Guardian: Zeman vyhrožuje ultrapravicí, a vydírá tak sociální demokraty, aby šli do Babišovy vlády

6. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Andrej Babiš, prozatímní premiér České republiky, kterého pronásledují skandály, byl nově jmenován do premiérské funkce ve snaze ukončit dlouhé měsíce politické slepé uličky vydíráním neochotných opozičních poslanců, aby s ním šli do vlády, píše v deníku Guardian z Prahy Robert Tait.

Znovu ho do prozatímní premiérské funkce jmenoval populistický český prezident Miloš Zeman, který se tím pokusil zneužít možnost vládní koalice s ultrapravicovou stranou k tomu, aby donutil sociální demokraty vstoupit do Babišovy vlády.

Babišovo jmenování, už druhé za posledního půl roku, se konalo den poté, co velké počty osob demonstrovaly v Praze a v dalších českých městech proti možnosti vzniku vlády, v jejímž čele by stál on.

Autor připomíná, že Andrej Babiš,  miliardář a druhý nejbohatší muž v České republice, není schopen vytvořit vládu od doby, kdy jeho ANO loni v říjnu zvítězilo ve volbách, protože mainstreamové strany s ním nechtějí jít do vlády, vzhledem k tomu, že čelé trestnímu stíhání za podvod.

Zeman, který je známý svou ostře antimuslimskou rétorikou, otevřeně prosazuje vládu skládající se z ANO, z KSČM a antiimigrační SPD, kterou vede Tomio Okamura. Loni uspořádal Okamura konferenci ultrapravicových politiků, jíž se účastnila Marine Le Penová a Geert Wilders.

Babiš zatím odmítá takovou vládu utvořit, protože se obává, že by to poškodilo jeho postavení v Evropské unii.

Má Andrej Babiš motivaci jít do sporu s prezidentem kvůli panu Poche?

6. 6. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Tak Andrej Babiš je podruhé premiérem. Jakou asi udělal dohodu s prezidentem? Co tímto jmenováním chce prezident naznačit? Podle mého soudu především to, že nová vláda bude Babišova bez ohledu na ČSSD nebo kohokoli jiného.

Je pravda, že po stránce ústavní se situace jmenováním šéfa ANO premiérem dramaticky mění: dosud mohl prezident jmenovat kohokoli podle svého zdání, takže Babiš mu byl vydán jaksi na milost, ale nyní prezident již de iure musí akceptovat jeho návrhy na ministry. Tedy Babišovy návrhy.

Pro stoupence czexitu: Způsobí brexit rozklad britského automobilového průmyslu?

6. 6. 2018

čas čtení 3 minuty

Faisal Islam, Sky News: Evropské vlády vydaly varování svým vývozcům, aby nepoužívali součástky vyrobené v Británii. Vysocí činitelé britského automoblilového průmyslu varují, že je to pro něj katastrofa.


Varování od holandské vlády a od holandských podnikatelských asociací: Holandští výrobci poruší předpisy mezinárodního obchodu, pokud budou po brexitu používat příliš mnoho britských součástek. Proto budou muset evropské firmy změnit své subdodavatele a přejít od britských subdodavatelů k subdodavatelům z Evropské unie, informoval ve středu v poledne rozhlas BBC.

Holandská vláda varovala holandské výrobce, že pokud po brexitu budou používat příliš mnoho britských součástek, poruší tím předpisy o původu svých výrobků. Výrobky z Evropské unie musejí mít 55 procent svých součástek vyrobených na území Evropské unie, mají-li být osvobozeny od evropských tarifů.

Rozhovor Britských listů 167.

Stejně jako Češi, každý cizinec je jiný

1. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



Proč se učí lidé česky? A jaké je to, když má Čech za partnera či manžela Nečecha? V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s Hanou Tomšů-McCulloch, která učí zahraniční studenty na pražské Karlově univerzitě českému jazyku. Předtím vyučovala studenty z celého světa na Glasgow University ve Skotsku a přivezla si odtamtud i skotského manžela. Jaké je to žít mezi dvěma kulturami? Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. června 2018.

Pozn. red.:
V rozhovoru se mluví o klasickém  seriálu televize Channel 4 Father Ted (z let 1995-1998) ostře ironizujícím tři katolické kněze působící v západním Irsku. Tady jsou:


Putin se snaží využít zuřivosti Evropy vůči Trumpovi

6. 6. 2018

čas čtení 3 minuty



Ruský prezident Vladimír Putin přicestoval v úterý do Rakouska. Cítil tam velkou šanci, nepředstavitelnou před několika měsíci, na zlepšení mrazivých vztahů s Evropskou unií, která zuří nad chováním Donalda Trumpa týkajícím se řady otázek, od globálního oteplování, přes Írán až po nejnovější zavedení tarifů, píše New York Times.

Má být zapomenuto, že Putin byl donedávna v Evropě naprostým páriem kvůli své vojenské intervenci na Ukrajině, na Krymu a v Sýrii, za své zasahování do evropských voleb a za své úsilí podporovat ultrapravicová populistická povstání na celém evropském kontinentě, za to, že zašpinil politické prostředí fake news a za to, že údajně otrávil bývalého ruského špiona a jeho dceru v Británii.

Jak se má interviewovat Vladimír Putin

6. 6. 2018

čas čtení 16 minut



Komentátoři, sledující vývoj v Rusku, velmi pozitivně hodnotí rozhovor, který v předvečer Putinovy návštěvy v Rakousku s Putinem natočil reportér rakouské veřejnoprávní televize ORF Armin Wolf. Kvitují, že Wolf byl o situaci v Rusku podrobně informován, že se nenechal odvést od tématu Putinovými kecy a že se nebál. (Putin se samozřejmě vymlouvá, otázka je, zda jeho odpovědi mohou někoho přesvědčit. Interakce je však zajímavá.) Zde jsme rozhovor zkrátili a přinášíme jen hlavní argumenty obou stran. 

