Britské nemocnice varují: 90% vážně nemocných osob covidem na jipkách jsou neočkovaní pacienti. Nechte se neprodleně očkovat!

9. 9. 2021

čas čtení 1 minuta


Británie zahajuje koncem září třetí, posilovací očkování proti covidu. V Británii je nyní šestadvacetkrát více nákaz na covid než loni touto dobou a většina pacientů v nemocnicích je neočkována.

Nejnovější počet denních nákaz v Británii je 39 000. Za posledních 224 hodin tam zemřelo 191 osob na covid a v nemocnicích je asi 8000 lidí.

Lékaři požádali Channel 4 News, aby v Royal London Hospital, kde je 90 procent těžce nemocných pacientů na covid neočkovaných, natočili otevřenou reportáž a úpěnlivě varovali veřejnost, aby ti, kdo dosud nejsou očkováni se bezodkladně nechali očkovat.

Channel 4 News ve středu odvysílaly tuto reportáž ve veřejném zájmu jako svůj úvodní příspěvek.

Znepokojující je, že na jipkách ve vážném zdravotním stavu končí nyní neočkovaní lidé daleko mladšího věku než dříve. Většina z nich jsou čtyřicátníci.

REDAKČNÍ KOMENTÁŘ

Co si dnes přečtete v Britských listech

9. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

90 procent pacientů vážně nemocných covidem na jipkách v britských nemocnicích je neočkováno. Lékaři varují, nechte se očkovat, proboha! Je zcela lhostejné, zda lidé umírají pod „nedemokratickými“, či „demokratickými“ bombami. Zbytečné krveprolití je vždy odsouzeníhodné, ať už jej páchají Spojené státy, nebo oficiální nepřátelé Západu. Této otázce se ve svém komentáři věnuje Daniel Veselý.

Pákistánský ministr vysokého školství zdůraznil, že vzdělání je irelevantní. Stačí být zbožný. Ministr kultury zakázal ženský sport.

Proočkovanost seniorů v naší republice by měla být ideálně kolem 90%, k tomu máme zatím stále bohužel daleko, píše Kateřina Duchoňová.

Předvolební měsíce jsou mediálně i sociálně nejotravnější část roku. Sytí hladovým nevěří, a nevyžádané rady a poučování, koho volit, padají na neplodnou půdu. Nad žalostným stavem české politické scény před volbami se ve svém komentáři zamýšlí David Marenčák.

Fabiano Golgo popisuje své dojmy ze současné Brazílie, kde si stávající prezident Jair Bolsonaro zahrává se státním převratem.

Rozhovor Britských listů 422. Nadcházející volby v ČR: Opoziční koalice nemají žádný program

3. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



Čísla z předvolebních průzkumů zveřejňovaná dlouho před volbami je třeba brát z rezervou, rozhodne finále předvolební kampaně, v němž nelze vyloučit překvapení. Z poznatků o volebním chování je zřejmé, že 15% voličů se rozhoduje na poslední chvíli a přerozdělení jejich hlasů může významně zmenit výsledek voleb. Zhruba polovina voličů je pevně rozhodnuta o své volbě, přičemž na současné volební mapě má relativně nejstabilnější elektorát ODS, protestní povahu, která mobilizuje určitou část elektorátu, si dlouhodobě udržuje SPD, relativně velkou stabilitu voličů se podařilo vytvořit Andreji Babišovi. Problém se stabilitou voličů mají podle Hartla Piráti, v předvolební koalici se STAN stává hlavní tažnou silou. Největší úpadek stability i preferencí zažívá konzervativní levice, KSČM a ČSSD. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 7. září 2021.


 17095

Motivace vyhlášené cesty vicepremiéra Hamáčka do Moskvy, odvolané 17. dubna 2021 a komentované 7. září 2021 jejím předpokládaným aktérem

9. 9. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

 

(Co nového zhruba pět měsíců po jejím ohlášení i odhlášení objevně víme?)

 

Je tu dost hustá mlha již málem půl roku zrovna proběhlého času, s možnou potřebou připomenout si jeho zde nadpisem oživovanou jednu etapu; i když tu mohou být k 7. září 2021 některá omezení daná buď privátní, nebo tajnou sférou některých informačně směrodatných a závažných údajů.


