Izrael a Hamas se dohodly na dalším třídenním příměří

10. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Nové příměří má začít o půlnoci a obyvatelé Gazy ho vítají, avšak experti se obávají dlouhé války s občasnými příměřími

Nové příměří je už osmý pokus ukončit válku v Gaze a odborníci se obávají, že příměří nevydrží. Třídenní klid zbraní by měl umožnit rozhovory o trvalejší dohodě.

Izraelští činitelé uvedli, že pocestují do Káhiry, pokud příměří vydrží. Jeden z vyjednavačů z organizace Hamas uvedl, že vyjednávání znovu začne v pondělí v 10 hodin. "Egyptští prostředníci nás informovali, že Izrael bude tento proces brát vážně," řekl.

Hamas odmítal od pátku prodloužit příměří, protože prý Izrael odmítal reagovat na požadavky Hamasu. Od pátku odpaloval znovu rakety do Izraele. Dva Izraelci byli zraněni. Od ukončení minulého příměří bylo izraelskými leteckými údery usmrceno v Gaze nejméně dalších 15 Palestinců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ukrajina: humanitární situace na východě se zhoršuje

10. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Mezinárodního výboru Červeného kříže 1 No 140/2014

Ženeva/Kyjev/Moskva (ICRC) -- Ozbrojené srážky v Doněcku a Lugansku přinutily tisíce rodin opustit své domovy. Udává se, že stovky tisíc lidí tak nyní přebývá jak na Ukrajině, tak v Rusku. Životní podmínky ostatního obyvatelstva se také velmi zhoršily. Mezinárodní výbor Červeného kříže stupňuje své aktivity ve prospěch populace zasažené zhoršenými humanitárními i bezpečnostními podmínkami.

"Naší prioritou je pomoci utečencům i místnímu obyvatelstvu Donbasu a poskytovat zdravotnické služby zraněným ve všech oblastech", říká Michel Masson, vedoucí operací MVČK na Ukrajině. "Současná situace vyžaduje větší úsilí pomáhat civilnímu obyvatelstvu a my v Mariopolu a Starobilsku rozmisťujeme další týmy."

Prosíme, podpořte finančně interkulturní filmový projekt

10. 8. 2014

čas čtení 1 minuta



Britské listy spolupracují s dokumentaristkou Dominikou Švecovou na dvou časosběrných dokumentárních filmech o přípravě a průběhu Evropského setkání mladých Taizé, které se bude konat v Praze mezi Vánocemi 2014 a Novým rokem 2015. Do Prahy přijede přes 30 000 mladých lidí z nejrůznějších zemí. Připravované filmy Dominiky Švecové budou zkoumat, jakým způsobem proběhne interakce mezi těmito "cizinci" a lidmi z České republiky. Taizé je ekumenické hnutí, které organizuje mezinárodní setkání mladých lidí - příslušníků nejrůznějších náboženství světa - katolíků, protestantů, ale i muslimů. Jak bude uzavřená Česká republika reagovat na tuto akci?

Jsme přesvědčeni, že otevírání dveří do světa je jedním z nejdůležitějších úkolů dnešní české společnosti. Proto na výrobě těchto filmů spolupracujeme.

Oba snímky se budou vysílat v České televizi v březnu 2015. Z větší části ČT tento projekt financuje, avšak k jeho zdárné realizaci potřebujeme určitou finanční podporu od veřejnosti prostřednictvím crowd funding. Doufáme, že nám čtenáři Britských listů pomohou. Ideálně potřebujeme sebrat částku 50 000 Kč.

Kdo by chtěl přispět, otevřete si prosím TUTO STRÁNKU

Děkujeme.

Jan Čulík

Zde je informační video klip také v angličtině:

Přelet nad kukaččím hnízdem

10. 8. 2014 / Martin Hekrdla

čas čtení 2 minuty

Právě jsem se dozvěděl, že v Deníku Referendum vyloučili z diskusí pod články Josefa Hellera za - předpokládám - "nedodržování pravidel diskuse". Jeden z největších znalců marxismu u nás a teoretik společenské samosprávy tam totiž postupně - zcela konkrétně a podloženými argumenty - odhalil nejrůznější liberálně levicové tlachání jako plytký odvar vládnoucí ideologie, napsal Martin Hekrdla na Facebooku a Britským listům dal svolení to zveřejnit:

Izraelští vojáci stíháni za "přátelské styky s menšinami" (=Araby)

10. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Izraelští vojáci jsou nyní běžně vyšetřováni kvůli podezření, že se "přátelí s menšinami", tj. Araby, i když žádný takový trestný čin neexistuje, píše deník Haaretz. Minulý měsíc byla zatčena izraelská vojákyně, podezřívaná, že užívala a prodávala zakázaná narkotika. Při výslechu uvedla, je má přátelské styky s jedním Beduínem, civilistou, který prodává drogy.