Kompletní transkript byl zveřejněn na oficiálním  ruském serveru prezidenta Ruské federace ZDE 


Armin Wolf: Na své první zahraniční cestě jedete do Rakouska. Rakousko se staví proti novým sankcím EU a nevyhostilo žádné ruské diplomaty za případ Skripal. Je to od vás svého druhu pobídka za rakouskou benvolentní politiku vůči Rusku?

Vladimír Putin: Nemyslím, že takový vysoce respektovaný stát jako Rakousko potřebuje nějaké pobídky. Máme už dlouho s Rakouskem dobré a hluboké styky. (...)

Armin Wolf: Ruská vláda částečně udržuje dobré styky s některými členy rakouské vlády. V roce 2016 strana Jednotné Rusko podepsala partnerskou dohodu s rakouskou Stranou svobodných. Proč zrovna s touto stranou?

Okamura píše britské premiérce s hlavičkovým papírem s názvem "Chember of Deputies"!

6. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

(Pozn. JČ: Mimochodem, Okamura v tomto dopise vyjadřuje dojemnou péči o britského ultrapravičáka používajícího pseudonym Tommy Robinson, který byl nedávno odsouzen k nepodmíněnému trestu do vězení nikoliv z "politických" důvodů, ale  za pohrdání soudem, jehož se dopustil tím, že navzdory varování soudců vysílal znovu na Facebooku své bláboly o probíhajícím soudním procesu, a ovlivňoval tak porotu.  Robinsonovi samozřejmě žádné nebezpečí od žádných "ostatních muslimských radikálů" (Okamura svou špatnou angličtinou nepřímo  Robinsona charakterizuje jako muslimského radikála, což je pikantní)  nehrozí, to je jen Okamurova blbost a fantazie. Okamura nejen poškozuje svými neinformovanými nesmysly už tak pošramocené jméno ČR v zahraničí, ale ještě bohužel prohlubuje dojem, že Češi jsou pitomci. Je to velká škoda. Podrobnosti ZDE)



Pozor, Bannon se snaží zradikalizovat Evropu

6. 6. 2018

čas čtení 3 minuty



Steve Bannon, bývalý Trumpův hlavní stratég, navštívil za poslední čtyři měsíce dvakrát Evropu. Šíří tam evangelium "národní populistické revolty" a vidí Evropu jako úrodnou půdu pro svou globální kampaň. Součansý politický vývoj v Itálii je pro něho velkým povzbuzením. Avšak tleskají mu také v Praze, v Budapešti a ve Francii. Věnujeme mu snad příliš málo pozornosti? ptá se Natalie Nougayrède.

Němečtí politikové požadují odvolání Trumpova velvyslance

6. 6. 2018

čas čtení 1 minuta


 German politicians are calling for Trump’s ambassador to Berlin to be expelled after he supported far right against government https://t.co/WeRX2WqOkb pic.twitter.com/ZwDjN9nTiq
Němečtí politikové požadují odvolání Trumpova velvyslance v Berlíně poté, co byl obviněn, že chce zasahovat do domácí německé politiky. Richard Grenell vyvolal přes víkend v Německu zuřivé reakce, když sdělil ultrapravicovému serveru Breitbart (americkým "Parlamentním listům"), že chce "dát moc dalším konzervativcům v Evropě". 

Martin Schulz, bývalý šéf německých sociálních demokratů, se vyjádřil: "To, co tenhle člověk dělá, je v mezinárodní diplomacii neslýchané. Kdyby řekl německý velvyslanec ve Washingtonu, že je tam proto, aby podpořil Demokratickou stranu, vykopnou ho okamžitě." 

Šéfka levicové strany Die Linke, Sahra Wagenknechtová, požadovala, aby se Berlín Grenella okamžitě zbavil: "Někdo jako americký velvyslanec Richard Grenell, který si myslí, že může vládnout Evropě a rozhodovat, kdo je tady ve vládě, už nemůže zůstat v Německu jako diplomat," uvedla.

Německé ministerstvo zahraničí požaduje od Grenella ohledně jeho výroků vysvětlení. Ve středu se má konat schůzka mezi ním a státním tajemníkem, Anderasem Michaelisem. 

Trump jmenoval ultrapravicového Bannonova kamaráda ředitelem amerického státního vysílání

6. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

 


V pátek jmenoval Donald Trump Michaela Packa, ředitele konzervativního Claremont Institutu, ostrého kritika údajné "levicové politické korektnosti" na amerických univerzitách, ředitelem americké Rady prop vysílání, která řídí stanice, jako jsou Hlas Ameriky a Rádio Svobodná Evropa a Rádio Svoboda. Pack bude také dohlížet na americké státní vysílání na Kubu, na Rádio Svobodná Asie a na americké vysílací sítě na Blízkém východě, které mají každý týden dosah 278 milionů lidí v 61 jazycích po celém světě.

Pack je konzervativní filmař, který spolupracoval se svým kamarádem Stevem Bannonem na dvou dokumentárních filmech. V článku z loňského roku Pack ostře kritizoval americké filmové školy, které prý "zcela zaškrtili a ovládají levičáci". 

"Studentům jsou nabízeny kurzy o ekologickém filmaření, o sociálních sítích, o filmech o gayích a lesbičkách, o aktivistickém natáčení filmů, a všechno to prosazuje známou politicky korektní agendu," napsal Pack.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

30001

Monitor Jana Paula : Jiří Štourač – Uhlem a skalpelem

6. 6. 2018 / Jan Paul

čas čtení 5 minut

Jiří Štourač (1960), absolvent Akademie výtvarných umění (1985) v atelieru Oldřicha Oplta, představuje v galerii Pecka Praha kresby inspirované knihou Mor od Alberta Camuse. Název výstavy „Uhlem a skalpelem“ je metaforický, uhel odkazuje k technice provedení těchto kreseb, skalpel jako chirurgický nástroj, určený k řezu lidských tkání, symbolizuje krutost osudů lidí Camusovy knihy, a současně jejich naději v boji se zákeřnou infekcí. V širším smyslu je skalpel čímsi, co obnažuje a odkrývá, stejně jako kresby Jiřího Štourače obnažují naléhavé a úzkostné téma.

