Izrael se k zabíjení íránských vědců spojil s teroristy

9. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Smrtící útoky na íránské vědce byly provedeny íránskou opoziční skupinou, která je financována, cvičena a vyzbrojována izraelskou tajnou službou. NBC News to sdělili američtí představitelé, kteří tak potvrdili obvinění vznášená íránskými představiteli.

Nokia: Firing people, aneb O nomádském kapitálu, soupeřivém proletariátu a Evropě zbavené mezí

9. 2. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

Firma Nokia ruší výrobu mobilních telefonů v Evropě a přesouvá ji do Asie. Továrny ve finském Salo a maďarském Komárně údajně nebudou zcela uzavřeny, nicméně kompletace telefonů zde zhruba za dva roky skončí. Pro obyvatele České republiky, kteří už sledovali zánik textilek a obuvnických závodů kvůli levnější konkurenci na východě nebo přesun sirkárny do Asie to zajisté není nic překvapivého. Pro mnohé občany "tradičních" západních zemí to ovšem překvapení být může, protože si na takové operace firem podnikajících v oblasti vyspělé technologie ještě nezvykli. A kromě toho existuje skupina levicových publicistů usilovně tvrdících, že firmy spolu s politiky pouze jalově hrozí odchodem ze země, který ve skutečnosti vůbec nemají v úmyslu, protože by se nevyplatil - prý si jen chtějí vymoci u státu lepší podmínky a zkrouhnout zaměstnance.

* * *

9. 2. 2012 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta


Chodím městem
a slyším hlasy ulice
Hlasy? Vy slyšíte hlasy?
je zvědavá paní doktorka a sahá po recepisu
A co říkají ty hlasy?
No, víte, ony spíš tak jako
naštvaně bručí, nebo syčí, asi jako papiňák
Aha, takže ty hlasy neříkají nic konkrétního?
odkládá zklamaně nevyplněný recepis paní doktorka
Ne, jenom jsou strašně naštvaný
Hm, tak jak se vám to hodí
přijít příští měsíc?
ptá se paní doktorka
Jako obvykle, říkám, jako obvykle

Z nejnovějšího čísla časopisu Psí víno

ÚŘAD PRÁCE ČR:

Protože nám nefunguje počítačový systém, dělejte zatím záznamy do sešitu

8. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Štefan Duháň, ředitel odboru koncepcí trhu práce, poslal dopis generálnímu řediteli Úřadu práce České republiky, aby vydal všem ředitelům krajských poboček Úřadu práce České republiky instrukci, aby zatím, pokud "nebude funkční aplikace Zaměstnanost - úloha 040", o žádostech cizinců o povolení k zaměstnání činili záznamy ve Wordu a "v zvlášť určeném sešitu".

Dopis naleznete ZDE

Nejen Státní opera v Praze na rozcestí

9. 2. 2012 / Ivo V. Fencl

čas čtení 44 minut

(Úvahy, otázky, vzkazy a vize věrného abonenta)

Jen nedůslednost a selhávání médií veřejné služby? Nebo i lenost a podjatost?

Na rozhlasovém videu Rádia Česko se v bojích o pražskou Operu, které skrytě i zjevně trvají a gradují přibližně pět let, se konečně letošního února 19. 1. 2012 dovídáme, že se tam děje něco zase opravdu nepěkného. To víme všichni, kdo Státní operu pravidelně léta navštěvujeme jako abonenti- diváci a ještě sledujeme internetové diskuse -- např. na webu Opera Plus- a čtvrtletník Opera, který bohužel zřejmě už také přestal vycházet na rozdíl od obdobného reprezentačního informačního zpravodaje Národní divadlo. Rádio Česko není po naší vlasti zatím moc slyšet na průměrném tranzistoráku, ačkoliv se holedbá, že je všude s námi. Je známé upoutávkou " TO PODSTATNÉ" a občas se trefí do černého. "I tentokrát se vám to podařilo! Chcete být dále považováni za nástupnickou stanici před pěti léty zrušeného vysoce profesionálního vysílání české verze BBC v Opletalově ulici? Bývali jste kousek od Státní opery Praha, ale teď vás přifařují k Českému rádiu 6, nástupnické stanici Svobodná Evropa. I ve vašem odvysílaném rozhovoru byl ale pořád cítit strach z prozrazení identity u obou mluvčích. A byl tak veliký, že nemůžeme ze záběru webové kamery identifikovat osoby ani jejich hlasy. "

Společné prohlášení studentských komor akademických senátů vysokých škol k jednání o návrhu vysokoškolského zákona

8. 2. 2012

čas čtení 3 minuty

Společné prohlášení zástupců studentských komor akademických senátů Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, Masarykovy univerzity, Mendelovy univerzity v Brně, Technické univerzity v Liberci, Univerzity Hradec Králové, Univerzity Karlovy v Praze, Univerzity obrany, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, Veterinární a farmaceutické univerzity Brno a Vysokého učení technického v Brně.

