Ruská agrese na Ukrajině: Mučili jsme ukrajinské vojáky

2. 2. 2023

čas čtení 11 minut

- Jeden z ruských armádních důstojníků, který uprchl ze země, v rozhovoru pro BBC přiznává: "naši vojáci mučili Ukrajince".

Konstantin Jefremov, nejvyšší důstojník, který otevřeně promluvil, řekl, že Rusko ho nyní považuje za zrádce a přeběhlíka. Jefremov uvedl, že se pokusil odejít z armády, ale později byl propuštěn, protože se odmítl vrátit na Ukrajinu. Mezitím z Ruska uprchl.

"Rozhodl jsem se odejít. Šel jsem za svým velitelem a vysvětlil mu svůj postoj. Vzal mě k vyššímu důstojníkovi, který mě nazval zrádcem a zbabělcem... Plukovník mi vyhrožovall, že mě za dezerci zavře až na deset let do vězení, a zalarmoval policii.

Jefremov řekl BBC:

"Omlouvám se celému ukrajinskému národu za to, že jsem k nim přišel jako nezvaný host se zbraní v ruce. Díky Bohu jsem nikomu neublížil. Nikoho jsem nezabil. Díky Bohu, že jsem nebyl zabit.

Dodal: "Nemám ani morální právo žádat Ukrajince o odpuštění. Nemohu odpustit sám sobě, takže nemohu očekávat, že oni odpustí mně."

- Ruský středeční útok proti civilním obytným domům v Kramatorsku:



31234

Česká republika si do svého čela zvolila čitelné simulakrum

2. 2. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Češi si minulý týden zvolili nového prezidenta, jehož vítězství bylo prakticky nevyhnutelné – dílem díky masivní mediální masáží a dílem díky skandálům, lžím a choleričnosti devalvovaného protikandidáta. Jenže kdo se ve skutečnosti stal hlavou státu? Občanský kandidát s pevným charakterem a jasnou vizí spojující rozdělený národ, anebo uměle vytvořený politik, jenž bez reptání půjde na ruku pravicovému kabinetu?


Pozn. JČ: V rámci férovosti je nutno dodat, že Petr Pavel opakovaně zdůrazňuje, že nebyl vládním kandidátem a že "bude kritizovat vládu, pokud to uzná za správné".

 19268

Mnichovanská politika Západu vůči Rusku ohrožuje nás všechny

2. 2. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Jak na to poukazuje Daniel Veselý, na Západě tu a tam vznikají argumenty a "analýzy" tvrdící, že není potřeba proti kriminálnímu  a agresivnímu režimu Vladimíra Putina podporovat plně vojensky Ukrajinu až do úplného vyhnání ruských agresorů z ukrajinského území.

Velmi by mě zajímalo, jak by se například Češi tvářili (jak se budou tvářit), až bude Vladimír Putin chtít do svého impéria začlenit třeba jižní Moravu, včetně Brna, a západní "analytikové" budou pražské vládě doporučovat, aby Česká republika Moravu Putinovi předala, "v zájmu míru".

Co Rusové udělali v Sýrii. Předtím v Čečensku, nyní na Ukrajině. Stane se to také v Praze? 



30898

The West's policy of appeasement towards Russia threatens us all

2. 2. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

 
 
As Daniel Vesely points out, arguments and "analyses" are now and then produced in the West claiming that there is no need to fully support Ukraine militarily against Vladimir Putin's criminal and aggressive regime until the Russian aggressors are completely expelled from Ukrainian territory.

I would be very curious to know how the Czechs, for example, would look (how they will look) when Vladimir Putin wants to incorporate, for example, southern Moravia, including Brno, into his empire, and Western "analysts" recommend to the Prague government that the Czech Republic hand over Moravia to Putin, "in the interests of peace".

What the Russians did in Syria. Before that in Chechnya, now in Ukraine. Will it happen in Prague?



 19911

Co je to za blbost, pořád ta představa o "jednotném Západu"?

2. 2. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

 
Vojtěch Filip z KSČM vyjádřil putinovský názor, že po zvolení Petra Pavla českým prezidentem je vzniká prý v ČR "prozápadní hegemonie" as Češi budou ode dneška "v kapse Bruselu i USA".

Tahle putinovská představa, kterou přijímají i mnozí čeští xenofobové jako pan Filip,  že Západ je stoprocentně jednotný, a jen "Rusko je záchrannou alternativou" je prostě lež jako věž.

 19910

Vy tomu prosím rozumíte?

