Cena, již platí muslimové, je neúnosná

6. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Vždy, když teroristé zaútočí v ulicích západních metropolí, jsou sdělovací prostředky zahlceny mikroskopickými detaily: dozvídáme se veškeré informace o útočnících a obětech a politikové se předhánějí v odsudcích tohoto barbarského jednání. Nic takového se ovšem neděje v případě mnohem závažnějších teroristických útoků ani smrtícího západního bombardování na Blízkém východě. Zvykli jsme si, že tato oblast je obrovským kotlem násilností a máme tendenci tuto skutečnost považovat za jakýsi přirozený kolorit. Bagatelizace či ignorace obětí blízkovýchodního násilí a zároveň jednostranné mediální vyzvedávání obětí teroru na Západě však přispívá k dehumanizaci obyčejných muslimů kdekoliv na světě; osob, jež na svých bedrech nesou obrovské utrpení.

Rozhovor Britských listů 112:

Antisemitismus v české literatuře a při zrodu Republiky československé

2. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



S Jiřím Holým, profesorem české literatury z Karlovy univerzity, hovoří Jan Čulík o antisemitismu v díle Jana Nerudy, Viléma Mrštíka, Jindřicha Šimona Baara, Petra Bezruče, Josefa Holečka a dalších autorech a o protižidovských bouřích spojených se vznikem Republiky československé r. 1918. Je zjevné, co to má společného s dneškem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. června 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Evropský pilíř sociálních práv: Nechtěná nevěsta zemí V4?

6. 6. 2017 / Jaroslav Bílek

čas čtení 6 minut

Jedním z témat politiky Evropské unie, které v poslední době silněji rezonuje v zemích V4, je problematika takzvaného společného sociálního práva. K očím českého čtenáře toto téma prosáklo především prostřednictvím mediálně vděčné diskuze o velikosti mezd v silniční dopravě jednotlivých států EU a bombastických titulcích o tom, jak se proti tomuto návrhu spojily země východní a střední Evropy. Málo však zatím bylo napsáno o argumentech, které z úst politických představitelů zemí V4 zazněly, a především o tom, že to je s deklarovanou jednotou poněkud složitější.

Theresa Mayová: Zruším zákony o lidských právech

6. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



36 hodin před britskými všeobecnými volbami oznámila britská konzervativní premiérka Theresa Mayová, že je připravena zrušit zákony zaručující lidská práva, aby mohla uvalit nová omezení na osoby podezřelé z terorismu. Pokusila se tím dostat se z defenzívy ohledně bezpečnostní situace v Británii, do níž se dostala v posledních dnech, zejména v důsledku toho, že v minulosti propustila z práce  20 000 policistů. 


 Wednesday's Metro: "May vows she'll tear up human rights law" pic.twitter.com/hnH7A737J6 #BBCPapers (via @hendopolis)


Na doverských křídových útesech se objevilo sprosté gesto vůči Evropě

6. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Obří lešení s gigantickou fotografií premiérky Theresy Mayové, oblečené do britské vlajky, která sprostě gestikuluje vůči Evropě dvěma prsty vulgárním gestem "Up yours" ("Jděte do prdele!") se objevilo na křídových útesech u kanálu La Manche v Doveru.

Naproti tomu berlínská Brandenburská brána byla v posledních dnech osvícena britskou vlajkou na znamení solidarity s Británií po sobotním atentátu v Londýně.

Zdroj v angličtině ZDE

 

Financial Times: Corbyn reprezentuje náladu Británie, která má plné zuby škrtů

6. 6. 2017

čas čtení 3 minuty



Británie není levicová země, ale voliči chtějí narativ, kolem něhož se mohou sjednotit

Jeremymu Corbynovi se během šesti týdnů podařilo realizovat spektakulární volební podporu. Mezi možnými výsledky voleb jsou mírné zisky konzervativců, nerozhodný parlament, menšinová labouristická vláda. V prvních dvou případech by to znamenalo, že Theresa Mayová selhala i podle vlastních svých měřítek a musela by rezignovat. I jestliže Corbyn nezvítězí, do parlamentu přijde obrovským způsobem povzbuzená Labouristická strana. Pokud by labouristé získali většinu, Británie by se stala druhou západní demokracií, po Řecku, která by odmítla neoliberální model zleva.

Corbynův úspěch je výsledkem chytré kombinace: inteligentní politické ekonomie, osobního charismatu a náhodného zásahu temných globálních sil do chabé, zápecnické volební kampaně. 

Britská policie identifikovala Youssefa Zaghbu (22) jako třetího londýnského útočníka

6. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Youssef Zaghba (na fotografii vlevo)  žil ve východním Londýně. Měl italské občanství a je marockého původu. Nesledovala ho britská policie ani MI5. Vznikají ohledně nekompetence britských bezpečnostních služeb vážné otázky. Italský list Corriere della Sera informoval, že Zaghba byl zatčen italskými úřady v Boloni v březnu 2016, když se pokoušel odletět do Turecka a pak se vydat do Sýrie. Zaghbova matka je Italka a otec je Maročan. Zaghba měl prý na svém mobilu videa Islámského státu. 

V březnu 2016 byl Zaghba obžalován v Itálii z mezinárodního terorismu, obvinění bylo později zrušeno, ale italské bezpečnostní služby ho dále považovaly za riziko. Je nepochopitelné, proč o něm nevěděly britské bezpečnostní služby.

Obdobné otázky jsou vznášeny ohledně druhých dvou útočníků z minulé soboty v Londýně 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britský tisk oslavuje rumunského pekaře z Londýna

6. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta



Rumunský pekař Florin Morariu v Londýně vzal dvě bedničky od pečiva z PVC a zaútočil jimi na sobotního atentátníka u mostu London Bridge, který bodal kolemjdoucí. Jedné bedničce se útočník vyhnul, ale Florin Morariu ho neočekávaně praštil do hlavy druhou bedničkou. Ochromený útočník se zapotácel a hned poté ho policie zastřelila. 

Britský bulvární tisk ho oslavuje jako hrdinu a dává mu poněkud šovinisticky titul "PRAVÝ BRIT!" (jako by lidé, kteří nejsou Briti, nemohli být odvážní).

Deník Metro cituje z Twitteru Johna Fieldera: "Zatracení cizinci! Přijíždějí sem a zachraňují naše životy. Absolutní hrdina. Měl by dostat medaili." 