29980

EYE 2018: Lékařští roboti: Nahradí strojové zdravotnictví lidi?

6. 6. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 2 minuty

Ve Štrasburku ve Francii se 1. a 2. června 2018 konal třetí ročník setkání mladých lidí z celé Evropy, EYE 2018 - European Youth Event. Akce se zúčastnilo více než osm tisíc mladých lidí z celé Evropské unie, ve věku od 16 do 30 let. Účelem akce bylo  předkládat přítomným politikům nápady od mladých lidí ohledně toho, jaká má být budoucnost jejich kontinentu, a diskutovat o tom s nimi. 

Akce byla  zcela zdarma a byla  určena pro registrované skupiny více než 10 mladých lidí ze zemí EU.

V Evropském parlamentu se  lidé účastnili  až 4 aktivit denně, které byly simultánně překládány do třech jazyků – angličtiny, francouzštiny a němčiny.

Je to i vaše Evropa. Abyste si mohli i vy vyzkoušet zauvažovat o tématech, která  se budou probírat v Evropském parlamentu, připravili jsme si pro vás, výběr otázek, ke kterým se můžete vyjadřovat na stránkách BL, pokud je vám nad 30 let, nebo přímo na stránkách EYE European Youth Ideas, pokud je vám mezi 16 – 30 lety, zde:  https://www.europeanyouthideas.eu/questions

Dnešní, sedmnácté téma k úvaze a diskusi je:

EYE 2018: MEDICAL ROBOTS: WILL MACHINE HEALING REPLACE HUMANS? - LÉKAŘŠTÍ ROBOTI: NAHRADÍ STROJOVÉ ZDRAVOTNICTVÍ LIDI?

Lékařští roboti mění zdravotnictví po celém světě. V jednadvacátém století budou znalosti strojů a počítače schopné analyzovat data klíčovými nástroji k identifikaci nemocí a k provádění precizní chirurgické práce.

Přinese "strojové zdravotnictví" nemocným a zranitelným lidem chladnou výkonnost počítačů - anebo bude schopno doplnit lidský dotek, zkušenosti a empatii? 


Několik názorů mladých lidí:

Je dobře známo, že lidé pozitivně reagují na "lidský dotek". Na robota-lékaře nebudou pacienti schopni dost dobře reagovat, protože nebude schopen "lidského přístupu". Něžnost, emocionální podpora, lidská péče, to roboti nebudou schopni nahradit. 

Je zapotřebí rozpracovat definici toho, co je "dobré zdraví" a co máme přesně dělat, abychom si ho zachovali. 

Uzdravování není jen otázkou hmotné péče o osobu, je tot aké otázka emocí, empatie a lidské komunikace. Doufám, že roboti vždycky zůstanou jen doplňkem zdravotní péče a že nikdy lidi ve zdravotnictví úplně nenahradí.

Írán oznámil OSN, že zvýší kapacitu pro obohacování uranu

6. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Írán uvědomil Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), že zahájil plán zvýšit kapacitu obohacování uranu, oznámil zástupce šéfa jeho jaderného programu Alí Akbar Sálihí. "Pokud to podmínky dovolí, možná zítra v noci v Natanzu, můžeme oznámit otevření centra pro výrobu nových centrifug" sloužících k obohacování uranu, řekl Sálihí podle agentury Fars.

Mluvčí Američany vedené koalice schválil turecké operace proti PKK v Iráku

6. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Mluvčí Američany vedené koalice proti "islámskému státu" (CJTFOIR) plukovník Sean Ryan prohlásil, že turecké operace v Iráku (jejichž cílem je zničit štáb kurdské teroristické organizace PKK v Kandilských horách a de facto provést i dekapitaci syrských kurdských milic YPG - pozn. red.) probíhají v úzké koordinaci s iráckou vládou. "Turecko je blízkým spojencem a členem CJTFOIR a koalice nepředpokládá konflikt s naší misí porazit IS," píše Ryan.

 


Přečetli jsme:

Ruská výzva

6. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta


Tato publikace z řady RAND Arroyo Perspective je aktualizací předchozí analýzy publikované RAND Corporation ohledně Ruska coby zdroje vojenského soupeření a potenciálního konfliktu se Spojenými státy a jejich spojenci, napsal David A. Shlapak. Jde o jedno z několika sumárních hodnocení vytvořených na podporu výroční zprávy RAND Arroyo Center. Výroční zpráva se tematicky zaměřuje na hlavní hnací síly americké politiky národní bezpečnosti a strategie. Tato publikace bere v úvahu historii Ruska po studené válce a předkládá argument ohledně toho, jak konfrontovat potenciální ruskou agresi v oblasti Pobaltí. Navazuje na léta zkušeností s expertízou při analýze regionu a na výsledky četných válečných her prováděných RAND. Artikulujeme tento argument odpovídáním na série otázek.

 

Celý text v angličtině: ZDE (pdf)

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Přečetli jsme:

Za čínské miliardy postavíme obří přístav, slibovala firma v Hodoníně. Od té doby se neukázala

6. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Investici za 30 miliard - jak sám říká - otevřel dveře prezident Miloš Zeman. Součástí bylo i splavnění řeky Moravy do Dunaje tak, aby tudy mohly proplouvat velké nákladní lodě. Jiří Janda, místostarosta Hodonína, ukazuje v polích na okraji města na vytištěný plánek. „Tahle malůvka, to je jediné, co nám po tom projektu zbylo,“ říká.

Celý text: ZDE

29985

EYE 2018: Roboti a umělá inteligence: Naši budoucí kolegové, nebo konkurenti?