Pro českou a mezinárodní veřejnost začátek toho projektu kotví u čtvrtka 15. 4. 2021, že vicepremiér a ministr vnitra a dočasně pověřený ministr zahraničních věcí, Jan Hamáček, poletí v pondělí, 19. 4. 2021, do Moskvy. (Ale již v pátek byly pro tento projekt mraky.)

 16518

Bude (dočasně?) koronavirus teď taky sezónní infekční chorobou?

6. 9. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut


(Že by v kalendáři letos nahradil ve své 4. /či spíše dokonce 5.?/ vlně předtím v mezičase tradičně ochočenou „běžnou chřipku“?)

Poněkud nám začalo růst směrem nahoru „reprodukční číslo“ pro výskyt covidu-19, v sobotu (4. 9. 2021) na hodnotu 1,26 (a to krátce předtím jsme v ČR byli pod uklidňující 1,00); což znamená, že opět se teď zvýší počty denně nákazou nově nakažených osob.

Afghánistán: Světoví politikové odsoudili fundamentalisty v talibánské vládě

9. 9. 2021

čas čtení 5 minut



Mezinárodní politikové odsoudili složení nové provizorní vlády v Afghánistánu poté, co Talibán do ní jmenoval celou řadu fundamentalistů. Ve vládě jsou jedině muži a na dopadení jednoho ministra vypsala FBI mnohamilionovou odměnu

Nový náměstek afghánského ministra kultury učinil ve středu prohlášení: Sport žen se zakazuje. Sport žen, uvedl, není ani nutný, ani vhodný. Tím tedy končí afghánský ženský tým kriketu, který byl v Afghánistánu slavný, ženy sportovkyně, které se účastnily olympijských her - mnoho z nich už uniklo do zahraničí. Jiné jsou stále v Afghánistánu.

Některé ženy ve středu protestovaly v ulicích Kábulu. Protestovaly proti tomu, že ve vládě není jediná žena. Tento protest byl rozehnán a pak bylo oznámeno, že se protesty zakazují. V novém Afghánistánu nebudou povoleny žádné protesty.
 

Strávila jsem část dne, konstatuje Lindsay Hilsum, reportérka Channel 4 News, s člověkem, na něhož hlavu Spojené státy vypsaly odměnu 5 milionů dolarů - s Khalilem Hakkanim. Je to hlavní finančník Talibánu a předák Hakkaniho sítě, což je jedna z nechvalně nejznámějších teroristických organizací. Má také velmi blízko k al Kajdě. A od včerejška je Hakkani afghánistánským ministrem pro uprchlíky.

(záběry zasedání Talibánu)

Přišli vyhlásit svou loajalitu novému režimu. Kmenoví předáci a islamističtí učenci. Turbany a vousy. Z provincií. Někteří tito lidé spolupracovali s předchozí vládou, ale bylo jim řečeno, že je amnestie. Toto místo bývalo ministerstvem míru. Dnes tuto schůzi řídí Hakkaniho síť, jedna z nechvalně nejznámějších teroristických organizací na celém světě.

Mnoho mluvčích hovořilo o tom, jak jsou hrdí na sebevražedné atentátníky. Jeden mluvčí strávil rok v zálivu Guantánamo. Když byl propuštěn, jeho matka se ho zeptala, proč se on nestal sebevražedným atentátníkem, aby pomstil své muslimské bratry. A pak promluvila hvězda tohoto show: Khalil Hakkani. Předák Hakkaniho sítě. Nyní ministr v nové talibánské vládě. Američané vypsali na jeho hlavu odměnu ve výši 5 milionů dolarů a považují ho za jednoho z globálně nejnebezpečnějších teroristů.

Hakkani: "Díky Bohu, nyní vidíte, že tohle je důsledkem krve muhadžídů a sebevražedných atentátníků. Učinili mnoho obětí ve všech částech Afghánistánu. Jen oni nám umožnili vytvořit tento islamistický systém, mír a nezávislost. Ukázali jsme světu naši sílu na bojišti díky našim obětem. A také jsme jej porazili při vyjednávání."

Mladý novinář, zřejmě z Talibánu, si natáčí jednoho z nejmocnějších mužů v novém Afghánistánu. Je to historický okamžik.

Hakkáni přiměl přítomné, aby přísahali loajalitu novému emirovi. Jednou z mnoha výhod islámského emirátu je, říká, že je levný - není zapotřebí plýtvat všemi těmi penězi na volby.  