Je to poněkud ironické, protože bývalý šéf euroskeptické strany UKIP Nigel Farage se před časem vyjádřil (a v souvislosti s Florianem Morariu je tento výrok nyní znovu citován), že by byl "velmi znepokojen", kdyby v jeho sousedství bydleli Rumuni. 

Otázka Mayové: Jakou nejhanebnější věc jste kdy učinila?

6. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Moderátorka: Jakou nejhanebnější  věc jste kdy učinila?

Theresa Mayová: No, panabože. No, víte... Pane jo. Víte, já si nejsem zcela jistá. 

Moderátorka: Něco jste přece někdy musela udělat?


Theresa Mayová: Nikdo se nechová dokonale vždy a za všech okolností, že? Musím se přiznat k tomu, že já a mé kamarádky jsme běhaly po polích pšenice. Farmáři z toho nebyli zrovna nadšeni. 




Guardian se před čtvrtečními britskými volbami rozhodl podpořit Sturgeonovou

6. 6. 2017

čas čtení 2 minuty



Deník Guardian, který se normálně staví velmi skepticky vůči aspiracím mnoha Skotů na nezávislost v rámci Evropské unie, v pondělí překvapivě apeloval na Skoty, aby hlasovali pro Nicolu Sturgeonovou a skotské nacionalisty, a tak "rozbili samolibost Theresy Mayové". "Skotská a anglická politika má dnes každá jinou strukturu a jiné priority, avšak voliči po celé Británii mají společný zájem na vyhnání konzervativců od moci."

List píše:

Corbyn: Že bych já byl nevlastenecký? Naprostý nesmysl

6. 6. 2017

čas čtení 4 minuty



Šéf britské Labouristické strany Jeremy Corbyn odmítl pokusy Theresy Mayové líčit ho jako "nevlasteneckého" a "měkkého vlůči terorismu". Tato obvinění odmítl jako "naprosto absurdní" a její tvrzení, že "Corbyn nevěří v Británii" jako "urážlivé".

V posledních dnech předvolební kampaně před britskými volbami, které se budou konat ve čtvrtek, Corbyn zdůraznil, že nebude používat osobních urážek, navzdory tomu, že ho vysocí činitelé Konzervativní strany systematicky sprostě urážejí. Corbyn však obvinil premiérku Mayovou, že zneužila svého postavení k politizaci sobotního londýnského atentátu.

Tisková zpráva NESEHNUTÍ

Srovnání statistik o vývozech českých zbraní odhalilo rozdíly v hodnotách milionů eur

6. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

V roce 2015 byly z České republiky vyvezeny zbraně a vojenský materiál za 15,1 miliard korun. Hodnoty vývozů do jednotlivých zemí jsou uvedeny ve výroční zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu. Avšak v polovině května vydaná zpráva Evropské unie o exportu z členských zemí ukazuje u 16 odběratelů českých zbraní odlišné hodnoty v porovnání se statistikami českého ministerstva. Tyto rozdíly vrhají stín pochybností na celý proces kontroly exportu českých zbraní.

Stoicismus a emoce u Marthy C. Nussbaum

6. 6. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

Po několika letech jsem se vrátil k četbě vynikající knihy Marthy C. Nussbaum Upheavals of Thought: The Intelligence of Emotions (Cambridge University Press 2001). Je to kniha, jež spojuje praktické otázky společenské, etické, právnické, autorka je ostatně profesorkou práva a etiky na University of Chicago, se současnou psychologií, etologií a zejména pak se stálým zřetelem k roli emocí a umění v našich životech. Před pár dny jsem si četl kapitolu, týkající se filozofické debaty o soucitu (compassion), v níž se Nussbaum vyrovnává se stoiky a jimi ovlivněnými filozofy (Spinoza, Kant).

Bodláky Václava Duška

Bubliny splasknou později

6. 6. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Sbližovací dialogy nejsou použitelné a vhodné pro bigotní fanatiky; planetou mašírují pluky vyhledávající konflikty, aby zbrojaři netrpěli nouzí. Proklamace důvěryhodných vlčích smeček je občanům vydávána za směr trvalého úspěchu. Pomocníci lživých průvodců politickým smetištěm vysedávají v redakcích, kynou myšlenkovými bláboly a buší vytrvale do občana – hle, tupče, sleduj, čti, jinak zahyneš. Slova v trojobalech vykonávají funkci záslužnou – zasejeme do hlav svěřeného lidu, že demokracie musí být řízena tak a nejinak, aby nesklouzla k anarchii. Navrch tomu demagogické štáby neviditelných kujónů postupují podle daných pravidel.

Více než 130 britských a evropských imámů odmítlo provést pohřební náboženské rituály pro britské atentátníky

5. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

"Konstatujeme, že jejich hanebné činy nemají ani legitimitu, ani naše sympatie."

Více než 130 imámů a dalších vedoucích muslimských představitelů z Británie a z Evropy odmítlo provést pohřební náboženské úkony pro atentátníky z Manchesteru a z Londýna, kteří "pošpinili" jméno jejich náboženství. Naléhají na ostatní muslimské duchovní, aby učinili totéž. Jde o duchovní představitele jak šiitského, tak sunnitského náboženství.

Náboženští představitelé konstatují, že "zlovolné odmítnutí" náboženských zásad odcizilo pachatele atentátů od "jakéhokoliv spojení s naší komunitou, pro niž je základní zásadou posvátnost každého lidského života.

Tito zlovolní vrazi usilují o vyvolání konfliktu v naší společnosti a o vyvolávání strachu. My zajistíme, že v tom nedosáhnou úspěchu. Zapřísaháme všechny, aby se sjednotili: jsme jedno společenství. Tváří v tvář tak odpornému zbabělství, na rozdíl od teroristů, musíme prosazovat lásku a slitování," píší muslimští duchovní. 


Jak bojovat proti terorismu: Začít od faktů

5. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Cílem teroristických útoků je vyvolávat strach a pocit obležení. Zdá se, že v Evropě je tato strategie teroristů úspěšná.

Hrozba je reálná, avšak reakce by měla být přiměřená, píše server Politico. Je důležité si uvědomit, že riziko, že zemřete v teroristickém  útoku, je v Evropě dramaticky nižší než kdekoliv na této planetě.

Jako příčina smrti obyvatelů Evropy je terorismus nesmírně vzácná. I v roce 2016, kdy došlo k atentátům v Bruselu a k útokům vozidly v Nice a v Berlíně, byl terorismus jako příčina smrti daleko vzácnější než nehody při sportu, vedro, dopravní nehody a sebevraždy, nemluvě o masových příčinách smrti, jako jsou srdeční choroby, choroby cest dýchacích a rakovina.