5. 6. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 2 minuty

Ve Štrasburku ve Francii se 1. a 2. června 2018 konal třetí ročník setkání mladých lidí z celé Evropy, EYE 2018 - European Youth Event. Akce se zúčastnilo více než osm tisíc mladých lidí z celé Evropské unie, ve věku od 16 do 30 let. Účelem akce bylo  předkládat přítomným politikům nápady od mladých lidí ohledně toho, jaká má být budoucnost jejich kontinentu, a diskutovat o tom s nimi. 

Akce byla  zcela zdarma a byla  určena pro registrované skupiny více než 10 mladých lidí ze zemí EU.

V Evropském parlamentu se  lidé účastnili  až 4 aktivit denně, které byly simultánně překládány do třech jazyků – angličtiny, francouzštiny a němčiny.

Je to i vaše Evropa. Abyste si mohli i vy vyzkoušet zauvažovat o tématech, která  se budou probírat v Evropském parlamentu, připravili jsme si pro vás, výběr otázek, ke kterým se můžete vyjadřovat na stránkách BL, pokud je vám nad 30 let, nebo přímo na stránkách EYE European Youth Ideas, pokud je vám mezi 16 – 30 lety, zde:  https://www.europeanyouthideas.eu/questions

Dnešní, šestnácté téma k úvaze a diskusi je:


EYE 2018: ROBOTS AND AI: OUR FUTURE COLLEAGUES OR COMPETITORS? - ROBOTI A UMĚLÁ INTELIGENCE: NAŠI BUDOUCÍ KOLEGOVÉ NEBO KONKURENTI?

Nová síla inteligentních strojů a automatizace se neposune automaticky správným směrem. Budeme muset učinit těžká politická rozhodnutí.

Jaké máte řešení pro to, abychom se vyhnuli masové nezaměstnanosti a proměnili vysokou produktivitu v prospěch pro všechny?

https://www.europeanyouthideas.eu/robots-and-ai-our-future-colleagues-or-competitors

Co si o tom myslíte vy?

Názory některých mladých lidí:

Přirozený proces, který vyvolá automatizace, zlikviduje stále větší počet pracovních příležitostí, takže jestliže neučiníme nic, budeme mít stále menší množství daňových poplatníků, kteří budu muset udržovat při životě stále rozsáhlejší systém podpory v nezaměstnanosti. To povede ke kolapsu toho systému. Proto musíme zaručit základní příjem pro všechny občany, který budou financovat vlastníci výrobních prostředků (robotů).

Jak říkal Stephen Hawking, roboti převezmou funkci lidí.

Financujte výzkum do bezpečnosti AI stejně tak jako kvantovou fyziku.


Roboti jsou nástroje. AI bude dělat to, co my naprogramujeme. Evropa by robotů mohla používat k automatizaci nudné práce. Existuje potenciál pro spolupráci mezi lidmi a roboty. což by mělo urychlit myšlení, ale ponechme rozhodování lidem. Nevybavujte emocemi uklízečské roboty!

29997

Varování: Příběh osmého dodatku: jak pravicové katolické skupiny vyvolaly v Irsku pozoruhodné politické povstání

5. 6. 2018 / Rosanna Cooney

čas čtení 35 minut

Autorka je irská novinářka. Pracuje pro portál https://www.joe.ie

Aby doručil své poselství, přiletěl do Irska na počátku 70. letech 20. století opálený, plešatějící americký kněz, některým známý jako „Apoštol života“.

Když přistál, mezi jeho věcmi byly pásy filmu a plod ve sklenici.

Kněz, otec Paul Marx, byl proslulým advokátem pro-life a jeho výlet zahrnoval návštěvu na Univerzitě v Maynooth, kde „Apoštol života“ přednesl hrůzostrašnou přednášku.

Ještě než přednášku proti interrupcím studentům představil, bylo Marxovi řečeno: „Ukažte jim to nejhorší, co máte.“ Marx pustil intstruktážní video na téma jak provést interrupce.

Mezitím v Absurdistánu 72:

Sexuální skandál, ve Varšavě byl zatčen Ježíš Kristus, polští rybáři masakrují tuleně a novinářství polské státní televize vítězí

5. 6. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut



Polsko je pro Poláky tou nejdůležitější věcí. Je pro ně tak důležité, že chtějí rozšířit polskost po celém světě. Hlasy, že Západ (nebo Východ, nebo Latinská Amerika, prostě všechny části světa) neuznávají světovou historickou roli Polska, jsou slyšet od polské pravice už značnou dobu. Každou zahraniční zmínku o Polsku pravicová média oslavují a totéž dělají sociální sítě, jako je polský ekvivalent redditu wykop.pl - dominuje mu pravicový narativ. Ale zmínky pro našeho ministra kultury nestačí. Chce zajít dál. "Každá země by měla mít své vlastní muzeum historie Polska," vyjádřil se.  

Pět mýtů o uprchlické krizi

5. 6. 2018

čas čtení 7 minut

Katastrofa uprchlické krize je rovnou měrou způsobena imigrační politikou evropských států jako událostmi mimo Evropu. Krize je také důsledkem přehnané reakce a paniky, v důsledku série nepochopení, kdo jsou migranti, proč přicházejí a co to pro Evropu znamená, píše Daniel Trilling v rozsáhlé studii v deníku Guardian.

Mýtus č.1. Uprchlická krize skončila 

Evropská unie má snad nejsložitější systém na světě na odstrašení migrantů. V letech 2007-2013 vydala téměř 2 miliardy euro na ploty, sledovací systémy a hlídky na mořích i na zemi. 

Teoreticky vzato by se uprchlíků, kteří mají podle mezinárodního práva právo ve snaze získat azyl a překračovat hranice, tato opatření neměla týkat. Avšak EU brání žadatelům o azyl mnoha nejrůznějšími způsoby, aby se dostali na její území.