2. 2. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Mnoho let jsme od členů "Svazu přátel Ruské federace a Čínské lidové republiky" v České republice četli a slýchali důrazná varování: Pokud se prý prohnilý Západ nevzdá sám a dobrovolně, velká válka je údajně nevyhnutelná. Za všechny vyprávěnky zmíněného druhu uvedu například tuto, velmi pečlivě rozpracovanou.

Kramatorsk

2. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

Kramatorsk, Doněcká oblast. Ve středu pozdě večer. Rusko zasahuje obytnou budovu raketou Iskander. Z trosek se ozývá křik. Pokaždé, když se někdo ze Západu demonstrativně bojí "eskalace", "ruský svět" ukáže svůj bestiální úšklebek.

 

 19909

Volební rok ve střední a východní Evropě se nese ve znamení revolučního okamžiku 2023 v očekávání roku 2024

2. 2. 2023 / Wojciech Przybylski

čas čtení 19 minut

 
V lednu 2024 zažije střední a východní Evropa první vlnu událostí, které se zkondenzují v potenciálně globálně transformačním volebním roce.

Revoluční síla ruské útočné války na Ukrajinu přetváří globální dynamiku a upevňuje hypotetickou roli střední a východní Evropy na politické, ekonomické a sociální mapě Evropy.



Vzhledem k tomu, že střední a východní Evropa vstoupila do roku 2023, tedy do druhého roku zesíleného konfliktu, bude její odolnost podrobena zkoušce ze všech hledisek. Soubor globálních faktorů od výkonnosti obranného sektoru až po socioekonomický systém přináší třetí rok zátěžových testů v řadě. To vše přináší ovoce v podobě nepříznivé demokratické bezpečnostní situace.

 19888

Existují argumenty, proč by měl Západ změnit kurz vůči Ukrajině

2. 2. 2023

čas čtení 7 minut

Válka na Ukrajině se dá měřit dodávkami zbraní. Jejich odpovědí na brutální útok, který Rusko rozpoutalo v únoru loňského roku, se stala přehlídka výzbroje: V poslední době se objevily i bojové tanky: Javeliny, houfnice, bezpilotní letouny, úderná vozidla, protiletadlové systémy HIMARS a nejnověji i bojové tanky. Kyjev v každé fázi požadoval více prostředků, aby mohl invazní armádu vyhnat, a téměř v každé fázi Západ ukrajinským požadavkům vyhověl, i když možná ne tak rychle, jak by si Ukrajina přála, soudí Ishaan Tharoor v listu Washington Post.

30775

Studie: Rozdíly v emisích jsou nyní větší v rámci jednotlivých zemí než mezi nimi

2. 2. 2023

čas čtení 5 minut

Rozdíl mezi emisemi uhlíku bohatých a chudých v rámci jedné země je nyní větší než rozdíly v emisích mezi jednotlivými zeměmi, jak ukazuje nová studie. Toto zjištění je dalším důkazem rostoucího rozdílu mezi "znečišťující elitou" bohatých lidí na celém světě a relativně nízkou odpovědností za emise u zbytku populace, informuje Guardian.

 16415

Rekordní příjmy společnosti Pfizer ve výši sto miliard dolarů byly označeny za nechutné

2. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Americký farmaceutický gigant Pfizer v úterý oznámil, že v roce 2022 dosáhl rekordních tržeb ve výši 100,3 miliardy dolarů a zisku 31,4 miliardy dolarů, což jsou částky, které organizátoři kampaně označili za "odporné" tváří v tvář probíhající pandemii a přetrvávající nerovnosti v přístupu k vakcínám proti koronaviru, píše Jake Johnson.

29481

Blinkenovo turné po Blízkém východě se setkává s mlýnkem na maso sílícího izraelského fašismu

2. 2. 2023

čas čtení 6 minut

Reálně existující Blízký východ nespolupracuje s washingtonskou reprezentací. Když člověk slyší mluvit ministra zahraničí Antonyho Blinkena, mohl by si myslet, že dvoustátní řešení izraelské okupace Palestinců je stále možné. Není. Mysleli byste si, že existuje "mírový proces". Neexistuje. Mysleli byste si, že terorismus páchají pouze Palestinci, a ne extremistické izraelské gangy, které vytrvale kradou palestinský majetek a napadají jejich rodiny a domovy. Mysleli byste si, že ostatní arabské země se ochotně připojí k "Abrahámovským dohodám", k nimž přistoupily Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Maroko. Ale není tomu tak. Mohli byste si myslet, že Írán je pro Izrael hlavní hrozbou. Navzdory ostrým slovům, která Teherán a Tel Aviv pronášejí, a navzdory některým izraelským tajným operacím uvnitř Íránu jsou si obě země vzdáleny a ve skutečnosti se příliš nestýkají. Írán je hlavně strašákem, aby odvedl pozornost od brutální okupace Palestinců, míní Juan Cole.