S rozhořčením konstatujeme, že se nám nedostalo žádné reakce na otevřený dopis členů akademické obce ze dne 25. ledna 2012, v němž jsme formulovali výtky vůči věcným záměrům zákonů reformujících vysoké školství. Nic nenasvědčuje tomu, že by ministr či vláda vyslyšeli doposud velmi umírněné volání z akademických obcí. Opakujeme, že oba věcné záměry zákona jsou špatné, a proto i dnes trváme na jejich stažení a voláme po návratu k jednání o jejich podobě.

Text Britským listům zaslal Petr Soukeník, mluvčí studentské komory akademického senátu Masarykovy univerzity v Brně

Proč považuji současný režim za protiústavní

9. 2. 2012 / Tomáš Franke

čas čtení 5 minut

Současný režim pokládám za zločinný a neústavní, protože schvalování zákonů a reforem neprobíhá na principu svobodného pohledu a svobodného názoru volených zástupců lidu - poslanců a senátorů, nýbrž na principu nařízeného hlasování, kde šéfové stran nařizují, jak má kdo hlasovat. Ve své podstatě je tedy velmi podobný tomu, co mnozí z nás znaji z dob před rokem 1989, kdy o všem prakticky rozhodovala jen hrstka soudruhů z ÚV KSČ.

Generální ředitel BBC přiznal, že BBC nemá na obrazovce dost starších žen

9. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Generální ředitel společnosti BBC Mark Thompson, že BBC nemá na obrazovce dostatečné množství starších moderátorek a novinářek. Přiznal, že BBC bude muset řešit absenci starších žen v klíčových zpravodajských a publicistických pořadech.

Uvedl, že případ Miriam O'Reillyové, 54, bývalé reportérky televizního pořadu Countryfile, která byla z pořadu odstraněna, protože byla "moc stará", a v té věci žalovala BBC u zaměstnaneckého tribunálu a svůj případ vyhrála, byl pro BBC signálem, aby se v této věci probudila.

V několika posledních letech je BBC terčem kritiky za diskriminaci známých starších reportérek a moderátorek, které jsou po dosažení určitého věku odstraňovány z obrazovky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

POZVÁNKA:

Jiný vzduch - výstava s mezinárodní účastí

9. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Výstava Jiný vzduch - skupina česko-slovenských surrealistů 1990-2011 pořádaná Art Movement a Revue Analogon je ke shlédnutí v Křížové chodbě Staroměstské radnice v termínu 9. února - 4. dubna 2012.

Jak prosté, milý Watsone

8. 2. 2012 / Jitka Švecová, Vlastimil Lipert

čas čtení 2 minuty

Jak se chovat k věřiteli,který dlouhá léta mlčí o Vašem dluhu a pak jej prodá inkasní společnosti. Tato vymahačská firma dluh potom po Vás s tučnou přirážkou požaduje?

Ve většině případů nejde o dluh samotný, často se pohybující jen v řádu stovek. Jsou připočteny úroky z prodlení, penále a takzvané náklady na vymáhání, soudní poplatky a odměna exekutora. Pokud by věřitelé uplatnili svoji pohledávku neprodleně, byla by jim téměř vždy uhrazena a tím by odpadla možnost pochybného zisku a korupce. Stačí zákon o účetnictví.

Lidé by měli vědět, co dělat, až demonstrace skončí

9. 2. 2012

čas čtení 3 minuty

Přečetl jsem si se zájmem článek Marka Řezanky O jedné výzvě a přečetl jsem si se stejnou pozorností i reakci Daniela Jurana, který výše uvedený článek nazývá "naprostým blábolem". Nesouhlasím s jeho názorem, článek p. Řezanky vnímám jako velmi dobrou a podrobnou analýzu současné situace, píše Tomáš Fiala.

Pan Juran píše o něčem trochu jiném. Jeho přirovnání našeho státu k firmě, která špatně funguje, naprosto odpovídá skutečnosti.

