Většina Američanů zastává názor, že si za nákazu covidem-19 může Trump sám

4. 10. 2020

čas čtení 1 minuta


Z průzkumu společností Reuters/Ipsos, provedeného po zveřejnění informace, že byl Donald Trump testován pozitivně na koronavirus, vyplývá, že většina dotazovaných vyjádřila názor, že by měl Trump přijmout určitou míru viny za svou nákazu.

65 procent dotazovaných Američanů souhlasilo s výrokem: "Kdyby býval prezident Trump bral koronavirus vážněji, pravděpodobně by se býval nenakazil." S tímto výrokem souhlasilo 90 procent demokratů, ale i 50 procent republikánů.

 

Z průzkumu také vyšlo najevo, že američtí občané nevěří Trumpovým výrokům o covidu-19. 55 procent Američanů zastává názor, že Trump neříká veřejnosti o koronaviru pravdu. 34 procent Trumpovým výrokům věří. 11 procent si její jisto.

Průzkum televize ABC zjistil, že 72 procent Američanů nebral koronavirus dostatečně vážně, než jím byl nakažen.

V téměže průzkumu z 2. a 3. října zaznamenal Joe Biden dosud největší náskok nad Trumpem. Má nyní desetiprocentní náskok nad Trumpem mezi dospělými, o nichž se očekává, že půjdou k volbám. Biden má podporu 51 procent, Trump 41 procent. Bidenova podpora stoupla o 1-2 procentní body, ale průzkum může chybovat až o pět procent, takže je nutno ho brát opatrně.  ZDE  ZDE
 

V neděli byly také zveřejněny výsledky průzkumu NBC News/Wall Street Journal. Byl proveden po úterní prezidentské "debatě" Trump-Biden, ale před zveřejněním Trumpovy diagnózy nákazy na koronavirus. Podle tohoto průzkumu bude 53 procent Američanů hlasovat pro Bidena, 39 procent pro Trumpa. 

0
Vytisknout
5668

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2020