 

30027

Čína vysílá do USA zajímavé signály. Poslouchá ji někdo?

2. 2. 2023

čas čtení 8 minut

Velká část geopolitiky spočívá v signalizaci a očekávání, že druhá strana, pro kterou je signál vysílán, mu rozumí. To je jedno z hlavních poučení z obsáhlých pamětí Henryho Kissingera a vlastně i z širších dějin diplomacie. Jak se říká, k tangu jsou potřeba dva, což v tomto kontextu znamená, že druhá strana by měla být připravena naslouchat a schopna dešifrovat základní sdělení, informuje web Responsible Statecraft.

 19908

Hospodaření OSBL za leden 2023

2. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace 18.2. 2023: Finanční podpora Britských listů je stále minimální.

Aktualizace 13.2. 2023. Tak současný stav financí Britských listů na účtu je 10 558 Kč. To je stále velmi málo.

Aktualizace: Tak zatím nám za únor čtenáři poskytli 7900 Kč. To skutečně není k přežití. Apelujeme na čtenáře, aby nám finančně pomohli tak trochu víc.

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru.  Koncem ledna 2023 měly Britské listy na účtu 69,31 . Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V lednu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 438,50  Kč,  výdaje byly 78 970,89 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 18733

Katastrofa s bydlením. Průšvih, který česká vláda ignoruje

1. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta





Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 19907

Ultrazpracované potraviny působí nejrůznější rakoviny

1. 2. 2023

čas čtení 5 minut

 
 
Nová studie zjistila, že riziko vzniku rakoviny a úmrtnost na ni, zejména na rakovinu vaječníků, stoupá s tím, jak se konzumuje více ultrazpracovaných potravin

 

Podle nové studie provedené na více než 197 000 osobách ve Velké Británii, z nichž více než polovinu tvořily ženy, zvyšuje konzumace většího množství ultrazpracovaných potravin riziko  úmrtí na rakovinu, zejména rakovinu vaječníků.


Jak se stravovat, abyste žili déle, říká nová studie

Mezi nadměrně zpracované potraviny patří balené polévky, omáčky, mražená pizza a hotová jídla, ale také hot dogy, párky, hranolky, limonády, sušenky, dorty, cukrovinky, koblihy, zmrzlina a mnoho dalších.

"Ultrazpracované potraviny se vyrábějí z průmyslově vyráběných surovin a často se v nich používají potravinářská aditiva k úpravě barvy, chuti, konzistence, textury nebo k prodloužení trvanlivosti," uvedla ve svém prohlášení hlavní autorka studie dr. Kiara Changová, pracovnice Národního institutu pro výzkum zdraví a péče na Škole veřejného zdraví Imperial College v Londýně.

Rozhovor Britských listů 567. Čtvrtina národa postižena exekucemi. Propad rodin do bezdomovectví

26. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

A quarter of the Czech Republic in debt slavery. Families falling into homelessness



English subtitles. For English, scroll below.

Ve zhoršující se ekonomické situaci v České republice je až čtvrtina obyvatelstva postižena exekucemi (jaká je to děsivá vizitka pro jakoukoliv českou vládu!) a stále větší počty obyvatelstva jsou ohroženy bezdomovectvím. Vláda na to reaguje indolentně a nekompetentně. Co si počít? O tom mluví Jan Čulík s novinářkou Sašou Uhlovou, specializující se mimo jiné i na tuto problematiku. Šokující rozhovor.
Vysílá se na Regionální televize od pátku 27. ledna 2023.

In a worsening economic situation, up to a quarter of the inhabitants of the Czech Republic are living in debt slavery (what a horrendous visiting card for any recent Czech government!) and ever larger numbers of Czech citizens, including families, are threatened by homelessness. The Czech government reacts indolently and incompetently. What to do? Jan Čulík discusses the unenviable situation with Saša Uhlová, a journalist specialising in these matters.