Policejní zpráva, kterou získal deník Haaretz, uvádí, že vojákyně byla obžalována z těchto trestných činů: prodej, uživání a vlastnictví nebezpečných narkotik, přátelských styků s menšinami a narušení vojenské disciplíny. Trestný čin "přátelení se s menšinami" však v Izraeli neexistuje. Její obhájce poukázal na to, že příslušný Beduín je izraelský občan, takže vojákyně nemůže být obžalována ze styků s představitelem cizí mocnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Teheránu se zřítilo letadlo v důsledku západních sankcí

10. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Letadlo společnost Sepahan Air, které letělo do Tabasu v severovýchodním Íránu se zřítilo krátce po startu z teheránského Mehrabadského letiště v obytné čtvrti Teheránu. Zahynulo všech 48 cestujících a členů posádky, mezi nimi dvě nemluvňata a dvě děti mladší 12 let.

Důvodem havárie byl výpadek motoru letadla. Íránská letecká doprava trpí častými leteckými haváriemi v důsledku západních sankcí. Íránské letecké společnosti si totiž nesmějí kupovat nová letadla. Stará letadla jsou udržována v provozu prostřednictvím součástek dovezených na černém trhu, přemontovaných z jiných letadel anebo vyrobených v samotném Íránu.

Stane se nejnovější Obamova bombardovací kampaň vítaným odváděním pozornosti od zabíjení v Gaze?

9. 8. 2014

čas čtení 4 minuty

Obama nebombardoval krvavý chalífát Abu Bakr al-Baghdadiho, když masakroval většinové šiitské muslimy v Iráku. Nyní se ale rozhodl zachránit křesťanské uprchlíky - a Jazidie - "protože hrozí potenciální genocida". Díky Bohu, že ti uprchlíci nejsou Palestinci, píše Robert Fisk v deníku Independent.

Toto pokrytectví je ohromující, nejen proto, že se americký prezident stále ještě bojí - aby neurazil Turecko - použít slovo "genocida" v souvislosti s tureckou genocidou půl druhého milionu arménských křesťanů, k níž došlo v roce 1915, což bylo masové vraždění v tak obrovském měřítku, o nějž se dosud ani Abu Bakrovi zločinci nepokusili. Musíme počkat ještě rok, než uvidíme, jak se Obama vykroutí ze stoletého výročí připomínání tohoto muslimského masakru křesťanů.

Západní vědci zuří, že byli pod falešnou záminkou vylákáni pracovat do České republiky

9. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Britský týdeník věnovaný problematice vysokých škol Times Higher Education informuje o tom, že osmnáct západních akademických výzkumníků, kteří byli vylákáni pracovat do České republiky, zuří, protože přestože už byli vybráni a chystali se zaujmout pracovní pozice v České republice, ve dvanácté hodině byl projekt zrušen "pro nedostatek financí" po příchodu nové vlády k moci.

USA a Německo hrozí Rusku "dalšími následky" kvůli Ukrajině

9. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkelová se v sobotu shodli, že Rusko bude muset čelit "dalším následkům", pokud by zasáhlo na Ukrajině bez svolení ukrajinské vlády, konstatoval Bílý dům. V prohlášení o telefonním rozhovoru, který vedl Obama s Merkelovou z amerického prezidentského letadla, když letěl na plánovanou dovolenou v Massachusetts, uvedl Bílý dům: "Oba vedoucí představitelé se shodli, že jakákoliv ruská intervence na Ukrajině, i z údajných 'humanitárních' důvodů, bez oficiálního výslovného souhlasu a schválení vlády Ukrajiny je nepřijatelná, porušuje mezinárodní zákon a vyvolá další následky."

Bílý dům dodal, že oba politikové znovu zdůraznili své odhodlání naléhat na Rusko, aby usilovalo o politické řešení krize na Ukrajině.

Podle prohlášení z ruského ministerstva zahraničí hovořil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se svým americkým protějškem Johnem Kerrym a požadoval "naléhavá opatření k zabránění hrozící humanitární katastrofě v jihovýchodních regionech Ukrajiny". V prohlášení se praví: "John Kerry potvrdil, že taková práce se provádí s kyjevskými úřady."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Francouzští poslanci připravují zákon, který má donutit supermarkety dávat neprodané potraviny charitativním organizacím

9. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Mnoho supermarketů ve Francii už poskytuje neprodané potraviny, které se však ještě dají konzumovat, charitativním organizacím, avšak nyní 63 francouzských poslanců ze všech politických stran připravilo návrh zákona, který chce tuto praxi uzákonit jako povinnost.

Připravili návrh zákona, který učinní povinným pro všechny supermarkety o rozloze minimálních 1000 čtverečních metrů "dávat neprodané, ale stále ještě konzumovatelné potraviny nejméně jedné charitativní organizaci".

Belgie se stala první evropskou zemí, která takovýto zákon zavedla letos v květnu.

Hamas hrozí zintenzivněním raketových útoků proti Izraeli

9. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Činitelé Hamasu v Gaze pohrozili "výraznou eskalací" raketových útoků proti Izraeli, což vyvolává obavy z návratu intenzivního násilí z posledních týdnů.