V roce 2016 zemřelo na zásah bleskem 0,0005  lidí ze 100 000 obyvatel, v teroristických útocích 0,027  lidí, sebevraždou 0,85  lidí, usmrcením konzumními výrobky 1,06 osob, na rakovinu 265 osob.

Zdroj v angličtině ZDE

 

Londýnská policie jmenovala dva sobotní útočníky

5. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Byli jimi Khuran Butt, 27, a Rachid Redouane, 30. Butt byl britským občanem, který se narodil v Pákistánu, Redouane o sobě tvrdil, že je Maročan a Libyjec. Butt byl členem zakázané extremistické skupiny Al-Muhajiroun a měl zákaz vstupu do londýnských mešit. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


V Británii dnes umírá na terorismus daleko méně lidí než v předchozích desetiletích

5. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



V letech 2000-2015 bylo v Británii usmrceno při teroristických útocích 90 lidí. To je průměrně 5,6 lidí ročně.

Během předchozích třiceti let zemřelo v Británii na terorismus 3000 lidí. To je více než 110 lidí ročně. Většinou šlo o atentáty Irské republikánské armády

Anglie a Wales mají dnes celkem 126 000 policistů. Theresa Mayová jich 20 000 zrušila.

20 000 lidí v Británii zosobňuje "reziduální riziko". 

Čtyřiadvacetihodinové sledování jediné osoby vyžaduje tým 60 lidí. Sledovat všechny extremisty by vyžadovalo 180 000 lidí. 

 It may feel like the country is under siege, but terror is killing fewer people today in the UK than it has for decades pic.twitter.com/MiMgzd8jjW


Arcibiskup z Canterbury: Problém je, že lidi dnes nejsou schopni pochopit věřící

5. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Arcibiskup z Canterbury: "Jedním z problémů této země je vysoká míra náboženské negramotnosti u těch lidí, kteří mají odpovědnost za boj proti terorismu. Tito lidé často nerozumějí úplně základním doktrínám víry, jíž se zabývají. Co se týče křesťanské víry: Základním tradicím víry a jaký mají dopad na život lidí. Jsou to často lidé, kteří nejsou schopni vcítit se do postojů věřících a pochopit jejich způsob nazírání světa. Který říká, že definuje celý váš život. Absolutně každý aspekt toho, čím jste a kdo jste. A.. uvnitř mé vlastní tradice jako křesťana, člověk vidí obrovské hrdinství a odvahu a krásu, která z toho vyplývá. Ale člověk je si také vědom, že v minulosti to mělo svou temnou stránku."


 

Vysoký muslimský policista: Všichni muslimové musejí bojovat proti extremismu

5. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Velitel londýnské Metropolitní policie pro interakci policie s veřejností Mak Chishty, nejvyšší muslimský policista, apeloval na muslimské komunity, aby více bojovaly proti extremismu. 

Před budovou Nového Scotland Yardu v přítomnosti předáků muslimských komunit přečetl prohlášení jménem všech muslimských komunit. Apelovalo na "všechny části muslimských komunit, aby vykořenily metlu terorismu, která se mezi lidmi skrývá a předstírá, že je to islám."

Corbyn: Mayová by měla odstoupit, protože zrušila v Británii 20 000 policistů

5. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Otázka: Vzhledem k historii toho, jak   Theresa Mayová jako ministryně vnitra řidila policii, ozvaly se ohlasy, že by měla odstoupit. Podporujete tyto hlasy?

Jeremy Corbyn: Ano. Její rezignaci v této věci požaduje celá řada velmi odpovědných lidí, kteří jsou velmi znepokojeni, že byla po celou tu dobu (sedm let, pozn. red.) na ministerstvu vnitra, nařídila ty škrty v počtu policistů a teď říká, že máme problém. Ano, máme problém, neměli jsme snížit počet policistů. 

Otázka: Takže vy byste chtěl, aby odstoupila?

Corbyn: Ve čtvrtek máme volby a to je pravděpodobně nejlepší možnost, jak tento problém vyřešit.


Hraje politika britských konzervativců teroristům do karet?

5. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Třebaže je brexit, případně postbrexitový kurs Velké Británie leitmotivem předčasných voleb, které se uskuteční tento týden, výsledek volebního klání mohou zásadním způsobem ovlivnit teroristické útoky v Manchesteru a Londýně. Slyšeli jsme svalnatá prohlášení britské premiérky Theresy Mayové o nutnosti tvrdého postupu proti domácím džihádistům, volání po regulaci internetu mající za cíl vypudit extrémisty z kyberprostoru či vyčpělé floskule o síle našich hodnot. Ach ano, Mayová hovořila také o dostatečném financování britských policejních složek, přičemž v době, kdy stála v čele ministerstva vnitra, přišlo díky škrtům o zaměstnání 20 tisíc policistů, aby teroristé měli snadnější práci. Jinak řečeno, labouristé mají nyní historickou šanci uspět ve volbách a minimalizovat hrozbu terorismu na půdě Spojeného království, a to zásluhou okázalého politického diletantismu toryů. 

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Britská opozice naléhá na Mayovou, aby nepotlačovala zprávu o financování extremistů ze Saúdské Arábie

5. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Šéfové Labouristické a Liberálnědemokratické strany Jeremy Corbyn a Tim Farron zaútočili na premiérku Mayovou ohledně dlouhodobě pozastavené analýzy zahraničního financování a podpory pro džihádistické skupiny v Británii, poté, co ministerstvo vnitra naznačilo, že zpráva nebude zveřejněna.

Zprávu si objednal bývalý britský konzervativní premiér David Cameron a zaměřovala se na financování extremistických organizací v Británii ze Saúdské Arábie.

Corbyn se vyjádřil: "Ano, bdueme muset vést obtížné rozhovory. Počínaje Saúdskou Arábií a dalšími státy v Perském zálivu, které financují a podporují extremistickou ideologii."

Šéf liberálních demokratů Tim Farron zdůraznil, že je nesmírně důležité, aby zpráva nebyla potlačena.

Britští konzervativci jsou kritizováni za to, že prodali loni do Saúdské Arábie zbraně za miliardy liber. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Po londýnském atentátu zaútočil Trump na londýnského primátora

5. 6. 2017

čas čtení 3 minuty



Donald Trump zaútočil na londýnského primátora Sadiqa Khana a zkreslil na Twitteru jeho výroky. Poté, co Khan odsoudil "zbabělce teroristy", sdělil Londýňanům, aby "nebyli znepokojeni" tím, že vidí v ulicích více policistů.