31234

O bývalém vojákovi a českých politicích

1. 2. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když jsem v neděli v Otázkách V. Moravce sledoval rozhovor s Petrem Pavlem, měl jsem po dlouhé době pocit, že někomu z vrcholných politiků opravdu záleží na stabilitě republiky a její budoucnosti. A uvědomil jsem si, že jako bývalý generál a vysoký představitel NATO musí velmi dobře vědět, že bezpečnost státu není dána jen zbraněmi a armádou, ale také, a možná v dnešní době ještě více, stavem celé společnosti, důvěrou občanů v instituce, systémovými opatřeními proti chudobě a nevzdělanosti.

 16964

How Czech Journalists Fabricate Reports – The case of Karel Vrána and ÚSTR

1. 2. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 11 minut


Journalist Karel Vrána contacted me by email to tell me that he was shooting a report for Reportéři ČT on “What is happening around ÚSTR”, and to ask me for an interview. Upon my request, he sent me five questions in writing on 29 November 2022:

  1. Do you consider your forced departure from ÚSTR as a political matter? If yes, why?

  2. Will you take the Institute to court?

  3. How do you feel about the petition in your support?

  4. The management of the Institute claims that due to the shortcomings of your work it had to return about 2 million crowns to the Grant Agency. How would you respond to this claim?

  5. Do you see ÚSTR as an ideologized institution?

 16964

Jak si čeští novináři vymýšlejí reportáže - případ Karla Vrány a ÚSTR

1. 2. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 12 minut


Novinář Karel Vrána mě kontaktoval e-mailem, že natáčí reportáž pro pořad Reportéři ČT "o dění v ÚSTR", a požádal mě o rozhovor. Na mou žádost mi 29. listopadu 2022 zaslal písemně pět otázek:

  1. Považujete svůj vynucený odchod z ÚSTR za politickou záležitost? Pokud ano, proč?

  2. Budete se s ústavem soudit?

  3. Jak vnímáte petici na Vaši podporu?

  4. Vedení ÚSTR tvrdí, že kvůli nedostatkům Vaší práce muselo vrátit cca 2 miliony korun Grantové agentuře. Jak byste reagovala na toto tvrzení?

  5. Vidíte ÚSTR jako zideologizovanou instituci?

Přikládám nejen jeho otázky, ale i své odpovědi, které jsem mu také 29. listopadu zaslala písemně. Jak čtenář uvidí, tyto otázky a odpovědi nemají se závěrečnou reportáží, jak byla odvysílána, vůbec nic společného.

 19906

Středa 1. února v Británii: Půl milionu lidí stávkuje

1. 2. 2023

čas čtení 6 minut

Foto: Stávky v Británii plánované na únor

Stávky učitelů, státních zaměstnanců, zaměstnanců imigrační služby a strojvedoucích pokračují. Vláda je obviňována, že se snaží stávky ignorovat 

Ve středu bude v Británii stávkovat až půl milionu zaměstnanců, zavřou se tisíce škol, uzavřou se železniční tratě a dojde k výraznému narušení hranic. Vláda o požadavcích zaměstnanců nejedná.

Ministři byli obviněni z "klamání veřejnosti" a zmrazení jakýchkoli kroků směřujících k dohodě s pracovníky zdravotnictví a železničními odbory. Vládní zdroje soukromě připustily, že optimismus z počátku měsíce ohledně ukončení stávek vyprchal.

Koordinovaná série stávek se týká učitelů, státních zaměstnanců, pracovníků imigrační služby a strojvedoucích vlaků. Vláda lidem sděluije, aby se připravili na "značné narušení" provozu země.

Rozhovor Britských listů 566. Naslouchejme lidem, kteří budou volit Andreje Babiše

23. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Prezidentské volby zřejmě vyhraje Petr Pavel, avšak podpora Andreje Babiše je relativně silná. Co si počneme s rozkolem v české společnosti a se stále se zhoršující sociální situací velkého počtu obyvatelstva? O tom mluví |Jan Čulík s teologem a historikem Richardem Vlasákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové Regionální televizi od úterý 23. ledna 2023.

K tomu:

Rozhovor Britských listů 565. Kdyby celá republika byla v situaci jako lidé v Karlovarském kraji, tak tady bude fašismus

19. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Situaci před druhým kolem prezidentské volby v ČR rozbírá Jan Čulík s komentátorem Britských listů Borisem Cvekem. Co je zdrojem rozdělení české společnosti? A bylo druhé kolo prezidentské volby vůbec nutné? A to, že se bude konat, a že vznikl prostor čtrnácti dní pro lživou předvolební manipulaci občanů, čí je to vina? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 20. ledna 2023.