Ihab al-Ghussein, náměstek ministra informací Hamasu, uvedl, že "jestliže v neděli neobdržíme žádnou reakci na své požadavky, naše obranná opatření budou zintenzívněna."

V sobotu pokračovaly sporadické útoky raketami z Gazy do Izraele. Izraelské letectvo dále provádělo letecké údery proti Gaze. Izraelská armáda usmrtila dalších 5 Palestinců a 20 dalších zranila. V Izraeli nebyl v sobotu nikdo usmrcen ani zraněn.

Jak to, že se stejně rychle jako nyní v Iráku nezasáhlo proti vraždění v Gaze?

9. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Diskusní pořad britského rozhlasu Any Answers byl v sobotu odpoledne plný vášnivých posluchačských reakcí týkající se nynější situace v Iráku i v Gaze. Příklad:

Tito potlačoval svářející se frakce Srbů a Chorvatů déle než čtyřicet let. Měli jsme Saddáma Husajna, který dělal totéž s různými svářejícími se frakcemi v Iráku. A Západ si uštědřil vlastní ránu. Zase jednou se do toho neohrabaně začal plést, bez jakékoliv odchozí strategie, jak už říkali předchozí telefonující posluchači. Ale já se už tři týdny dívám v 18 hodin na televizní zpravodajství a vidím to strašlivé masakrování malých dětí v Gaze. Stovky dětí zabitých. A přesto, jako zázrakem do čtyřiadvaceti hodin dokáže Obama a Bílý dům poskytnout humanitární pomoc lidem, kteří uprchli v Iráku na horu. Já to samozřejmě podporuju. Nechci, aby byly zabíjeny děti. Avšak to pokrytectví! Robert Fisk dnes píše v Independentu, že zjevně jsme schopni udělat toto humanitární gesto, pomoci lidem na té hoře, kteří si zaslouží, aby byli zachráněni. Byli jsme svědky masakrování v Gaze, já nechci zabývat tím, kdo je a není v tom konfliktu v právu, to by potřebovalo celý samostatný pořad, ale je to strašné, že by člověk plakal, ty děti, ty scény v těch nemocnicích, které vidíme už tři týdny, a pak najednou, okamžitě, se na to úplně vykašleme a jdeme do nového dobrodružství, do Iráku! Tolikrát jsme si v Iráku už spálili prsty! Totéž v Agfhánistánu! Přišli jsme o mladé muže! Byl jsem na demonstracích v roce 2003 proti válce v Iráku, věděli jsme, co se stane. Spousta lidí viděla, co se stane. A teď ty děti. My taky v Merseyside (u Liverpoolu) máme teď projekt, že bychom sem chtěli vzít děti z Gazy, které přišly o rodiče. A mnoho mainstreamových médií tohle ignoruje.

Když vidíme, jak děti leží v troskách, když vidíme děti v obklíčení na vrcholku hory, nerozlišujeme mezi nimi. V obou případech jsou to lidi, kteří potřebují pomoc. Co se týče těchto válčících frakcí na Blízkém východě, my jsme je pustili z láhve.

Zdroj v angličtině (audio) BBC od minuty 16.07

Sbírka britských charitativních organizací na podporu Gazy vynesla za méně než 24 hodin 153 milionů Kč

9. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Za dobu kratší než 24 hodin darovali britští občané sbírce na podporu Gazy, kterou v pátek večer vyhlásila skupina britských charitativních organizací Disasters Emergency Committee a kterou ve videoklipu inzeroval herec Martin Freeman, celkem 4,5 milionu liber, tedy 153 milionů Kč. Úřad britského premiéra zároveň oznámil, že do Gazy posílá tým lékařských expertů britského státního zdravotnictví.

V Londýně se v sobotu odpoledne konala velká demonstrace požadující ukončení vojenských akcí izraelské armády v Gaze. Podle policejních odhadů se jí účastnilo asi 20 000 lidí. Demonstrace začala na Oxford Circus, prošla kolem amerického velvyslanectví na Grosvenor Square a skončila v Hyde Parku. Tam promluvili poslanci Diane Abbott a George Galloway. V čele demonstrace nesli aktivisté transparent s nápisem "Osvoboďte Palestinu" a další transparenty a skandovaná hesla požadovala ukončení izraelské blokády Gazy a zákaz vývozu britských zbraní do Izraele. Sir John Stanley, šéf parlamentního výboru Dolní sněmovny pro vývoz zbraní, požádal písemně britského ministra zahraničí, aby výbor informoval o vývozu britských zbraní do Izraele, které mohly být použity v Gaze. Labouristická strana požaduje suspendování vývozu zbraní do Izraele a stínový labouristický ministr zahraničí Douglas Alexander žádá o zveřejnění výsledků vládního zkoumání existujících vývozních licencí pro vývoz zbraní do Izraele.