Lidové noviny, Jaromír Máša a pravda

10. 2. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V Britských listech jsme 6. února 2012 publikovali článek o filologovi Jaromíru Mášovi, který mrzne ve svém karlínském bytě. O dva dny později vydaly Lidové noviny článek Veroniky Fejtkové s víceméně totožným obsahem, bez odkazu na Britské listy, které případ Jaromíra Máši medializovaly jako první. Po korespondenci autora článku Tomáše Koloce s šéfredaktorem Lidových novin se Lidové noviny omluvily a do článku Veroniky Fejtkové včlenily zmínku o Britských listech. Pak nám napsal Vladimír Křivka, šéf domácího zpravodajství Lidových novin, že jejich reportérka Veronika Fejtková šla za Jaromírem Mášou, aniž by údajně věděla, že o jeho případu už podrobně informovaly Britské listy.

Tomáš Koloc si to ověřoval u Jaromíra Máši a proběhla tato výměna emailů:


2012/2/9 Tomáš Koloc

http://www.blisty.cz/art/62263.html

Jak se o Vás dozvěděla ta redaktorka z Lidových novin? Řekla Vám, že si přečetla článek z Britských listů?

TK

______________________ Původní zpráva: ________________________
Od: "Jaromir Masa"
Komu: Tomáš Koloc
Datum: 09.02.2012 15:42
Předmět:

Ano.


Srovnejte články:

Smogový dýchánek na Nuselském mostě

9. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

V úterý 14.2. od 8:30 do 9:00 se na Nuselském mostě bude konat happening Smogový dýchánek 5.

Zachováváme tradici druhých úterý v měsíci a happeningu pro ranní automobilovou zácpu na místě, na kterém denně projede do centra Prahy 100 000 automobilů. Tentokrát jsme se trefili do valentýnského běsnění a tak se zaměříme na téma nešťastné lásky Prahy k autům. Hlavním symbolem budou velká černá srdce v rukou účastník. Jistě dorazí i makety zamilovaných automobilů z kartonu a s tématickými transparenty. BIO OKO promítá ke Smogovému dýchánku spot, který najdete i na You Tube: ZDE

Událost Smogový dýchánek 5 na facebooku: ZDE

Aktuální znečištění ovzduší v Praze dle ČHMÚ překračuje limity na většině území ZDE

Děkuji za spolupráci a těším se na Nuselském mostě.

Erik Čipera

REPORTÁŽ

"Obchodní" dohoda ACTA -- podepsaná a záhadná

8. 2. 2012 / Lucie Hlaváčková

čas čtení 10 minut

Po podpisu dohody ACTA dvaadvaceti státy Evropské Unie včetně České republiky konečně nastal čas na veřejnou diskusi se zástupci odborné veřejnosti. V pražském kině Atlas se 7.2.2012 sešli zástupci z nejrůznějších více či méně zainteresovaných skupin, aby o dopadech ACTA hovořili. Moderátorem celé diskuze byl šéfredaktor Lupa.cz Patrick Zandl, kterého pamětníci začátků českého internetu znají pod jménem "Tangero". Za stůl na pódiu zasedli nezávislý publicista Jiří Peterka, vedle něj Markéta Prchalová, která stojí v čele České protipirátské unie, Ondřej Filip za zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC, Jakub Michálek za Českou pirátskou stranu, Vlastimil Pečínka, který pracuje jako ředitel výzkumu a vývoje v Seznam.cz, Alex Ivančo z Ministerstva průmyslu a obchodu, Jiří Čermák z advokátní kanceláře Baker&McKenzie a Ing. Miloš Šnytr z Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Dohoda ACTA zatím neplatí, a k jejímu uvedení do právního řádu ČR je ještě potřeba ratifikace Parlamentem ČR a po podpisu všemi zeměmi EU musí být ratifikována ještě v Evropském parlamentu. Zvednou pro ni naši zákonodárci ruku? A měli by to vůbec udělat?

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Cestujeme za korupcí!

9. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

CORRUPTTOUR - to nejlepší z toho nejhoršího: Cestujeme za korupcí!

www.corrupttour.com

Dobrý den,

zítra,*ve čtvrtek 9.2. ve 12h v rámci Veletrhu Holiday World 2012*

otvíráme úplně novou oblast cestovního ruchu.

Jak dnes filozofovat?