Trump to prezentoval, jako že prý Khan tvrdil, že by Londýňané neměli být znepokojeni terorismem. Úřad londýnského primátora na to reagoval a charakterizoval Donalda Trumpa jako "špatně informovaného".

 Donald Trump: "Nejméně sedm mrtvých a 48 raněných při teroristickém útoku a londýnský primátor říká, že 'není důvodu se znepokojovat'!"

Úřad londýnského primátora reagoval:

Vlaky: Česko stále zaostává

5. 6. 2017 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Tento týden jsem si v rámci cesty za přáteli v Horním Bavorsku a na Sudetoněmecký sněm do Augšpurku mohl užít železnice v Bavorsku a porovnat je s Českými drahami ČD. Na trase Mnichov - Norimberk jsem jel rychlíkem RE, což je u nás srovnatelné s tzv. rychlíkerm vyšší kvality Rx. Rychlovlak ICE je příliš drahý a neplatí v něm lístek Bavorsko Čechy, který stojí jen 28 Euro a platí až do Plzně. Tak jsem jel "obyčejným" rychlíkem. Mimochodem, je velmi výhodné cestovat do Bavorska na tzv. včasnou jízdenku, kterou je třeba zakoupit několik dní předem a je možné ji vrátit s minimální ztrátou, pokud z cesty sejde. Mě stála tato jízdenka z Plzně až do Mühldorfu nad Innem, cca  250 km, pouhých 16 Euro.

Pozvánka na diskusní seminář

Negativní účinky automobilové dopravy ve městech a možnosti jejich redukce

5. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Společnost pro udržitelný rozvoj vás zve na diskusní seminář

který se koná v úterý 6. června 2017 od 16:00
na Novotného lávce 5 v Praze 1 v Klub techniků, místnost č. 417


Jak znečištěné ovzduší máme v našich městech? Jaké jsou zdravotní odpady tohoto znečištění? Co je příčinou tohoto znečištění? Jaké škodliviny obsahují výfukové plyny automobilů? Jaká technická zařízení lze použít ke snížení těchto emisí? Jaká regulační opatření používají evropská města k omezení znečištění ovzduší z dopravy? Co jsou to PZKO (programy zlepšování kvality ovzduší) a jaké změny mají přinést? Proč občané nedůvěřují těmto plánům a v několika regionech podali žaloby žádající zrušení těchto plánů? Jaká opatření plánuje Praha pro zlepšení kvality ovzduší? 

Na Západě, především v Británii, probíhá nyní vážná diskuse o znečištění ovzduší automobily, které způsobuje zkrácení délky života u občanů měst až o deset let. 


O těchto a dalších otázkách budou diskutovat:
 

Nová Odyssea: Slavná kniha Patricka Kingsleyho o uprchlické krizi nyní k dispozici v českém překladu

5. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Loni touto dobou jsme publikovali ukázky z knihy  Nová Odyssea od Patricka Kingsleyho, tehdejšího globálního reportéra deníku Guardian o uprchlické krizi (Kingsley nyní pracuje pro deník New York Times). Při rozhovorech s některými českými vydavateli, že by kniha měla vyjít v českém překladu, nám bylo tehdy řečeno, že "české čtenáře toto téma nezajímá". 

Ukázky z knihy jsou zde:

Kniha, která musí vyjít česky

Pro Miloše Zemana: Proč lidé utíkají z Eritreje   
 

Jsme velmi potěšení, že kniha přece jen vyšla v českém překladu.  Vydalo nakladatelství KNIHA ZLÍN. K dostání ZDE



Corbyn: Je nutno zastavit financování terorismu ze Saúdské Arábie

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Jeremy Corbyn v neděli večer: "Musíme vést obtížnou debatu. Počínaje Saúdskou Arábií a dalšími státy v Perském zálivu, které financují a posilují extremistickou ideologii. Není možné, aby Theresa Mayová potlačila vládní analýzu o tom, kdo financuje extremismus v Británii [protože hrozilo, že se ukáže, že Saúdská Arábie]. Musíme začít vážně jednat a odříznout toto financování teroristických sítí, včetně Islámského státu zde i na Blízkém východě."

 Corbyn - let's have a difficult conversation about terror - starting with suppression of report in Saudi support for terror pic.twitter.com/dD9x8RMKzT
Corbyn dává policii pravomoc použít jakékoliv síly proti teroristům - tedy je zastřelit:

"Pokud bude Labouristická strana zvolena, objednám si od bezpečnostních služeb v pátek [v první den po volbách] zprávu o měnících se charakteristických rysech teroristické hrozby. Naší prioritou musí být bezpečnost veřejnosti. A já podniknu veškeré nutné akce na zabezpečení bezpečnosti našich lidí a naší země. Včetně plných pravomocí pro policii používat takové síly, jaká je nutná na ochranu životů tak, jak to udělali včera večer a jak to učinili v březnu ve Westminsteru." 



Jak v Polsku sílí autoritářství

5. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Toto je dopis kamarádky z poznaňské univerzity, docentky Agaty Firlej, píše Jiří Holý:

Ptáš se, jak vypadá situace v Polsku. To víš - ještě se nic neděje, ještě to příliš moc necítíme. Ale už je asi všechno připraveno, abychom tady měli něco jako druhé Maďarsko:

- Ústavní soud je úplně paralyzovaný;

- soudy se ještě brání, ale v oficiálních médiích je vůči nim kampaň; ti nejvzpurnější soudci už jsou posíláni pracovat v malých městech anebo jim působí potíže;

- zprávy v TV jsou horší než propaganda, která byla během komunismu, to se vůbec nedá poslouchat;

Muslimská poslankyně z Horní sněmovny: Britští muslimové zuří

4. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta




Baronka Sayeeda Warsi, bývalá předsedkyně Konzervativní strany a poslankyně Horní sněmovny: "Strávila jsem většinu noci telefonickými rozhovory s britskými muslimy, jednotlivci i organizacemi, a i když to ještě nebylo oznámeno, existují náznaky, že toto udělali takzvaní muslimové. A já vám mohu říct toto: Britští muslimové zuří. Oni pohrdají těmito lidmi, kteří sem přicházejí a páchají tyto děsivé činy. Toto jsou jedovatí jedinci, kteří se snaží vyvolat konflikt v naší zemi  a páchat masakry. Tahle debata probíhá, probíhá mezi komunitami, probíhá mezi politiky. Protože nakonec my všichni chceme totéž: Chceme udržet tuto zemi v bezpečí a jednotnou."