Demonstrace se konaly také v Paříži a v britských městech Manchesteru, Edinburku a Dublinu. Velká demonstrace, jíž se účastnilo 50 000 lidí, se konala v Kapském městě v Jihoafrické republice. Demonstranti požadovali mír v Gaze a apelovali na jihoafrického prezidenta Jacoba Zumu, aby zastavil zbrojní dodávky do Izraele.

Konzervativní britská baronka Lady Warsi, která na protest proti postoji britské vlády vůči Gaze rezignovala na vysokou funkci na ministerstvu zahraničí, uvedla v rozhlase BBC, že britská vláda neusiluje o to pohnat obě strany konfliktu rovnou měrou k odpovědnosti. Opakovala svůj požadavek, aby Británie okamžitě zastavila dodávky zbraní Izraeli.

Palestinští mrtví

1922 osob bylo usmrceno, z nich bylo nejméně 1407 civilistů

448 dětí

235 žen

Izraelští mrtví

64 vojáků

3 civilisté

Zdroj: BBC

Vojenské úspěchy Islámského státu jsou důsledkem bezvládí, nikoliv náboženské zuřivosti

9. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Podle Tobyho Dodge, odborníka na Irák v britském Mezinárodním institutu strategických studií, není důvodem pro fenomenální úspěch ISIS středověké náboženské nadšení, ale středověká absence státní moci. Státní struktury Iráku i Sýrie se v podstatě úplně rozložily. Důsledkem je mocenské vakuum typické pro Evropu před sedmi nebo osmi stoletími - a ISIS ho využívá s krutou disciplínou oněch dávných baronských válečných magnátů, kteří se tak proměnili v evropská knížata a krále.

"Islámský stát jsou džihádisté s tituly MBA," upozorňuje Dodge a hovoří o hnutí tak moderním, že má i své vlastní obchody se suvenýry. Poukazuje na kombinaci zuřivé náboženské ideologie, finanční bystrosti a velkých taktických schopností. "Chovají se darwinisticky," dodává Dodge, ale upozorňuje, že klíčová v úspěchu tohoto hnutí není středověká náboženská nenávist, ale rozklad státní moci.

Izrael: Přece jenom náznak nacismu?

9. 8. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

I když v Britských listech neustále pečlivě zdůrazňujeme, že za vraždění v Gaze nenese odpovědnost izraelské obyvatelstvo, nýbrž izraelská vláda a armáda, a že naše kritika tohoto vraždění není založená etnicky, avšak její motivací je normální slušnost a lidskost, přesto se musím přiznat, že při sledování pátečních Channel Four News se mi nad scénami z Izraele udělalo přece jen tak trochu špatně. V níže uvedené reportáži Iniga Gilmora z Jeruzaléma, který se zabývá pronásledováním a šikanou izraelských kritiků vojenských akcí izraelské armády v Gaze, a upozorňuje na pronásledování komentátora deníku Haaretz Gideona Leviho, který nemůže vyjít na ulici bez ochranky, je najdete v samotném závěru, někde kolem minuty 7.20.

Vidíte tam záběry, jak na izraelských plážích se izraelští občané relaxovaně a volně koupou v moři, zatímco pár kilometrů od nich jsou jejich armádou zabíjeny malé děti. Musím říci, že mi to připomněl román Ferdinanda Peroutky Oblak a valčík, o životě v nacistických koncentračních táborech. Jak známo, Němci jsou nesmírně civilizovaný a pořádkumilovný národ. Peroutkův román (Peroutka sám byl vězněn v nacistickém koncentráku) píše o hrůzách, zabíjení a hladovění v táboře, a o úplně odlišné situaci pár stovek metrů za táborovým plotem, kde se středostavovští Němci u vzorně pěstěných trávníků bavili během nedělního odpoledne - v kavárně v parku s rodinami popíjeli kávu a orchestr na pódiu jim k tomu vyhrával zábavné melodie. Jako by utrpení lidí v koncentráku vedle nich neexistovalo. Tak mi to tak trochu připomněly záběry radostně koupajících se Izraelců. Vinu neseme i my, co neuděláme proti zvůli a násilí nic.

Zahraniční novináři: Hamas naši práci v Gaze nijak neomezoval, vůbec jej nebylo vidět

9. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

"Netanjahu by si býval přál, aby mezinárodní novináři šířili propagandu izraelské armády a vlády. Přitom mezinárodní novináři v Gaze se nestavěli ani na jednu, ani na druhou stranu konfliktu. Informovali o tom, co se děje, z čistě humanitárního, nepolitického hlediska," řekl jeden západní novinář.

Izraelský premiér Binjamin Netanjahu vyjádřil na tiskové konferenci frustraci, že mezinárodní novináři v Gaze nepřinesli žádné záběry ani reportáže o tom, jak organizace Hamas odpaluje rakety, nebo jak "používá děti jako lidské štíty". Vyjádřil naději, že nyní, když odešli z Gazy, budou prý západní novináři "schopni psát bez cenzury Hamasu".

