Nepopularita Číny v mnoha zemích dosáhla historického maxima

7. 10. 2020

čas čtení 1 minuta
Medián 73 % dotazovaných ve 14 zemích průzkumem společnosti Pew Research vyjádřil nepříznivé názory na Čínu, upozorňuje Jašvant Rádž.


Nepříznivé názory na Čínu dosáhly v mnoha zemích historického rekordu, zjistil nový globální průzkum Pew Reserch Center. Přitom nejhorší je situace v Austrálii.

Většina dotázaných v každé ze 14 vyspělých ekonomik měla negativní názory na Čínu. Ale v 9 z nich dosáhla nepopularita Číny historického rekordu od dob, kdy před mnoha dekádami společnost Pew začala s průzkumy - v Austrálii, Německu, Británii, Spojených státech, Nizozemsku, Kanadě, Španělsku, Švédsku a Jižní Koreji.

Nejhůře si to Peking pokazil u Australanů s 81 %, což proti roku 2019 představuje nárůst o 24 procentních bodů. Negativní názory na Čínu stouply o dvouciferná čísla proti loňskému roku také v Británii, Německu, Nizozemsku, Švédsku, USA, Jižní Koreji a Španělsku.

A zdá se, že čínský přístup ke koronavirové pandemii je pro vzestup nepopularity centrální. Medián 61 % respondentů ve všech 14 zemích tvrdí, že Čína odvedla ohledně pandemie špatnou práci, v každém případě horší než vlastní země a mezinárodní organizace jako Světová zdravotnická organizace.

Čínské selhání v kauze COVID-19 odráží způsob, jakým lidé v těchto zemích vnímají prezidenta Si Ťin-pchinga. Medián 78 % nemá důvěru v Siovu schopnost udělat na světové scéně správnou věc.

Avšak v některých zemích byla Siova nepopularita překonána prezidentem Donaldem Trumpem. Zatímco 78 % Němců nedůvěřuje Siovi, 80 % tvrdí totéž o Trumpovi. Ten zaznamenává větší nedůvěru než Angela Merkelová, Vladimir Putin, Emmanuel Macron nebo Boris Johnson.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5853

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2020