Venku se procházejí a hovoří mezi sebou. Nová afghánská vláda nebude plná technokratů či manažerů, ale budou to starci, kněží, islamističtí učenci. A samozřejmě, nikde ani jediná žena.

No, samozřejmě já jsem tam byla přítomná jako žena a stejně tak naše produkční Anna McIntosh. Nikdo nás nechtěl osahávat při bezpečnostní prohlídce, tak nás požádali, abychom se osahali navzájem, což jsme udělaly. Byl to jeden z řady surrealistických okamžiků. Pak nás vzali na setkání s panem Hakkanim, odmítl ale hovořit před kamerou a dát nám interview. Ale tvrdil, že práva žen budou, a chtěl zdůraznit, že lidé, kteří pracovali pro Američany, dostanou amnestii. Nejsem si úplně jistá, zda ti lidi, kteří se tu právě skrývají, budou tomuhle člověku věřit. Atmosféra kolem něho byla pozoruhodná. Vypadá velmi velký, ale pak si uvědomíte, že to je ta neprůstřelná vesta. Nosí s sebou všude americkou útočnou střelnou zbraň, to je asi kořistí války. Má kolem sebe osobní stráže a na hlavě obrovský turban. Je to velmi důrazný a trochu zastrašující postava. Je velmi těžké si představit, jak s ním bude kdokoliv jednat jako s ministrem pro uprchlíky. Avšak mluvila jsem ve středu dopoledne s jedním diplomatem z jedné země u Perského zálivu, a ten mi řekl, "Nám se tyhle lidi nelíbí, ale musíme s nimi jednat." Nejsem si jista, zda Američané a Evropané budou s takovým postojem spokojeni. Jestliže na člověka jako Khalila Hakkaniho byla vypsána odměna pěti milionů dolarů. Jako na nechvalně známého teroristu, jednoho z nejmocnějších mužů v dnešním Afghánistánu.


Ministr Talibánu pro vyšší vzdělání konstatuje: Dnešní vládu v Afghánistánu vedou lidé, kteří nikdy nebyli na univerzitách ani na středních školách. Vzdělání je irelevantní, pokud jste zbožní, což způsobí, že budete respektováni."





Jedna z reakcí pod tímto tweetam:

"A tenhle člověk se považuje za muslima? Podle jeho vlastního náboženství bylo první slovo, které bylo řečeno Prorokovi, "Čti!" Kdyby chodil do školy, věděl by alespoň tohle!"

 17432

Polemika s Karlem Dolejším

Nelakujme narůžovo americké intervence jen kvůli brutalitě ideologických odpůrců: zbytečné krveprolití je vždy odsouzeníhodné

9. 9. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Karel Dolejší ve svém textu Naše naděje umírá v Pandžšíru čtenářům sugeruje, že americké vojenské působení v Afghánistánu nebylo ve světle sovětské okupace tak násilné. Tyto zkratky však nevedou k ničemu jinému, než k falešným předpokladům, na nichž se za mediálního přizvukování budují kontraproduktivní a zničující intervence za biliony dolarů.

 16518

Stále těžko dostupné očkování pro zranitelné skupiny

9. 9. 2021 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 3 minuty


Proočkovanost seniorů v naší republice by měla být ideálně kolem 90%, k tomu máme zatím stále bohužel daleko. Několik stovek tisíc seniorů nad 60 let zatím nedostalo ani první dávku vakcíny (podle aktuálních dat ÚZIS až 19% této populace). Bezmála 80 tisíc lidí nad 80 let zůstává stále bez vakcíny. Navíc u očkovaných seniorů klesá půl roku po očkování hladina protilátek, takže bude nutné jejich přeočkování.

30372

Po volbách nebude spokojen nikdo

9. 9. 2021 / David Marenčák

čas čtení 5 minut

Předvolební měsíce jsou mediálně i sociálně nejotravnější část roku. Nikdo už pořádně ani nechápe, komu, čemu a proč se zrovna ten který politik a strana chce zalíbit, vlichotit, podkuřovat, zpopulistit nebo naštvat. Absurdita denně překračuje meze ještě včera zdánlivě nepřekročitelné a u toho nám stále orchestrují elitáři se svou toxicky otravnou písničkou o tom, jak krom nich jsou všichni lúzři a idioti.

