontejnery prázdné. To už ale "vytek" i šéf těch speciálních hasičů: "Jak mohou být prázdné, když sedí, jen s nimi hýbe proud?"

Totiž ten kontejner, co byl evidentně opravdu prázdný, tady mlátil do konstrukce a choval se úplně jinak. Ten hasič mu říká: "Podívejte se na to rozdílné chování, nedělejte z nás idioty."

Tehdy se najednou vytasil tento člověk s fantastickým trumfem. Vzpomněl si totiž, že prý údajně do těch kontejnerů napumpovali vodu, aby prý nemohly ze Spolany uplavat. (Napumpované vodou by neplavaly, poznámka autorky, palivo je lehčí).

Co jsme tady byli, tak jsme se všichni futrovali ibuprofeny, jak nám bylo blbě. Prostě tu nasazují lidem oslí uši. Spolana je tady pár set metrů a niko nebyl schopen se k tomu vyjádřit, natož si pro kontejnery přijet.

Vlastně se Spolaně povedlo, co chtěli. Dokud tu byla voda, tak se sem nikdo nedostal, takže to mělo čas vytéct. Takže oficiálně se tu prostě nic nestalo a všechno se ututlá.

Další povídání je o chloru, o tom, jak padali ptáci, jak opadalo listí. Rozhovor končí větou: "Když sem přijde nějaký oficiální člověk, tak vám řekne: 'Všechno je lež, všechno je desinformace, vám se něco zdá, je to jen davové šílenství.'

Od té doby několik hasičů, několik policistů, dobrovolníků bylo dopraveno s těžkým zdravotním postižením do nemocnice. Uhynul lachtan Gaston s největší pravděpodobností na otravu jedy.

Mně je blbě, bolí mě hlava a zvracím. Reálně i obrazně.

Podle souběžné informace Greenpeace se možná jedná o Hexen-1, což je hořlavina 3. třídy nebezpečnosti. Napadá nervový systém. Mírnější forma otravy se projevuje se bolestí hlavy, žaludeční nevolností, vysoušením pokožky.

