Průběžné zpravodajství

Koronavirus: V ČR dochází k exponenciálnímu nárůstu infekcí

10. 10. 2020

čas čtení 3 minuty
MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za posledních 24 hodin do 10. 10. stoupl počet registrovaných denních nákaz v ČR o 8618 případů na 109 374. Zemřelo 905 osob, 1893 osob je v nemocnici.


- Francie zaznamenala denní rekord 20 000 nákaz.

-  V severní Anglii roste zuřivost nad tím, jak přistupuje londýnská vláda k intenzivnímu šíření nákazy v tamějších oblastech. Očekává se, že města Liverpool, Manchester, velká část hrabství Lancashire i Yorkshire, budou od pondělka podrobena třetí, nejpřísnější verzi uzamčení oblasti. Primátoři severoanglických měst ostře kritizují Londýn, že s nimi opatření vůbec nekonzultuje.

- Indie zaznamenala 73 272 infekcí za posledních 24 hodin a 926 nových úmrtí, celkem v Indii už zemřelo 107 416 osob.

- Evropské země zpřísňují místní lockdowny, jak počet nákaz roste. Španělská vláda oznámila místní lockdown v Madridu.

 

- Itálie zaznamenala poprvé za půl roku více než 5000 denních infekcí. Německo napodruhé zaznamenalo více než 4000 denních infekcí, přesně 4516. Ohniskem infekce je Berlín, kde je více než 50 nákaz na 100 000 obyvatel a konají se tam protesty proti koronavirové karanténě. Merkelová konstatovala, že to "vždycky trvá asi 10 dní", než se projeví, zda karanténní opatření byla účinná. ZDE

- Britský ministr financí Rishi Sunak rozhodl, že britští zaměstnanci budou dostávat od vlády dvě třetiny platu, pokud jejich firmám vláda nařídí, aby zastavily svůj provoz. Očekává se, že bude nařízeno, že restaurace a bary v severní Anglii budou muset být úplně uzavřeny, jinde bude policejní hodina ve 22 hodin. Uzavření bude trvat měsíc, pak se bude hodnotit, zda je účinné.  ZDE

- Prezidentská debata Trump-Biden byla zrušena, protože Trump se odmítl účastnit debaty online. Trump plánuje dvě akce o víkendu v Bílém domě a předvolební shromáždění na Floridě v pondělí. Trump tvrdil v televizi Fox News, že "je mi velmi dobře a cítím se velmi silný". Odmítl opakovaně sdělit, zda už měl negativní test na koronavirus. Přesto mluví chraplavě a občas kašle. Trump také lhal v televizi, že "nikdy neměl problémy s dýcháním". To je v rozporu s oficiálnmi zprávami od jeho lékařů i od jeho týmu.

- Trumpova vláda zablokovala předpis, který navrhla Centra pro zvládání nemocí (CDC), aby bylo v americké veřejné dopravě povinné nošení roušek.

- Debata mezi konzervativním senátorem za Jižní Karolínu Lindseym Grahamem a jeho demokratickým oponentem byla zrušena, protože Graham se odmítl podrobit před debatou testu na koronavirus.

- Počet denních mrtvých na Ukrajině překročil poprvé stovku, dosáhl 108 za posledních 24 hodin.

- Mexiko zaznamenalo dalších 5263 případů a 411 úmrtí. Celkem bylo v Mexiku registrováno 809 751 nákaz a 83 507 úmrtí. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
9407

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2020