A Filipino immigrant kicked to death in Slovakia

5. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

;


Juraj Hossu (28) a Slovak citizen from the town of Dunajská Streda, kicked to death Henry John Serafica Acorda (36), a Filipino immigrant to Bratislava who had lived and worked in Slovakia as an IT expert. Acorda tried to defend his female colleagues whom Juraj Hossu sexually harassed. Acorda died of his injuries in hospital a few days later.

Although the Bratislava police arrested the attacker, a local prosecutor released him from prison, because in his view, "it is unlikely that he would continue with his criminal activity". The release of the attacker has provoked anger of the Slovak public, so that the attacker was later re-arrested again and charged with manslaughter.

The case has provoked strong passions in Slovakia.

"Juraj Hussa seriously injured Mr. Henry, a Filipino, who has then died of his injuries. And it all happened because the attacker wanted to harass girls and the 'evil immigrant' stood up to defend them. Why are now Slovak extreme nationalists silent? Or do they think that brutal attacks perpetrated by Slovaks are OK?" said one Slovak citizen, quoted by the Slovak daily Pravda.

"Only a human animal is able first to harass a woman and then to kill her defender by kicking him to death," said Erik Tomáš, a  former spokesperson of the Slovak ruling Smer party. He however added that his party cannot be blamed for anti-immigrant sentiments in Slovak society. The killing of Mr. Acorda will not change the negative attitude of the Slovak government to EU refugee quotas because they represent a security risk," he added.

A rally will take place on a main square in Bratislava on Wednesday evening to commemorate the death of the murdered Filipino man.

Source in Czech HERE


Source in Slovak HERE 

Británie: Češce a její britské dceři byla v místě jejich anglického trvalého pobytu odmítnuta lékařská péče

5. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Mé velmi drahé české přítelkyni a její britské dceři byla v jejich místě trvalého pobytu v Kentu odmítnuta lékařská péče. Řekli jim, ať si jedou do České republiky. Tak vidíte. Lékaře udali, ale bylo jim sděleno, že je to v pořádku. Británie, styď se.


Podle předpisů Evropské unie mají občané EU, žijící v druhých zemích EU, právo na tutéž lékařskou péči jako místní lidé.

Pámbíčkářům

5. 6. 2018 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty



Jsem odpůrcem odsuzování jakýchkoliv skupin lidí za nějakou rádoby plošnou vinu. Byť třeba bolševici způsobili spoustu zla, rozhodně nebyli všichni členové KSČ a nejsou všichni členové KSČM stejní.  Nicméně se pokusím nastínit, o čem jsem přemýšlel a budu rád za návaznou diskusi

https://cestovani.idnes.cz/galapagy-a-darwin-0et-/kolem-sveta.aspx?c=A130307_154916_kolem-sveta_tom

http://neviditelnypes.lidovky.cz/veda-geny-darwinovych-penkav-diw-/p_veda.aspx?c=A150219_165949_p_veda_wag


Viz odkazy - dnes je evoluční teorie považována za prokázanou. To samozřejmě nemusí být nutně v konfliktu s názorem, že někde může existovat nějaký Bůh. Je to ale evidentně v konfliktu s názorem, že právě a jedině takový Bůh stvořil všechno živé (VŠECHNO a RYCHLE) a už v tu chvíli přesně a s jistotou věděl, proč to až do všech nejmenších detailů dělá právě tak…

Liberálové se mezitím zabývají nějakým divadlem v Brně...

5. 6. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Tomu se říká profi práce

Za poslední tři roky byly rozděleny tři miliardy dotací z šuplíku, který se jmenuje Program rozvoje venkova. Dotace jsou to většinově evropské a jsou určeny pro malé a střední podniky, konkrétně na, cituji, " obnova, zachování a zlepšení ekosystémů závislých na zemědělství prostřednictvím zejména agroenvironmentálních opatření, (...) podpora vstupu mladých lidí do zemědělství nebo krajinná infrastruktura. Podporován bude komunitně vedený místní rozvoj, resp. metoda LEADER, která přispívá k lepšímu zacílení podpory na místní potřeby daného venkovského území a rozvoji spolupráce aktérů na místní úrovni.".

Británie: Privatizace železnice v krizi

5. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

Foto: Britský idiotský ministr dopravy Chris Grayling. Mezi hlupáky ve vládě výjimečný hlupák.

V druhé polovině května se zprivatizované britské železnice, které už fungovaly jen tak tak, pokusily zavést nový jízdní řád. Nikdo neví, co se vlastně stalo, ale důsledkem byla katastrofa. Zejména na severu Anglie, ale vlastně po celé zemi se rozložila železniční osobní doprava. Více než 2000 vlaků za posledních čtrnáct dní nebylo vypraveno!  Lidi šílí, protože se nemohou dostat do práce.




Neschopný konzervativní ministr dopravy Chris Grayling v pondělí ve sněmovně pohrozil, že nejneschopnějším soukromým dopravcům odebere právo železniční dopravu provozovat. Celkově však vystupoval naprosto neschopně, jako blbec, jak o tom svědčí parlamentní glosa Johna Crace, z níž níže citujeme. Na co Grayling sáhne, to zmrví. Předtím ničil britské vězenství.

Návrhy reforem EU: Merkelová vyšla Macronovi napůl vstříc

4. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Německá kancléřka Angela Merkelová přednesla v neděli dlouho očekávanou odpověď na ambiciózní výzvu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona k reformě Evropské unie. Ve věci investic nabídla olivové ratolesti a slíbila pomoc zadluženým členským zemím. 

Co vlastně teda Babiš chce? (Kromě toho nemá mandát, proč vystupuje na mezinárodní scéně?)

4. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Babiš v pondělí odmítl návrh Angely Merkelové na vytvoření flexibilního evropského přístupu k migraci, který by realizovala evropská pohraniční policie. Podle Babiše si má každá země hlídat vlastní hranice.

Visegrádské země nemají žádnou zkušenost s přijímáním migrantů a bojí se jich, poznamenává tisková kancelář Reuters.