Theresa Mayová: Terorismus vyvolává další terorismus

4. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

Mayová: Hlavním problémem jsou tzv. "copycat" atentáty: Teroristé se navzájem napodobují

Deník Guardian upozorňuje, že po atentátu v Manchesteru se premiérka Mayová na rozdíl od dneška nezmínila o "islamistickém extremismu", že její reakce je nyní tvrdší. Považuje za pozoruhodné, že premiérka hovořila o "islamistickém extremismu", přestože šéfka londýnské Metropolitní policie Cressida Dick dosud nezveřejnila žádné informace o totožnosti atentátníků. Zdroj ZDE

V neděli v poledne obvinila Theresu Mayovou v britském rozhlase labouristická ministryně zahraničí Emily Thornberry, že Mayová svými výroky porušila dohodu mezi labouristy a konzervativci o tom, že v důsledku atentátu bude během neděle pozastavena předvolební kampaň. Mayová navzdory této dohodě učinila stranickopolitická prohlášení v době, kdy je vhodné pouze vyjadřovat soustrast mrtvým a raněným a nesnažit se ze situace těžit pro svou stranu politický kapitál. Bylo naprosto nevhodné činit takto brzo jakékoliv návrhy na politická opatření, dodala Thornberryová.

 Kritikové okamžitě začali upozorňovat na pokrytectví jak Mayové, tak Donalda Trumpa, kteří chtějí "jednat proti extremismu", avšak prodávají zbraně za miliardy dolarů Saúdské Arábii, která islamistický extremismus šíří a globálně podporuje:




Theresa Mayová upozornila ve svém prohlášení v neděli dopoledne, že toto je už třetí teroristický útok v Británii za posledního čtvrt roku. Od útoku ve Westminsteru zabránila policie pěti dalším pravděpodobným útokům. 


Jde o nový druh útoků. Jejich pachatelé se vzájemně napodobují. 

Situaci je nutno změnit čtyřmi důležitými způsoby:

- Útočníci mají společné to, že jsou motivováni islamistickým extremismem. Je to ideologie, která tvrdí, že naše hodnoty jsou neslučitelné s islámem. Tato ideologie je perverzí islámu.  Porazit tuto ideologii je velkým úkolem naší doby. Tuto ideologii neporazíme vojensky. Porazíme ji jedině, podaří-li se nám přesvědčit lidi, že naše hodnoty jsou lepší.

- Je zapotřebí odepřít teroristům bezpečný prostor. Mají ho na internetu. Je nutno zdvojnásobit mezinárodní úsilí v boji proti extremismu na internetu. 

- V naší zemi je příliš mnoho tolerance vůči extremismu. Je nutno proti němu víc zasahovat. To bude vyžadovat určité trapné a složité rozhovory.

- Za čtvrté je nutno zajistit, aby policie měla dostatečné finanční zdroje. Tresty za některé trestné činy budou zvýšeny. 

* * * 

Ministryně vnitra Amber Ruddová uvedla, že Británie nebude zvyšovat stupeň ohrožení. Dodává, že hrozba terorismu se změnila. Zatímco dřív Islánský stát vyzýval lidi, aby se připojovali k "chalífátu", nyní je vyzývá, aby zůstali doma a rozvraceli pořádek ve svých zemích.  




Londýn: Muslimská komunita je zděšena úplně stejným způsobem jako ostatní lidi

4. 6. 2017

čas čtení 6 minut

Některé části muslimské komunity říkají: Tohleto jsou drobní kriminálníci, kteří se pak zradikalizují, nemají nic společného s naší vírou, vůbec jí nerozumějí. Teď probíhá Ramadán, to je něco jako Vánoce. Lidé se postí, lidé jsou u svých rodin. Co máte co dělat v tu večerní dobu? Máte být doma a končit svůj půst. Víte, tohle nemá nic společného s islámem. Myslím, že realitou je, že existuje stále větší počet jednotlivců, kteří mají složité životy, nejsou schopni být součástí společnosti a ti pak hledají nějaké důvody, proč se přidat k islámu.


Muslimská komunita je zděšena úplně stejným způsobem. Jestliže si někdo sedne do dodávky a projede po chodníku po mostě v Londýně, charakter Londýna je takový, že každý dvanáctý obyvatel Londýna je muslim. V takovém případě je pravděpodobné, že mezi obětmi budou i muslimové.

Dal Babu byl vrchním velitelem londýnské Metropolitní policie do roku 2013. Je to zakladatel britské Celostátní asociace muslimských policistů. Mark Mardell, moderátor pořadu The World this Weekend rozhlasu BBC se ho zeptal, jak je možné, že londýnská policie byla schopna reagovat na sobotní atentát tak rychle.

Dal Babu: Ozbrojení policisté jsou připraveni a hlídkují v ulicích. Mají trvalou pravomoc použít svých střelných zbraní. Mají instrukce, aby jednali při neutralizaci útoků daleko bezprostředněji. Aby si Londýňané byli jisti, že existují pro tyto situace zdroje a je jich dobře používáno.

Šílený tweet od Michaela Kocába. Nikdo z těchto útoků neobviňuje muslimy

4. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Michael Kocáb se posléze za tento tweet a za svou neinformovanost omluvil. Přiznal, že je ovlivněn "atmosférou v České republice".

Po sobotním teroristickém útoku v Londýně zveřejnil Michael Kocáb tento šílený tweet:



 
Nikdo v Británii z teroristických útoků neobviňuje muslimy. Stejně jako celá veřejnost, i muslimští představitelé a mešity teroristické útoky důrazně odsuzují. Jak známo, manchesterského atentátníka před atentátem policii manchesterští muslimové udali pětkrát a varovali ji, že Salman Abedi sympatizuje se sebevražednými atentátniky.

Právem se však setkávám v britské veřejnosti s názorem, proč by se muslimové měli za útoky psychopatů neustále omlouvat.

Bylo by to asi, jako kdybychom od Michaela Kocába požadovali, aby se neustále omlouval za tvrdý rasismus, nesnášenlivost a nenávist většiny českých občanů, jak se to projevuje na sociálních sítích.

Hanba.