Brazilská rakouská císařovna a Bolsonaro, prezident z Instagramu

9. 9. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 14 minut

 

Po třech letech jsem přiletěl do Brazílie. Odešel jsem v roce 2018, několik dní poté, co byl prezidentem zvolen Jair Bolsonaro. Cestou na letiště jsem se musel vypořádat s řidičem Uberu, který tehdy viděl Bolsonara jako Mesiáše, který zbaví Brazílii korupce, zločinnosti a nemravnosti. Teď hned po příletu jsem zavolal témuž řidiči, který mi dal své číslo na WhatsApp a požádal mě, abych mu příště zavolal přímo, aby mohl podvést Uber. Tentokrát byla moje cesta z letiště plná urážek namířených proti Bolsonarovi. Ze zachránce se stal pro taxíkáře genocidní vůdce, který popírá vážnost Covidu-19, je to „prezident z Instagramu“, jehož denní program je naplněn výhradně veřejnými akcemi a není naplněn absolutně žádnými „schůzkami pro dospělé“, jak to charakterizoval můj řidič, který jedním dechem přednesl i seznam cen základního zboží, počínaje benzínem, přes mléko, kávu, maso, cukr, mýdlo na praní, cena toho všeho vzrostla trojnásobně - a nevzrostla kvůli pandemii.

 17718

Mezinárodní svaz ochrany přírody: více než 38 tisíc živočišných druhů je nyní ohroženo vyhynutím

9. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

- Ze 138 374 živočišných druhů, které Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) zařadil na seznam druhů, jimž může hrozit vyhynutí, jich je v současnosti více než 38 000 ohroženo zánikem, neboť se prohlubuje ničivý dopad lidské činnosti na planetu

- V sobotu byla zveřejněna aktualizace "Červeného seznamu ohrožených druhů"

- Snahy o zastavení rozsáhlého poklesu počtu a rozmanitosti živočichů a rostlin z velké části selhaly

 16478

Je třeba zavřít Guantánamo

9. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

I když boje v nejdelší americké válce možná skončily, prezident Biden se musí zabývat přetrvávajícími ranami, které válka zasadila Afgháncům, jakož i ideálům spravedlnosti a právního státu naší země.

REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

8. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Nenechat se očkovat proti COVIDu může být největší pitomost, jaké se v osobním životě dopustíte. Něco podobného v mezinárodní politice nastane, pokud chcete všechny problémy jen zaříkávat na diplomatických jednáních, píše Karel Dolejší. Doložit to jde třeba na příkladu, kdy Čína odmítla americkou výzvu nařadit klima nad ideologické otázky. České sněmovní volby mohou už potřetí skončit velkým překvapením, konstatuje Boris Cvek. A rozhovor se známým grafikem a cestovatelem Janem Dungelem připravila Soňa Svobodová.

Největší blbost, jakou jsem v životě udělala, je, že jsem se nenechala očkovat proti covidu

8. 9. 2021

čas čtení 2 minuty


"Nechte se očkovat. Nenuťte svou rodinu, aby musela tohle zažít. Je to děsivé."


Žena, která se dostala do vážného ohrožení života v důsledku nákazy covidem-19, nyní konstatuje, že to, že se nenechala očkovat a nechala se proti očkování přesvědčit odpůrci vakcinace, byla největší pitomost jejího života.

Emily Burrowsová, 47, byla přijata s nebezpečně nízkou mírou kyslíku v krvi do nemocnice dne 27. července 2021, kdy také měla pozitivní test na koronavirus.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Afghánistán: Talibán najmenoval do své vlády mezinárodně známé teroristy, na něž je vypsána vysoká odměna

8. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

V úterý večer ukázal onen "nový Talibán" svou pravou tvář, informuje reportérka Channel 4 News Lindsay Hilsum živě z Kábulu. A je to přesně taková tvář, jakou měl starý Talibán. Za posledních několik týdnů bylo u mnoha lidí v zahraničí přání otcem myšlenky. "Možná vznikne v Kábulu inkluzivní vláda." "Možná ve vládě bude žena." "Možná budou chtít spolupracovat a získat uznání od mezinárodní komunity."