Merkelová konstatovala, že Evropa musí mít ústřední instituci pro migraci a Marshallův plán pro Afriku. Podpořila "flexibilní systém", v jehož rámci by země, které odmítají uprchlíky, mohly pomáhat v jiných oblastech.  Babiš odmítl představu, že by země, které odmítají uprchlíky, měly jakkoliv pomáhat. Vítězství protiimigračních stran ve Slovinsku a v Itálii podle něho dokazuje, jak se postoje visegrádských zemí šíří. (Už nedodal, že vítězství ultrapravicových stran v Itálii je důsledkem postojů visegrádských zemí, které Itálii odmítly pomoci s uprchlíky.)

Babiš se vykecává na mezinárodním fóru, ale jeho vláda nemá mandát.

EU: Ján Kuciak a Daphne Caruana Galizia jsou vzorem Evropě

3. 6. 2018 / Jan Čulík, Dominika Švecová

čas čtení 10 minut

Foto: viceprezident Evropského parlamentu Valcarcel Siso Ramon Luis


"Mír musí být víc než jen absence války."  To musíte zajistit. Aby Evropská unie nadlouho zůstala něčím víc, než jen absencí války.



ZDE, vážení čtenáři, naleznete naši devadesátiminutovou nahrávku posledního zasedání shromáždění 9000 mladých lidí ze 40 zemí Evropy v Evropském parlamentu ve Štrasburku. Zasedání se konalo  v sobotu 2.6. večer. Kdo umí anglicky a má čas, nahrávku vřele doporučujeme. Ukazuje, jak radikálně odlišná je atmosféra v západní Evropě.

Dvoudenní setkání tisíců mladých lidí EYE  2018 bylo charakterizováno obrovským množstvím energie, entuziasmu, nových nápadů a myšlenek a hluboce humanistickým etosem, často nesmírně idealistickým. Rozdíl mezi tím, co se dělo v posledních dvou dnech ve Štrasburku a jak na Evropskou unii pohlíží třeba česká veřejnost a český tisk (nemluvě třeba o Polsku) by nemohl být větší.

Hudební prezentace před závěrečnými projevy a poslední veřejnou debatou byla velmi idealistická. Přítomní zpívali refrén "Human being defines us. Common love unites us" (Lidskost nás definuje. Sdílená láska nás spojuje)"  - viz nahrávka, od minuty 3.20

Povšimněte si vystoupení Angličanky-Italky (nahrávka, od minuty 54.55):

"Toto není otázka, chci jen vyjádřit vděčnost těm 9000 lidí zde.  Já jsem se tak bála sem přijet, kvůli hlasování pro brexit. Očekávala jsem nepřátelství a agresi. A setkala jsem se to s takovou laskavostí a vřelostí. Děkuju vám. Jménem Británie, děkuju vám."

Poláci, stejně jako mnoho Čechů, jsou zblblí xenofobními lžemi domácích médií. Výroky polské delegátky o "nebezpečnosti uprchlíků" byly přijaty nesouhlasným bučením:


"Dobrý den, já jsem Angieszka z Polska. Když mluvíme o uprchlících, někdy si je pleteme s obyčejnými migranty. Vy jste říkali, že na ně musíme myslet jako na lidské bytosti. Ale co evropské lidské bytosti? Evropská unie by měla chránit nás jako Evropany. Musíme ty imigranty ověřovat. Protože mezi nimi samozřejmě jsou lidé, kteří potřebují pomoc, a těm musíme pomoci, ale v těch skupinách jsou lidé, kteří jsou nebezpeční." (drobný potlesk, obrovské nesouhlasné bučení).  (Nahrávka, od minuty 58.06.)

Z českého hlediska (Václav Klaus právě srovnal Evropskou unii s komunistickým režimem) je zvlášť pozoruhodný projev viceprezidenta Evropského parlamentu Valcarcela Siso Ramona Luise z poslaneckého klubu Evropské lidové strany. To je klub pravicových stran - avšak propast mezi jeho myšlením a myšlením středoevropských pravičáků by nemohla být hlubší.

Viceprezident Luis vzpomněl ve svém projevu mj. na Jána Kuciaka a zavražděnou maltskou novinářku  Daphne Caruanu Galizii jako na hrdiny a symboly Evropy (nahrávka, od minuty 17.07)

Citujeme:

Trump si osobuje "absolutní právo" si udělit milost

4. 6. 2018

čas čtení 1 minuta




Donald Trump v pondělí tvrdil, že má "absolutní právo" si udělit milost za jakýkoliv možný zločin ("ale proč bych to dělal, když jsem se ničeho nedopustil?") a zaútočil na mimořádného vyšetřovatele Roberta Muellera, vyšetřujícího zásahy Ruska do americké předvolební kampaně jako "naprosto neústavní". Trump uvedl, že jeho tvrzení v tomto smyslu podporují "četní právní odborníci", i když žádného neuvedl. Trumpův právní tým argumentuje, že Trump nemůže být povolán k výslechu, ani nemůže být obviněn z obstrukcí vyšetřování, protože je nejvyšším soudcem v zemi. Washington Post v této souvislosti varuje, že taková interpretace pravomocí amerického prezidenta je vážným posunem k autoritářství a poukazuje na to, že americká revoluce proti Británii v roce 1776 vznikla právě proto, že se anglický král George pokusil omezit nezávislost soudců, tak, jak to nyní za podpory Republikánské strany dělá Trump. Pokud se na podporu Trumpa Republikáni stavějí proti americké demokracii, měla by veřejnost nutně podpořit Demokraty, argumentuje list.

Trumpův stoupenec Rudy Giuliani se vyjádřil v médiích, že Trump "asi má právo se sám omilostnit", ale že by to "pravděpodobě vedlo k jeho okamžitému svržení".

V roce 1974 konstatovalo těsně před rezignací Richarda Nixona na prezidentskou funkci americké ministerstvo spravedlnosti, že prezident sám sebe omilostnit nemůže. 