TOTO VYSÍLÁ TELEVIZE BBC. PROČ NE ČT?

"Dr. Watson", partner Sherlocka Holmese, apeluje na veřejnost, aby finančně pomohla nešťastným lidem, postiženým izraelským bombardováním v Gaze

9. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Toto je finanční apel, který v důsledku šokující situace v Gaze, způsobené tam izraelským bombardováním, vysílá v hlavním vysílacím čase okruh televize BBC 1. Proč ne Česká televize?

Ve video klipu apeluje slavný britský herec Martin Freeman, představitel Dr. Watsona v nedávném seriálu BBC o Sherlocku Holmesovi a mimo jiné též představitel hlavní postavy v novém americkém seriálu Fargo, na veřejnost, aby přispěla na pomoc nešťastných lidí v Gaze, které izraelské bombardování připravilo o příbytky, o pitnou vodu i o existenci:

Hamas podporuje především izraelská vláda

9. 8. 2014

čas čtení 5 minut

Likvidace projektu dvou států, palestinského a izraelského, a potlačování nenásilných protestů Izraelem přesvědčily Palestince, že Izrael rozumí jedině násilným akcím.

Lidé v Gaze získají určité zmírnění blokády - jako po ukončení poslední války v Gaze - protože Hamas začal do Izraele odpalovat rakety.

Hamas má velkou podporu mezi izraelským obyvatelstvem. Mnoho Židů svými slovy a činy posiluje organizaci, která utlačuje Palestince a snaží se zabíjet Izraelce. Tito lidé působí na nejvyšší úrovni v izraelské vládě a v americkém židovském establishmentu. Jsou to předáci izraelských a amerických Židů, kteří přesvědčili Palestince, že nenásilná argumentace a vzájemné uznání svých etnik a kultur jsou k ničemu. Tito lidé podporují moc Hamasu, která není založená na raketách a tunelech. Moc Hamasu je založená na přesvědčení Palestinců, že Izrael rozumí jedině síle, píše v deníku Haaretz Peter Beinart. |

ČSSD s TOP 09 a ODS proti odborům a protikorupčním organizacím

8. 8. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Před sněmovními volbami a i nějakou dobu po nich se mi zdálo, že nejhorší zločin člena ČSSD, jaký může být, je to, když učiní nějakou dohodu s TOP09, zejména s Miroslavem Kalouskem. Zdálo se, že nejblíže k tomuto "zločinu" by mohl mít Jiří Dienstbier na základě nějaké "pravdoláskařské platformy". Já osobně jsem středový volič, který je náchylný k politickým kompromisům, nezdá se mi však, že by kompromis ve věci zákona o státní službě, věci tak zásadní pro veřejný zájem, měl být dělán zrovna s exponenty minulé vládní koalice a zrovna proti vůli protikorupčních organizací a odborů. Už ten vládní zákon je špatný (níže cituji výmluvnou ukázku z rozhovoru Martina Veselovského se zástupkyní Rekonstrukce státu).

Manuál ČSSD, jak se znemožnit rychle a snadno

8. 8. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Je s podivem, s jakou pečlivostí a neomylností se umí ČSSD znemožnit vždy v pravý čas před volbami. Není to tak dávno, kdy mohla mít před předčasnými parlamentními volbami všechny trumfy v rukou. Místo toho, aby se zaměřila na svůj sociální program, na kritiku toho, co předchozí vláda vyhrotila a rozložila, ČSSD vytáhla na obranu demokracie -- a jak jinak než s Kalouskem po boku.

3 civilisté zemřeli a 10 jich bylo zraněno při ostřelování Doněcku

8. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Nejméně tři civilisté byli usmrceni a dalších 10 bylo zraněno při ostřelování Doněcku, hlavního centra proruských vzbouřenců obklíčeného vládními vojsky v noci z pátku na sobotu, uvádějí činitelé v Doněcku.

Místní lidé uvádějí, že terčem ostřelování byl zřejmě raketomet v rukou vzbouřenců, který se vyskytoval v oblasti.

Obama schválil cílené letecké údery proti ISIS

8. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Barack Obama schválil cílené letecké údery proti islámským extremistům v Iráku. Americká armáda také zahájila leteckou operaci na pomoc tisícům Iráčanů z náboženských menšin, kteří byli nuceni uprchnout na vrcholek jedné hory.

Obama charakterizoval ohrožení uprchlíků jako potenciálně "genocidní" a uvedl, že schválil omezené letecké údery, které mají pomoci irácké armáda rozbít obležení a ochránit civilisty, kteří uprchli na horu.