9. 2. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Dovolte mi malé zamyšlení nad stavem výuky filozofie v Česku. Když jsem jako osmnáctiletý maturant nastupoval na olomouckou univerzitu studovat anorganickou chemii, měl jsem velkou část klasických filozofických děl načtenou -- v Olomouci jsem během studií dočetl zbytek (včetně Summy theologické sv. Tomáše, kterou jsem chodil číst do Státní vědecké knihovny a později do Univerzitní knihovny v budově bývalé tereziánské zbrojnice). Jako student chemie jsem považoval za samozřejmé, že mám takovou zálibu. S hrůzou jsem však později zjistil, že studenti filozofie nebývají zdaleka tak sečtělí, jako jsem byl já na úrovni filozofie jako mého koníčka, kterého jsem pěstoval vedle náročného studia přírodních věd.

Není nutno měnit světový řád

8. 2. 2012 / Jan Mertl

čas čtení 3 minuty

Když jsem psal svoji včerejší reakci na články na Britských listech, netušil jsem že vzbudí tak živé reakce, za něž děkuji. Jak p. Mertové tak p. Grohovi. Ukazují hezky rozpornost dané problematiky. P. Mertová, zřejmě proto, že se ocitla v podobné sociální izolaci a nutnosti se rozhodovat v daných, ne příliš příznivých podmínkách, chápe, že daná situace je kontroverzní. To je více méně souhlasné stanovisko a tak s ním netřeba polemizovat.

Dělníci

9. 2. 2012 / Michal Rubáš

čas čtení 2 minuty

Když jsem napsal, že slovem dělníci Platón označoval psychologickou kategorii, myslel jsem, že se mi tím podaří sdělit, že Platón slovem dělníci označoval psychologickou kategorii. Příslušníky takto vymezené společenské třídy definuje tím, že v jejich duši má rozhodující postavení tzv. žádostivost, nikoli tím, jaké mají postavení na kapitalistickém trhu práce.

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Spray pro děti proti strašidlům

9. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Narazil jsem na reklamní leták DM drogerie, jenž se vztahoval k Halloweenu. Velmi mne pobavila položka "spray pro děti proti strašidlům", cena 59.90,-. Z obrázku nelze vyčíst, jak se onen spray používá. Každopádně člověk čumí, co lze vše dnes prodávat, píše Pavel Jirků.

Linguální horror v šalině

9. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Proč DPMB nemůže (nebo nechce?) vynaložit alespoň část z těch desítek milionů korun, které vybere na pokutách, na vzdělávání svých zaměstnanců minimálně v anglickém jazyce? ptá se Radek Knapp.

Extrémní odměny vysokých státních úředníků a manažerů jsou nezbytné

8. 2. 2012 / Bohumil Trávníček

čas čtení 6 minut

Nihil fieri sine causa potest - nic se nemůže stát bez příčiny
Cicero

V posledních době se v médiích neustále objevují informace o extrémních odměnách vysokých státních úředníků a manažerů. Mnozí komentátoři se podivují, jak je možná taková nemravná výše finančních prostředků, které jsou jim poskytovány v podmínkách dluhové krize, kdy tyto finance v mnoha sférách společnosti fatálně chybějí.

Rekvalifikační kurzy nabízíme

7. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Reaguji na článek Jana Moliče -- "proč nevytvořit webové stránky pro rekvalifikaci lidí středního věku, hledajících zaměstnání" a konkrétně na možnosti starších lidí a jejich rekvalifikace, píše Jana Malásková.

Domnívám se, že právě u nás toto nabízíme. Rekvalifikace pro lidí nejširšího věkového spektra (podotýkám, že naše nejstarší klientka je ročník narození 1927) s návazností na vyhledávání konkrétních volných pracovních míst, které nekončí s ukončením kurzu. Během procesu rekvalifikace nabízíme podpůrné skupiny a individuální supervize. Celou řadu kurzů je možné financovat přes úřady práce a tam, kde to není možné, mohou naši klienti hradit kurzovné v průběhu kurzu dle předem stanoveného splátkového kalendáře, a to bez navýšení.

Může nám být německý případ příkladem?

9. 2. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Jak se máme možnost dočíst v denním tisku, tak v jedné německé pasovské střední škole bylo z "moci úřední", v tomto případě na úrovni ředitelky školy, vydán zákaz používání vžitých německých pozdravů "Hallo" (Ahoj) a "Tschüss( (Nashle). Tamní ředitelka je považuje za nezdvořilé a proto jejich používání na půdě školy zakázala. Místo těchto pozdravů doporučuje místní mládeži používat tradiční bavorské uvítání "Grüss Gott" (Pozdrav Bůh) a formální "Auf Wiedersehen" (Na shledanou). Rozhodnutí pasovské ředitelky spustilo v zemi živou debatu. Tolik zpráva v denním tisku (Kroměřížský deník, z 8.února 2012).