Americký velvyslanec v Německu: Chci svrhnout Merkelovou a umožnit nástup ultrapravice v Německu k moci

4. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Šokující interview amerického velvyslance v Německu pro americké "Parlamentní listy": Budu osobně zasahovat do vnitřní politiky v Evropě a umožním ultrapravičákům nástup k moci.

Americký velvyslanec v Německu dal právě najevo, že by chtěl svrhnout současnou německou vládu!






29984

EYE 2018: Zakládání podniků: Jak může Evropská unie podpořit mladé podnikatele?

4. 6. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 3 minuty

Ve Štrasburku ve Francii se 1. a 2. června 2018 konal třetí ročník setkání mladých lidí z celé Evropy, EYE 2018 - European Youth Event. Akce se zúčastnilo více než osm tisíc mladých lidí z celé Evropské unie, ve věku od 16 do 30 let. Účelem akce bylo  předkládat přítomným politikům nápady od mladých lidí ohledně toho, jaká má být budoucnost jejich kontinentu, a diskutovat o tom s nimi. 

Akce byla  zcela zdarma a byla  určena pro registrované skupiny více než 10 mladých lidí ze zemí EU.

V Evropském parlamentu se  lidé účastnili  až 4 aktivit denně, které byly simultánně překládány do třech jazyků – angličtiny, francouzštiny a němčiny.

Je to i vaše Evropa. Abyste si mohli i vy vyzkoušet zauvažovat o tématech, která  se budou probírat v Evropském parlamentu, připravili jsme si pro vás, výběr otázek, ke kterým se můžete vyjadřovat na stránkách BL, pokud je vám nad 30 let, nebo přímo na stránkách EYE European Youth Ideas, pokud je vám mezi 16 – 30 lety, zde:  https://www.europeanyouthideas.eu/questions

Dnešní, patnácté téma k úvaze a diskusi je:


START-UPS: HOW CAN THE EU SUPPORT YOUNG ENTREPRENEURS? - JAK MŮŽE EVROPSKÁ UNIE PODPOŘIT MLADÉ PODNIKATELE?

Nové firmy a inovativní podniky hrají životně důležitou roli při vytváření prosperity a pracovních příležitostí

Jak může EU podporovat mladé lidi, aby si založili vlastní podnik?

Můžeme vytvořit kulturu, která přijme neúspěš a dá mladým podnikatelům druhou šanci k úspěchu?


https://www.europeanyouthideas.eu/start-ups-how-can-eu-support-young-entrepreneurs


Co si o tom myslíte vy?

Někleré návrhy mladých lidí:

Myslím, že hlavním problémem je absence potřebných konexí a nedostatek financování. Co se týče konexí, EU by měla podporovat setkávání lidí podobných zájmů prostřednictvím akcí věnovaných networking, vytváření sítí. To by umožnilo mladým podnikatelům vytvořit si kontakty na profesionály v průmyslu, na mentory, novátory a investory. EU už poskytuje finance pro zakládání firem, avšak tyto finance jsou omezené a přístupu k nim brání mnoho byrokratických překážek. Financování pro studenty by se mělo zpřístupňovat a inzerovat na univerzitách. EU by měla odrazovat mladé podnikatele od financování svých nových podniků prostřednictvím bank, protože to je nesmírně riskantní a vytváří to zbytečná břemena. EU by měla podporovat podnikatele, aby použili své vlastní fondy, anebo aby žádali o granty a oficiální financování.

Nově založené firmy by měly být osvobozeny od daní, dokud nezačnou produkovat určitý příjem. EU  by měla mladé podnikatele informovat jasně o možnostech, které jsou pro ně k dispozici, hosté by měli dělat přednášky na univerzitách, atd. Největším problémem pro mladé lidi je dnes, že se jim říká, že to či ono je nemožné. Měli bychom zajistit, aby věděli, že možné je všechno, co chtějí dělat.

Příběh zkorumpované Británie ukazuje, proč obdivuji Západ

4. 6. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Foto: Někdejší ředitel BBC Charles Curran vysvětluje Tomu Mangoldovi v zakázaném dokumentu z roku 1979, že sice ve věci Jeremyho Thorpa konzultoval vysoké britské politiky, ale že v žádném případě BBC neovlivňovali

Když si čtu článek o Británii v šedesátých a sedmdesátých letech, o zkorumpovanosti a kamarádšoftech, napadá mne, že to je výborná příležitost, abych zmínil důvod, proč hluboce obdivuji západní svět. Není to proto, že tam automaticky vždy všechno bylo správně, je to právě naopak proto, jak obrovskou změnu tyto západní společnosti od dob panského stavu, rasismu jako normy a naprosté zkorumpovanosti udělaly během 20. století. Proto mi přijde vždy směšné, když se někdo chce vracet k nějakým „tradičním hodnotám“ nebo vysněné minulosti. Stačí si přečíst Dickense, Balzaka, Huga, Zolu…

O 40 let zakázaném dokumentárním filmu BBC a neuvěřitelném skandálu britského establishmentu

4. 6. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut


Původně romantický herec Hugh Grant (filmy jako Love, Actually, česky Láska nebeská) je dnes v Británii pozoruhodně silně chválen za svou hlavní roli v třídílné britské televizní inscenaci A Very English Scandal (Velmi anglický skandál), která k všeobecnému potlesku skončila v neděli 3.6. večer. Nyní už zestárlý, vrásčitý (jistě pomohl make-up) Hugh Grant hraje v tomto filmu podle románu Russella T. Daviese, napsaného "podle skutečné události", jak je v úvodu filmu všech tří dílu zdůrazněno, Jeremyho Thorpa, někdejšího šéfa třetí britské politické strany, která se v jeho době jmenovala Liberálové (dnes je to Liberálnědemokratická strana).


Írán: Ze základen v Sýrii, které nemáme, neodejdeme. A ta částka také nesouhlasí.