Vůbec ne. Tato právě utvořená vláda se skládá ze starců z Kandaháru, z rodiště Talibánu. Ministerstvo pro ženy bylo zrušeno, založeno bylo ministerstvo pro neřesti a ctnosti. To je ministerstvo, které v devadesátých letech zaměstnávalo lidi, jejichž úkolem bylo chodit bít ženy, které vyšly na veřejnost s odhalenými zápěstími nebo kotníky. Tohle není vláda, která by mohla dosáhnout jakéhokoliv mezinárodního uznání. Protože tolik jejích členů je postiženo sankcemi Evropské unie, OSN a Spojenými státy za terorismus.

 17714

Chlapec z Moravy

8. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 11 minut

Již přes třicet let kreslí zvířata a rostliny v tropických pralesích Jižní Ameriky světově uznávaný český výtvarník, grafik, ilustrátor a absolvent přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, Jan Dungel.

Pane Dungele, jak se chlapec z Moravy ocitne uprostřed jihoamerických tropických pralesů?

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Otevřený dopis:

Nechceme, aby péči v těhotenství poskytovali “taťkové”, ale profesionálové

8. 9. 2021

čas čtení 5 minut

Dobrý den, v návaznosti na Českou gynekologickou a porodnickou společností České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně nově schválený doporučený postup ČGPS ČLS JEP č. 1/2021 Sb., “Zásady dispenzární péče v těhotenství“, se na Vás obracíme se žádostí o revizi tohoto dokumentu a jeho uvedení do souladu s platnou legislativou a s nejnovějšími poznatky vědy, které jsou reflektovány například v nejnovějším doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) v oblasti předporodní péče pro pozitivní zkušenost s těhotenstvím.

Tisková zpráva:

Peksa: 180 miliard pro Česko v ohrožení. Babiš stále nevyřešil svůj střet zájmů

8. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Česká republika musí vyřešit střet zájmů premiéra Andreje Babiše, jinak hrozí, že z unijního fondu obnovy nedostane ani korunu. Varuje před tím český europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Podle něj český plán nakonec prošel i díky připomínkám Pirátů. Původní plán představený vládou byl nekoncepční a snažil se spíše o lepení dluhů, než o skutečnou modernizaci země.

Tisková zpráva:

Analýza: strany většinově zelenají a před volbami slibují oživit krajinu i chránit klima. Často jim chybí konkrétní řešení

8. 9. 2021

čas čtení 8 minut

Zelení a Piráti se Starosty mají jednoznačně nejkomplexnější a nejkonkrétnější volební programy z hlediska řešení změny klimatu, napravení neudržitelného zemědělství, modernizace energetiky a zlepšení prostředí pro život. Solidní program pro ochranu klimatu a životního prostředí mají také ČSSD a koalice SPOLU. Naopak koalice Trikolory, Svobodných a Soukromníků (TSS) a SPD navrhují ochranu životního prostředí nejvíce oslabit. O něco lepší, ale slabé jsou programy KSČM, ANO a Přísahy. Ukázala to analýza zpracovaná experty a expertkami Hnutí DUHA ve spolupráci se zástupci a zástupkyněmi dalších organizací asociace ekologických organizací Zelený kruh.

Tisková zpráva:

“Politiku se učíte od chvíle, kdy si musíte poprvé vyhádat svoje téma,” říká primátorka Karolína Koubová v podcastu Pirátky Gregorové

8. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Do politiky by měli jít všichni, kteří chtějí změnit místo, kde žijí. Takovou výzvu vyjádřila v novém podcastu „Politika je pro všechny“ jihlavská primátorka Karolína Koubová /Nestr. za STAN/. Europoslankyně Markéta Gregorová /Piráti/ ji vyzpovídala v rámci unikátní série podcastů stejnojmenné kampaně. V ní se snaží přitáhnout do politiky nové osobnosti, které nepatří do tradičních politických škatulek.  

 16518

Nechte se očkovat!!

7. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta




 17706

Zázračná kniha o naději

7. 9. 2021

čas čtení 7 minut

Život je prostor pro duši.

Mějte ji rádi.

Mějte se rádi.

Tak těmito milými a současně moudrými slovy končí velmi úspěšná kniha, která se zrodila/ vzešla ze spisovatelského pera známé slovenské herečky Vlastiny Svátkové pod názvem Prostor pro duši, i když by klidně mohla být označena i názvem Zázračná kniha o naději.