Twitter: "My se nikdy nebudeme bát a nepodaří se vytvořit mezi námi konflikt." Reakce Britů na páteční londýnské útoky

4. 6. 2017

čas čtení 5 minut



Právník - celebrita Aamer Anwar

Teroristé chtějí mezi námi vytvořit konflikty. Tahle zvířata, to nejsou muslimové. Vraždili nevinné lidi zatímco muslimové končili svůj půst a modlili se:

J.K. Rowlingová, autorka Harryho Pottera:

Násilníci, kteří srazili nevinné lidi by si rádi mysleli, že je Británie "na kolenou", ale ona není. Nepleťte si smutek s nedostatkem odvahy: 

My se nikdy nebudeme bát. Budeme v klidu a budeme pokračovat. Naše láska k životu vždycky zvítězí nad jejich láskou k smrti:


Londýnský primátor Sadiq Khan: "Neexistují slova, jimiž by bylo možno popsat smutek a hněv, které které bude dnes pociťovat naše město. Jsem zděšen a zuřím, že se tito zbabělí teroristé záměrně zaměřili na nevinné Londýňany, na lidi na ulici, kteří se bavili v sobotu večer. Neexistuje žádné ospravedlnění pro činy těchto teroristů. A chci říct jasně: Nikdy jim nedovolíme, aby zvítězili. Ani jim nedovolíme, aby naše město Londýn srazili na kolena."  


Londýn je nádherný. Londýn je dynamický. Londýn je otevřený. Ale především, Londýn je silný.




Andrew Stroehlein, Human Rights Watch:

Trumpovi trvalo mnoho dní, než odsoudíl nacistický teroristický útok v Portlandu (kde byli usmrceni dva muži, kteří se postavili na obranu žen obviňovaných, že to jsou údajně muslimky). Londýnský útok během několika minut Trump zneužil k prosazování svého jedovatého zákazu muslimů:

 

Donald Trump:

Musíme být chytří, bdělí a tvrdí. Potřebujeme, aby nám soudy vrátily naše práva. Potřebujeme zákaz vstupu muslimů do USA jako novou míru bezpečí!


Andrew Stroehlein:

Jak bojovat proti terorismu? Nepřeposílejte odporné fotografie. Nešiřte paniku a pověsti. Nenavrhujte porušování práva jako řešení, to právě dělá Trump: 


Jiří Hošek, Český rozhlas, Londýn:


 Reakce policistů na #LondonBridge byla fantastická. Za 8 minut od začátku krveprolití leželi pachatelé zasažení policejní palbou na dlažbě.


Krishnan Guru-Murthy, Channel Four News:


Neuvěřitelná odvaha a profesionalismus: Policie se postavila útočníkům a zastřelila je do osmi minut po prvním telefonátu veřejnosti o pomoc. 


 

Jon Snow, Channel Four News:

Francouzský prezident Emmanuel Macron zdůraznil, že Francie je "více než kdy předtím" po boku Británie.

 



Navzdory resentimentu vyvolanému brexitem, opravdové přátelství od prezidenta Macrona: "Francie je více než kdy předtím po boku Británie".






Myslím, že volební kampaň je nutno obnovit co nejdříve, protože jinak prohraje demokracie a zvítězí terorismus. To nesmíme dopustit:
 




Robert Peston, slavný televizní novinář:

Pozoruhodné, že tolik z vás zastává názor, že předvolební kampaň by neměla být zastavena, protože by to bylo signálem vítězství terorismu




Sedm lidí bylo usmrceno při atentátu v Londýně, tři útočníci byli zastřeleni policií. Motivace útoků a totožnost pachatelů nejsou dosud známy

4. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

Aktualizace:

Sedm lidí zemřelo a 48 je zraněno:



- Šest lidí bylo usmrceno při teroristických útocích na London Bridge a v Borough Market.

- Útočníci vjeli na London Bridge do chodců. Pak vozidlo opustili a začali lidi bodat.

- Tři podezřelé muže zastřelila policie. Náměstek šéfa londýnské Metropolitní policie Mark Rowley uvedl, že muži byli mrtví osm minut poté, co policie obdržela první nouzový telefonát od veřejnosti.

- O kanistrech u  mrtvoly jednoho z podezřelých bylo zjištěno, že to jsou "kanadské žertíky", řekla policie.

- Asi 30 lidí zraněných při útocích bylo odvezeno do pěti nemocnic v Londýně. Ostatní byli ošetřeni na místě.

- Jedním ze zraněných byl dopravní policista, který dorazil na scénu jako jeden z prvních v reakci na nouzové telefonáty od občanů. Byl pobodán na tváři, na hlavě a na noze, ale jeho zranění nejsou nebezpečná.

- Ani mrtví, zranění ani pachatelé nebyli dosud jmenováni.

- Policie je přesvědčena, že všechny osoby přímo odpovědné za atentát byly usmrceny. Vyšetřování pokračuje.

- Pobodání ve čtvrti Vauxhall v sobotu večer nemá s atentátem žádnou souvislost, potvrdila policie.

- K prvnímu incidentu došlo ve 22.08 britského času, když vjel z vozovky do chodců na chodníků na mostě London Bridge bílý kamion. Svědci uvádějí, že kamion ostře zahnul z vozovky na chodník.

Policie uvádí, že kamion jel dál až na Borough Market, kde došlo k pobodání řady lidí.

Šíří se fotografie jednoho zastřeleného útočníka na zemi, který měl na těle přivázány kanistry. Policie uvádí, že byly součástí falešné sebevražedné vesty.

- Britští konzervativci pozastavili svou předvolební kampaň a ostatní politické strany zřejmě učiní totéž.

- Premiérka Theresa Mayová charakterizovala události jako "strašlivý incident", o němž se jedná jako o "potenciálním teroristickém atentátu".

- Šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn poděkoval nouzovým službám za jejich pomoc po "brutálních a šokujících incidentech v Londýně".

- Londýnský primátor Sadiq Khan odsoudil "barbarské" a "děsivé" útoky jako "záměrné" a "zbabělé". Zdůraznil, že Londýn je jedním z nejbezpečnějších měst na světě.

- Hosté v hotelech nedaleko útoků byli evakuováni.

- Bezpečnostní služby provedly celou řadu kontrolovaných explozí.

- Policie naléhá, aby se lidé zdržovali mimo postižené oblasti.

- Britská vláda uvedla, že v neděli ráno se bude konat zasedání nouzového výboru Cobra.

- Nejméně 48 zraněných lidí bylo odvezeno do pěti nemocnic v hlavním městě.

- Vyjádření z úřadu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona potvrdilo, že mezi zraněnými jsou francouzští občané. Macron odsoudil "odporný a zbabělý útok proti naší svobodné společnosti". 