 16578

Transparency International: Vnímání korupce v ČR v roce 2022

31. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Mezinárodní sekretariát Transparency International (TI) v Berlíně dnes zveřejnil aktuální globální „Index vnímání korupce“ za rok 2022 (Corruption Perceptions Index – CPI). Česká republika se s 56 body ze 100 možných umístila na 41. příčce ze 180 hodnocených zemí. Jedná se sice meziročně o dvoubodové zlepšení, stále ale zaostáváme o 8 bodů za průměrem Evropské unie. Příčinou současného výsledku je zejména dlouhodobě neřešená strategie omezování korupce v naší zemí, a to především ze strany politické reprezentace napříč spektrem.


 18530

Polsko by mohlo Ukrajině dodat stíhačky F-16, sděluje Kyjev

31. 1. 2023

čas čtení 6 minut

 

Ukrajinský představitel hlásí "pozitivní signály" z Varšavy - Polsko však zdůrazňuje, že bude jednat pouze po konzultaci se spojenci v NATO

Nejvyšší poradce Volodymyra Zelenského naznačil, že Polsko je ochotno dodat Ukrajině stíhačky F-16. Lobbing Ukrajiny za bojové letouny se zintenzivnil jen několik dní poté, co Německo a USA souhlasily s vysláním svých tanků.

Andrij Jermak v příspěvku na Telegramu uvedl, že Ukrajina má z Varšavy "pozitivní signály", ačkoli polský premiér opatrně zdůraznil, že jeho země bude jednat pouze po konzultaci se spojenci z NATO.

"Všechny kroky zaměřené na posílení obranných sil Ukrajiny koordinujeme s našimi partnery z NATO," řekl Mateusz Morawiecki na tiskové konferenci - kde oznámil plány na zvýšení výdajů na obranu své země na 4 % HDP -, když byl dotázán na stíhačky. Dodal, že případný převod stíhaček by proběhl "v plné koordinaci".

 16478

Biden: USA nedodají Ukrajině stihačky F-16

31. 1. 2023

čas čtení 4 minuty


Prezidentovo odmítnutí zasadilo Kyjevu významnou ránu v jeho snaze posílit vojenské schopnosti ve válce s Ruskem


Joe Biden v noci na úterý v krátké výměně názorů s novináři prohlásil, že Spojené státy nebudou dodávat Ukrajině stíhačky F-16. To je významná a potenciálně konečná překážka pro úsilí  Kyjeva získat rychlé stíhačky.

Americký prezident na otázku v Bílém domě, zda jeho země poskytne Ukrajině letouny F-16, odpověděl jednoduše "ne", a to několik dní poté, co představitelé národní bezpečnosti uvedli, že Washington bude o této otázce "velmi pečlivě" diskutovat se spojenci.

John Kirby, koordinátor Rady národní bezpečnosti USA pro strategickou komunikaci, později toto rozhodnutí obhajoval a vyzdvihl další vojenskou pomoc, kterou USA od začátku války poslaly a která má celkovou hodnotu 27,1 miliardy dolarů.

 17919

Polský ministr zdravotnictví je šokován, že 14letá dívka po znásilnění nemohla dostat potrat

31. 1. 2023

čas čtení 2 minuty


Lékaři v několika nemocnicích se odvolávali na výhradu svědomí, aby se vyhnuli provedení potratu u  dospívající dívky s mentálním postižením

Polský ministr zdravotnictví se vyjádřil ke známému případu znásilnění a prohlásil, že je "nepřijatelné", aby mentálně postižená čtrnáctiletá dívka musela bojovat o legální potrat.

Případ, v němž lékaři v několika nemocnicích využili klauzuli svědomí, aby se vyhnuli provedení zákroku, vyvolal nové výzvy ke zmírnění potratových zákonů v Polsku, které patří k nejpřísnějším v Evropě.

"Jsme tímto případem zděšeni, naše reakce je jednoznačná," řekl novinářům ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.

30720

Babiš po volební porážce slibuje pokračovat v boji

31. 1. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

 


Drtivé vítězství Petra Pavla v českém prezidentském klání, kde ve druhém kole zaznamenal 58,3 % hlasů proti lídrovi opozice Andreji Babišovi, vyvolalo otázky nad politickou budoucností populistického miliardáře a jeho politického nástroje, strany ANO, kterou založil v roce 2011 a jejímž je šéfem.