Politika začleňování Romů ve Španělsku může inspirovat i českou praxi

8. 2. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva IQ Roma Servis

Pracovnice IQ Roma servis se spolu s vybranými mladými klientkami a klienty vydali na pozvání partnerské organizace Fundación Secretariado Gitano (FSG) na dvoudenní pracovní stáž do Španělska. Zkušenosti na poli komplexní práce s romským obyvatelstvem předané největší romskou organizací, stejně jako podněty pro zlepšení praxe u nás shrnuli do bulletinu, který nyní vychází v elektronické podobě. Setkání se uskutečnilo koncem listopadu v rámci projektu Together and Across financovaného z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Holešovská výzva -- trn v patě pana redaktora Tomana

8. 2. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Je opravdu tristní, jakou odezvu "Holešovská výzva" zanechala v redaktorovi Týdeníku Kroměřížska v panu K. Tomanovi. Nevím, zda pan Toman neměl jiné téma o kterém by psal, faktem je, že si vzal "na mušku" dva občany Holešova, kteří se zcela náhodou stali signatáři této občanské iniciativy. Neváhal a napsal (17. ledna 2012) články, kterými se ani tolik nezabýval samotnou podstatou Holešovské výzvy, jako zmíněnými občany. Při čtení to vypadá jako popisování drzé troufalosti obou občanů, že si dovolili aktivně se účastnit v občanské iniciativě, která navíc nesla jméno po městě Holešov.

Neskutečná diskuse o skutečnosti

8. 2. 2012 / Martin Groh

čas čtení 4 minuty

Nerad, ale musím reagovat na případ pana Máši a diskutéry. Pan Mertl se pozastavuje nad radou paní Šporkové o racionálním řešení racionálního problému. Pan Mertl má zajisté v mnohém pravdu, opravdu žijeme v době a hlavně ve společnosti, či společenském uspořádání, které nemá jiných, než racionálních základů. Jenomže v takové společnosti žijeme a je, z mého pohledu, pro přežití nutné se racionalitě podřídit, nechci-li umřít hlady, nebo se odstěhovat na nějaký jiný konec zeměkoule, kde se třeba ještě dá žít podle přírody, a nikoliv podle diktátu peněz.

Cibulkovy seznamy po 20 letech

8. 2. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 10 minut

V tomto roce tomu bude už 20 let od doby, kdy se na stránkách Necenzurovaných novin redigovaných Petrem Cibulkou objevily seznamy tajných spolupracovníků Státní bezpečnosti, později známé jako Cibulkovy seznamy.

Může průměrně inteligentní bytost věřit tak nestoudné propagandě?

8. 2. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Americká televizní stanice ABC News odvysílala zprávu o nové rostoucí hrozbě Íránu namířené proti Spojeným státům, za kterou by se nemusela stydět nacistická ani stalinistická propaganda. Je ovšem tragické, když si uvědomíme, k čemu tato usilovná a systematická propaganda proti jedné asijské zemi, která vzdoruje diktátu nejmocnějšího mocenského aparátu s nejničivějším vojenským potenciálem všech dob již několik dekád, může vést. K milionům zmařených lidských životů, zdevastovanému regionu a v neposlední řadě i k rozpoutání 3. světové války, jak uvedl britský vojenský historik Corelli Barnett.

27340

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Vlastnost se mění v hmotu

8. 2. 2012 / Jerry Newman

čas čtení < 1 minuta

Kousek hodný vysoké fyziky předvádí parní pračka od LG, která dokáže proměnit teplotu v páru. Možná by dokázala proměnit i hmotnost v kapalinu nebo hustotu v led.

Nedošlo-li k doručení exekučního titulu, lze podat žádost o zastavení řízení

8. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Stále čekám na odpověď, protože rada ohledně návrhu na zastavení exekuce by mohla ve věci prospět.

Dnešní "zážitek" z jednání na Exekutorském úřadě, kdy slečna po mne nejprve požadovala sto korun za nahlédnutí do spisu, po dohadování se omluvila a žádala alespoň 30 korun za jednu okopírovanou stránku, mne bohužel nenaplňuje optimismem.

Věřím, že máte zájem tyto věci řešit, píše Michal Štingl mluvčí exekutorské komory Petře Báčové.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2011

5. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 253 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2011 částkou 13 487 Kč, příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 12. 2011 částku 132 801.51 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

35662