- Pokud australské ultrapravicové političky Pauline Hanson vyvolat v důsledku londýnského atentátu v Austrálii islamofobní nálady se setkal se zuřivě zápornými reakcemi ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE



 

Londýn: Do chodců najela dodávka

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Sobota, 23.30:

V oblasti London Bridge v Londýně najela v sobotu večer do chodců dodávka. Zraněno bylo asi pět lidí. Police uvádí, že došlo také k pobodání lidí v oblasti Borough Market a k dalšímu incidentu ve čtvrti Vauxhall. Policie hledá tři podezřelé osoby, které mohou být ozbrojeny.

Mapa tří incidentů:







 

Proč české úřady nejednají?

3. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta


Obhájcům "svobody" kouření chybí základní občanské povědomí

Ústava, vlastnictví a nepochopení "svobody"

3. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Mnoha lidem nestačí vysvětlit, že se práva a povinnosti stávají zcela přirozeně předmětem společenského, kulturního a vědeckého vývoje a tím pádem právně vymezují svobodu (prostor práv ohraničený povinnostmi) odlišně než před padesáti či sto lety. Dozvěděl jsem se na Facebooku, že bojovníci za "svobodu", pro něž je zákaz kouření ve veřejných prostorech záminkou k obavám z přílišných regulací, vlastně bojují za práva vlastníků. Má být právem toho, kdo vlastní hospodu, aby určil, zda se tam bude kouřit, či nikoliv. A hlavně, nikdo přece nenutí lidi, aby do takového hospody chodil. OK. Tohle říká k výkonu vlastnických práv česká ústava:

Článek 11

(3) Vlastnictví zavazuje. Nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. Jeho výkon nesmí poškozovat lidské zdraví, přírodu a životní prostředí nad míru stanovenou zákonem.

Vlastnictví tedy není jen právo, jak se mylně domnívají bojovníci za scestné pojetí svobod. Je to z ústavy závazek. Znovu je třeba, jako malým dětem, připomínat, že v minulosti vlastnické právo nabývalo jiných zákonných omezení, že například vlastnické právo umožňující zaměstnávat historicky nebylo omezeno takovou škálou regulací, jaké dnes ochraňují práva zaměstnanců. Přitom bychom, zcela analogicky, mohli tvrdit, že nikdo nenutí člověka pracovat v prostředí, v němž by mu zaměstnavatel ukládal čtrnáctihodinovou pracovní dobu, nebo nedával zákonem stanovenou mzdu. Ústava je navíc zcela direktivní ve věci poškozování zdraví a říká, že vlastník nesmí poškozovat lidské zdraví. Učiní-li ze svého vlastnictví veřejně sdílený statek, tzn. kdokoliv může přijít do něčí hospody, vlastník podle ústavy nesmí poškozovat zdraví takového člověka. Ani závadným jídlem, ani metanolem, ani kouřením. Míru poškození stanovuje zákon, čímž se opět vracíme k problému společenského vývoje. Je-li prokázáno, jak nebezpečné je kouření s ohledem na zdraví, je nepochybně racionální uvažovat, jak toto společenské ohrožení regulovat. Jinými slovy, tvůrci ústavy předpokládali, že zákon může v závislosti na měnící se situaci závaznost vlastnictví ve smyslu citovaného článku upravovat, což se děje.,

Podobné spory se v dějinách sváděly vždy, ať už došlo na prohlubování ochrany práv zaměstnanců, volební rovnost nebo definice lidských práv. Komické ale je, že Češi ochotně přijímají přihlouplou mediální agendu, která jim doporučuje diskutovat o podružných banalitách, když společnost musí řešit mnoho neporovnatelně důležitějších problémů. Tato provinčnost je - zdá se - neléčitelná.

Předvolební otázky v Británii: "Seru na zdravotnictví, hoď na někoho atomovku, ty srabe!"

3. 6. 2017

čas čtení 7 minut

Pro ty, kteří nesledovali včera v BBC Question Time, v podstatě to šlo takhle: SERU NA ZDRAVOTNICTVÍ, HOĎ NA NĚKOHO ATOMOVKU, TY SRABE!

A hlavním výrokem večera je toto:

Moderátor: Tak dál. 
Dívka z obecenstva: Já mám otázku z oblasti lidských práv. 
Moderátor: Dobře, použijte svou otázku. 
Dívka z obecenstva: Nejprve chci říct, že netuším, proč všichni v této místnosti chtějí tak nadšeně usmrtit miliony lidí jadernou bombou...
(Hurónský křik a potlesk)
 

 And the line of the night is ... pic.twitter.com/rP7be0m2hY#bbcqt


V pátek v hlavním vysílacím čase od 20.30 se na jedničce BBC v Británii vysílala mimořádná předvolební verze pořadu Question Time, kdy obecenstvo, vybrané tak, aby reprezentovalo rozložení politických sil v zemi, dávalo otázky nejprve premiérce Therese Mayové a pak šéfovi Labouristické strany Jeremymu Corbynovi.  K debatě mezi politiky nedošlo, protože Mayová se veřejným debatám vyhýbá.

Komentátoři se shodují, že i když Mayová tentokrát vystupovala trochu přijatelněji, přesto jí chyběla empatie, což se projevilo především při ostré kritice z řad diváků ohledně britských zdravotních sester, jimž od roku 2010 poklesl příjem o 14 procent a některé z nich závisí na charitativních zdrojích potravin, aby přežily. Jedna dívka zaútočila na Mayovou v souvislosti s tvrdým pohovorem na úřadech, když zažádala o sociální pomoc jako invalida, úřednice se drsně a necitlivě při pohovoru dožadovala podrobností o jejích pokusech o sebevraždu, na přijetí u lékaře dívka čekala přes půl druhého roku. 

Corbynovo vystoupení podle komentátorů bylo zjevně úspěšnější: vzhledem k tomu, že má nyní možnost vystupovat v televizi, voliči s překvapením zjišťují, že útoky pravicového tisku na něho jsou většinou lživé: není pravda, že neumí debatovat a že nepředkládá věcná řešení. 

Corbyn v diskusi odmítl použít ve válečném konfliktu jadernou bombu jako první, a i když nevyloučil, že by jadernou bombu odvedou použil, varoval, že by to znamenalo zničení zeměkoule a že je třeba jednáním dosáhnout toho, aby k jaderné válce nikdy nedošlo.

Pravicový tisk to označil jako slabost, twittersféra však drtivou většinou v této věci sympatizovala s Corbynem. Mnozí poukazují na to, že "nejdůležitější výrok v pořadu řekla dívka, která se divila, proč tolik lidí v obecenstvu se dožaduje vyvraždění milionů lidí, viz videoklip v záhlaví tohoto článku.