Paní Svátková, jak jste sama ve své knize napsala - vaše kniha nemá žádná pravidla, nedává si pozor na jazyk a mluví srdcem. Byla tato spontánnost vaší knihy vaším spisovatelským záměrem?

 17708

Jsem s rozumem v koncích

7. 9. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Přiznám se, že jsem zde s rozumem v koncích.

Zcela respektuju, když se někdo nechce dát sám naočkovat, ostatně řada důvodů je docela silných a racionálních (může mít např. osobní nebo rodinné velmi špatné zkušenosti s očkováním atd.), mohou tam být důvody i méně racionální (famous last words "já mám strašně dobrou imunitu, mně se nemůže nic stát") a podobně. Budiž.

Ale už neumím pochopit tu sálající nenávist k očkování JINÝCH lidí, těch, kteří se nechávají očkovat dobrovolně a s klidem. Zcela racionálně řečeno by antivaxeři měli být za každého očkovaného rádi, protože tím pomohou k vymizení nemoci a oni pak budou mít sami klid. Tohle přitom není to nic ojedinělého, žádný "pošuk z Vamberka", sociální sítě jsou plné.

Chápe toto někdo? Proč? Tekutý hněv, který se přelévá a přelévá a přelévá, bez smyslu? Tak velká, nepříčetná naštvanost na svět a na systém, která se pak přetaví v až takto nesmyslný protest? Něco dalšího?

Pozn. JČ: Nic si z toho nedělejte, v Polsku očkovací středisko podpálili...

Mezitím v Absurdistánu 190:

Polské zdravotnictví kolabuje, nemocné ošetřují hasiči a polská policie zabíjí lidi

7. 9. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

- Množství sanitek polského zdravotnictví zůstává bez posádek, zdravotníci jsou špatně placeni a houfně odcházejí ze zdravotnictví

-  Naproti tomu na katolickou  náboženskou indoktrinaci ve školách dává polská vláda 7,5 miliard Kč ročně

- Pravičáci mívají často ještě i jiný, hodně nepravicový život

- Strana PiS za šest let své vlády zničila polskou policii

V Brazílii se konají obrovské demonstrace na podporu Jaira Bolsonara. Ten hrozí vojenským pučem

7. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

 
Tisíce fundamentalistických stoupenců Jaira Bolsonara demonstrují  v čelných brazilských městech na jeho podporu. Vyvolává to obavy ohledně budoucnosti brazilské demokracie a z možných konfliktů mezi Bolsonarovými stoupenci a odpůrci jeho vlády.

Bolsonaro opakovaně varuje, že provede vojenský puč. Má v úterý oslovit davy svých stoupenců v městech Brasília a São Paulo. Oslabený Bolsonaro se snaží vytvářet dojem, že je silný.

Británie nyní začíná být opravdu vážně postižena největší Johnsonovou brexitérskou lží

7. 9. 2021

čas čtení 2 minuty



Ostře klesá britská obchodní výměna s EU a Británie trpí drastickým nedostatkem pracovních sil. Naprosto zbytečný odchod z evropského jednotného trhu je pro Británii katastrofou, argumentuje Simon Jenkins.


Největší brexitérskou lží Borise Johnsona bylo jeho tvrzení, že pro uskutečnění brexitu musí Británie odejít z jednotného evropského trhu. Byl to nesmysl.

V Kábulu probíhala v pondělí večer demonstrace proti Talibánu. Skandovalo se "Smrt Pákistánu"

7. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Reportérka Lindsay Hilsumová po dramatické mnohahodinové pozemní cestě dorazila od pákistánských hranic do Kábulu (!) a odtamtud vysílá pro Channel 4 News živě zpravodajství:

Lindsay Hilsum: To, co se dovídáme dnes večer, je, že Talibán stále oslavuje dobytí Pandžšírského údolí. To bylo poslední území, které neovládl Talibán a které proti němu bojovalo. Jeden z předáků tohoto hnutí odporu, bývalý viceprezident Saleh uprchl do Tadžikistánu. Vojenský velitel Ahmad Masúd, není jasné, kde je, vydal prohlášení, že se nevzdal. Není ale příliš mnoho pochyb, že Talibán zaznamenal další vojenské vítězství.

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

18359