                 
Obsah vydání       22. 8. 2002
22. 8. 2002 Spolana: dosud utajený průšvih Lenka  Kučerová
22. 8. 2002 Článek o Spolaně obsahuje dohady a nepřesnosti Václav  Šťastný
22. 8. 2002 Povodeň v Zálezlicích: obec na zbourání
22. 8. 2002 Databáze pomoci postiženým povodněmi na stránkách povodne.aktualne.cz
21. 8. 2002 21. srpen 1968 a Pražské jaro - prostředek pro sovětskou armádu, jak se dostat do Československa Jan  Čulík
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
22. 8. 2002 Státní informační politika ve vzdělávání: kostlivec ve skříni MŠMT Jan  Wagner
22. 8. 2002 Jak britská tajná služba špehuje herce
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
22. 8. 2002 Ač je papež eurofil, nepodpořil při návštěvě Polska vstup do EU
22. 8. 2002 Projev jakoby z jiného světa Zdeněk  Jemelík
22. 8. 2002 Záplavy v Číně ohrožují miliony lidí
22. 8. 2002 Bývalý čelný představitel firmy Enron se cítí vinen
22. 8. 2002 Stránky pro monitorování toxického znečištění během povodní
22. 8. 2002 Vladimír Železný chce kandidovat do senátu za Znojmo Jan  Kubalčík
22. 8. 2002 Charitativní akce Karlínské náměstí 12
21. 8. 2002 Dosáhne člověk nesmrtelnosti? Přehled nejnovějšího vědeckého výzkumu
21. 8. 2002 Reforma ruského hospodářství se nepodařila, protože do něho ze Západu zasahovali hlupáci
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii
15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."
17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
23. 7. 2002 Chronologický archiv starších vydání Britských listů
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
22. 8. 2002 Spolana: dosud utajený průšvih Lenka  Kučerová
22. 8. 2002 Státní informační politika ve vzdělávání: kostlivec ve skříni MŠMT Jan  Wagner
21. 8. 2002 21. srpen 1968 a Pražské jaro - prostředek pro sovětskou armádu, jak se dostat do Československa Jan  Čulík
21. 8. 2002 Spolaně uplavaly kontejnery s hořlavinami Štěpán  Kotrba
21. 8. 2002 Povodňový lékař: Obnažené vnitřnosti domů aneb úklid naší duše Štěpán  Kotrba
21. 8. 2002 Dosáhne člověk nesmrtelnosti? Přehled nejnovějšího vědeckého výzkumu   
21. 8. 2002 Reforma ruského hospodářství se nepodařila, protože do něho ze Západu zasahovali hlupáci   
21. 8. 2002 Monitor Jana Paula : Otevřu jako první ! Jan  Paul
20. 8. 2002 Proč se nedělají v pražské MHD operativní změny? Jan  Stejskal
20. 8. 2002 Méně té vody chlapče, méně té vody..... aneb spojené nádoby ekonomiky Jaroslav  Pour
20. 8. 2002 Reportáž z Litoměřicka: Smutek osamoceného housera Štěpán  Kotrba, Jan Paul
19. 8. 2002 Dobrá rada (cestujícím pražskou MHD) nad zlato Jindra  Vavruška
19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2002 Spolana: dosud utajený průšvih Lenka  Kučerová
22. 8. 2002 Povodeň v Zálezlicích: obec na zbourání   
22. 8. 2002 Stránky pro monitorování toxického znečištění během povodní   
22. 8. 2002 Článek o Spolaně obsahuje dohady a nepřesnosti Václav  Šťastný
22. 8. 2002 Databáze pomoci postiženým povodněmi na stránkách povodne.aktualne.cz   
21. 8. 2002 Monitor Jana Paula : Otevřu jako první ! Jan  Paul
21. 8. 2002 Povodňový lékař: Obnažené vnitřnosti domů aneb úklid naší duše Štěpán  Kotrba
21. 8. 2002 Hodnotit dosah havárie a záplav ve Spolaně je předčasné   
21. 8. 2002 Dejme dohromady ty, co něco potřebují, a ty, co práci nabízejí   
21. 8. 2002 Spolaně uplavaly kontejnery s hořlavinami Štěpán  Kotrba
21. 8. 2002 Sbírky na pomoc přoti povodňovým škodám by se měly monitorovat Vladimír  Rott
20. 8. 2002 Reportáž z Litoměřicka: Smutek osamoceného housera Štěpán  Kotrba, Jan Paul
20. 8. 2002 Jsou povodně pro Německo dobré?   
20. 8. 2002 Méně té vody chlapče, méně té vody..... aneb spojené nádoby ekonomiky Jaroslav  Pour

Ekologické znečištění Spolany RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2002 Spolana: dosud utajený průšvih Lenka  Kučerová
22. 8. 2002 Článek o Spolaně obsahuje dohady a nepřesnosti Václav  Šťastný
21. 8. 2002 Hodnotit dosah havárie a záplav ve Spolaně je předčasné   
21. 8. 2002 Spolaně uplavaly kontejnery s hořlavinami Štěpán  Kotrba
20. 8. 2002 Evakuovala Spolana před povodní svůj "toxický koktejl"?   
20. 8. 2002 Policie se zajímá o Spolanu Neratovice   
9. 4. 2002 Sdružení Arnika: Zůstane Spolana na věčné časy zamořena rtutí?   
22. 3. 2002 Greenpeace žádá ředitele Spolany, aby zabezpečil před povodní provozy zamořené rtutí   
21. 3. 2002 Greenpeace: Bývalý ředitel Spolany nominován na Ropáka   
20. 3. 2002 Ministr Kužvart zorganizoval tiskovou konferenci "jen pro spřízněné spiklence"   
22. 2. 2002 Spolana zamořuje ovzduší dioxiny   
1. 2. 2002 Eurotank: Podivné okolnosti okolo podivné firmy Štěpán  Kotrba, Petr Pražák