 19899

Rázem v Riu

31. 1. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 9 minut

 

Před nedávnem jsem kvůli rozbředlému a kluzkému sněhu pomalu kráčela cestou z nákupu. Vzhledem k tomu, že bylo poměrně dost lezavo, rozhodla jsem si ji zkrátit kolem školy, která je určena studentům se zdravotním hendikepem. Rázem jsem se ocitla ve sluncem a radostí rozzářeném Riu de Janeiro, odkud jsme se všichni ti, kteří jsme se u plotu dané školy náhodně zastavili a zaposlouchali se do zvuků přenádherného bubenického koncertu, který zrovna probíhal na jejím zahradním dvoře přenesli na skok i do rozpálené Afriky. Ovace po skončení daného koncertu nebraly konce. A tak mne napadla myšlenka, že by nebylo na škodu, se o bubnování zmínit něco více, neboť buben spolu s chřestidlem, nejenže patří mezi základní nástroje šamana pro vstup do šamanského stavu vědomí, ale současně funguje jako vynikající možnost muzikoterapie, která vám do života přináší radost, kreativitu, pozitivní pocity a zahání všechny negace a zlé duchy široko daleko. A tak jsem o rozhovor požádala přímo samotného pana kapelníka Tam-Tam Batucady a Tam-Tam Orchestry, pana Miloše Vacíka.


Pane Vacíku, ještě jednou musím říci, že váš koncert na zahradě zdejší školy byl excelentní, ale jak se vlastně zrodila vaše láska k tomuto nejstaršímu hudebnímu nástroji?

 

 19376

Dokument televize BBC Putin versus Západ - recenze

31. 1. 2023

čas čtení 5 minut

Jako napínavá, děsivá telenovela
Možná jsou vrcholní světoví politikové úplně nemožní

Mocní hráči se svěřují s tím, jak se chovali při jednání s ruským prezidentem, ale hlavní poznatek je tento: být světovým vůdcem vypadá jako jeden dlouhý proud trapasů a drbů,  píše recenzent deníku Guardian.

Blíží se první výročí ruské invaze na Ukrajinu. Jak jsme se sem dostali? Na tuto otázku vám odpoví třídílný dokument Putin vs. Západ (BBC Two), který se zabývá ruským zapojením do syrské občanské války a poté bude analyzuje přípravu smutných událostí z počátku roku 2022. Ještě před tím vším nás první díl zavede do roku 2014, kdy se  ruské síly za mezinárodního pobouření vplížily na jih ukrajinského poloostrova Krym a obsadily jej. Zde se odehrává příběh napjatých jednání a nejistých diplomatických manévrů.

Izrael a Palestina: co vedlo k opětovnému vzplanutí násilí?

31. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Smrtící útoky v posledních dnech vyvolávají obavy z dalšího krveprolití a podpora skomírajícího "mírového procesu" je na historickém minimu

 
Co se děje v Izraeli a Palestině?

Izrael a Palestina přecházejí z jedné krize do druhé, ale řada brutálních a smrtících útoků v posledních dnech vyvolala obavy, že Svatá země spěje k neutuchajícímu krveprolití. Spekuluje se, že region je na pokraji intifády - palestinského povstání nebo doslova "setřesení" izraelské kontroly. První dvě povstání byla tvrdě potlačena, okupaci se nepodařilo ukončit a zemřelo při nich několik tisíc lidí, většinou Palestinců. Někteří se domnívají, že třetí intifáda již začala.


Apokalypsa v Palestině: Vzestup izraelského fanatismu

31. 1. 2023

čas čtení 7 minut


Izraelští fanatici nechtějí demokratický stát, ale náboženské království
 

Hlavní americké židovské organizace, které jsou tradičně oporou Izraele, vyjádřily znepokojení nad krajně pravicovým charakterem nynější izraelské vlády. Vzhledem k převážně liberálním politickým názorům amerických židů a jejich náklonnosti k Demokratické straně by tyto obavy mohly mít ve Washingtonu efekt vlny a dále prohloubit to, co se stalo stranické rozpolcení v USA v otázce podpory Izraele.

Říkejte si o izraelských vládnoucích fanaticích, co chcete, ale pozorně poslouchejte, co říkají. Na rozdíl od jejich  koaličního partnera, premiéra Benjamina Netanjahua, mluví o svém rasismu a fanatismu otevřeně,  píše Marwan Bishar, hlavní politický analytik stanice Al-Džazíra.

Tito prostořecí maniaci říkají, co si myslí, a dělají, co říkají. Jejich vize je možná katastrofická, ale jejich upřímnost je osvěžující v tom, jak odhaluje mýtus sekulárního, liberálního a osvíceného Izraele.