"Když čelíme situaci, jako je tato situace na té hoře, kdy nevinní lidé čelí násilí v děsivém měřítku a máme mandát, abychom jim pomohli - v tomto případě žádost od irácké vlády - a když máme jedinečné schopnosti zabránit masakru, jsem přesvědčen, že Spojené státy to nemohou ignorovat," řekl Obama v nočním prohlášení z Bílého domu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Izrael nařídil "silné" odvetné vojenské akce na obnovené odpalování raket Hamasu

8. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Aktualizace, pátek 21.30:

Hamas po skončení příměří v pátek odpálil asi 40 raket a dělostřeleckých granátů. Izrael prováděl vojenské údery na severu a na východě Gazy. Pět Palestinců bylo usmrceno a nejméně 31 dalších zraněno. Mezi mrtvými Palestinci byl i desetiletý chlapec. Izraelské vojenské údery jsou však méně intenzivní než v předchozích týdnech.

Sami al-Zohri, mluvčí Hamasu v Gaze, konstatoval, že je Hamas "otevřený všem možnostem". "Chceme mírové ukončení tohoto konfliktu. Problémy jsou na izraelské straně. Odmítli všechny naše požadavky," řekl al-Zohri. Dodal, že se nevyjednává s Egyptem o otevření přechodu v Rafah. V Izraeli byli zraněni jeden voják a jeden civilista.

Egyptské ministerstvo zahraničí uvedlo, že "došlo k dohodě ve většině bodů, ale zůstává několik omezených problémů, kde se ještě nedospělo ke konečnému rozhodnutí."

  • Hamas odpálil nejméně 18 raket z Gazy směrem k Izraeli poté, co se odmítl podílet na rozšíření třídenního příměří, které vypršelo v 8 hodin ráno v pátek místního času. V Jeruzalémě obvinil vládní mluvčí Mark Regev z porušení příměří Hamas. Podmínkou Hamasu na pokračování příměří bylo zrušení blokády Gazy a propuštění asi 100 vězněných osob. Izrael naproti tomu požadoval, aby Hamas odzbrojil, což jeho mluvčí ve čtvrtek označili za "nepředstavitelné".
  • Po dvou a půl hodinovém odpalování raket Hamasu do Izraele dala izraelská vláda pokyn, aby byly znovu zahájeny vojenské údery proti Gaze. Premiér Binjamin Netanjahu nařídil armádě, abyv Gaze reagovala co nejsilněji na porušení příměří Hamasem.
  • Obyvatelé čtvrti Šedžaja utíkají do škol OSN. Izraelské bombaardování už v pátek dopoledne usmrtilo jedno dítě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak je to vlastně s právem Izraele a další informace

8. 8. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Nedávno na BL vyšel článek, který sumarizoval 11 mýtů o Gaze, Hamásu a válečných zločinech ZDE. Rád bych zhodnotil současnou situaci v "poli" a výše uvedený text doplnil o další celkem zjevné poznatky.

"Periodická jatka" izraelské armády proti izolovaným obyvatelům pásma Gazy trvající jeden měsíc Noam Chomsky označil za "strašná, sadistická, krutá a vražedná" ZDE.

Jste odporná zrůda

8. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ted už Vás nepovažuju jen za pitomce a hajzla, ale rovnou za zločince. Hitler taky nezačal Židy rovnou vraždit. Jeho první fáze byla totožná s tou Vaší. Vyvolat všeobecnou protižidovskou atmosféru. Vy postupujete naprosto přesně stejně. Jste odporná zrůda. Kdybych věřil ve spravedlnost, doufal bych, že se Vám to vrátí. Bohužel jsem realista. Šmejdi většinou na své prasárny nedojedou. Aspoň doufám, že ten Vás hnusnej plátek bídně pojde, míní čtenář, který se podepsal jako Kamil Schwarz.

Antisemitismus v Evropě je "nejhorší od dob nacismu"

8. 8. 2014

čas čtení 5 minut

Podle střechové organizace Crif sdružující francouzské židovské spolky došlo během jednoho červencového týdne k osmi útokům na synagogy. Jedna z nich na pařížském předměstí Sarcelles se stala terčem útoku Molotovovými koktejly ze strany čtyřsethlavého davu.

Palestinci našli ve svých domovech v Gaze výkaly izraelských vojáků

7. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Když se Ahmed Owedat vrátil domů 18 dní poté, co ho okupovali uprostřed noci izraelští vojáci, přivítal ho neuvěřitelný zápach.

Mezi rozbitým zařízením ze své domácnosti, které vojáci vyhodili z vyšších pater jeho domu na ulici, zjistil, že mu vojáci nechali na podlaze v jeho obytných místnostech a také v koších na odpadky hromadu lidských výkalů a láhev z umělé hmoty plnou moči.

Hamas: "Izrael musí zrušit blokádu"

7. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Činitelé Hamasu v Gaze pohrozili, že obnoví "vojenské akce", "první minutu" po ukončení třídenního příměří dohodnutého s Izraelem v pátek v pět hodin ráno světového času, pokud jeho podmínky nebudou splněny.

Palestinci požadují, aby byla zrušena izraelsko-egyptská blokáda Gazy a 100 osob, vězněných Izraelem, propuštěno. Izrael požaduje, aby Hamas odzbrojil, což jeho mluvčí označili za "nemyslitelné".

