Putin usiluje o přivtělení Běloruska prostřednictvím novelizace běloruské ústavy

7. 10. 2020

čas čtení 2 minuty
Samozvaný běloruský prezident Aleksandr Lukašenko přijal taktiku schválení novelizace ústavy podobnou té, kterou použil ruský prezident Vladimir Putin počátkem roku 2020. Lukašenkův režim začal sbírat návrhy ústavních změn od občanů 3. října s uzávěrkou k 25. říjnu. Lukašenko zřejmě chce mezi běloruskými občany vytvořit dojem, že mají politický vliv. Nicméně podle všeho předem rozhodl o tom, které ústavní změny budou přijaty, píše George Barros.


Putin zřejmě vyvíjí na Lukašenka nátlak, aby schválil novelu ústavy formalizující unijní stát. Kreml a s ním spojená běloruská opozice opakovaně vyjádřili přání provést ústavní reformu, přičemž rámcují změny coby způsob, jak vyřešit vztahy mezi nespokojenými občany a Lukašenkem. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov 31. srpna prohlásil, že Kreml je připraven pomoci Bělorusku sdílením "zkušeností" s přípravou ústavních změn. Putin bude tlačit na změny, aby formalizoval integraci Běloruska s Ruskem prostřednictvím mechanismu svazového státu. Lukašenko se může dál snažit tento proces zarazit nebo oslabit. Bude trvat na tom, že jakékoliv oslabení jeho moci nebo kontroly musí být kosmetické. Putin a jeho spojenci nebo prostředníci mohou tlačit na dramatičtější oslabení Lukašenkovy diktátorské moci, buď aby ho přiměli přijmout integraci, nebo aby vytvořili budoucí možnosti manipulace politickou situací v Bělorusku.

Lukašenko zužuje prostor pro mezinárodní média v Bělorusku. Ministerstvo zahraničí k 2. říjnu zrušilo akreditace všech zahraničních novinářů. Lukašenko zřejmě připravuje podmínky pro zintenzivnění své cenzorské kampaně.

Posílené kampaň zatýkání zřejmě degradovala účast na každotýdenních sobotních pochodech žen. 3. října se pochodu zúčastnilo jen několik set protestujících. Ti prošli Minskem rozptýleně jako jednotlivci nebo malé skupiny 2-6 osob. Účast na pochodu v posledních třech týdnech stabilně klesala a zřejmě bude klesat dál, jak se blíží zima.

Protestující a policie na nedělním pochodu byli o něco agresívnější než v posledních týdnech. Minskem prošlo 4. října zhruba 100 000 lidí. Protestující se poprvé neúspěšně snažili rozebrat policejní mobilní vůz s vodním dělem. Pořádková policie aktivněji zatýkala protestující, kterých zadržela 317, včetně 17 běloruských novinářů. Při příštích nedělních pochodech mohou střety ještě zesílit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5909

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2020