Británie: Tři roky po realizaci brexitu je v zemi jen jediné hrabství, který stále podporuje brexit

31. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Konzervativní brexitérští poslanci a jejich příznivci v britských médiích se nyní potýkají s tím, že to, co považovali za věčný kulturní konsensus, se ukázalo být efemérním produktem souběhu krizí v polovině desátých let jednadvacátého století. (Referendum o brexitu se konalo v červnu 2016 a těsně ho tehdy vyhráli brexitéři, bylo jen konzultativní.)  Je to fascinující případovou studií politického zoufalství.

Ohromující průzkum veřejného mínění od @Unherd v předvečer 3. výročí brexitu. Ve všech 650 britských volebních obvodech kromě tří (všechny v hrabství Lincolnshire) nyní více lidí souhlasí než nesouhlasí s tím, že brexit byl chybou. Největší pohyb je v levicově orientovaných oblastech.




 19897

Romská stipendia

31. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Náš stipendista se před pár minutami stal inženýrem. Robinova diplomová práce, která pojednává o diskriminaci na trhu s bydlením, získala výborné hodnocení.

Ing. Robin Štrobach - tímto titulem se od dnešního odpoledne může pyšnit náš stipendista, který za svou diplomovou práci s názvem "Etnická a genderová diskriminace na českém trhu soukromého nájemního bydlení" získal hodnocení výborně. 

PODPOŘTE

Robin je stipendistou a pomáhá v organizaci ROMEA už několik let. Aktivně se zapojuje do osvěty vzdělávání na základních školách ve vyloučených lokalitách a pomáhá s realizací programu BARUVAS.

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij vyzývá k urychlení dodávek zbraní, boje v Doněcku jsou "velmi tvrdé"

30. 1. 2023

čas čtení 14 minut


'Čas musí být naší zbraní,' říká Zelenskij ve výzvě k urychlení dodávek zbraní; Bachmut, Vuhledar a Doněcká oblast jsou  pod "neustálými ruskými útoky


- Ukrajina vyzývá k urychlení dodávek zbraní

Volodymyr Zelenskij vyzval ukrajinské spojence, aby urychlili dodávky nových zbraní a pomohli tak jeho jednotkám překonat ruskou invazi.

Ukrajinský prezident ve svém nedělním projevu uvedl, že čas by měl být využit jako zbraň.

"Rychlost dodávek byla a bude jedním z klíčových faktorů této války.

    Rusko doufá, že válku protáhne, že vyčerpá naše síly. Proto musíme z času udělat naši zbraň.

    Musíme urychlit události, urychlit dodávky a otevření nových potřebných možností vyzbrojení Ukrajiny."

Zelenskij rovněž upozornil na "významné výsledky obrany" v oblasti podpory vojenské pomoci v uplynulém týdnu ze strany Spojených států, Německa, Polska, Kanady, Belgie, Norska a Itálie.

"Musíme se snažit, aby příští týden byl pro naši obranu neméně silný," dodal.

Při řešení situace na bojišti Zelenskij označil situaci za "velmi těžkou".

"Bachmut, Vuhledar a další oblasti v Doněcké oblasti jsou pod neustálými ruskými útoky. Neustále dochází k pokusům o prolomení naší obrany," řekl.

"Nepřítel ... udržuje vysokou intenzitu útoků."

- Podle washingtonského thinktanku zpoždění při poskytování západních palebných systémů dlouhého dosahu, moderních systémů protivzdušné obrany a tanků Ukrajině omezilo její schopnost využít příležitostí k větším protiofenzivním operacím

Západní zpoždění v poskytování nezbytné vojenské pomoci zhoršilo "patové" podmínky a schopnost získat zpět významné části území, uvedl Institut pro studium války.



 19268

Putin řekl loni Johnsonovi, že ruská raketa "zasáhne Británii do minuty"

30. 1. 2023

čas čtení 2 minuty


 
Boris Johnson svědčí v novém dokumentu televize BBC o ruské agresi na Ukrajině, že Vladimir Putin mu v telefonátu těsně před invazí na Ukrajinu řekl, že by mohl odpálit  raketu, která by zasáhla Británii, "během minuty".

Bylo to v rozhovoru o hypotetické podpoře NATO na hranicích Ruska, pokud by se Putin rozhodl k invazi, kdy se Johnson snažil Putina přemluvit, aby invazi neprovedl

Tvůrcům dokumentárního filmu BBC Putin vs. Západ Johnson řekl, že Putinovy výroky nepovažuje za hrozbu.  