Emotivní vystoupení irácké poslankyně

8. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Irácká poslankyně z řad náboženské menšiny Jazídů, Vian Dakhílová, vyzvala parlament k boji proti bojovníkům islámského státu, kteří obsadili dva jazídská města donutili obyvatele k útěku.

"Pane předsedo, jsme vražděni pod vlajkou "Není boha kromě Alláha", řekla plačící poslankyně. "Dosud bylo zabito 500 jazídských mužů a chlapců."

Místní představitelé informují, že ve čtvrtek tisíce Iráčanů, převážně z jazídské menšiny, uprchly k turecké hranici, aby unikly před postupem islamistů na sever Iráku.

Islamisté považují Jazídy, vyznavače starého náboženství odvozeného od zoroastrismu, za "uctívače ďábla", což z nich dělá prvořadý cíl militantů.

Edward Snowden dostal svolení zůstat v Rusku další tři roky

7. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Právník pro amerického whistleblowera Edwarda Snowdena Anatolij Kučerena sdělil tisku, že Snowden, bývalý zaměstnanec americké National Security Agency, který zveřejnil dokumentaci o rozsáhlém americkém špehování internetu a telefonních komunikací, dostal svolení zůstat v Rusku další tři roky. Zároveň mu bylo povoleno cestovat do zahraničí pokaždé na dobu až tří měsíců. Původní azyl, který Snowden v Rusku obdržel, vypršel 1. srpna 2014.

Snowden však neobdržel v Rusku politický azyl, což by znamenalo, že by dostal trvalé povolení k pobytu. Kučerena však uvedl, že za tři roky má Snowden možnost znovu zažádat o prodloužení pobytu o tři roky a po pěti letech pobytu v Rusku by měl právo získat ruské občanství.

Zvěrstva páchaná v Jižním Súdánu jsou válečnými zločiny, varuje lidskoprávní organizace

8. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Obě strany v osm měsíců trvající občanské válce v Jižním Súdánu páchají "neuvěřitelné krutosti", které se rovnají válečným zločinům a potenciálně také zločinům proti lidskosti, varuje lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

Ve zprávě o zvěrstvech, k nimž dochází v Jižním Súdánu od prosince loňského roku, kdy prezident Salva Kiir obvinil svého viceprezidenta Rieka Machara z přípravy puče, zaznamenává Human Rights Watch skupinová znásilnění žen, etnicky motivované vraždění civilistů a hromadné ničení a plenění civilního majetku.

Obchodní války nejsou legrace

7. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Mnoho lidí považuje odvetné sankce Ruska proti Západu za vtip, ale obchodní války jsou nebezpečné, míní Natalia Antonova v deníku Guardian. Důsledky se budou pociťovat široko daleko.

Chci varovat před škodolibostí, píše autorka. Zaprvé, západní politikové podceňují Vladimíra Putina už od prvního dne ukrajinské krize. Putinova strategie, že si chce udržet vliv Ruska na Ukrajině, nemluvě o jeho drtivé podpoře, kterou má v Rusku, nezmizí přes noc.

Rusko zakázalo dovoz ze Západu

7. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Dmitrij Medveděv oznámil bezprostřední zákaz dovozu masa, ryb a mléčných výrobků z EU, USA, z Austrálie, Kanady a Norska. Uvedl, že zákaz začíná platit okamžitě a bude trvat rok. Ministr zemědělství Nikolaj Fjodorov ve čtvrtek informoval, že náhradou za zakázané potraviny se zvýší dovoz masa a sýrů z Brazílie. Dodal, že Moskva vyjednává také s Běloruskem a s Kazachstánem, aby se západní výrobky nedovážely do Ruska z těchto zemí.

Moskva se rozhodla zavést tyto sankce po zavedení zákazu pro lety nízkonákladové pobočky Aeroflotu v důsledku podpory Moskvy pro vzbouřence na východní Ukrajině. Medveděv také uvedl, že činitelé uvažují o zákazu přeletu evropských leteckých společností do Asie přes Sibiř.

Ustoupí Putin, nebo zaútočí?

8. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Vladimir Putin nevěří na ústup. Obecný zákaz importu ze Západu je pouze jedním ze způsobů, jímž Kreml signalizuje odhodlání vracet rány navzdory kritice svého vměšování do občanské války na Ukrajině. A ještě znepokojivější jsou signály, že Kreml se nenechá odstrašit ani od ozbrojené akce, m

Volba

5. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ve Skotsku nyní začíná naplno kampaň k celostátnímu referendu, která má rozhodnout o samostatnosti země. Zde je třicetivteřinový animovaný film o tom, co si k danému tématu myslí skotská tvůrkyně kreslených filmů Lesley Keen:

Choosing from Total Immersion on Vimeo.