4. 6. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Írán neudržuje žádnou vojenskou přítomnost v Sýrii, tvrdí tajemník Nejvyššího výboru pro národní bezpečnost Alí Šamchání spolu s ministrem zahraničí předmětného íránského klienta ZDE. Ze Sýrie neodejdeme, kontruje generál Masúd Džazajrí působící ve štábu íránské armády ZDE. - Každý ze zmíněných pánů svým dílem přispívá ke ztrátě reputace íránského fundamentalistického režimu a k jeho opětovně rostoucí mezinárodní izolaci.

V Jordánsku už čtvrtý den občané protestují proti zvýšení daní

4. 6. 2018

čas čtení 1 minuta







Jordánsko, jedna z nejstabilnějších zemí na Blízkém východě, zaznamenává rostoucí frustraci občanů nad zvýšením daní. Demonstrace požadují už čtvrtý den, aby vláda odstoupila.

Vláda zvyšuje daně zaměstnanců o pět procent a firem o 20 až 40 procent. Jordánsko trpí vysokou nezaměstnanopstí. Nemá skoro žádné přírodní zdroje. Opakovaně tam rostou ceny základních potravin, jako je chleba, a vláda uvaluje stále větší daně na základní zboží.

Vláda po získání tříleté půjčky od MMF ve výší 723 milionů dolarů provádí Mezinárdoním měnovým fondem doporučené škrty.

18,5 procent obyvatelstva je nezaměstnáno, 20 procent obyvatelstva žije na hranici chudoby.

Jordánsko poskytuje útočiště více než jednomu milionu uprchlíků ze Sýrie, což vážně zkomplikovalo hospodářskou situaci v zemi.


Britští konzervativci se posmívají antisemitismu v Labouristické straně, avšak ignorují islamofobii ve vlastní straně

4. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Muslimská rada Británie ostře protestuje proti televiznímu rozhovoru novopečeného konzervativního ministra vnitra Sajida Javida, který ignoroval oprávněnou kritiku, že Konzervativní strana je prolezlá islamofobií, zatímco kritizuje antisemitismus v Labouristické straně:


Konzervativní poslankyně Horní sněmovny Sayeeda Warsi kritizuje pokrytectví v Konzervativní straně, která se posmívá labouristům za jejich antisemitismus, avšak zcela ignoruje islamofobii ve vlastní straně:



Vražda zdravotnice v Gaze aneb Ohlušující ticho po pěšině

4. 6. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty




Když jsem psal o pokrytectví české mediální a politické obce ohledně vraždění bezejmenných novinářů v zemích globálního Jihu, neměl jsem zároveň v úmyslu bagatelizovat autoritářský a v nejednom ohledu zločinný režim v Kremlu. Navíc řeč byla o novinářích a nikoliv o ruských podnikatelích, kteří byli za podivných okolností zavražděni ve Velké Británii. Neexistuje totiž důvod, proč se vlamovat do otevřených dveří, jelikož se Putinovým zločinům – a to jak reálným, tak imaginárním – věnuje většina našich zahraničněpolitických komentátorů. Opět zdůrazňuji, že primární je informovat o zločinech zemí hlásících se k západnímu civilizačnímu okruhu a jeho lidskoprávním idejím, zvlášť když se o nich neinformuje vůbec.    

      

Asad chystá návštěvu KLDR

4. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Syrský prezident Bašár al-Asad oznámil, že plánuje navštívit severokorejského lídra Kim Čong-una. Oznámila to v neděli severokorejská média. V případě uskutečnění návštěvy by šlo o první setkání Kima s hlavou cizího státu v Pchjongjangu. 

Turecké armádě "zbývá 25 km k iráckému štábu organizace PKK"

4. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Turecká armáda se nyní nachází 25 - 30 km v hloubce území iráckého Kurdistánu, v provincii Irbíl, tvrdí Abdullah Hawez. Zmocnila se desítek vesnic, poprvé buduje předsunutá postavení v provincii Irbíl. Je 20 - 25 km od Kandilu, sídla vedení [kurdské teroristické organizace] PKK.   #Turkish military (TSK) are 25-30km deep into Iraqi #Kurdistan's Erbil province, capturing a dozen villages + building outposts for the first time in Erbil province. TSK are now 20-25km away from Qandil, the seat of PKK leadership. pic.twitter.com/KRRAvA3bq7

 


Zemanova hra s Pochem: Podle kuloárů se prezident kandidátovi na ministra mstí, ve hře je i prosazení vlastní zahraniční politiky

4. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Žádný jiný politik v Česku dnes tolik neželí zvyku prezidenta Miloše Zemana nepoužívat mobilní telefon než kandidát na ministra zahraničí Miroslav Poche. I když by s ním potřeboval nutně mluvit, nemá se mu kam dovolat. Složitě tak hledá cestu k hlavě státu přes jeho pobočníky, ale i tady zatím naráží na neprostupnou zeď. Zeman se ostře postavil proti jeho nominaci do vlády, kvůli neochotě se setkat však Poche ani veřejnost přesně nevědí proč. Jisté náznaky tu jsou a sázky podle nich stojí vysoko. Poche rozhodně své úsilí nevzdává a dál na rozhovoru s prezidentem trvá.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Tajné služby nikdo neřídí, zpravodajci už politikům nevěří, říká bývalý šéf rozvědky Randák

4. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Zpravodajské služby se teď stáhnou do ulity přesně v duchu zásady "kdo nic nedělá, nic nezkazí". Výsledkem bude paralýza zpravodajské činnosti, narušení toku předávání informací. Když totiž zpravodajci vidí, že politici jejich zprávy v přímém přenosu zneužívají - a dokonce i prezident republiky -, tak je jejich reakce přirozená: stáhnou se, budou vyčkávat, téměř k nule se sníží jejich ochota informace někomu poskytovat. A nelze se jim vlastně ani divit.

Celý text: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v květnu 2018

3. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

V květnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 71160,18 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 83 047,50 Kč.   

Zůstatek byl koncem května 2018 347 685,03 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
31687