 19886

Spasitelský archetyp české politiky a udavač z Těšína

30. 1. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Vláda zařídila špatné počasí na Vánoce. Kvůli vládě se vloni neurodily švestky. Je vina vlády, že univerzity strašně špatně platí některé akademické pracovníky. - Tato vláda sice neřídí počasí, neopyluje kvetoucí stromy, ani sama nezavedla celé dekády (ne)fungující model financování vysokých škol, ale stejně zrovna ona teď může úplně za všechno.

 19884

Věci jsou opravdu trochu složitější

30. 1. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut


Je velmi zajímavé, jak Karel Dolejší propadá - pro středoevropské poměry trochu pozměněné - thatcherovské ideologii, že společnost neexistuje, nikdo nemá za druhé odpovědnost a každý jednotlivec se musí postarat sám o sebe. Kdokoliv, kdo požaduje jakékoliv strategičtější jednání vlády, je podle Dolejšího komunista, anebo se jako příslušník stárnoucí generace prý neosvobodil od závislosti na husákovském režimu a očekává, aby jako Husák dělal režim pro lidi všechno.

 16578

Když lichváři řídí Vaše životy

30. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 3 minuty


Na povrchu možná zatím není nic znát, ale v podzemí to neustále žhne..
(Y. B. Mangunwijaya, 1998)


Tak jsme se zase dnes nasmáli, jak jednodušší a hloupí jsou lidé (nejen) ve vyloučených lokalitách. Je to vůbec možné? Oni poslechli "vlastně" Babišův vtip a šli vsadit své poslední "sociální dávky" na jeho zvolení někdy ve čtvrtek, kdy byl kurs 12:1…Prý získají 12 tisíc, cha, cha..Už jsi to četl?

Jenže ten příběh je opět trochu složitější. Omlouvám se, opět to není optimistické čtení a řešení problému jako individuální sociální pracovník také nemám v kapse.  Jen vím, že bez obrovské pomoci celé politické reprezentace - bude tato rakovina stále rychleji metastázovat a individuální sociální, případová práce, kterou používám třeba v Praze -  zde již naprosto nestačí:  

 18993

Británie: Éra konzervativců zřejmě nenávratně končí

30. 1. 2023

čas čtení 4 minuty


Rebelie a magické myšlení způsobily, že konzervativci vypadají zároveň arogantně i rozhádaně


Rishi Sunak je konzervativní premiér, který chce být vnímán jako nový začátek, jako rozchod s minulostí. Potíž je v tom, že Sunak vede stranu, která seminulosti  nemůže vyhnout. Přísloví, že "moc korumpuje, absolutní moc korumpuje absolutně", visí nad Sunakovou agendou a narušuje jeho pokusy o reset narativu. V pondělí zveřejněný plán britského premiéra na záchranu kolabujícího zdravotnictví  byl odsunut stranou, když se ukázalo, že opředseda Konzervativní strany Nadhim Zahawi je už druhým ministrem, o kterého Sunak přišel během svých prvních 100 dnů ve funkci. Další zřejmě bude muset rezignovat, jakmile skončí vyšetřování četných stížností na šikanu vznesených proti vicepremiérovi Gavinu Williamsonovi.

Labouristé mají nyní nad konzervativci náskok 25 procentních bodů. Znamenalo by to, že by labouristé měli nad konzervativci většínu větší než 320 poslanců.



Vědci našli rostlinný toxin, "novou zbraň" ve válce s bakteriemi pomocí antibiotik

30. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Sdělují, že albicidin jim umožnil udělat obrovský krok vpřed k vytvoření nové řady účinných antibakteriálních léčiv.


Albicidin, silný rostlinný toxin s jedinečným způsobem ničení škodlivých bakterií, se stal jedním z nejsilnějších kandidátů na antibiotika za poslední desetiletí.


Vědci objevili rostlinný toxin, jehož jedinečný způsob likvidace bakterií by mohl být využit k vytvoření nové silné řady antibiotik. Vyhlídku na vývoj nových antibakteriálních léků tímto způsobem uvítali lékaři, kteří již mnoho let varují, že neustálý nárůst multirezistentních patogenů, jako je E.coli, představuje nebezpečnou hrozbu pro zdravotnictví na celé planetě.

 16492

Americký generál "očekává válku s Čínou v roce 2025"

30. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Čínská vláda už léta otevřeně oznamuje, že chce anektovat ostrovní stát Tchaj-wan. To vyvolalo konflikty mimo jiné s USA a obavy z vojenského konfliktu mezi dvěma světovými mocnostmi. Čtyřhvězdičkový generál amerického letectva nyní tyto obavy přiživuje.

17823