Zde jsou charakteristické další reakce na Twitteru: 

"Amerika sama". Nejděsivější částí Trumpova projevu nebylo odmítnutí pařížské smlouvy

3. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Svým projevem v růžové zahradě Bílého domu přešel Donald Trump of své proklamované politiky "America First" k strategii "America Alone", Amerika sama, píše bývalý švédský premiér Carl Bildt v deníku Washington Post.

Ústřední premisou Trumpova projevu bylo, že skupina cizích zemí se spikla proti Spojeným státům ve snaze zabránit jim, aby se rozvíjely podle svých schopností a své vůle - a že Spojené státy od teď budou jednat, jak se jim zachce, aniž by braly zájmy ostatního světa v úvahu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Macron opravuje Trumpa

3. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

 

Francouzská diplomacie: Viděli jsme video z Bílého domu o pařížské dohodě o klimatu. Nesouhlasíme - tak jsme ho změnili. Učiňme svou planetu znovu velkou!

"Pařížská dohoda je špatnou dohodou pro Ameriku a svět."

Odstoupení od pařížské dohody je špatnou zprávou pro Ameriku a svět.

Časy se mění: Irská republika bude mít nyní premiéra homosexuála, který je indického původu

2. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Osmatřicetiletý Leo Varadkar se stane nyní irským premiérem poté, co byl zvolen do vedení irské vládnoucí pravicové strany Fine Gael. Varadkar bude nejmladším premiérem v Evropské unii. V roce 2015 Varadakar veřejně přiznal, že je homosexuál. Donedávna nesmírně konzervativní, ultrakatolická Irská republika, prošla obrovskými změnami, což je nyní dokázáno tím, že si zvolila premiéra indického původu, z etnické menšiny, a homosexuála.

Proti jednomu konzervativnímu kandidátu v nadcházejících britských volbách bylo zahájeno trestní stíhání

2. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Proti Craigu Mackinlaymu, konzervativnímu kandidátu pro volební okrsek South Thanet, a dvěma dalším činitelům Konzervativní strany bylo zahájeno trestní stíhání za údajný podvod při financování volební kampaně při volbách v květnu 2015.

Podle britského volebního zákona smějí politické strany vydat v každém volebním okrsku na předvolební kampaň jen určité omezené množství peněz. Craig McKinley a další dva činitelé Konzervativní strany jsou obviněni, že pro místní účely používali v kampani celostátní konzervativní autobus a nevykázali tyto náklady.

Promítne se sílící popularita labouristů skutečně příští týden do výsledků britských voleb?

2. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Michael Crick, Channel Four News, Therese Mayové: "Je důvodem, proč jste na tom tak špatně, že kdykoliv se vás lidi zeptají na váš politický program, odpovídáte banalitami a otřepanými frázemi? A dneska zase." Zdroj (od minuty 2,34)  ZDE

V posledních dnech se britským konzervativcům silně nedaří. Důsledkem jsou banality a fráze, jimiž se snaží odpovídat na otázky novinářů, kromě toho se premiérka Theresa Mayová před novináři, před veřejností a před diskusemi schovává.

Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že Labouristická strana konzervativce silně dohání. Podle některých je mezi nimi ve volební podpoře už rozdíl jen 3 procenta.

Promítne se to však skutečně do výsledků voleb? 

Alan Travis, analytik deníku Guardian, upozorňuje, že v ty volební průzkumy, které ukazují, že labouristé téměř úplně dotahují konzervativce, mají přístup k mladým lidem. 

Jenže potíž je, že k volbám spolehlivě chodí jen penzisti. Mladí lidé nikoliv. Proto je velmi nejisté, zda se nyní výrazně sílící volební podpora pro labouristy skutečně příští čtvrtek promítne do výsledků voleb.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Bratranci atentátníka z Manchesteru vyjadřují nad ním svůj hnus a odpor

2. 6. 2017

čas čtení 2 minuty



Isaac a Abz Forjani, bratranci Salmana Abediho, atentátníka z Manchesteru: 

Abych byl upřímný, já to vytlačuju z mysli. Já to nechci vědět. Víte, co chci říct. Je to, totiž, já jsem znal a býval jsem v přítomnosti člověka, který zabil 22 nevinných lidí, i malé děti. Když se jenom na to podívám, malé děti. Je to děsivé i pro rodiče. Zejména když se podíváte na ty děti, mají budoucnost a pak v následující minutě, víte, s radostí šly na koncert.

Reportér: Jaké to bylo být u policejního výslechu? Protože vy kluci jste byli zatčeni. Jaké to bylo? 

Strašný nátlak. Strašný nátlak, víte, dívali se na nás. My jsme byli bratranci, přímí bratranci, i když jsme věděli, že s tím nemáme nic společného. Víte, my jsme se za poslední asi rok od Salmana hodně odcizili. 




Reportér: Když se podíváte zpět, byly nějaké známky toho, že jeho chování, jeho charakter, víte, když se na to podíváte zpět, že by byly nějaké známky?

Kouření, rasismus, nenávist: Mnozí Češi si neuvědomují, že demokracie nemůže fungovat, ohrožujeme-li jiné lidi

2. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty


Kouření v uzavřených veřejných místnostech je zakázáno, protože kuřáci ničí zdraví jiným lidem. Tato diskuse už dávno skončila. 

V Česku po zavedení zákazu kouření ve veřejných místnostech - mnoho let poté, co platí ve většině zemí světa - se zase řeší "problém", který je všude už dávno vyřešen.

Protesty proti zákazu kouření ve veřejných místnostech jsou asi na takové úrovni, jako kdyby někdo tvrdil, že v demokracii má mít každý právo sex s dvouletým dítětem, protože "to je přece součástí mé svobody". Asi takový společenský ohlas budou mít snahy prosazovat právo na kouření ve veřejných místnostech ve většině zemí světa.

Proč?

Je to zcela jednoduché: Každý má v demokracii právo si sám zničit tělo a život a předčasně se usmrtit (i když je zajímavá otázka, je to etický problém, zda ostatní občané mají skutečně pak povinnost léčbu takto záměrně zhuntovaného těla hradit). 

Nikdo však NEMÁ PRÁVO způsobovat lidem rakovinu a další nemoci druhotným kouřením. Sama sebe zabít máte plné právo, nemáte však právo zabíjet jiné lidi. 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2017

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

V květnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 213.44(včetně poplatků za přístup k diskusnímu fóru ve výši 26 769,44 Kč).  Výdaje na provoz Britských listů byly 66 360.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem května 2017 147 226.37 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

22683