Další filmy Lesley Keenové ZDE

Hra s ohněm

6. 8. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 13 minut

Co se to děje se systémem mezinárodních vztahů? Narůstá počet zhroucených států, rozrůstající se pás od Severní Afriky po Afghánistán. Mezinárodní právo je v troskách. Objevují se noví aktéři, přičemž se i "tradiční" chovají neobvykle, porušují dlouhodobě zažité vzorce spojenců a nepřátel. Instituce postavené na multilaterálním přístupu se ukazují být v krizových situacích jen málo funkčními, což se netýká zdaleka jen OSN, ale i např. WTO. Roste počet konfliktů, v nichž umírají civilisté. Zaznamenáváme vzestup sociálního napětí a nepokojů. Tomu odpovídá posilování popularity politických stran a hnutí s fašizoidními prvky.

Válka přímo světová, aneb Kdo za to může?

7. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

U příležitosti neslavného výročí vzniku I. světové války řada médií doslova přetéká archivními materiály a rekapituluje hlavní události. Vedle této v zásadě dokumentární linky lze však zaznamenat ještě jinou, která nepopisuje faktické události ani tehdy, ani dnes, zato však přináší "vysvětlení" obojího prostřednictvím zjednodušených apriorních tezí.

NATO přerušuje spolupráci s Ruskem. O ukrajinském členství se neuvažuje

7. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Severoatlantická aliance přerušuje spolupráci s Ruskou federací kvůli její roli v událostech na východě Ukrajiny. Prohlásil to generální tajemník NATO Rasmussen během návštěvy Kyjeva. Ruský list Nězavisimaja gazeta současně informuje, že ani NATO, ani Kyjev nemají v úmyslu jednat o případném členství Ukrajiny v NATO, a že Aliance nebude dodávat Kyjevu zbraně.

Kostky jsou vrženy: Huráá! Kupředu...pravá!

6. 8. 2014 / Jan Campbell

čas čtení 19 minut

Pravil Mistr Ceng (jeden z žáků Konfucia): Hladká řeč a vtíravé chování jsou zřídka částí Dobra.

Konfucius, Hovory

Zcela určitě nejsem prvním ani posledním, který tvrdí, že rozvíjející se konflikt ve světě, zástupně vedený USA-EU a Ruskou federací, má pravděpodobně tři řešení.

Oslava války válkami aneb Nedivme se

6. 8. 2014 / František Řezáč

čas čtení 4 minuty

Média jsou plná připomínání začátku tzv. Velké války, známější ve středoevropském kontextu jako 1. světová. Přitom se na mnoha místech, nedaleko Evropy, právě válčí. V oblasti Středního Východu se jedná pořád o důsledky porážky Osmanské říše a vzniku různých umělých státních útvarů, které se po konci koloniální správy evropských velmocí po další válce nedokázaly významně stabilizovat. Plukovník Lawrence by koukal, čemu pomáhal vzniknout. Podobně i ukrajinsko-ruský konflikt je důsledkem zhroucení říše ruských carů.

Ze života hmyzu, aneb Trocha entomologie nikoho nezabije

6. 8. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Zlato nesmrdí. Hybaj, kuličko, val se! Toč se, majetku! Obíhej! Kdo má, ten má.
Chrobák
Celá zem se chvěje! Něco velkého se děje! Já se rodím!
Kukla

Je to už bezmála století, co poprvé spatřila (1922), spolu s dalšími hmyzáky, světlo světa jepice ve hře bratří Čapků Ze života hmyzu -- a přece: kdykoliv spatřím nějakou mediálně rychlokvašenou VIP, si na tuhle ukřičenou efeméru, která se ve svém zrodu považuje za pupek světa, spolehlivě vzpomenu. Ostatně ani chrobáci nejsou dnes méně aktuální, stejně jako parazit, mravenci, slimáci, co jim je všechno fuk (tedy pokud se jich to přímo netýká). Stejně jako dobyvatel (diktátor), který velí: "Srovnat se zemí! Vybít ženy a zárodky!" a spoléhá při tom na součinnost tisku, jehož zástupce (kulhavý novinář) je vzor loajality: "Tisk vyvyvy -- vykoná svou popo-po-povinnost."

Afghánský voják zastřelil amerického generála

6. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Afghánský voják včera zastřelil amerického generálmajora, zranil německého brigádního generála a nejméně čtrnáct dalších zahraničních a afghánských vojáků. K události došlo na vojenské výcvikové akademii na předměstí hlavního města Kábulu.

Zabitý generálmajor je patrně nejvýše postaveným příslušníkem U.S. Army, který zahynul v zahraničí v důsledku nepřátelské činnosti od války ve Vietnamu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Angličtina má podnětný hodnoticí hit

6. 8. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 4 minuty

Hodnoticím slovem, které prý v intelektuální angličtině v posledních letech zažívá největší vzestup popularity a frekvence užívání, je u nás zatím neznámé, ale za pozornost a zapamatování určitě stojící adjektivum "relatable" /rɪˈleɪtəb(ə)l/ (česky něco jako "vztahu-schopné" či "vztažitelné"), kterým mluvčí označuje všechno, k čemu je schopen si vytvořit nějaký osobní vztah.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Ukrajina | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
79943